Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe data de 6 iunie, în cadrul zilei internaţionale a limbii ruse, a avut loc şedinţa clubului de discuţii “Dialogul despre actual” cu tema “Activizarea pe terenul lingvistic din Moldova — încă manevre sau deja acţiuni militare?”
Şedinţa a avut loc în cadrul Centrului Rus al Ştiinţei şi Culturii, la aceasta au participat şi membrii Gărzii Tinere. Al doilea an consecutiv se sărbătoreşte ziua unică a Limbii Ruse. Această sărbătoare nu întîmplător coincide cu ziua naşterii marelui poet A.S. Puşkin, deoarece anume el este considerat cel care apus bazele graiului rusesc modern.
După depunerea de flori la monumentul lui A.Puşkin, activiştii Gărzii Tinere au luat parte la discuţiile referitoare la iniţiativele legislative cu privire la limba rusă. În cadrul discuţiilor, participanţii au atins întrbarea cu privire la funcţionarea, statutul şi nivelul de utilizare a limbii ruse în Moldova, precum şi despre perspectivele de păstrare şi dezvoltăre a acesteia.
La dialog au fost prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor etno-culturale şi diasporilor, istorici, filologi, jurnalişti, jurişti, scriitori, profesori şi studenţi ai instituţiilor superioare de învăţămînt din Moldova, inclusiv transnistria.
Şedinţa clubului de discuţii a fost condusă de şeful reprezentanţei “Rossotrudnichestvo” în Moldova — Valentin Rîbiţchii. Acesta a felicitat prezenţii cu ziua de naştere a lui A.Puşkin şi cu ziua unică a limbii ruse. “Limba lui Puşkin trăieşte în Moldova, către monumental şi muzeul acestuia oamenii nu contenesc să vină, dar bucurîndu-ne de aceasta, constatăm totodată că problemele legate de lima rusă cresc încît nu pot să nu fie observate”, — a spus Rîbiţchii.
Participanţii au spus că sunt îngrijoraţi de faptul că-n ultimul timp are loc o tendinţă de revizuire radicală a normelor de drept care stipulează funcţionarea limbilor pe teritoriul ţării. În viziunea lor, scopul amendamentelor propuse sunt evidente: excluderea limbii ruse din diferite sfere de activitate a statului şi a societăţii.
Despre aceasta ne vorbesc ultimele modificări aduse Codului administrativ care sancţionează publicitatea în limbi străine, iniţiativa guvernului de a modifica legea cu privire la petiţii care exclude primirea răspunsului în limba rusă, precum şi propunerea completărilor la Codul muncii care interzic categoric angajarea persoanelor ce nu cunosc limba moldovenească — în întreprinderile de stat, dar şi posibilitatea interzicerii vizionării filmelor în limba rusă.
În discursul său, expertul în apărarea drepturilor omului — Mihail Sidorov, a spus: “O îngrijorare considerabilă o avem în privinţa constituirii Comisiei naţionale de funcţionare a limbilor şi campania de optimizare a procesului de învăţămînt, ceea ce-n realitate va duce la închiderea unui şir de instituţii de învăţămînt cu predare în limba rusă”.
În cadrul discuţiilor, s-a ajuns la decizia ca “manevrele pe cîmpul lingvistic” să nu ducă la “acţiuni militare”, avem nevoie de o abordare echilibrată în procesul de îmbunătăţire a cadrului legal naţional care stiplează ordinea funcţionării limbilor.
Doar, istoria ultimelor două decenii mărturisesc despre aceea că problema lingvistică reprezintă o piatră ascuţită în procesul edificării statalităţii moldovneşti şi stabilirii apartenenţei naţionale.
După finisarea discuţiilor, a fost votat un proiect de rezoluţie, care să fie înaintat în viitor — guvernului.
Sursa: gardatinara.md