Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Există o vorbă populară: am scăpat de o belea şi am dat de alta. Cam aşa s-a întîmplat şi cu succesiunea miniştrilor la Ministerul de Interne. A plecat un Roibu, pe timpul căruia poliţiştii şi-a pierdut reputaţia, şi a venit un Recean, pe timpul căruia ministerul rămâne în general fără poliţişti.
Nu ştiu ce a învăţat ministrul Recean în Georgia, după doar cîteva zile de şedere acolo, dar dacă i se pare că deţine secretul unei reformări de succes, greşeşte foarte mult.
Iar din cauză că Recean greşeşte, are de suferit o societate întreagă, fiindcă nu se poate să dai afară tocmai 700 de poliţiştii în trei luni de zile (în medie cîte 7 poliţişti sunt demişi zilnic) şi să laşi neacoperite atîtea funcţii operative importante sau să le umpli cu novici ca ministrul Recean, neexperimentaţi. Ştie Recean cîte resurse cheltuie statul pentru a instrui 700 de poliţişti? Înţelege el că a decapitat conducerea cea mai experimentată a Ministerului de Interne şi a coborît la pămînt starea moral-psihologică a colaboratorilor de poliţie?
Printre colaboratorii de poliţie, Recean deja este numit ministrul-trafaret, pentru că ceea ce i-au băgat în cap în Georgia el copiază aici, în Moldova, fără nicio adaptare la realităţi şi fără să facă o analiză critică a situaţiei. I-au zis acolo să taie la dreapta şi la stînga, şi el asta face.
În ultima perioadă, conducerea Ministerului de Interne a fost originală numai o singură dată, atunci cînd a propus să se intensifice lupta cu persoanele care colectează miez de nucă şi cireşe, adevărat “pericol social”.
Pe de altă parte, situaţia criminogenă este în prezent extraordinar de gravă. Cetăţenii zilnic suferă din cauza acţiunilor criminale, mai ales în sate şi raioane, unde nu există contingent necesar pentru a efectua operaţiuni de profilaxie şi depistare a infractorilor.
Iată cîteva date pe primele nouă luni ale anului 2012:
În perioada nominalizată, potrivit cifrelor oficiale doar
A crescut drastic numărul infracţiunilor săvîrşite de minori: 14% din numărul total infracţiuni legate de droguri; 38% din cele legate de jafuri; 12% din cele legate de huliganism şi 12% legate de vătămări.
Numărul răpirilor unităţilor de transport a crescut cu 10% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Sporeşte numărul accidentelor, iar numărul persoanelor traumate în accidente rutiere a sporit cu (+82,7%) de la 287 în 2011 la 508 în anul 2012.
Scade numai un singur gen de infracţiuni — contrabanda. Pentru informare, în 9 luni ale anului 2012 au fost documentate doar 119 cazuri de contrabandă sau cu 7,8% mai puţin ca în perioada anului precedent. Concluziile să le facă cititorii…
Ministrul îşi face slujba aşa cum i s-a zis, ca la trafaret. Iar în Republica Moldova se lasă iarăşi seara, cînd oamenii sunt nevoiţi să-şi zăvorască porţile şi să se ascundă prin case.
Sursa: dodon.md