Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Domnul Eugen Doga a cerut retragerea melodiei sale din spotul video al campaniei naţionale “Iubesc Moldova”, după ce anterior şi-a dat acordul, ştiind subiectul spotului de promovare a identităţii moldoveneşti, a semnat contractul, primise şi banii, întreaga sumă pe care o ceruse.
Înţelegem că domnul Doga şi-a retras melodia fiind presat psihologic şi fiind mustrat de unii dintre “prietenii” săi liberali şi unionişti, care parazitează ideologic pe imaginea marelui nostru talent.
Ne pare sincer rău că Maestrul Doga a cedat presiunilor şi a renunţat la promovarea identităţii moldoveneşti, în favoarea ideologiei românismului, care îi este străină şi lui, şi poporului în care s-a născut şi s-a realizat.
Maestrul Doga, de altfel, este un produs al ceea ce înseamnă “Moldova — moldoveni — moldovenesc”. S-a format ca mare compozitor în Republica Moldovenească, a fost recunoscut în întreaga lume, în culmea gloriei sale, ca fiu al poporului moldovenesc, a trăit o perioadă la Moscova, unde a gustat din plin din popularitatea, respectul şi onorurile pe care le-a avut şi le are ca moldovean în spaţiul fostei URSS, unde a fost şi membru al Partidului Comuniştilor din Uniunea Sovietică.
Dar se schimbă timpurile, se schimbă şi oamenii. Au dispărut vechile privilegii, în schimb au apărut altele noi. Astăzi alte ţări oferă onoruri şi regalii.
Şi astăzi avem marea dezamăgire să descoperim că domnul Eugen Doga se autoidentifică drept român. Deci se consideră compozitor român, nu moldovean. A făcut conştient această alegere. Trist şi amarnic să constatăm această pierdere de identitate.
Cu toate acestea, noi, moldovenii, îl ştim şi-l vom considera mereu pe Maestrul Doga ca fiu al poporului nostru, ca moldovean, ca persoană care a fost lansat în lumea mare din cultura şi truda poporului moldovenesc. Eugen Doga se poate considera acum român, dar melodiile lui sunt moldoveneşti şi ale moldovenilor.
Pînă la urmă, îşi poate pierde identitatea un om, doi, trei, dar nu un popor. Poporul moldovenesc a fost, este şi va fi, păstrîndu-şi memoria sa istorică şi demnitatea.
Sursa: dodon.md