Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteAMN

Evenimente ale AMN la tema “Drepturile şi libertăţile omului”

24 noiembrie 2010
Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “Astăzi a venit cineva la sediul AMN şi a lăsat un CD cu poze şi imagini în care membri ai comuniştilor, printre care şi un fost deputat PCRM şi preşedintele organizaţiei teritoriale Durleşti stau la o beţie în prima jumătate a zilei, care se termină cu o altercaţie cu poliţia”. Totodată, Osipov spune că în posesia AMN a mai intrat baza de date a PCRM care conţine mai multe documente, inclusiv structura oragnizatorică, stafful electoral teritorial, adresele şi telefoanele, rezerva de cadre, monitorizarea altor partide şi a traseismului politic. “Aceste informaţii au ajuns la noi în urmă cu două săptămâni, nu am vrut să le facem publice, dar după acuzaţiile grave la adresa AIE referitor la răpirea lui Reşetnicov, nu putem să nu facem acest lucru”, a explicat Osipov.
10 noiembrie 2010
Alianţa Moldova Noastră pledează pentru o implicare mai activă a femeilor şi tinerilor în politică, programul electoral al formaţiunii prevede o serie de măsuri în acest sens, printre care şi introducerea în curricula şcolară a unui curs opţional privind egalitatea de gen, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele AMN, Natalia Ciobanu. Ea a subliniat că în lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie figurează 38 de femei şi 26 de tineri. În altă ordine de idei, Natalia Ciobanu a anunţat că AMN a lansat jocul electoral “Serafică fără frică”, joc creat de un grup de tineri specialişti IT din cadrul organizaţiei de tineret a AMN şi “demonstrează aportul lui Serafim Urechean în lupta împotriva comunismului”.
5 noiembrie 2010
Alianţa Moldova Noastră a depus la CEC o contestaţie prin care solicită sancţionarea şi contracararea acţiunilor Centrului de Investigaţie Sociologica “CBS-AXA” şi cere de a obliga această instituţie să dezmintă sondajul prezentat joi, 4 noiembrie. Despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă prim-vicepreşedintele AMN Victor Osipov. Potrivit lui, “CBS-AXA” a încălcat norma Codului electoral, care prevede că în perioada electorală orice sondaj privind preferinţele politice ale alegătorilor poate fi efectuat numai cu înştiinţarea prealabilă a Comisiei Electorale". Totodată, membrul AMN a declarat că datele culese în teritoriu, prin întâlniri de la om la om, au arătat că partidul avea angajamente de a fi susţinut din partea a circa 110 mii de alegători, ceea ce reprezintă circa 7 procente.
1 noiembrie 2010
Prim-vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Victor Osipov, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut dezvăluiri despre presupuse finanţări frauduloase ale Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. El a declarat că părinţii lui Anton Leviţchi — unul din şomerii care ar fi donat 250 mii de lei Partidului Comuniştilor — sînt de fapt membri AMN. La aceiaşi conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei teritoriale AMN din raionul Briceni, Vitalie Ştirbu, a prezentat documente potrivit cărora membri PCRM din Briceni ar fi distribuit fraudulos bani din Fondul de susţinere socială al raionului şi din fondurile gestionate de Casa teritorială de asigurări sociale. “Iată de unde au bani comuniştii pentru electorală şi iată cum îşi susţin ei membrii şi susţinătorii lor în perioadele dintre alegeri”, a declarat prim-vicepreşedintele AMN. Vitalie Ştirbu a spus că a sesizat CCCEC despre aceste presupuse fraude şi că au avut loc şi procese de judecată.
19 octombrie 2010
Victor Osipov, prim-vicepreşedinte al Alianţei Moldova Noastră, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că AMN a elaborat şi propune concurenţilor electorali un cod de conduită, care conţine 10 reguli de desfăşurare a unei campanii electorale corecte pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. El a spus că acest lucru este determinat de faptul că formaţiunea politică din care face parte s-a confruntat deja cu acţiuni ilegale, în special cu deteriorarea panourilor electorale. Osipov s-a adresat oponenţilor electorali să respecte principiile morale şi etice în cadrul unei campanii electorale şi să nu facă politică fără de principii şi responsabilitate. Decalogul AMN prevede, între altele, următoarele reguli: să nu ataci partidele de coaliţie, să nu minţi alegătorii, să nu furi membri de la alte partide, să nu rupi afişele electorale ale contracandidaţilor, să nu agresezi agitatorii electorali, să nu denigrezi ţara şi simbolurile naţionale.
11 octombrie 2010
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că cei patru miniştri ai AMN vor degreva din funcţie odată cu înregistrarea listei electorale a partidului de Comisia Electorală Centrală. “Guvernul are majoritate pentru a adopta orice fel de decizii, iar viceminiştrii au fost aleşi în funcţie de capacităţile profesionale şi vor substitui miniştrii pe durata campaniei electorale”, a spus Urechean. El a completat că în caz de urgenţe, miniştrii AMN vor merge la Guvern “cu o condiţie: ca şedinţele să fie programate din timp, iar proiectele de pe ordinea de zi să fie expediate în prealabil miniştrilor”. Totodată, Urechean a subliniat că listele AMN vor suferi modificări esenţiale pînă la scrutinul din 28 noiembrie în funcţie de munca depusă de fiecare membru AMN în timpul campaniei electorale.
