Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, alături de mai mulţi membri de partid, a depus astăzi o coroană de flori la podul de la Vadul-lui-Vodă, în semn de omagiu pentru memoria celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, din anul 1992. Deja al treilea an socialiştii comemoreaza acest eveniment anume în locul unde a început acest conflict.
Igor Dodon a menţionat că ziua de 2 Martie este una tragică pentru Moldova, deoarece a început un război între fraţi.
În opinia lui Dodon, cei care s-au aflat pe cîmpul de luptă din partea ambelor maluri ale Nistrului nu poartă nici o vină pentru dezlănţuirea conflictului armat, ei au îndeplinit doar ordinele superiorilor săi. “Să avem grijă de cei ce au participat la acest război, indiferent din care tabără au făcut parte: malul sting sau drept al Nistrului. Să le purtăm memoria celor căzuţi pe cîmpul de luptă şi să avem grijă de apropiaţii şi rudele lor”.
Igor Dodon a subliniat că vede soluţionarea conflictului transnistrean doar prin federalizarea Republicii Moldova. “Socialistii au elaborat deja conceptul federalizarii care poate servi drept bază pentru rezolvarea difirendumului. La elaborarea acestui concept socialistii au examinat experienţa mai multor ţări europene”, a menţionat Dodon.
Mesajul Partidului Socialiştilor cu prilejul zilei de 2 Martie
Au trecut 22 de ani de la conflictul fratricid de pe Nistru. Tragedia de atunci este încă vie în memoria familiilor şi persoanelor apropiate combatanţilor care au pătimit şi au decedat în lupte.
Împărtăşim durerea familiilor îndoliate, înţelegem pierderea irecuperabilă pe care au suferit-o.
Noi cu toţii, după două decenii, nu putem uita ororile conflictului care a condus la divizarea poporului nostru, creînd o ruptură între cele două maluri ale Nistrului.
Războiul aduce doar suferinţe şi nenorocire, iar dezbinarea pe interior distruge viitorul unei ţări. Trebuie să învăţăm din lecţiile triste ale istoriei noastre şi să nu mai repetăm niciodată greşelile anilor 1990.
Astăzi, reconcilierea şi apropierea malurilor Nistrului nu este imposibilă. Există formule care ne-ar pemite să fim iarăşi un tot întreg. Ne referim în primul rând la proiectul de federalizare a Republicii Moldova.
Dar mai întîi de toate, trebuie să începem cu respectarea memoriei celor căzuţi de pe ambele părţi. Trebuie să începem cu a asculta opinia şi durerea celorlalţi.
A trecut timpul aruncatului de pietre, a venit timpul adunării pietrelor şi a înălţării unei memorii comune a celor morţi.
Numai aşa putem crea o temelie pentru apropiere şi pentru un viitor comun, altfel nu se poate.
Pacea şi dialogul civilizat sunt principiile fundamentale necesare pentru funcţionarea ţării noastre. Noi, moldovenii, suntem un popor paşnic, care a demonstrat zeci de ani că poate convieţui armonios cu alte etnii.
Trebuie să demonstrăm şi acum că suntem suficient de inteligenţi şi cumpătaţi pentru a restabili pacea, integritatea şi bunaînţelegere în ţara noastră.
Sursa: socialistii.md