Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că validarea alegerilor de Curtea Constituţională este în mod intenţionat amînată. Această amînare se face din cauză că guvernarea doreşte să promoveze rapid un şir de reforme antisociale, pe care preşedintele nou ales nu le va accepta în niciun caz. Oponenţii Năstase şi Sandu fac jocul guvernării.
În cadrul unei conferinţe de presă, Igor Dodon a declarat că înţelege prea bine din ce cauză întîrzie validarea alegerilor prezidenţiale, deşi au trecut mai mult de trei săptămâni din ziua scrutinului.
Preşedintele ales a ţinut să menţioneze că guvernarea împreună cu partidele de opoziţie prooccidentale profită de această pauză pentru a fi promovate un şir de legi antisociale, susţinute şi cerute de FMI, pe care Igor Dodon, în calitate de preşedinte învestit în funcţie, nu le-ar aproba.
E vorba de majorarea vârstei de pensionare şi de alte condiţii impuse de FMI.
E vorba de deschiderea oficiului NATO la Chişinău.
Există pericolul ca şi procurorul să fie numit de preşedintele Timofti, care nu se va opune unei candidaturi docile, înaintate de guvernare.
Toate aceste acţiuni nu ar fi fost posibile sub mandatul oficial al preşedintelui Igor Dodon.
Formal, validarea mandatului întîrzie din cauza că oponenţii electorali Maia Sandu şi Andrei Năstase au depus contestări în judecată. Însă în realitate aceşti oponenţi procedează juridic astfel, încît toate procedurile în instanţă să dureze maximum din timpul posibil. Deci ei nu vor o decizie concretă şi imediată, ci amînă verdictul final.
Există toate temeiurile să considerăm că atît Sandu şi Năstase, cît şi guvernarea fac un joc comun, probabil la sugestiile venite din Occident.
Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să se convoace de urgenţă, imediat după soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse, pentru a fi aprobată decizia finală cu privire la alegerile prezidenţiale. Actualul preşedinte ales prin vot direct de popor are legitimitatea respectivă. De aici şi frica guvernării că preşedintele Dodon le va bloca iniţiativele care nu sînt în interesul poporului.
Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că validarea mandatului se va produce în această lună, fiindcă în Constituţie este fixat termenul maxim de 45 de zile de la alegere pînă la inaugurarea oficială.
Sursa: psrm.md