Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La începutul acestui an, Partidul Socialiştilor a declarat public că Federalizarea este unica modalitate realistă de asigurare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Cu alte cuvinte, federalizarea este adevărata soluţie pentru problema Transnistreană.
După declaraţia noastră privind federalizarea au urmat fie reacţii isterice din partea extremei de dreapta, fie o bolboroseală neinteligibilă din partea oficialilor, fie o tăcere ipocrită din partea comuniştilor.
Au trecut însă cîteva luni şi se pare că ideea federalizării a început să fie apreciată de cei mai importanţi actori politici internaţionali. Or, din informaţia care ajunge la noi, aflăm că în Germania premierului Filat i s-a sugerat să ia în considerare scenariul federalizării ca pe un posibil şi foarte oportun scenariu de întregire a ţării.
Şi în discuţiile mele care le-am avut în aceste zile la Sankt-Petersburg (la Forumul Economic Internaţional) cu diverşi înalţi oficiali am constatat că ideea federalizării este optimă în condiţiile actuale ale relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.
Pot presupune că şi liderii de la Tiraspol, atunci cînd vor fi puşi în situaţia de a merge la o apropiere factuală cu Moldova din dreapta Nistrului, vor avea drept condiţie primă acceptarea formulei de federalizare.
În aceste condiţii, consider că actuala clasă politică moldovenească şi mediul de experţi, comentatorii politici trebuie să înceapă să discute public, deschis, sincer şi obiectiv opţiunea federalizării pentru rezolvarea definitivă a problemei Transnistrene.
Îi recomand domnului premier Vlad Filat să nu se teamă de cuvinte şi denumiri şi să recunoască federalizarea ca unică soluţie pentru criza Transnistreană.
Îi recomand acelaşi lucru spicherului Marian Lupu. Nu trebuie să-i fie frică de comentariile lui Ghimpu, fiindcă pentru Ghimpu întregirea Republicii Moldova înseamnă curmarea visului unionist.
Mai mult, consider că şi oficialilor din România le-ar fi interesant să înveţe lecţia procesului de federalizare a Republicii Moldova. România este o ţară care ar putea ajunge într-un viitor nu foarte îndepărtat la situaţia cînd va trebui să accepte federalizarea propriului teritoriu. Acolo, ar putea exista patru subiecte de federaţie: unul populat de moldoveni (Moldova de Vest), unul populat de maghiari (Ţinutul Secuiesc), unul populat de romi şi al patrulea populat de români.Experienţa Republicii Moldova privind federalizarea ar putea fi şi pentru România o foaie de parcurs.
Federalizarea este o opţiune reală pentru Republica Moldova şi ar putea fi o opţiune şi pentru alte ţări care au avut, au sau ar putea avea dispute etnice sau teritoriale.
Sursa: dodon.md
Federalizarea ţării — unica soluţie viabilă de rezolvare a problemei transnistrene
PSRM, 11 aprilie 2012