Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Garda Tînără susţine activ tineretul sportiv, stăruindu-se totodată să popularizeze diferite genuri de sport în rîndul tinerilor. Unul dintre acestea fiind streetball-ul.
Streetball-ul (de la eng. streetball = [street — stradă] + [basketball — basketball] = basketball de stradă) — apărut în cartierele de săraci — americane, este un gen de basketball. În prezent, de la basketball i-a rămas doar coşul, mingea şi liniile de teren.
Acesta este un joc de basketball formată din două echipe a cîte trei jucători care de obicei se desfăşoară sub cerul liber. Apărut peste ocean, acesta a cucerit mai apoi şi Europa. Acum însă putem să-l vedem şi pe terenurile sportive din Chişinău. Streetball-ul este accesibil tuturor doritorilor. Pentru joc, este necesară doar o minge şi un coş. Regulile sunt asemănătoare cu cele din basketball însă jocul durează 20 de minute sau pînă cînd unul din jucători acumulează 16 puncte. Apropo, pentru fiecare minge aruncată în coş se atribuie un punct. Două puncte se atribuie pentru o aruncare reuşită de la distanţa de 6,2 metri.
Nu va fi straniu dacă acest joc va deveni tot mai popular şi-n Moldova. Astfel, Garda Tînără contează anume pe asta, făcînd parte la organizarea jocurilor de streetball şi premiind tinerii sportivi. Chiar şi la moment deja este formată o echipă a Gărzii Tinere.
În acest an, Campionatul Moldovei la streetball a fost organizat cu prilejul sărbătorii de 9 mai. La premierea sportivilor au fost prezenţi veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Învingătorilor turnirului li s-au înmînat Cupe de aur, medalii, diplome precum şi menţiuni.
Întrucît campionatul a fost dedicat zilei Victoriei, toţi participanţii au mers la complexul memorial “Eternitate”, unde sportivii împreună cu liderii Gărzii Tinere şi cu veteranii au depus flori la “Focul veşnic” şi au comemorat eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
Despre — cum le ajuta sportul în timpul războiului şi cît de mare era importanţa lui în acei ani, nouă ne-a relatat veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei — Poteomchin Vladimir Mihail.
“În primii ani de după război, ţin minte cum ne stăruiam să ne ocupăm cu sportul. Ţin minte cum mergeam şi făceam sport în locurile mai libere şi, cît de cît mai curăţate de urmele războiului. Atunci simţeam o sete mare de dezvoltare fizică şi mentinere a formei sportive, de aceea, faptul că acum se organizează asemenea competiţii sportive pentru tineri — este foarte important.
Bineînţeles că atunci totul era puţin altfel inculsiv terenul sportiv, iar pregătirea fizică era obligatorie în fiecare şcoală. Acum însă, unele lucruri s-au schimbat. Noi am ajuns la careva neînţelegeri — întrucît tinerii sunt practic nepregătiţi fizic şi nici cu sportul nu se ocupă, uitînd astfel că anume prin intermediul sportului omul se pregăteşte să devină un adevărat membru al societăţii.
Eu spre exemplu am făcut serviciul militar mulţi ani şi deseori anume pregătirea fizică era elementul principal nu doar a ostaşilor ci şi-n societate. De accea aş dori ca acum tinerii să se ocupe cît mai mult cu anumite genuri de sport în loc să stea în faţa calculatoarelor şi să se joace — doar aceste jocuri nu aduc dezvoltare fizică, înafară de cea intelectuală, însă şi intelectuală este puţină.”
Gărzii Tinere, dl. Vladimir a urat: “Garda — în timpul Ţarului Petru încă, alcătuia băieţi selectivi, cei mai bine pregătiţi fizic cît şi moral.
De aceea, aş dori să urez Gărzii Tinere — să fie gardieni în adevăratul sens al cuvîntului!”.
Sursa: gardatinara.md