Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi se împlinesc, 25 de ani de la declanşarea războiului moldo-rus de pe Nistru pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Un conflict armat care a durat câteva luni, s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, iar separatiştii au fost susţinuţi deschis de armata Rusiei.
În urma lui, unităţi militare ruseşti şi muniţii continuă să se afle şi azi pe teritoriul din stânga Nistrului.
Problema transnistreană rămâne şi acum un “conflict îngheţat”, iar Rusia nu are de gând să-şi scoată armata din Transnistria.
În data de 21 iulie 1992, preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi cel al Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.
Documentul prevedea crearea a trei zone de securitate şi prezenţa unor forţe mixte de menţinere a păcii, care au fost redenumite, ulterior, în Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti. Trupele Armatei a 14-a sunt prezente în stânga Nistrului până în prezent.
Timp de 25 ani, Rusia de fapt ocupă un teritoriu al RM, calificând contingentul său militar drept “forţe de pace”. Pentru reglementarea conflictului transnistrean în anul 2005 a fost creat formatul de negocieri “5+2” care include părţile: Republica Moldova şi administraţia de la Tiraspol, mediatorii: Rusia, Ucraina şi OSCE, şi observatorii: SUA şi UE.
Constatăm cu regret că acest format nu este productiv, şi Rusia îl foloseşte pentru a conserva conflictul pe un termen nedeterminat.
FSM constata cu regret, ca partidele afiliate Kremlinului, PSRM si PN, deseori învinovăţesc RM şi conducerea acesteia din 1992 de declanşarea conflictului de la Nistru, iar partidele oligarhice cum ar fi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr creat de criminalii fugari Ţopa, şi PAS creat de condamnatul Filat, deseori se solidarizează cu acestea, si de fapt sunt partide satelit ale stângii filoruse.
Andrei Năstase şi Maia Sandu au contribuit substanţial la victoria marionetei Kremlinului Igor Dodon la alegerile prezidenţiale, care acum învinuieşte R.Moldova de declanşarea conflictului transnistrean şi propune federalizarea R.Moldova.
In acest context, solicitam Guvernului si Parlamentului R.Moldova:
Veşnică amintire eroilor căzuţi pe câmpul de luptă pentru independenţă şi libertate!
Sursa: facebook.com