Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, pe 28 martie în municipiul Bălţi a avut loc o acţiune de protest dedicat problemelor cu care se confruntă oraşul. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, activiştii aripei tinere “Garda Tînără”, Societatea Protecţiei Drepturilor Invalizilor şi Veteranilor “Echitate”, cetăţenii simpli ai oraşului au ieşit cu întrebări la primărie.
Întrebările care provoacă cea mai mare indignare — s-a vorbit despre problema delapidării proprietăţii statului (vinderea pieţelor, vinderea subsolurilor din blocuri, vinderea terenurilor de pămînt la preţuri minime). Tarifele nejustificate şi calitatea serviciilor comunale, Terra Salubritate şi Terra Cleaning care se ocupă de curăţarea de gunoi a străzilor şi a curţilor de pe lîngă blocurile de locuit. S-au atins şi problemele drumurilor cu care orăşenii se confruntă zi de zi.
Însă problema principală a zilei de azi a devenit decizia care urmează a fi luată astăzi de către Consiliul municipal cu privire la majorarea costului călătoriei în transportul public (cu 50 de bani în treleibuze şi cu un leu în autobuze şi microbuze).
Preşedintele societăţii “Echitate”, Valentina Ahremţeva a făcut un apel către locuitorii din Bălţi să fie mai activi, să lupte pentru drepturile sale şi să protejeze pensionarii şi bătrînii — acei cărora astăzi le este cel mai dificil.
A luat cuvîntul consilierul municipal din partea Partidului Socialiştilor, Alexandr Nesterovschi, care începînd cu această sedinţă a consiliului de azi înainte va reprezenta bălţenii şi Partidul Socialiştilor în Consiliul municipal Bălţi.
“Din an în an pe parcursul ultimelor două decenii locuitorii oraşului Bălţi participă la alegerile locale în consiliul municipal. Spre deosebire de alegerile generale, la care se decide puterea politică în plan naţional, — la cele locale — se alege un grup de conducători. Persoane care trebuie să se ocupe de acest oraş şi problemele acesuia, de nevoile zilnice, de serviciile comunale, drumurile oraşului într-un mod clar, echilibrat şi înţelept. Aceste probleme nu au şi nici nu trebuie să aibă nimic comun cu pulta politică — doar economia, doar activitatea comună pentru binele oraşului. Eu vin în consiliu ca să schimb starea lucrurilor şi să fac aşa cum trebuie să fie şi nu cum este. Eu vin să muncesc.”
La protest a luat cuvîntul şi liderul Gărzii Tinere din Bălţi, Serghei Gramma: “Cît timp mai poate fi tolerată samovolnicia, care are loc în Bălţi. Oare noi, bălţenii, merităm o astfel de atitudine? Ce se întîmplă cu tarifele şi facturile serviciilor comunale. Este un adervărat jaf! Părinţii noştri, bunicile, buneii nu ami sunt capabili să achite facturile. Ce se întîmplă cu infrasctructura noastră, uitaţi-vă la starea drumurilor? Anual se alocă zeci de milioane pentru reparaţia drumurilor. Impozitul pentru folosirea drumurilor a crescut de cîteva ori, iar drumurile au rămas, sau mai bine zis au ajuns de nimic. Bălţenii sunt obosiţi deja de cîrpirea drumurilor, se creează situaţii periculoase, a crescut numărul accidentelor. La noi în Moldova sunt cele mai rele drumuri din lume, iar în Bălţi sunt cele mai rele drumuri din Moldova. Oare noi, locuitorii capitalei de nord merităm aşa drumuri şi aşa atitudine faţă de sine? Unde sunt drumurile? Eu îmi plătesc impozitele!”
A vorbit şi activistul Partidului Socialiştilor, Mihail Ahremţev, care a povestit despre faptul că în ultimii ani neglijenţa a fost manifestată nu doar din partea puterii centrale, care în mod intenţionat ocupă o poziţie de genocid faţă de oraş locuitorii acestuia, dar exact aceeaşi atitudine neglijentă şi incompetentă se observă şi din partea autorităţilor locale şi municipale.
“Ignorînd problemele cu care bălţenii se confruntă în fiecare zi, autorităţile locale preferă să se ocupe de PR-ul propriu, declaraţii inutile şi colectarea de mijloace de la unii funcţionari necinstiţi. Din culpa lor, vorbind la propriu pe bănuţi este vîndută proprietatea municipală, ceea ce înseamnă a întregului oraş, ei sunt de vină că întreprinderile şi unităţile de deservire marionete ne obligă să acceptăm servicii de care nu avem nevoie, şi în acelaşi timp fără a-şi îndeplini obligaţiile, asupra cărora noi insistăm. Cu fiecare an oraşul tot mai adînc se cufundă în beznă, distrugere, haos.
Cel mai oribil este faptul că treptat ne este închisă posibilitatea nu doar să schimbăm ceva în oraşul nostru, dar practic nu mai putem vorbi despre aceasta. Barierele birocratice, precum o cortină de fier împart oamenii simpli, studenţii şi pensionarii, întreprinzătorii şi profesorii, oamenii cu cele mai diverse profesii şi destine sunt de partea aceasta şi funcţionarii, pseudoconducători de partea cealaltă.”
Acţiune de protest a fost desfăşurată astăzi paralel cu şedinţa consiliului municipal, în cadrul căruia se hotărau problemele cruciale care îi privesc pe majoritatea locuitorilor oraşului. Totuşi, iarăşi aceste probleme au fost hotărîte fără participarea orăşenilor. De altfel, ca întotdeauna.
În pofida faptului că mitingul a început pînă la începerea şedinţei consiliului municipal, nici un consilier sau membru al primăriei nu s-a deranjat să iasă la cei o sută de oameni adunaţi.
Sursa: gardatinara.md