Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La data de 26 martie 2009, in cadrul sedintei Consiliului Politic Republican al Uniunii Centriste din Moldova, domnului Vasile Tarlev, presedintele Uniunii Centriste din Moldova, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor i-a fost inminat premiul “Alexei Kosighin”, acordat de către Uniunea Producatorilor din Rusia.
Premiul i-a fost inminat lui Vasile Tarlev de catre dl. Grigore Harcenko, vice-presedintele Uniunii Producatorilor din Rusia, seful aparatului UPR, care in acest scop s-a deplasat de la Moscova la Chisinau. Premiul include o diploma de onoare, o medalie in care este gravat basorelieful lui Alexei Kosighin, precum si bustul acestei distinse personalitati.
Potrivit lui Grigore Harcenko, acest premiu i-a fost acordat lui Vasile Tarlev in semn de inalta apreciere a contributiei personale pentru dezvoltarea si consolidarea raporturilor economice si a relatiilor comerciale dintre Republica Moldova si Federatia Rusa.
Grigore Harcenko a mentionat ca: “Detinind functia de prim-ministru al Republicii Moldova timp de 7 ani, Vasile Tarlev a exercitat concomitent şi funcţia de preşedinte a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova, functie in care a fost ales in anul 1994.
In aceasta calitate Vasile Tarlev a contribuit substantial la modernizarea economiei moldovenesti, la dezvoltarea raporturilor comercial-economice cu tarile CSI, inclusiv cu Federatia Rusa, a contribuit la promovarea producătorilor autohtoni în cadrul expozitiilor internationale industriale si de comert, conferintelor stiintifico-practice, forumurilor, meselor rotunde si altor manifestari care au avut loc la Moscova, Chisinau si in capitalele altor tari, la preluarea experientei colegilor de peste hotare şi aplicarea experienţei obţinute in Moldova.
In aceasta perioada, Vasile Tarlev a fost in permanenta preocupat de promovarea producatorilor autohtoni, a oferit sustinere plenara oamenilor de stiinta, specialistilor si practicienilor, care si-au adus contributia la dezvoltarea stiintei nationale, a tehnologiilor, organizarea activitatilor de producere si a comertului”.
Vasile Tarlev, la rindul sau, si-a exprimat gratitudinea fata de conducerea Uniunii Producatorilor din Rusia pentru aprecierea inalta a meritelor sale. Vasile Tarlev a afirmat ca si pe viitor va depune toate eforturile in vederea impulsionarii proceselor de integrare a Republicii Moldovca in spatiul comercial-economic al CSI, va contribui la consolidarea relatiilor de colaborare a Moldovei cu Rusia si alte tari din CSI in depasirea efectelor crizei economice mondiale.
Premiul “Alexei Kosighin” in domeniul stiintei, tehnologiilor si organizarii producerii a fost stabilit in anul 2001 pentru incurajarea oamenilor de stiinta, care au adus o contributie semnificativa in domeniul stiintei, tehnologiilor si organizarii producerii. Anual se acorda 20 de astfel de premii, care de regula se ofera la data de 21 februarie, cu prilejul zilei de nastere a lui Alexei Kosighin.
Decizia privind acordarea premiului “Alexei Kosighin” este adoptata in cadrul reuniunii unei comisii speciale, conduse de Presedintele Uniunii Internaţionale a Producătorilor, presedinte al Uniunii Producatorilor din Rusia, membru al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale al Federaţiei Ruse Nikolai Rijkov.
Pentru premierea laureatilor in cadrul Uniunii Internationale a Producatorilor anual se acorda doar un singur premiu “Alexei Kosighin”.
Uniunea Internationala a Producatorilor, membru cu drepturi depline al careia este Asociatia Nationala a Producatorilor din Moldova, a fost creata in anul 1999 in orasul Minsk, capitala Republicii Belarus.
Uniunea Internationala a Producatorilor isi desfasoara activitatea pe teritoriul Republicii Armenia, Belarus, Moldova, Rusia, Kazahstan, Kirghizia, Ucraina, Uzbekistan, precum si pe teritoriul Poloniei, Bulgariei, Serbiei, Republicii Cehe si alte state.
Obiectivele principale ale Uniunii rezida in sustinerea membrilor acestei organizatii in efectuarea reformelor economice, relansarea relatiilor de integrare in domeniul producerii marfurilor, lucrarilor si serviciilor, precum si in coordonarea activitatii membrilor UIP.
Uniunea Internationala a Producatorilor dezvolta relatiile proprii, desfasoara regulat sedinte organizatorice si de lucru in diverse domenii de colaborare comuna a membrilor sai, permanent le ofera sustinere infomationala si servicii de consulting, reactioneaza promt la toate solicitarile, initiaza examinarea la timp a chestiunilor legate de managementul intreprinderilor si dezvoltarea acestora in conditiile de schimbare rapida a evolutiilor socio-economice.
Uniunea Internationala a Producatorilor colaboreaza activ cu Asociatia Nationala a Producatorilor din Moldova, atrage membrii ei in discutii si rezolvarea problemelor strategice, care prezinta interes nu doar pentru producatorii de marfuri si servicii moldovenesti, dar si pentru producatorii din alte state — parteneri strategici traditionali.