Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Opinia publică este ostatica unor discuţii interminabile despre legea anti-discriminare şi premisele pentru a progresa în liberalizarea vizelor cu UE pentru moldoveni. Fiind îndatorată cu promisiuni exagerate şi artificiale faţă de alegători, Alianţa a ales o cale simplă, dar greşită. Cu preţul obţinerii calificativului de elev fruntaş în procesul de integrare europeană şi de “poveste de succes” în Parteneriatul Estic, guvernarea vrea să adopte legi nechibzuite şi nepotrivite pentru ţară.
Printr-un act de trădare a valorilor creştine, actuala guvernare se lasă supusă, sub presiunea forţelor externe care îi garantează resursele financiare de care depinde menţinerea sa la putere. Atrasă pe o pistă anti-populară, Alianţa face uz de majoritatea în legislativ pentru a pune în vigoare o lege nedorită de majoritatea populaţiei, organizaţii neguvernamentale pro-familie şi Biserică.
Acum, moldovenii sunt captivii unor angajamente frivole făcute de guvernare faţă de Bruxelles, ce au devenit adevărate obstacole în calea eliminării regimului de vize cu UE.
De vină este în primul rînd diplomaţia mediocră şi docilă purtată de Alianţă, atunci cînd obiectul negocierilor sunt interesele cetăţenilor, ce reies din valorile împărtăşite de populaţie. Deşi, Republica Moldova trece printr-un proces identic cu cel al altor ţări din Balcani, diplomaţii moldoveni nu învaţă din experienţa acestora.
Exemplu pentru noi poate servi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, care a reuşit să se opună presiunilor venite din partea oficialilor europeni. Autorităţile macedonene au fost capabile să obţină liberalizarea vizelor cu UE(decembrie 2009) înainte de adoptarea legii anti-discriminare (aprilie 2010). De asemenea, această mică republică balcanică a depus eforturi considerabile pentru a exclude sintagma “orientare sexuală”, fiind ţinta criticilor oficialilor europeni şi a organizaţiilor pentru drepturile omului din Europa. Această ţară este un model concret privind acţiunile împotriva unor tentative de a impune principii străine moldovenilor.
Putem proceda şi noi de o manieră să protejăm interesul cetăţeanului, dacă apelăm la precedentul macedonean. Condiţia este eliminarea sintagmei “orientare sexuală”, după care legea poate fi adoptată, avînd susţinerea populaţiei şi Bisericii. Îndeplinind această condiţie, Alianţa va împăca societatea bulversată, iar cetăţenii vor putea beneficia de liberalizarea vizelor cu partenerii europeni.
Sursa: dodon.md
Socialiştii au manifestat împotriva legii anti-discriminare
PSRM, 5 aprilie 2012