Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Părţile au discutat nivelul relaţiilor moldo-ruse din perspectiva victoriei PSRM la alegerile parlamentare din anul 2014.
În opinia preşedintelui CF, victoria convingătoare a Partidului Socialiştilor la scrutinul parlamentar din Moldova este o dovadă a existenţei unui sprijin serios din partea alegătorilor moldoveni pentru integrarea euroasiatică. “Consiliul Federaţiei este deschis pentru colaborare cu Parlamentul Moldovei şi, în special, cu Partidul Socialiştilor”, a menţionat Valentina Matvienko.
După cum a subliniat politicianul rus, Rusia şi Moldova mereu au fost legate prin relaţii economice, de cooperare industrială, subliniind că piaţa Uniunii Economice Euroasiatice este liberă şi “produsele moldoveneşti îşi vor găsi loc pe ea”.
La rîndul său, preşedintele fracţiunii PSRM în Parlamentul RM, Zinaida Greceanîi, a menţionat că, după cum arată cele mai recente sondaje ale opiniei publice, aproximativ 60 la sută din populaţia Moldovei se pronunţă pentru integrare euroasiatică şi colaborare cu Rusia şi doar 40% manifestă dorinţa de a se integra în UE.
Greceanîi a relatat despre iniţiativa socialiştilor privind crearea în Parlamentul RM a grupului de deputaţi, care se pronunţă pentru integrarea Moldovei în Uniunea Economică Euroasiatică. Deocamdată, membri ai acestui grup sînt socialiştii şi deputatul neafiliat Irina Vlah. Preşedintele fracţiunii PSRM şi-a exprimat speranţa că, în viitor, acest grup se va completa cu noi membri.
Totodată, Zinaida Greceanîi a subliniat că socialiştii vor face tot posibilul pentru ca vocea poporului referitor la vectorul de politică externă al ţării să fie, în sfîrşit, auzită.
În legătură cu alegerile başkanului Găgăuziei, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat, Valentina Matvienko i-a dorit candidatului independent, Irina Vlah, sprijinită de Partidul Socialiştilor, victorie la alegerile pentru postul de conducător al Autonomiei.
La rîndul său, Irina Vlah a menţionat că populaţia Găgăuziei speră la o dezvoltare multiaspectuală a relaţiilor cu Rusia, notînd că, în cadrul referendumului din februarie, 2014, poporul găgăuz şi-a făcut alegerea pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală.
“Vedem în parlamentul rus, în special în Consiliul Federaţiei, un garant al păstrării şi dezvoltării relaţiilor reciproc avantajoase între regiuni. Sînt convinsă că întrevederea noastră va reprezenta un punct de pornire în colaborarea de mai departe”, a spus Vlah.
Sursa: socialistii.md