Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În cadrul unei conferinţe de presă socialiştii au informat opinia publică despre mai multe aspecte ce ţin de două cazuri de construcţii, ce au loc cu încălcarea prevederilor legale. În ambele cazuri, beneficiari ai lucrărilor sînt reprezentanţii sistemului judiciar al Moldovei.
În cazul blocului cu multe etaje din str. Grădinilor, 60, este vorba despre Consiliul Superior al Magistraturii, iar în cel de pe str. Teilor 4 drept beneficiar figurează Curtea de Apel Chişinău, care planifică o extindere semnificativă a clădirii pe care o deţine.
Săptămîna trecută reprezentanţii beneficiarului (Curţii de Apel) au agresat de mai multe ori locatarii blocurilor aferente, precum şi pe deputaţii Parlamentului, care au venit în susţinerea locatarilor. Incidentele s-au produs cu complicitatea poliţiei. În cadrul conferinţei de presă, Stanislav Vartanean, asistent parlamentar, a menţionat că potrivit unei decizii luate de comisia Primăriei privind reglementarea conflictului dintre Curtea de Apel şi locatarii din blocurile învecinate clădirii CA s-a ajuns la un rezultat preliminar — stoparea oricăror lucrări de construcţie pînă la elaborarea unei hotărîri finale pe acest caz. Beneficiarul a ignorat flagrant decizia respectivă a Primăriei şi a continuat lucrările de construcţie.
Totodată, Vasile Bolea, Juristul PSRM, a indicat asupra mai multor încălcări în documentaţia de autorizare a construcţiilor şi lipsa parţială a acesteia în cazul Curţii de Apel, precum şi în cel de pe str. Grădinilor 60. În cel din urmă caz fiind ignorate toate normele legale privind securitatea. Este vorba despre edificarea unui bloc cu multe etaje, apartamentele din care sînt destinate judecătorilor, în apropierea imediată a cîteva blocuri de locuit cu 17 etaje. Totodată, au fost făcute publice exemple ce demonstrează comiterea de încălcări din partea poliţiei şi beneficiarilor pe str. Teilor.
Socialiştii deja au pregătit o cerere de chemare în judecată cu privire la cele două cazuri menţionate. Totuşi, după cum au menţionat vorbitorii, este puţin probabil că instanţa de judecată va emite o decizie ce va fi în contrasens cu interesele judecătorilor.
După cum a declarat deputatul Ion Ceban, socialiştii nu exclud existenţa unei înţelegeri între Primărie, Consiliul superior al Magistraturii şi Curtea de Apel, din care cauză timp de 8 luni nu este înregistrat grupul de iniţiativă de organizare a referendumului de demitere a Primarului de Chiţinău Dorin Chirtoacă, deşi, conform prevederilor legislaţiei grupul urma să fie înregistrat în termen de doar 5 zile. În prezent, referendumul şi soarta acestuia se află anume în mîinile Curţii de Apel.
Sursa: socialistii.md