Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Consiliul femeilor din Partidul “Renaştere-Возрождение” şi-a amplificat activitatea în legătură cu înrăutăţirea situaţiei social-economice din Republica Moldova.
Astăzi, 2 aprilie 2014, a avut loc o şedinţă specială a Consiliului femeilor din Partidul “Renaştere-Возрождение” în cadrul căreia a fost invitată Tatiana Botnariuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi membru al Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение”. În cadrul întrevederii au fos examinate chestiuni stringente, dificile şi echivoce, care îngrijorează atât societatea, cât şi femeile din cadrul Partidului “Renaştere-Возрождение”.
Membrii Consiliului femeilor din Partidul “Renaştere-Возрождение” au examinat reforma în domeniul sănătăţii, care se referă la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orăşelul Codru, cunoscut sub numele de “Costiujeni” şi la Spitalul Clinic de ftiziopneumologie din municipiul Chişinău.
Preşedintele Consiliului femeilor din Partidul “Renaştere-Возрождение”, Victoria Novic, a menţionat: “Reforma Spitalului Clinic de Psihiatrie «Costiujeni» prevede ca aproximativ 70% din numărul total de pacienţi să fie transferaţi la instituţiile medicale raionale şi în centrele de sănătate mintală. Astfel, starea acestor pacienţi va fi monitorizată de medicii de familie, iar pacienţii vor fi spitalizaţi în centrele de sănătate mintală în perioadele mai dificile ale bolii”.
Din păcate, iniţiatorii acestei reforme nu ţin cont de riscurile care pot apărea în acest caz. Nimeni nu dă niciun fel de garanţii cu privire la comportamentul acestor bolnavi acasă sau într-un loc public. Asta în contextul în care au fost cazuri când boala recidiva, iar aceşti pacienţi îşi omorau rudele, deşi anterior nu dădeau semne de violenţă.
Desigur, femeile, mamele nu pot să nu-şi facă griji pentru viaţa şi sănătatea copiilor şi apropiaţilor. Astfel, Consiliul femeilor din Partidul “Renaştere-Возрождение” s-a adresat deputatului Tatiana Botnariuc cu cererea de a examina atent această problemă şi să ţină cont de părerea societăţii în cazul acestei probleme.
Totodată, Consiliul femeilor din Partidul “Renaştere-Возрождение” a adus în discuţie problema serioasă legată de majorarea numărului bolanvilor de tuberculoză în Moldova, care este de trei ori mai mare faţă de indicatorii din ţările Uniunii Europene. Anume din acest motiv, activistele Partidul “Renaştere-Возрождение” au cerut parlamentarului Tatiana Botnariuc să se pronunţe în apărarea Spitalului Clinic de ftiziopneumologie din municipiul Chişinău.
În acelaşi timp, prim-secretarul partidului din sectorul Buiucani al capitalei, Tatiana Kocervinschi şi-a expus propria opinie în cadrul dezbaterilor. Dânsa a subliniat în cuvântarea sa că “Republica Moldova este una dintre ţările din Europa cu cea mai proastă situaţie la capitolul tuberculoză. O îngrijorare desoebită o reprezintă faptul că creşte numărul bolnavilor cu tuberculoză multirezistentă. Astfel, unele grupuri de pacienţi din care fac parte alcoolicii şi narcomanii întrerup tratamentul şi, astfel, în organismul lor cresc monştri ai microuniversului care rezistă la acţiunea antibioticelor. Astfel, sunt cheltuite în zadar resurse umane şi financiare şi apare un risc mai mare de infectare cu tuberculoză multirezistentă, care este cea mai gravă formă a acestei boli. Este greu să-i ajuţi pe aceşti bolnavi, fiindcă nu toţi sunt conştienţi de faptul că este necesar să fie sănătoşi. O izolare temporară cu acordul pacientului ar putea rezolva această problemă”.
Totodată, Tatiana Kocervinschi a menţionat că Ministerul Sănătăţii a rezolvat anul trecut această problemă la nivel legislativ, când s-a dat ordin privind tratarea obligatorie a tuberculozei. Astăzi este posibil ca prin hotărârea instanţei de judecată ca bolnavul de tuberculoză să fie supus tratamentului. Totuşi, deşi acest act legislativ a intrat în vigoare şi urma să fie soluţionată parţial problema bolnavilor neglijenţi, datele statistice arată că, totuşi, de la adoptarea acestei legi, din martie 2013 — până la începutul anului 2014, nu a fost iniţiat niciun proces de judecată.
Asfel, a subliniat Tatiana Kocervinschi, putem vorbi despre faptul că “lucrătorii instituţiilor medicale dau dovadă de neprofesionalism şi neglijenţă în respectarea obligaţiunilor. Tuberculoza reprezintă un pericol social, iată de ce această boală trebuie tratată în afara oraşului, într-un centru medical de profil”.
În afară de subiectele sociale de actualitate, Consiliul femeilor a audiat informaţia prezentată de deputatul Tatiana Botnariuc privind poziţia Legislativului în ceea ce ţine de majorarea numărului femeilor care vor concura pe listele electorale pentru mandatul de deputat în cadrul alegerilor parlamentare din 2014.
Astfel, Tatiana Botnariuc a propus spre examinare o întrebare actuală ce ţine de participarea femeilor la conducerea ţării. Deputatul consideră că “în Moldova nu sunt destule femei în structurile puterii, ceea ce reprezintă o discriminare. Ţara noastră ocupă locul 82 în ceea ce ţine de numărul femeilor din Parlament. Din 101 de deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, doar 20% sunt femei”.
Interesant este faptul că această temă este anual abordată de femeile din Moldova, însă acest subiect niciodată nu a avut susţinere legislativă. S-a propus ca femeile să aibă parte de minimum 30% din componenţa Parlamentului de la Chişinău. Însă, nu se întâmplă nimic în afară de demagogie şi discuţii. Totodată, nu se ţine cont nici de recomandările Consiliului Europei prin care s-a anunţat că femeile trebuie să ocupe minimum 40% din numărul total al mandatelor de deputat.
Pe de altă parte, o satisfacţie deosebită a trezit reacţia liderului Partidului “Renaştere-Возрождение”, Vadim Mişin, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a cerut de la toate comitetele raionale, orăşeneşti şi municipale să pregătească listele candidaţilor la mandatul de deputat conform schemei “un bărbat — o femeie”. Astfel, principiul examinării candidaturilor presupune şanse egale pentru femei şi bărbaţi. Această atitudine şi încredere nu poate să nu inspire femeile noastre să muncească mai activ.
Totodată, Tatiana Botnariuc i-a anunţat pe cei prezenţi la şedinţă că a prezentat Parlamentului o iniţiativă legislativă privind includerea femeilor pe listele parlamentare în proporţie de cel puţin 40%.
Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md