Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe data de 28 aprilie, Parlamentul a examinat moţiunea simplă împotriva Ministrului Educaţiei, Corina Fusu înaintată de Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
În timpul dezbaterii iniţiativei în Parlament deputatul socialiştilor, Radu Mudreac a reamintit că anume sub conducerea Corinei Fusu în sistemul de învăţământ s-a iscat scandalul privind alimentarea necalitativă a copiilor din şcoli. El a menţionat că din partea Ministerului nu a venit nici o reacţie şi nici o acţiune nu a fost întreprinsă pentru a corecta situaţia.
Deputatul socialist, Bogdan Ţîrdea a menţionat că în acest scandal “a fost implicată consiliera doamnei Fusu, Tatiana Cebotari. Ea este rudă directă a doi angajaţi ai firmei Sanex Comerţ — care a otrăvit mai mulţi copii. Apropo, firma a câştigat 9 contracte în valoare de 8 milioane lei în Chişinău. Mai mult — Cebotari nici măcar mustrare aspră n-a primit, ca să nu mai zic să fie concediată! De ce oare? Poate fiindcă astfel se distrugea schema, nu-i aşa?”.
Bogdan Ţîrdea a declarat că membrul Partidului Liberal, Corina Fusu devenind ministru, în loc să apere pedagogii, directorii de şcoli, elevii, le-a declarat un adevărat război. El a menţionat că la şedinţele guvernului, Fusu nu a propus niciodată majorarea salariilor pentru pedagogi.
De asemenea, potrivit socialistului, în 2015–2016, Corina Fusu a pornit epurări în masă a directorilor de şcoli, promovînd peste tot directori liberali. Pe lângă asta, într-un raport al Curţii de Conturi, se arată că în 2016, la Ministerul educaţiei prezidat de Fusu, încălcările financiare au constituit 1,6 mlrd lei!
“Există semnale, că la minister, fără bani nu se rezolvă nimic. Dai bani — primeşti reparaţii în cămin, finanţare pentru instituţie, şi chiar locuri la admitere!!!! Taxa medie e de 10–15.000 euro!”, a menţionat Ţîrdea.
Deputatul socialist, Adrian Lebedinschi a remarcat faptul că nici la una dintre problemele actuale care afectează sistemul de educaţie din Republica Moldova, Corina Fusu nu este în stare să răspundă. “De fapt, noi trebuie să admitem că ea nu ştie ce să facă cu acest minister, şi chiar nu are nici o idee ce semnează”.
Cu toate acestea, majoritatea parlamentară a votat împotriva demisiei ministrului Educaţiei, Corina Fusu.
Sursa: psrm.md
Prin prezenta, deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile art. 105 alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova şi articolele 112–115 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova aprobat prin Legea nr.797-XIII din 02 aprilie 1996, înaintează moţiunea simplă asupra politicii interne în domeniul învăţământului.
Învăţământul din Republica Moldova se reformează de la o zi la alta. Elevii nu reuşesc să se adapteze la reformele în curs, programa şcolară nu a fost simplificată, iar în pofida Hotărârii Parlamentului nr. 433 din 26 decembrie 1990, care stabileşte pentru elevi vacanţa de Crăciun de la 24 decembrie până la 15 ianuarie, vacanţele copiilor au fost scurtate.
Pe timp de vară, părinţii sunt impuşi să-şi ia odraslele la serviciu sau să achite serviciile unei bone, deoarece Ministerul Educaţiei a decis să închidă grădiniţele pe un termen de 42 zile în perioada de vară.
Din cauza salariilor mizere care nu au fost revizuite de ministerul de resort, deşi aceasta constituie o atribuţie de bază a acestuia, profesorii au ieşit la grevă, iar cei care suferă sunt iarăşi copii care nu poartă nicio vină că învăţământul din Republica Moldova este condus de o persoană incompetentă.
Dacă conducerea ministerului se implica în reformarea sistemului de salarizare, atunci personalul auxiliar nu avea acelaşi salariu de funcţie în valoare de 1200 lei.
O dădacă şi ajutorul educatorului din grădiniţe ridică un salariu de 1040–1060 lei, un bucătar care trebuie să pregătească mâncare de 4 ori pe zi, primeşte un salariu de 1040 lei. Respectivii salariaţi mai au copii care trebuie întreţinuţi şi crescuţi. Ne dăm prea bine seama că acest salariu nu acoperă nici strictul necesar.
În pofida faptului că părinţii nu cunosc cum să comunice cu copiii, la orele de dirigenţie nu se discută subiecte cum ar fi educaţia parentală, ci se discută cine din părinţi şi câţi bani a adus sau nu a adus pentru diverse fonduri, cadouri, etc.
Acestea sunt doar câteva din problemele actuale în domeniul învăţământului, însă conducerea Ministerului Educaţiei are o altă politică, cea a unionismului, şi asta în pofida faptului că Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
Încălcând prevederile constituţionale, Doamna ministru al educaţiei a emis o circulară potrivit căreia a impus organele locale de specialitate în domeniul învăţământului şi conducătorii instituţiilor de învăţământ să desfăşoare în perioada 27–31 martie 2017, în instituţiile de învăţământ preuniversitar, săptămâna Educaţiei Istorice. Activităţile desfăşurate în săptămâna Educaţiei Istorice au fost dedicate exclusiv marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Ţării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România.
Considerăm că prin această decizie şi prin politicile promovate, Ministerul Educaţiei aduce atingere statalităţii Republicii Moldova şi acest subiect trebuie să fie abordat în plenul Parlamentului Republicii Moldova.
Având în vedere motivaţia expusă mai sus, care demonstrează carenţele grave din activitatea Ministrului Educaţiei, deputaţii semnatari ai prezentei moţiuni simple, formulată în conformitate cu prevederile Constituţiei şi articolele 112–115 din Regulamentul Parlamentului aprobat prin Legea nr.797-XIII din 02.04.1996, solicită:
Sursa: parlament.md
Socialiştii au înaintat o moţiune simplă împotriva miniştrilor Transportului şi Sănătăţii
PSRM, 3 martie 2017
Fracţiunea parlamentară a PSRM a înaintat, în Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii
PSRM, 24 februarie 2017
Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu
PSRM, 8 decembrie 2016
Socialiştii au înregistrat moţiunea simplă de cenzură contra ministrului Corina Fusu
PSRM, 27 mai 2016