Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Rezoluţia Consiliului Naţional al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova “Despre situaţia postelectorală şi obiectivele politice ale PSRM”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 16 decembrie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut publică Rezoluţia Consiliului Naţional al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova “Despre situaţia postelectorală şi scopurile politice ale PSRM”.

Alegerile parlamentare, care au avut loc pe 30 noiembrie, s-au desfăşurat cu grave încălcări ale legislaţiei naţionale şi internaţionale. Campania electorală a fost cea mai murdară din anii de existenţă a Republicii Moldova. Mai mult de 852 mii de cetăţeni ai R. Moldova nu şi-au putut exercita dreptul constituţional la vot. Aceştia sunt, în primul rînd, concetăţenii noştri din Rusia, deţinătorii paşapoartelor sovietice şi alte categorii de cetăţeni. În ziua alegerilor au fost înregistrate sute de abateri grave de la legislaţia electorală, inclusiv votarea multiplă prin intermediul aşa-numitelor “carusele”, ieşirea din funcţiune a sistemului electronic al CEC, creşterea nejustificată a listelor de alegători, cel puţin cu cîteva sute de mii de cetăţeni şi multe altele. De asemenea, încălcări grave au fost înregistrate şi la numărarea voturilor, în special la stadiul final a procesului de numărare.

Ţinînd cond de cele expuse, dar şi de scoaterea ilegală din cursa electorală a unui concurent electoral cu doar două zile înainte de alegeri, Partidul Socialiştilor declară: alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 nu au fost libere şi nici democratice.

În pofida la toate încălcările menţionate, prezentarea unilaterală a informaţiei în mass-media, a presiunii fără precedent asupra partidelor de opoziţie, la aceste alegeri au învins susţinătorii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică. Cantitativ, majoritatea voturilor au primit partidele care, într-un fel sau altul, se poziţionează pe partea stîngă a eşichierului politic.

Dacă în ziua alegerilor s-ar fi desfăşurat un referendum cu privire la vectorul extern de dezvoltare, ceea ce a fost propus anterior de socialişti, astăzi situaţia în ţară şi agenda politică ar fi fost proestică, indiferent de “culorile” coaliţiei şi componenţa viitorului Guvern. Numai prin înşelăciune electorală, din contul implicării în campanie de către eurounionişti ai partidului clonă cum ar fi comuniştii-reformatori şi a “spoilerul”-ui politic — blocul “Pentru Uniunea Vamală”, procentele şi mandatele de deputat s-au repartizat în favoarea formaţiunilor “proeuropene”. Despre aceasta au declarat deschis chiar liderii partidelor de dreapta. Majoritatea în Parlament, chiar dacă va fi formată, se va face graţie manipulărilor şi falsificărilor grosolane.

În ultimii doi ani, îndeosebi în timpul campaniei electorale, Partidul Socialiştilor a devenit ţinta atacurilor masive din partea autorităţilor şi mass-media subordonată acestora, tirajării minciunilor şi fabricării sondajelor sociologice. Chiar şi în aceste condiţii am reuşit să devenim cel mai mare partid parlamentar. Aducem sincere mulţumiri fiecărui alegător pentru încrederea acordată. Suntem conştienţi de responsabilitatea care ne revine, în calitate de unicul partid de opoziţie din ţară. Înţelegem că am obţinut acest rezultat ca urmare a poziţiei noastre consecvente, luptei de zi cu zi pentru interesele fiecărui cetăţean, unei echipe profesioniste şi programului propus de modernizare social-economică.

Am afirmat în repetate rînduri că Partidul Socialiştilor va coopera în Parlament şi va forma coaliţii doar cu acele partide care susţin deschis iniţiativa noastră de a anula Acordul de Asociere cu UE, de a organiza un referendum naţional privind vectorul extern de dezvoltare, de a introduce în şcoli cursul de Istorie a Moldovei şi limbă moldovenească, de schimbare în totalitate a politicii sociale a statului, în primul rînd în ceea ce priveşte pensiile, salariile, crearea de noi locuri de muncă, protecţie socială, sănătate şi educaţie.

Noi am propus şi am sperat că vom avea o agendă politică unică cu deputaţii din fracţiunea Partidului Comuniştilor, dar, din păcate, s-au realizat cele mai triste prognoze ale noastre. PCRM s-a declarat disponibilă să creeze o alianţă cu partidele pro-europene de la guvernare şi, de facto, să susţină cursul de dezvoltare dezastruos al ţării. Astăzi, PCRM s-a dezis complet de propriile poziţii politice şi de fundamentul ideologic, “deviind” spre Occident pentru a-şi trăi ultimele zile. Este foarte regretabil faptul că PCRM în frunte cu Vladimir Voronin le-a întors spatele propriilor alegători şi a început negocierile pentru un loc cald sub aripa guvernării. Formaţiunea şi-ar fi putut încheia existenţa politică într-un mod mult mai nobil. Sîntem gata să oferim platformă pentru lupta politică în continuare pentru toţi comuniştii, care nu sînt de acord cu acţiunile conducerii actuale a PCRM.

