Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 17 iulie 2014, în oraşul Chişinău, a avut loc conferinţa internaţionlă cu tema “Republica Moldova — de la renaştere la unitate”. Evenimentul a fost organizat de Congresul Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova în colaborare cu Fondul de susţinere a diplomaţiei publice “A.M. Gorceakov”, Moscova.
În cadrul conferinţei au participat Iuri Nagherniak, secretar responsabil al Asambleei Interparlamentare din Federaţia Rusă, Dmitri Juravliov, director general al Institutului problemelor regionale din Moscova, reprezentanţi ai partidelor politice din Republica Moldova, politologi din Transnistria şi Ucraina, savanţi, experţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ONG, reprezentanţi ai ambasadelor şi misiunilor diplomatice.
Preşedintele Partidului “Renaştere-Возрождение”, deputatul Vadim Mişin, a ţinut un discurs în cadrul căruia a menţionat importanţa deosebită a evenimentului respectiv pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse şi interacţiunea de mai departe a celor două ţări în toate sferele de activitate.
Participanţii la conferinţă au fost de acord unanim că titlul conferinţei redă cum nu se poate mai bine ceea de ce Moldova are nevoie cel mai mult în prezent, adică de renaştere şi unitate. Aceste două cuvinte reprezintă motto-ul Partidului “Renaştere-Возрождение”, presupun un obiectiv al forţelor sănătoase din societate şi sunt un garant al păcii şi prosperării Moldovei.
Liderul Partidului “Renaştere-Возрождение” a subliniat că formaţiunea pe care o conduce susţine vectorul de modernizare politică şi economică a ţării, dar întotdeauna a menţionat că soluţia optimă pentru Moldova este aderarea la Uniunea Euroasiatică. Acum, mai mult ca niciodată, Moldova are nevoie urgent să restabilească relaţiile de prietenie cu Federaţia Rusă, care devin tot mai reci din an în an. Acest lucru va servi drept garant al păcii şi înţelegerii în ţară şi va îmbunătăţi relaţii cu Transnistria şi Găgăuzia.
La rândul său, copreşedintele Partidului “Renaştere-Возрождение”, Vasile Tarlev, care este şi preşedinte al comitetului organizaţional al conferinţei, a menţionat în alocuţiunea sa că această conferinţă va aduce multe rezultate bune. Politicianul cu autoritate a declarat că Moldova nu trăieşte cele mai bune zile din istoria sa şi degradează la nivel economic, politic şi spiritual. Vasile Tarlev, care deţine funcţia de preşedinte al Congresului Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova s-a arătat îngrijorat de faptul că, în prezent, nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu sectorul real al economiei ţării noastre.
Astfel, copreşedintele Partidului “Renaştere-Возрождение” le-a propus celor prezenţi să elaboreze împreună un plan de renaştere al ţării. Însă acest lucru poate fi realizat cu condiţia ca să nu se rupă relaţiile seculare de frăţie cu Rusia, fiindcă de această ţară ne leagă spiritualitatea, istoria, limba şi comerţul.
“N-o să vă spun nimic nou, dar trebuie să fiţi de acord cu mine că minimum 95% din mărfurile noastre sunt comercializate pe piaţa din Est, ci nu pe cea din Vest”, a spus Tarlev, care a criticat semnarea Acordului de Asociere cu UE.
Vasile Tarlev susţine că problema constă în faptul că niciun politician moldovean nu a citit textul acordului şi îndeosebi părţile adiţionale. Altfel cum poate fi explicat faptul că ei au luat măsuri care prejudiciază drepturile Moldovei la nivel economic?
“În actul adiţional al acordului scrie că toate mărfurile produse de membrii UE pot fi comercializate fără taxe vamale, fără accize, fără certificate pe piaţa din Republica Moldova. Însă mărfurile moldoveneşti se vor vinde pe piaţa europeană în baza unor cote şi doar în baza certificatelor. Anul trecut, Moldova a exportat în Rusia mai mult de 180 de mii de tone de mere, iar asta nu este limita posibilă. Pe de altă parte, cota exportului de mere în UE nu e mai mare de 20 de mii de tone. Deci, cui îi convine semnarea acestui Acord de Asociere şi ce va urma după implementarea lui?”, a întrebat Vasile Tarlev.
La această întrebare au răspuns participanţii care au venit din Rusia la conferinţă. Astfel, Iuri Nagherniak, secretar responsabil al Asambleei Interparlamentare din Federaţia Rusă, şi Dmitri Juravliov, director general al Institutului problemelor regionale din Moscova au explicat că cetăţenilor din Republica Moldova li se spun poveşti despre cât de frumos va fi împreună cu Uniunea Europeană, dar astea sunt doar mituri. Totodată, cetăţenilor li se povesteşte că Federaţia Rusă nu va putea evita Moldova şi că piaţa din est va fi deschisă la fel ca mai devreme pentru produsele moldoveneşti şi întotdeauna va întinde o mână de ajutor. Însă asta nu se va întâmpla. Şi nu din considerentul că “fratele mai mare” se va supăra pe capriciile fratelui mai mic, ci pentru că economia este un lucru sfânt pentru toate ţările din lume. Rusia are dreptul să nu vrea ca pe piaţa sa să fie inundată de mărfuri ieftine poloneze sau de alte produse care vor tranzita Moldova.
Dmitri Juravliov presupune că Moldova trece prin blestemul chinez, adică trăieşte în epoca schimbărilor şi refuză să gândească logic. UE va exploda atunci când va permite noilor membri să se includă în economia sa. Iată de ce dreptul sfânt al producerii îl au doar membrii puternici ai uniunii, iar funcţionarii europeni le recomandă celorlalţi să închidă fabricile şi să deschidă magazine.
Pentru ei nu contează că va veni ziua când oamenii nu vor mai avea bani ca să cumpere ceva din magazine, fiindcă nu vor avea bani. Însă Uniunea Europeană nu poate proceda altfel, fiindcă întreaga sa economie riscă să se prăbuşească.
În final, cei prezenţi la eveniment au căzut de acord că, pe 30 noiembrie, în ziua în care vor avea loc alegeri parlamentare în Moldova, poporul va decide ce soartă îşi doreşte. Deci, a rămas încă puţin până la toamnă, însă concluziile trebuie să le tragem toţi, fiindcă nu vom avea ocazia să stăm cu gândul că totul va fi bine.
Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”
Sursa: rrm.md