Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi colegi deputaţi,
Pe parcursul acestei sesiuni parlamentare în Republica Moldova s-au întâmplat mai multe evenimente negative şi s-a întîmplat şi un eveniment pozitiv.
Voi începe cu cel pozitiv. Cei patru lideri ambiţioşi, egoişti şi scandalagii, care au creat în permanenţă situaţii de conflict înpolitică — Filat, Lupu, Ghimpu şi Plahotniuc — şi-au pierdut funcţiile şi o parte din influenţă.
Presupun că nu doar clasa politică, dar şi întreaga societate a simţit o anumită descărcare a atmosferei după înlăturarea din prim plan a celor patru actori politici provocatori.
Societatea devenise în ultimii ani prea politizată şi electrizată şi această stare psihologică nu era prielnică pentru o viaţă socială echilibrată. Acum, spiritele sunt mai temperate.
Dar acesta, repet, a fost unicul eveniment pozitiv în plan politic.
În rest, stimaţi colegi, practic nu au existat decât evenimente şi stări negative.
În primul rând, s-a confirmat că guvernarea AIE a fost o guvernare coruptă. Inclusiv cei din majoritatea parlamentară au votat pentru demiterea Guvernului Filat. Iar prin decizia Curţii Constituţionale, s-a dat un verdict definitiv, care nu poate fi contestat — Guvernul Filat a fost unul corupt. Cu părere de rău, mulţi membri ai acestui guvern corupt continuă să exercite funcţia de ministru. Aceasta înseamnă că încă mai suntem conduşi de un guvern corupt.
Voi n-aţi acceptat ideea instituirii un Guvern tehnocrat, profesionist şi independent politic. Aţi preferat să mergeţi mai departe cu miniştrii care au dosare şi de frică vă slujesc interesele.
În al doilea rînd, dintre momentele negative trebuie menţionată tentativa anticonstituţională a unor forţe politice, îndemnate de europeni, de a stabili posturi vamale pe Nistru. Există forţe, şi din interior, şi din exterior, care doresc să submineze procesele de întregire teritorială a Republicii Moldova.
Aceste forţe antistatale vor să aplice tactica “cozii de şopîrlă” în raport cu regiunea Transnistreană — adică să o separe definitiv de corpul Moldovei. Nu mă miră că aceste iniţiative sunt sprijinite de unioniştii de la Chişinău şi de la Bucureşti, dar mă miră că şi acele partide de la guvernare care se consideră stataliste acceptă tacit aceste planuri.
Eu am spus şi mai repet — renunţarea la regiunea Transnistreană ar fi o trădare de stat. Iar unica modalitate de a integra paşnic şi eficient aceastăregiune — este pe calea federalizării. Federalizarea este o soluţie aplicată cu succes în mai multe ţări ale lumii. În plus, este o soluţie acceptată şi de Statele Unite ale Americii, şi de Uniunea Europeană, şi de Federaţia Rusă. Există semnale că ar putea fi acceptată şi de Tiraspol.
Ştiind cît de sensibile sunt negocierile cu partea Transnistreană, este o prostie să vrei să instalezi postrui vamale pe Nistru. În acest fel, noi cu mîinile noastre consolidăm frontiera anticonstituţională de pe teritoriul de est al ţării.
O altă gresala în raport cu problematica Transnistreană s-a întîmplat acum cîteva săptămîni, cînd un membru al Guvernului a declarat că împotriva Transnistriei poate fi mobilizată Armata Naţională.
Din 1992 încoace, aceasta este poate cea mai belicoasă şi mai stupidă declaraţie, care cu adevărat poate crea tensiuni pe Nistru, deoarece deja a creat suspiciune şi replici tăioase de pe celălalt mal.
Repet încă o dată — se creează impresia că cineva intenţionat provoacă spiritele şi creează premizele pentru un nou conflict pe Nistru, care să ducă la pierderea definitivă a Transnistriei. Şi, ca şi alte dăţi, observăm că diverşi politicieni din tabăra unioniştilor toarnă apă la moara separatiştilor.
