Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Acest Parlament trebuie dizolvat, dacă noi pretindem că Republica Moldova este o ţară parlamentară. Noi, deputaţii, nu putem audia nici Guvernul, nici un ministru, nici procuratura generală”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea pe data de 22 iunie, după ce majoritatea parlamentară a boicotat examinarea iniţiativelor propuse de PSRM privind moţiunea simplă asupra activităţii ministrului de Externe şi moţiunea de cenzură asupra Guvernului Pavel Filip.
Cererea de a dezbate moţiunea simplă asupra activităţii ministrul Afacerilor Externe şi a moţiunii de cenzură asupra întregului Guvern Pavel Filip, Vlad Batrîncea a motivat-o prin faptul că ţara este într-o criză economică şi socială profundă, iar activitatea Guvernului nu conduce la îmbunătăţirea, ci la agravarea situaţiei.
“Vrem să dezbatem politicile social-economice a acestui Guvern. Anul trecut investiţiile străine au fost la cel mai prost nivel în ultimii 20 de ani. Banii nu mai vin în în această ţară. Nu avem parteneri în economia naţională”.
Vlad Batrîncea a explicat că reticenţa altor fracţiunii din opoziţie, în special PCRM şi PLDM, de a susţine iniţiativa socialiştilor este de fapt o frică.
“Ei se tem să semneze împotriva acestui Guvern. Pentru că demiterea Guvernului duce la alegeri parlamentare anticipate, ceea ce înseamnă moartea parlamentară a PCRM şi PLDM. Nici un sondaj de opinie nu le oferă şansa să ajungă în Parlament”.
Separat, el s-a adresat către alegătorii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi le-a propus să analizeze cu atenţie evenimentele din Parlament.
“Când Vladimir Voronin vine la televiziune şi strigă « Jos Alianţa», nu ai cum să-l crezi. În primul rând, comuniştii au delegat în această majoritate 14 persoane, i-au creat lui Plahotniuc cea mai mare fracţiune. Şi de fiecare dată când încercăm să concediem pe un oarecare ministru — cine îl protejează? Liderul permanent al Partidului Comuniştilor, un om de neînlocuit, care are mai multe feţe”.
Vlad Batrîncea este convins că alegătorii au făcut deja o evaluare obiectivă a acţiunilor comuniştilor şi abandonul acestei lupte. El a subliniat că, comuniştii sunt în acest Parlament doar pentru că Partidul Democrat le-a păstrat câţiva deputaţi, ca să aibă cine să atace socialiştii.
Socialistul a menţionat că, PCRM şi PLDM au votat pentru această guvernare, de aceea ei nu vor semnarea moţiunii de cenzură, de aceea ei nu vor să fie audiat ministrul de Externe, Andrei Galbur.
“Din ţară au fost expulzaţi 41 de persoane — 5 diplomaţi, experţi, politicieni, jurnalişti. De ce presa nu are acces în această ţară. De ce guvernarea luptă cu presa pe criterii geopolitice?”, a întrebat retoric Vlad Batrîncea.
El a anunţat că, fracţiunea a vrut să informeze despre cum se desemnează ambasadorii, cum se vând locurile în misiunile diplomatice, cum se gestionează Ministerul Afacerilor Externe.
“Vrem să-l întrebăm pe domnul ministru: de ce statul RM alocă zeci de milioane de lei pentru întreţinerea misiunilor diplomatice, iar nivelul investiţiilor în economie este unul dramatic?
Vrem să întrebăm: cum se gestionează Ministerul Afacerilor Externe? De ce în cadrul Ministerului au fost angajaţi mai mulţi funcţionari fără studii superioare, fără nici o pregătire diplomatică, fără nici o experienţă de viaţă şi de diplomaţie. Chiar şi şeful Aparatului ministerului — un oarecare cetăţean Sîrbu, numit de domnul Galbur, nu are studii superioare.
Cum poate Ministerul de Externe sau unii diplomaţi să atace preşedintele de ţară care a fost ales direct de tot poporul? De ce unii ambasadori moldoveni, când se duc la Bruxelles sau Bucureşti pot să afirme că RM este un proiect şi un stat vremelnic? De ce ei execută comenzi geopolitice? «
Vlad Batrîncea a declarat că în acest fel există un atac şi asupra activităţii preşedintelui ţării, ceea ce ţine şi de programele economice.
»În jumătate de an, Igor Dodon a întreprins eforturi semnificative ce ţin de creşterea exportului, apărarea migranţilor noştri. Şi cineva, după ce s-a întors din Statele Unite, ia hotărârea ca cinci diplomaţi să fie expulzaţi prima dată în 25 de ani.
Vlad Batrîncea a subliniat că, socialiştii vor să examineze public aceste probleme, dar nu în mod secret, aşa cum au propus comuniştii. Totul s-a făcut secret în această ţară în ultimii ani. Acordul secret al Alianţei, repartizarea Procuraturii Generale, deciziile Guvernului, alocarea banilor”.
Socialistul a menţionat că, PSRM nu are ce ascunde. “Acest parlament vrea să lucreze cu uşile închise, pentru că se teme de opinia publică şi de mass-media. Noi nu avem secrete, noi considerăm că trebuie să discutăm cu cetăţenii deschis, ceea ce şi vom face în continuare”.
Sursa: psrm.md