Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Sammitul de la Vilnius are o miză electorală dublă: şi pentru guvernarea de la Chişinău, şi pentru autorităţile europene. Şi în Moldova, şi în UE la anul vor fi alegeri, iar sammitul de la Vilnius va reprezenta unul din puţinele rezultate cu care liderii politici se vor putea lăuda.
Dar şi acest rezultat este unul mai mult simbolic. Guvernanţii au atins un nivel nou în relaţiile cu Occidentul. Şi mai departe?
Mai departe nu urmează nimic. Maximum la ce ne putem aştepta este liberalizarea regimului de vize. Asta va simplifica plecarea din ţară a moldovenilor. Atît.
Mai mult Vilniusul nu aduce nimic. Nu aduce integrarea, nu aduce beneficii economice spectaculoase.
Noi nu ne vom integra în UE nici în următorii 20 de ani. Integrarea în UE este o iluizie cu care guvernanţii hrănesc cetăţenii pentru a se menţine la guvernare. Pînă noi vom fi gata pentru a ne integra, UE se va dezintegra. Noi mergem într-o direcţia greşită, noi mergem, ca ţară, spre o comunitate care a trecut de zenitul său şi acum înregistrează un declin financiar.
Ceea ce ne poate oferi Uniunea Europeană în aceşti ani sunt credite, produse agricole europene, proiecte de reformă şi legi antidiscriminare.
Creditele de sute de milioane va trebui să le întoarcem, cu procente. Produsele agricole europene vor distruge producătorul autohton. Proiectele de reformă închid şcolile, spitalele, grădiniţele, impun vinderea întreprinderilor de stat. Iar legile antidiscriminare surpă valorile noastre religioase şi institutul familiei.
Acordul de la Vilnius, care este în general secretizat, este un Cal Troian pe care guvernanţii îl primesc cu bucurie, ca un semn al victoriei, dar care va dinamita Republica Moldova din interior.
De pe urma parafării Acordului de la Vilnius, Moldova are de pierdut foarte şi foarte serios. Principala pierdere ar putea fi de ordin teritorial. Transnistria se va putea separa definitiv de corpul ţării. De dragul integării europene, putem rămâne fără integritate teritorială. La rînd este Găgăuzia, care poate cere independenţă.
Există şi un alt pericol — cel enunţat recent de preşedintele român Băsescu. Acela a declarat că proiectul de ţară al României este anexarea Republicii Moldova. Iar o Moldovă dizolvată în UE va fi mai uşor de prelucrat. Practic, mergând pe calea integrării europene noi mergem pe calea dispariţiei noastre ca stat. În loc să ajungem la Bruxelles, ne vom opri la Bucureşti.
Pe de altă parte, Vilniusul ne va altera şi mai mult relaţiile cu Federaţia Rusă. Practic, unele acorduri şi principii de colaborare cu Rusia îşi vor înceta aplicabilitatea.
Sute de mii de muncitori migranţi moldoveni care lucrează în Rusia vor întîmpina mari dificultăţi. Remitenţele de peste un miliard şi ceva vor înceta. Între timp, în Europa creşte şomajul şi nu va putea compensa pierderile de pe piaţa de muncă rusească.
Miile de exportatori moldoveni vor rămîne cu marfa acasă. Fructele, legumele şi vinul moldovenesc vor sta în beciuri, fără a ajunde pe piaţa de consum ruseacă. În Europa nu vom exporta, fiindcă Europa are fructele, legumele şi vinul său.
Vom avea înăspriri ale regimului comercial per ansamblu pe dimensiunea estică, prioritară pentru Moldova. Se vor majora peţurile la resursele energetice.
În consecinţă, cetăţenii vor deveni şi mai săraci, ţara va deveni ruptă teritorial, iar integrarea europeană aşa şi nu se va produce.
Iată de ce noi considerăm că parafarea Acordului la Sammitul de la Vilnius este un Cal Troian pentru Republica Moldova. Şi Ucraina, şi Azerbaidjan, şi Armenia au suspendat vectorul integrării europene. Ei au analizat foarte bine plusurile şi minusurile şi au înţeles că Vilnius este cu semnul minus.
Şi pentru Moldova Vilnius este cu semnul minus.
Noi, ca ţară, avem nevoie de Alteva în plan geopolitic.
Noi avem nevoie de aprofundarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Iar într-o perspectivă — avem nevoie de aderarea la Uniunea Vamală din spaţiul CSI.
Această orientare geopolitică ne va oferi şi întregire teritorială, cu Transnistria, şi beneficii economice considerabile, şi resurse energetice la un preţ avantajos, şi sute de mii de locuri de muncă la noi acasă, şi sute de mii de locuri de muncă pentru muncitorii migranţi, şi exporturi serioase pe piaţa din CSI, şi pace socială pe intern.
Noi, socialiştii, considerăm că în prezent Moldova alege între nişte promisiuni iluzorii europene şi beneficii concrete oferite de spaţiul estic. Acordul de la Vilnius înseamnă semnarea unei iluzii. Moldova va avea foarte mult de pierdut. Şi aceste pierderi vor fi ulterior foarte greul de compensat şi reparat.
Sursa: dodon.md