Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Conflictul militar din Osetia de Sud reprezinta o mostra negativa, emotiva si iresponsabila de solutionare a conflictelor inghetate nu doar din spatiul ex-sovietic. Constat cu mare regret ca suntem martori la o degradare si o subminare periculoasa a normelor de drept international. Partile implicate in acest conflict, Rusia si Georgia, au recurs la dreptul fortei, renuntind la forta dreptului, la forta argumentului si a dialogului civilizat in procesul de solutionare a diferendului din Osetia de Sud si Abhazia. Am impresia ca am revenit la metodele si mijloacele barbare de solutionare a conflictelor interstatale aplicate cu 70–100 de ani in urma.
Guvernul de la Tbilisi s-a lasat provocat usor, a dat dovada de iresponsabilitate si aventurism, aplicind forta militara in solutionarea conflictelor din teritoriul suveran, iar Federatia Rusa si-a depasit mandatul ONU privind misiunea de pacificare in Osetia de Sud, a reactionat disproportionat si a declansat actiuni militare de amploare peste limitele mandatului ONU si a teritoriului incredintat, actiuni care echivaleaza cu un act de agresiune militara contra Georgiei, calcind in picioare suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a acestei tari.
In situatia creata, consider ca solutia potrivita si echitabila ar fi implicarea efectiva a ONU si UE in scopul retragerii mandatului pentru exercitarea misiunii de pacificare in Osetia de Sud si Abhazia de catre Rusia, substituirea acestei misiuni cu o alta misiune internationala sub egida ONU.
Exprimam profunde condoleante tuturor cetatenilor care au avut de suferit, de pe urma comportamentului inadecvat si iresponsabil al guvernelor care au provocat aceasta catastrofa militara si umanitara.
Mihai Petrache, Presedintele UCM