Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 22 octombrie 2014, veteranii muncii pedagogice, membri ai Asociaţiei “Casa Lucrătorilor Învăţământului Public din Chişinău”, cu susţinerea aripei de tineret a Partidului “Renaştere-Возрождение”, şi-au dat întâlnire lângă clădirea de pe strada Nicolae Iorga, 11, din Chişinău, care acum câţiva ani a fost însuşită în mod fraudulos de conducerea Partidului Comuniştilor, transformând-o în sediu al formaţiunii.
Manifestanţii au dorit să atragă atenţia presei asupra problemei şi au solicitat o întrevedere cu preşedintele comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, pentru a discuta despre posibilităţile revenirii sediului “Casei Lucrătorilor Învăţământului Public” în administrarea lor.
Această situaţie a apărut acum câţiva ani şi nu face faţă unui “binefăcător şi apărător” al tuturor celor necăjiţi, aşa cum se crede liderul comuniştilor din Moldova. Veteranii muncii pedagogice susţin că, în anul 2008, PCRM s-a pricopsit cu această clădire în urma unui atac raider, iar ei luptă de atunci prin instanţele de judecată pentru a reveni în stăpânirea clădirii “Casei Lucrătorilor Învăţământului Public”.
Jurnaliştii care au venit la conferinţa de astăzi organizată de PCRM în interiorul clădirii nu se aşteptau să vadă atât de mulţi protestatari şi s-au arătat interesaţi de această istorie veche şi ruşinoasă.
Veteranii muncii pedagogice au povestit cum la anii lor sunt nevoiţi să se adune prin apartamente strâmte şi cum îi evită liderul partidului “tuturor celor asupriţi”. Asta în contextul în care anume aceşti oameni au făcut tot posibilul ca PCRM să ajungă la guvernare. De ce s-a procedat astfel cu ei?..
Liderul PCRM se pare că a avut o agendă prea încărcată pentru a le acorda atenţie bătrânilor nemulţumiţi. Acest gest a stârnit şi mai mult indignarea protestatarilor şi a societăţii. Vladimir Voronin l-a însărcinat pe comunistul Artur Reşetnicov să comunice cu manifestanţii, însă nici acesta nu a găsit timp pentru a invita pensionarii să se încălzească în clădire, să-i servească cu ceai sau pur şi simplu să discute cu ei şi să se clarifice în acest caz.
Astfel, pensionarii au fost lăsaţi să îngheţe în stradă. După o oră de protest, bătrânii au hotărât să meargă pe la casele lor, fiindcă nimeni nu a ieşit să vorbească despre doleanţele lor.
În anul 2010, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe numele PCRM pentru escrocherie şi dobândire ilicită a bunurilor prin înşelăciune şi abuz de încredere, în proporţii deosebit de mari. Tot Procuratura Generală a clasat dosarul în 2013 şi a invocat insuficienţa probelor. Asociaţia a contestat în instanţă ordonanţa procurorului şi a cerut redeschiderea cauzei penale. Judecătoria Buiucani a respins recursul avocatului, care s-a adresat la Curtea de Apel Chişinău. Recent, Curtea de Apel a dispus ca prima instanţă să reexamineze posibilitatea de a redeschide dosarul penal legat de sediul “Casei Lucrătorilor Învăţământului Public din Chişinău”.
Sursa: rrm.md