Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, la Chişinău, a avut loc Conferinţa Ştiinţifică Internaţională “Marea bătălie de la Stalingrad şi însemnătatea ei pentru soarta Moldovei şi României”. La lucrările Conferinţei au participat politicieni, reprezentanţi ai corpului diplomatic, istorici, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti.
Evenimentul a întrunit, de asemenea, savanţi din străinătate, în special reprezentanţi din România, Ungaria, Rusia şi Ucraina.
Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Istoricilor şi Politologilor “Pro Moldova”, cu participarea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. La eveniment a fost prezentată cartea conferenţiarului universitar al Institutului de Istorie, Stat şi Drept din cadrul Universităţii de Stat din Transnistria, Piotr Şornikov, “Moldova în anii celui de-al Doilea Război Mondial”.
Organizator şi moderator al Conferinţei Ştiinţifice a fost Sergiu Nazaria, doctor în istorie, doctor în politologie, conferenţiar universitar al Catedrei Relaţii Internaţionale din cadrul Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moldova.
Igor Dodon, prezent la conferinţă a subliniat importanţa şi necesitatea desfăşurării unor astfel de acţiuni, care contribuie la menţinerea continuităţii dintre generaţii prin efectuarea unui schimb de opinii, discuţii, dezvăluirea şi relatarea unor fapte istorice, vizînd Bătălia de la Stalingrad, în mod particular, şi cel de-al Doilea Război Mondial, la general.
Sursa: socialistii.md
Mă bucur să vă salut la această conferinţă ştiinţifică. Şi sunt onorat de faptul că am putut contribui la organizarea unei conferinţe cu o asemenea tematică.
Sper că această întrunire va reprezenta un pas important în promovarea unor adevărate adevăruri istorice despre trecutul nostru.
Niciodată nu trebuie să se dea uitării un eveniment epocal, cum a fost Lupta de la Stalingrad.
Şi este bine cînd istorici, experţi şi cercetători de valoare discută despre acest eveniment, la distanţa de 70 de ani de la producerea lui. În felul acesta, memoria despre acea luptă se transmite de la un deceniu la altul.
Eu, ca unul dintre organizatori, şi ca politician care este preocupat de educarea noii generaţii, aş vrea ca această conferinţă să aibă un rol nu doar teoretic, dar şi aplicativ. Eu aş vrea ca discursurile voastre, gândurile şi concluziile pe marginea Luptei de la Stalingrad să ajungă la un cerc cît mai mare de cetăţeni. În special aş vrea să ajungă la tineri.
În asemenea caz, dacă ceea ce veţi discuta va fi propagat la un nivel mai larg, eu personal voi considera că această conferinţă şi-a atins scopul. Şi sunt gata să contribui la editarea unei broşuri, care să reflecte tezele dumneavoastră. Iar organizaţia noastră de tineret, Garda Tînără, îşi va asuma misiunea de a distribui în rîndul tinerilor o parte a acestor broşuri.
Sursa: dodon.md