|||
PSRM / 23 septembrie 2013 |
Partidul Socialiştilor a luat act de apelul la luptă realizat de către PCRM şi declară următoarele:
- Socialiştii consideră că această guvernare trebuie să plece cît mai repede, iar după instalarea noii guvernări să fie traşi la răspundere toţi cei care au prejudiciat interesele Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi.
- Partidul Socialiştilor a votat pentru demisia tuturor exponenţilor actualei guvernări — Plahotniuc, Filat, Lupu şi a votat împotriva instalării guvernului Leancă şi a programului de guvernare a acestuia.
- Partidul Socialiştilor a realizat peste o sută de acţiuni de protest doar în anul 2013, la care au participat peste 10.000 de oameni, PSRM este gata să mobilizeze întregul său potenţial în orice moment.
- Nu este un secret că au existat neînţelegeri între PCRM şi PSRM pe parcrusul ultimilor 2 ani din diverse motive. Socialiştii sînt gata să le depăşească şi să meargă braţ la braţ chiar din ziua de astăzi, în acelaşi timp PSRM consideră că partidul comuniştilor trebuie să clarifice pentru întreaga societate mai multe lucruri şi să întreprindă următoarele acţiuni:
- Să înceteze orice relaţie de colaborare, orice alianţă cu partidele Coaliţiei de guvernare şi partidul prounionist PL, în special în raioanele din Republica Moldova. PCRM, astăzi, este în coaliţie cu PLDM, PD şi PL practic în 20 de raioane din ţară, adică în 2/3 din totalul raioanelor. Reformele distrugătoare ale Coaliţiei, cum ar fi închiderea şcolilor, optimizarea instituţiilor din sistemul medical, reforma administrativă prin care urmează să dispară primării etc. sînt realizate inclusiv de reprezentanţii PCRM la nivel local. Astfel, chemarea comuniştilor la proteste în faţa administraţiilor locale, în cazul de faţă, ar trebui să fie înţeles ca o chemare la proteste împotriva PCRM în majoritatea raioanelor.
- Să se dezică public şi formal de toate deciziile prin care a fost prejudiciat bugetul naţional sau local, de numeroasele decizii care sunt contrare dezvoltării RM şi care au fost votate de PCRM unilateral sau împreuna cu PLDM, PD şi PL în ultimii trei ani. Decizii de acest fel sînt multiple, ultimile de exemplu sînt votarea comună PL-PCRM în consiliul municipal Chişinău pe 5 septembrie 2013 şi însuşirea practic ilegală împreună cu liberalii lui Ghimpu şi Chirtoacă a aproximativ 30 hectare de teren din oraş, închiderea şcolii din Floreşti cu 409 copii, decizie din 30 august 2013 etc. În aceste condiţii este puţin credibil cu o mînă să închizi şcoli, să repartizezi fraudulos pămînturi, să prejudiciezi bugetul, iar cu altă mînă să o ridici asupra celor care la fel fac acest lucru.
- În apelul său revoluţionar, comuniştii, cheamă la schimbarea vectorului politicii externe în vederea integrării Moldovei în Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică. În acelaşi timp în statutul PCRM care este de fapt “buletinul de identitate” a oricărei structuri, este negru pe alb scris — prioritatea în politica externă a comuniştilor este integrarea europeană. Este datoria PCRM să clarifice aceste lucruri atît pentru societate, cît şi pentru eventuali parteneri de luptă contra Coaliţiei de guvernare care este de fapt poziţia PCRM, mai ales că aceasta s-a schimbat de-a lungul anilor de cel puţin 4 ori. O dată la 2–3 ani au mers spre est, mai apoi spre vest şi invers.
- Orice luptă trebuie să fie nu doar în interesul partidului, dar în interesele cetăţenilor care au votat aceste partide. În aceste condiţii PSRM cheamă partidul comuniştilor să nu mai refuze, începînd cu noua sesiune parlamentară, votarea pentru includerea în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului iniţiativele care vin să soluţioneze problemele oamenilor simpli, cum ar fi: majorarea pensiilor, susţinerea tinerii generaţii, stoparea reformelor dezastruoase în educaţie, protecţie socială etc. Problemele cu care se confruntă oamenii nu aşteaptă rezultatele revoluţiilor sau noilor alegeri.
- Dezastrul realizat de Coaliţia de guvernare la nivel central este, pe alocuri, similar celui realizat de Chirtoacă şi echipa sa la nivel local, în capitala Republicii Moldova. PSRM a făcut apel către comunişti să se alăture acestei lupte, în repetate rînduri, apel rămas fără raspuns. După colectarea celor peste 60.000 de semnături pentru demisia lui Chirtoacă, socialiştii mai fac un apel către PCRM pentru a susţine acest obiectiv, inclusiv prin votarea în consiliul municipal a subiectului de organizare a referendumului la şedinţa următoare a CMC. Sperăm că cel puţin acum, comuniştii se vor implica în lupta anti-Chirtoacă.
Socialiştii sînt ferm convinşi, că în vederea realizării obiectivelor propuse de luptă comună împortiva guvernării şi schimbare a acesteia, aceste clarificări de ordin principial trebuie să fie realizate obligatoriu din partea Partidului Comuniştilor, în cel mai scurt timp.
Sursa: socialistii.md