Partidul Socialiştilor menţionează că îşi va păstra statutul de opoziţie dură, va duce o luptă intransigentă cu oligarhii şi cu eurounioniştii de la guvernare, pregătind terenul pentru o victorie deplină şi efectivă a forţelor de stînga la următoarele alegeri parlamentare. Folosind toate mijloacele legale, vom milita ca aceste alegeri să fie anticipate.

Partidul Socialiştilor anunţă o deschidere totală pentru colaborarea cu societatea civilă. Îndemnăm pe toţi să facem împreună o monitorizare totală a actului de guvernare, să luptăm cu corupţia şi fărădelegile din toate eşaloanele puterii. Astăzi, avem nevoie de consolidarea tuturor forţelor sănătoase ale societăţii pentru a riposta guvernării antipopulare şi antistatale.

Partidul Socialiştilor îşi pune drept obiectiv să se transforme într-un partid care ar aparţine în întregime poporului. Vom implementa principiile de transparenţă în procesul politic, difuzarea deschisă a activităţii comisiilor parlamentare, participarea la aceste şedinţe a reprezentanţilor societăţii civile şi a mediului de experţi, precum şi a cetăţenilor de rînd, lucru ce va fi implementat prin intermediul mijloacelor informaţionale electronice performante în elaborarea şi expertizarea proiectelor de lege şi a proiectelor de decizie la toate nivelurile puterii de stat. Vor fi create comitete şi consilii de experţi pentru diferite direcţii şi sectoare ale economiei, sferei sociale şi umanitare. Partidul Socialiştilor, pentru prima dată în istoria modernă a Moldovei, va implementa un sistem electronic naţional de petiţii şi adresări, precum şi va asigura o evidenţă şi un control strict al modalităţilor de realizare a prevederilor legislaţiei autohtone şi a celei internaţionale. Deja la finele lunii ianuarie, 2015, în fiecare raion al ţării Partidul Socialiştilor va deschide oficii de audienţă publice pentru acordarea asistenţei juridice şi sociale cetăţenilor. Deputaţii fracţiunii noastre vor fi alături de fiecare cetăţean în fiecare zi pentru a ajuta la soluţionarea problemelor. Fracţiunea va organiza un lucru activ în oraşele şi raioanele ţării.

Partidul Socialiştilor cere convocarea de urgenţă a şedinţei Parlamentului pentru examinarea şi adoptarea unor decizii, care ar ţine, în primul rînd, de situaţia dramatică din sistemul financiar-bancar, de deprecierea monedei naţionale, de elaborarea bugetului şi a politicii fiscale pentru anul 2015, de majorarea pensiilor şi de realizarea altor proiecte social orientate.

Partidul Socialiştilor va insista, aşa cum s-a declarat anterior, asupra denunţării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb Comercial cu UE, asupra organizării unui referendum naţional cu privire la vectorul de politică externă al ţării. La rîndul nostru, sîntem gata, în paralel, să prezentăm un proiect al bugetului pentru anul viitor, precum şi un set de măsuri urgente pentru stabilizarea cursului leului. Zeci de proiecte de lege ale Partidul Socialiştilor din Republica Moldova sînt deja gata pentru a fi examinate la şedinţele comisiilor şi şedinţele în plen ale Parlamentului. Socialiştii vor veni cu iniţiativa de modificare a Constituţiei la compartimentul ce ţine de procedura de alegere directă a preşedintelui ţării de către toţi cetăţenii Moldovei. Este doar o parte nesemnificativă din activitatea, pe care sîntem gata să o începem chiar de la primele şedinţe ale Parlamentului nou ales.

Partidul Socialiştilor îşi propune printre obiectivele de bază reintegrarea ţării. Sîntem gata să discutăm la nivel parlamentar proiectul nostru de federalizare. Un alt obiectiv separat este apărarea valorilor noastre tradiţional-creştine. Vom depune toate efurturile pentru anularea legii scandaloase de “egalitate a şanselor”, interzicerea paradelor-gay şi propagandei homosexualităţii.

În cel mai scurt timp, Partidul Socialiştilor este gata să prezinte societăţii programul naţional de dezvoltare regională, bazat pe programul de dezvoltare al ţării pe termen mediu, prezentat anterior de noi. În acest program se va ţine cont de problemele fiecărui raion şi vor fi prezentate modalităţi de soluţionare a acestora. Accentul principal va fi pus pe dezvoltarea oraşelor, pe industrializare, pe crearea de noi locuri de muncă şi a unor condiţii de trai mai bune în sate. Un loc aparte este prevăzut pentru descentralizarea puterii de stat şi distribuirea echitabilă a mijloacelor spre raioanele ţării.

Partidul Socialiştilor consideră că, astăzi, avem toate premisele pentru o victorie la alegerile locale din 2015. Anume această victorie va constitui fundamentul unui început real al proceselor de integrare spre Est, pornindu-le “de jos”, de la nivel raional. Ne obligăm să facem tot posibilul în această privinţă şi-i îndemnăm pe toţi la consolidare întru realizarea obiectivelor propuse.

Sursa: socialistii.md

Suveranitatea şi neutralitatea Moldovei nu pot fi supuse revizuirii Liderul PSRM s-a întîlnit cu ambasadorul ungar