|||
In cadrul conferintei de presa Vasile Tarlev a declarat ca “in momentul de fata sectorul real al economiei Republicii Moldova se afla intr-o profunda recesiune provocata de criza economica si financiara globala. Volumul productiei industriale in ianuarie 2009 a scazut cu 25% in comparatie cu aceeasi perioada 2008. Se reduce volumul exportului, apar serioase dificultati cu achitarea pentru productia deja exportata. Agentii economici din agricultura duc lipsa acuta de mijloacele financiare necesare, fapt ce pune in pericol realizarea lucrarilor de cimp. In sfera constructiei mii de oameni au ramas fara locuri de munca, fiind trimisi fortat in concediu fara plata. Somajul se extinde si in alte ramuri ale economiei nationale, situatia agravindu-se inclusiv prin reintoarcerea cetatenilor Moldovei care au lucrat in Rusia si tarile Uniunii Europene.
Se configureaza clar primejdia falimentarii bancilor si unitatilor de productie. O deosebita ingrijorare provoaca situatia din sectorul de productie al Transnistriei. Volumul productiei metalurgice a uzinei din Ribnita in ianuarie anul curent s-a redus de 3 ori in comparatie cu ianuarie anul trecut. In scopul preintimpinarii colapsului economic si social, care actualmente reprezinta o primejdie incontestabila pentru Republica Moldova, este necesar de a intreprinde o serie de masuri, directionate spre diminuarea impactului nefast al acestei crize.
- A forma, in mod de urgenta, Comitetul National Anticriza (CNA) cu participarea presedintelui tarii, reprezentantilor guvernului, parlamentului, partidelor politice, Transnistriei, Autonomiei Teritoriale Gagauz -Eri si societatii civile.
- A acorda ajutorul necesar, din partea statului, sistemului bancar national.
- Salvind bancile de la faliment, statul va salva depozitele cetatenilor si va crea conditii de creditare de catre banci a sectorului real al economiei.
- CNA urmeaza sa elaboreze un pachet de masuri anticriza care, in opinia Uniunii Centriste din Moldova, trebuie sa includa si urmatoarele propuneri:
- Reducerea considerabila a cheltuielilor pentru aparatul de stat (interzicerea cheltuielilor pentru reparatii, achizitia de automobile, deplasari etc.)
- Oferirea garantiilor de stat pentru creditarea preferentiala a intreprinderilor industriale si agricole. A realiza creditarea businessului prin reducerea esentiala a ratei dobinzii, prin subsidii acordate intreprinderilor agricole si fermierilor, folosirea in aceste scopuri, inclusiv a rezervelor valutare ale Bancii Nationale din Moldova. A anunta «vacanta fiscala» pentru businessul care activeaza in sfera de producere.
- Aplicarea masurilor protectioniste indreptate spre sustinerea producatorilor nationali, in special, din industrie si agricultura. La nivel de stat a desfasura campania de sustinere a producatorilor autohtoni sub devizul «Cumparati marfuri moldovenesti».
- A intreprinde actiuni de nationalizare (prin cumpararea de active) a intreprinderilor care sunt in pragul falimentului.
- A stopa privatizarea intreprinderilor de importanta strategica; a revedea rezultatele privatizarii unui sir de obiecte care au fost vindute in ultimele luni la preturi de-a dreptul derizorii.
- A reforma complexul gazo-energetic, inclusiv prin atragerea investitiilor din Rusia si tarile Uniuii Europene.
- A realiza o serie de proiecte nationale in sfera infrastructurii, prin atragerea investitiilor straine, fapt ce va oferi posibilitatea asigurarii miilor de oameni cu locuri de munca.
- Tergiversarea adoptarii acestor si altor masuri ameninta cu consecinte grave si aparitia unor procese ireversibile, care pot dezlantui falimentarea tarii”, a concluzionat Vasile Tarlev .