Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Deputaţii fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, o iniţiativă legislativă, care va fi înregistrată în parlament joi, 26 octombrie.
Proiectul de amendamente la Legea cu privire la Curtea Constituţională, Codul jurisdicţiei constituţionale, Codul penal, prevede reglementarea procedurii de lipsire a judecătorilor Curţii Constituţionale de imunitate, interzicerea cetăţeniei duble, precum şi posibilitatea de atragere la răspundere, chiar răspundere penală.
“Fiind cel mai mare partid politic în RM, cu rating de încredere în rândul cetăţenilor de peste 50 la sută, fiind cea mai mare fracţiune parlamentară, considerăm că pe 17 şi 19 octombrie, Curtea Constituţională a încălcat grav Constituţia şi a contribuit la uzurparea puterii în stat de către Partidul Democrat”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, deputatul Vlad Batrîncea.
Deputatul a amintit că, conform Constituţiei RM, suveranitatea naţională aparţine poporului, care o exercită în mod direct prin organele sale reprezentative: “Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.
Vlad Batrîncea a menţionat că poporul a ales Preşedintele RM prin vot direct. Şeful statului a acumulat un număr record de alegători — 830 de mii. Nici un candidat, nici un partid politic din RM nu s-a bucurat de o asemenea susţinere din partea populaţiei. În acelaşi timp, majoritatea parlamentară, reprezentată de 60 de mandate, este condusă astăzi de un singur partid, pentru care au votat doar 15% dintre alegători. Acest partid controlează parlamentul, guvernul, justiţia, procuratura generală, SIS-ul, şi, după cum vedem — CC.
“Pe 17 şi 19 octombrie, CC a declarat că Preşedintele RM, temporar nu-şi poate exercita atribuţiile constituţionale. În condiţiile în care avem un preşedinte activ, sănătos, care se bucură de susţinerea populaţiei, CC ia decizia de al suspenda temporar din funcţie. Este o premieră nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru întreaga lume civilizată”, a subliniat deputatul.
El a precizat că preşedintele a refuzat numirea unui personaj corupt şi dubios, care nu poate fi numit ministru al Apărării: un băiat de 30 de ani, cu studii în contabilitate, care are o singură experienţă — realizarea schemelor de delapidare a granturilor ce vin în ţară. Acest personaj nu are nimic în comun cu armata şi Ministerul Apărării.
“Cu părere de rău, CC nu mai reprezintă interesele Constituţiei, ci interesele unui singur partid politic. În această situaţie, Partidul Socialiştilor propune modificarea legislaţiei pentru a: 1)interzice dubla cetăţenie pentru judecătorii CC — nu este normal atunci când şase cetăţeni cu cetăţenia altui stat şi care au jurat Constituţiei altei ţări — să decidă asupra soartei RM. 2) simplifica procedura de demisie a unui judecător al CC pentru fapte de încălcare a Constituţiei, de depăşire a atribuţiilor de serviciu şi de uzurpare a puterii în stat. 3) prevede posibilitatea de atragere la răspundere penală a judecătorilor CC”, a menţionat Vlad Batrîncea.
Deputatul Vasile Bolea a menţionat că astăzi, legislaţia actuală le oferă judecătorilor Curţii Constituţionale o imunitate absolută. De o astfel de imunitate nu se bucură nici preşedintele, nici deputaţii în Parlament. De exemplu, în cazul în care un judecător al CC a încălcat regulile de circulaţie, poliţistul trebuie să-i comunice preşedintelui Curţii, iar colegii acestui judecător al CC — cinci cetăţeni ai altui stat — trebuie să decidă dacă contravenientul va fi amendat pentru încălcarea regulilor de circulaţie rutieră. Astăzi, judecătorii CC trebuie să se judece între ei.
“De aceea, venim cu o iniţiativă prin care simplificăm atragerea la răspundere disciplinară, civilă, penală, administrativă a judecătorilor CC”, a subliniat Vasile Bolea.
El a comunicat că proiectul de lege al socialiştilor prevede crearea unei comisii disciplinare speciale care se va ocupa cu aceste lucruri, “iar în cazul în care judecătorul CC va încălca legea, soarta lui să fie decisă de o comisie specială, dar nu de judecătorii care-i stau alături în fiecare zi”.
Deputatul a amintit că odată ce au intrat în funcţie, judecătorii CC au jurat pe Constituţia RM. Nu avem astăzi o pedeapsă pentru încălcarea jurământului. Iniţiativa socialiştilor prevede ca judecătorul să răspundă inclusiv pentru încălcarea jurământului.
Sursa: psrm.md