Un alt moment negativ, care este în relaţie directă cu precedentul, este iniţiativa de colectare a semnăturilor pentru obţinerea independenţei Găgăuziei. Este clar că aceasta e o provocare premeditată, dar totodată este evident că destul de mulţi găgăuzi ar fi semnat pentru o asemenea iniţiativă.Acţiunile găgăuzilor sunt o reacţie la politica neînţeleaptă a majorităţii politice.
Din cauza foarte proastei guvernări din ultimii ani, putem pierde nu doar Transnistria, dar putem crea focare de conflict în Găgăuzia, în Bălţi, în alte zone ale ţării.
Conducerea statului a pierdut contactul cu cetăţenii, a pierdut simţul realităţii. Voi trăiţi în lumea voastră virtuală, cu întîlniri pe la Bruxelles, cu cafeluţe la FMI, cu delegaţii în subsolurile de la Cricova. Voi plutiţi pe undeva pe sus, fără să înţelegeţi ce se întîmplă jos, pe pământ, în mijlocul societăţii.
Voi vă conduceţi de principiul — “Integrare europeană cu orice preţ”. Dar preţul poate fi enorm de mare — putem plăti cu pierderea integrităţii teritoriale şi statalităţii Republicii Moldova.
Uitaţi-vă la sondaje, uitaţi-vă la cifrele de export şi import, uitaţi-vă la perspectiva energetică, uitaţi-vă la reformele antisociale care vi se impun. Oare nu vedeţi că vectorul UE cu orice preţ ar putea fi fatal pentru ţară, pe termen lung?
Astăzi prioritatea numărul unu a Republicii Moldova trebuie să fie nu integrarea externă, ci integritatea internă. O altă prioritate trebuie să fie consolidarea socială şi etnică. Oamenii sunt foarte divizaţi şi foarte înrăiţi. Există multă frustrare şi foarte multă agresivitate în societate.
Dacă lucrurile vor continua tot aşa şi nu veţi ţine cont de realităţile sociale şi geopolitice din regiune, se pot crea premize pentru apariţia unor conflicte civile de anvergură în Republica Moldova. 7 aprilie o să ne pară tuturor floare la ureche.
Stimaţi colegi. În acest an, corupţia a devenit mai pronunţată,decalajul dintre profit şi capacitatea de cumpărare a cetăţenilor a devenit mai accentuat, agricultorii au fost lăsaţi iarăşi fără suport real din partea statului (pe fundalul calamităţilor naturale), şcolile şi spitalele sunt în continuare optimizate prin lichidare, numărul şomerilor creşte, infrastructura de la sate este în decădere, oamenii devin tot mai săraci. Astăzi mai mult de jumătate din cetăţenii ţării trăiesc la limita sau peste pragulsărăciei, fără o speranţă în viitor şi fără nicio încredere în vreun ajutor din partea statului.
Voi cu toţii aşteptaţi cu sufletul la gură evenimentul de la Vilnius, de parcă la Vilnius se va produce vreo minune, după care Moldova brusc va începe să trăiască mai bine. Evenimentul de la Vilnius va trece, iar problemele Moldovei vor rămîne cum au fost şi chiar se vor înrăutăţi.
Voi vă ghidaţi de o agendă politică impusă din afară. Această agendă politică este falsă, fiindcă se referă la interesele externe, nu la interesele interne. Cînd veţi înţelege acest lucru, ar putea fi prea tîrziu şi grav. Nu doar pentru voi, ci şi pentru ţară. Gîndiţi-vă foarte serios, că s-ar putea ca o explozie a revoltei sociale să vă dea jos încă înainte de alegerile parlamentare. Iar dacă veţi ajunge la alegerile parlamentare, cetăţenii n-o să vă ierte mizeria socială şi declinul economic în care s-a pomenit Moldova în aceşti ani.
Duceţi-vă în vacanţă şi gîndiţi-vă la aer curat ce faceţi în continuare. Vă recomand să treceţi de la interesele externe la interesele interne, dacă vă consideraţi politicieni responsabili.
Mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: socialistii.md