Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi colegi, Onorată asistenţă,
În această sesiune de toamnă-iarnă, şi Parlamentul, şi Guvernul ar trebui să lucreze în regim de cod roşu, deoarece s-au acumulat foarte multe probleme, care urmează să fie rezolvate neîntârziat.
Sunt câteva momente strategice pe care urmează să le abordăm cu cea mai mare responsabilitate.
Primul moment ţine de asigurarea echilibrului social în Republica Moldova. Astăzi, constatăm că nu doar din motive economice, ci şi din motive ideologice şi identitare există tensiuni grave la nivel de societate. Marşurile Unioniştilor din mai multe oraşe ale ţării au tulburat serios echilibrul social şi creează un sentiment de revoltă în rândurile populaţiei. Le propun tuturor colegilor, din toate fracţiunile, să susţină iniţiativa socialiştilor de a interzice prin lege organizarea marşurilor unioniste. Cred că orice politician cu adevărat statalist şi devotat acestui popor înţelege cît de periculos poate fi virusul unionist pentru sănătatea socială a ţării noastre. Marşurile unioniste trebuie interzise prin lege şi pentru aceasta există de o sută de ori mai multe temeiuri decît pentru interzicerea Comunităţii Moldovenilor în România, acum cîţiva ani. Vecinii noştri de peste Prut sunt foarte principiali în protejarea securităţii statului lor, iar noi păpăm măligă cu lapte la acest capitol. Ar trebui să învăţăm de la ei cum să ne protejăm statalitatea şi să ne fie ruşine că suntem aşa moi şi permisivi.
În acelaşi context, de asigurare a echilibrului social, vreau să vă atenţionez că lucrurile se vor agrava şi mai mult dacă majoritatea parlamentară va avea tupeul să se apuce de redactat Constituţia ţării. În actualele condiţii socio-economice şi politice, intenţia de a schimba Constituţia reprezintă o gravă eroare strategică, deoarece redacţia Constituţiei se va produce cu aşi în mînecă şi negocierile vor fi guvernate nu de interesul naţional, ci de interesele partinice ale celor implicaţi. Noi am văzut cum se fac şarlatanii juridice în Primăria Chişinău şi nu dorim şarlatanii juridice în Parlamentul Republicii Moldova. Noi am votat preşedintele ţării pentru asigurarea stabilităţii, ca să poată fi dezvoltată economia ţării. Vă rog să nu compromiteţi acel moment de consens politic şi încrederea cetăţenilor.
Al doilea moment strategic ţine de integrarea externă a Republicii Moldova. Noi trebuie să profităm de conjunctura regională în interesul naţional al RM. Şi trebuie să ţinem cont de preferinţele cetăţenilor. Societatea noastră e divizată — unii categoric vor în UE, alţii vor în direcţia opusă, eurasiatică. Însă nici în Est, nici în Vest nu avem şanse de integrare pe parcursul următorilor cel puţin 5 ani. În asemenea situaţie, vectorul strict european este la ziua de astăzi un proiect utopic, o promisiune sterilă, care ne limitează dezvoltarea pe alte dimensiuni.
În relaţiile cu Estul şi cu Vestul trebuie sa fim pragmatici, în primul rînd din punct de vedere economic, şi sa valorificăm la maximum oportunităţile pe care le avem pe ambele direcţii, pentru a spori competitivitatea economică şi a asigura creşterea nivelului de trai.
Solicit de la forul legislativ să nu facă speculaţii sterile privind integrarea externă unidirecţionată a Republicii Moldova, fiindcă asemenea declaraţii creează sciziune şi în interiorul clasei politice, şi în cadrul societăţii. Eu personal sunt adeptul vectorului Eurasiatic, însă, sincer, consider că acţiunile negîndite şi referendumurile pe această temă sunt astăzi premature şi ar putea compromite ideea. Noi, clasa politică, ar trebui să ne concentrăm mai mult pe strategii de dezvoltare internă, decât pe polemici privind integrarea externă. Peste cîţiva ani, vectorul oportun al integrării externe se va contura de la sine.
Al treilea moment strategic ţine de reformatarea guvernării. Mă adresez aici celor două componente raţionale din AIE — Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat — nu v-aţi săturat de politica şantajului din partea liberal-unioniştilor?
Oare nu vedeţi că liberalii lui Ghimpu vă fac ostatici ai politicii lor antistatale? Peste 60% din populaţia Republicii Moldova are viziuni de stînga, care nu sunt reflectate în actuala Alianţă de guvernare. Orice guvernare va comite erori strategice dacă nu va implementa strategii politice coordonate cu partidele de stînga.
Există mai multe formule de reformatare a guvernării, de pe urma căreia să fie introdusă în şcoli Istoria Moldovei, să fie creat un echilibru în relaţiile externe cu Vestul şi Estul, aşa cum vor cetăţenii, şi să fie creat un guvern technocrat, un guvern de profesionişti veritabili, care să dezvolte cu adevărat economia ţării şi le ofere oamenilor un trai decent.
Încă o dată subliniez, că mai mult din jumătate din populaţie are alte viziuni privind integrarea externă a Republicii Moldova. Ţara noastră astăzi are nevoie nu de o Alianţă pentru Integrare Europeană, ci de o Alianţă pentru Dezvoltare Naţională. Dacă nu înţelegeţi acum aceste realităţi, le veţi înţelege prea bine şi prea tîrziu după alegerile parlamentare.
În altă ordine de idei, Vă anunţ că voi cere audierea unor miniştri, faţă de activitatea cărora există multe semne de întrebare.
În primul rând este vorba despre ministrul agriculturii, care să dea raportul faţă de situaţia dezastruoasă în care s-a pomenit sectorul agricol în general. Din cauza secetei, a lipsei subsidiilor şi a unei strategii ministeriale defectuoase, agricultorii falimentează în masă, iar sectorul agricol este în prag de colaps.
De asemenea, trebuie audiat ministrul educaţiei, care să ne dea lămuriri pe două chestiuni. Prima chestiune: care e situaţia cu aşa numita optimizare a şcolilor? cîţi profesori au fost demişi? cîţi copiii nu au posibilitate să frecventeze şcoala? Din raioane vin foarte multe plîngeri în legătură cu politica antipopulară şi cinică a ministerului. A doua chestiune: care istorie totuşi se predă în şcoli? Vreau să aud argumentele, de ce în şcoli nu se predă Istoria Moldovei?
Un alt ministru pe care ar trebui să-l invităm este ministrul sănătăţii, care să ne explice ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor? de ce în farmacii se impun spre vînzare medicamente scumpe? în ce stare sunt spitalele în ajun de sezon rece? care este situaţia epidemiologică pe ţară?
Deci, stimaţi colegi, avem multe de făcut în această sesiune. Vă doresc vouă, nouă tuturor înţelepciune şi eficienţă în activitatea noastră.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: socialistii.md
Discursul lui Igor Dodon la încheierea sesiunii parlamentare
PSRM, 12 iulie 2012