Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Fracţiunea Partidului Socialiştilor a propus introducerea unor modificări în Codul Educaţiei. Despre acest lucru a declarat deputatul Vlad Batrîncea în urma audierii în Parlament a viceministrului Educaţiei, Lilia Pogolşa, pe data 20 iulie, cu privire la rezultatele examenelor de bacalaureat.
Potrivit lui Vlad Batrîncea, este necesar de modificat grila de evaluare şi sistemul de notare în timpul examenelor, pentru că, pentru a obţine o notă minimă de “5”, elevul trebuie să demonstreze cunoştinţe mult mai mari.
“În toată ţara, doar trei absolvenţi au reuşit să obţină nota «10» pe linie la examenele de bacalaureat. Oare copiii sunt chiar atât de slabi, sau poate problema este în sistem?”, a întrebat retoric socialistul.
Caracterizând rezultatele reformelor doamnei Maia Sandu în sistemul de învăţământ, Vlad Batrîncea a remarcat că în ultimii trei ani, aproximativ 30 de mii de absolvenţi moldoveni au picat examenul de bacalaureat, au rămas cu un certificat academic care nu permite nici studii tehnice, nici angajare. Doar 20 la sută dintre elevii care au picat examenele de bacalaureat se întorc peste un an ca să încerce să susţină examenele. Care este viitorul acestor copii?
Trei mii de absolvenţi pleacă în străinătate, şi doar aproximativ 5 mii depun actele în universităţile din Moldova, care, de fapt, rămân fără studenţi. Reforma se reduce la lichidarea instituţiilor de învăţământ şi monitorizarea studenţilor în timpul examenelor.
Vlad Batrîncea a subliniat că ar trebui să se înceapă de la modificarea nivelului de salarizare a cadrelor didactice, îmbunătăţirea nivelului lor profesional, îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale în şcoli şi licee. Ar trebui să se investească mai mult în procesul de învăţământ în sine, iar atunci va fi posibil să se examineze elevii la cele mai înalte criterii. Astăzi, îmbunătăţirea calităţii procesului de învăţământ se înlocuieşte exclusiv cu controlul excesiv în timpul examenelor.
Sursa: psrm.md