6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
3 august 2010
Alianţa Moldova Noastră este împotriva organizării alegerilor prezidenţiale din noiembrie curent concomitent cu cele parlamentare anticipate, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă liderul fracţiunii parlamentare a AMN şi vicepreşedintele AMN, Vasile Balan. “În termeni rezonabili urmează a fi organizate şi alegerile parlamentare anticipate după alegerile locale din 2011, adică în vara sau toamna anului viitor. Alianţa de guvernare se străduieşte în prezent să facă schimbări de durată, iar dacă acum mergem la două scrutine concomitent, atunci acest ciclu se va repeta din patru în patru ani. Ceea ce înseamnă că trei-patru luni pînă la alegeri toţi, inclusiv funcţionarii sînt în campanie şi alte două-trei luni mai trec după alegeri pînă este instituit Guvernul şi toate instituţiile de stat devin funcţionale. Reiese că practic timp de şase luni ţara nu va fi guvernată”, a spus Balan. Potrivit lui, AMN va insista ca Alianţa să propună o singură candidatură la funcţia de şef de stat şi să meargă într-un bloc unic la anticipate.
31 mai 2010
La Chişinău a avut loc Congresul Organizaţiei de Femei a Partidului Alianţa “Moldova Noastră”, la care au fost aleşi 528 de delegaţi din Republica Moldova, dintre care 142 medici, 184 — profesori, 84 — jurişti, 19 femei din business etc. Potrivit preşedintei Organizaţiei Naţionale de Femei a AMN, Natalia Ciobanu, în cadrul conferinţei au fost făcute nişte modificări importante în Regulamentul Organizaţiei de Femei a AMN, astfel, s-a modificat structura Organizaţiei de Femei şi anume a fost introdus un birou coordonator în componenţa acesteia. De asemenea, s-a modificat punctul 2, 3 din Regulamentul pentru termenul de alegere a preşedintelui Organizaţiei de Femei, care va fi ales pe o perioadă de patru ani în cadrul Conferinţei Naţionale a Organizaţiei de Femei a Alianţei “Moldova Noastră”. “Punctul forte în rezoluţia adoptată de către Organizaţia de femei este lucrul de bază cu femeile pentru promovarea în funcţiile de conducere la nivel de partid şi la nivel de ţară, precum şi problemele de bază din învăţământ, protecţia socială a mamei şi copilului, şi drepturile omului. Cea mai bună propunere la conferinţă a fost cea de a crea un centru de sănătate pentru femei — nu numai pentru sănătatea fizică, dar şi pentru susţinerea morală, asistenţa socială şi juridică”, a mai spus preşedinta organizaţiei. Delegaţii la Congres au declarat că Organizaţia de Femei a AMN pledează pentru egalitatea şanselor în RM şi va acţiona pentru ridicarea statutului social al femeilor şi consolidarea mecanismelor legale ce vizează asigurarea egalităţii genurilor.
14 mai 2010
Alianţa “Moldova Noastră” a convocat o conferinţă de presă, la sediul central al partidului, în cadrul căreia au acuzat membrii Partidului Moldova Unită din oraşul Sîngera că ar fi înscenat un accident rutier în scopul eliminării din cursa pentru funcţia de primar a candidatului AMN, Sergiu Brînzilă. Acesta a declarat că este o invenţie varianta oponentului său din PMU, Silvia Chirilov, că ar fi lovit-o cu maşina. Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a declarat că “A fost o tentativă de lezare a onoarei concurentului AMN cu două zile înainte de alegerile primarului din localitate. AMN are o experienţă îndelungată de confruntări dure cu oponenţii săi politici. Poate că am fost duri, dar întotdeauna corecţi în competiţia politică”. El a menţionat că la moment organele de ordine instrumentează cazul.
10 martie 2010
Svetlana Chifa, membră a Alianţei “Moldova Noastră”, a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului, în cadrul căreia a declarat că l-a acţionat în judecată pe ex-procurorul general, Valeriu Gurbulea, pentru lezarea reputaţiei, menţionînd că va cere despăgubiri în valoare de 200 mii de lei. “Vreau să cer explicaţii pentru ce s-au deschis trei dosare nefondate pe numele meu, ca mai apoi să se constate că a fost o eroare. Aceasta însă nu repară prejudiciul adus demnităţii mele şi reputaţiei profesionale. Eu am respectat buchia legii în toate dosarele de adopţie şi cer să mi se facă dreptate”, a spus Chifa.
24 iulie 2009
Alianţa “Moldova Noastră” a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Eminescu 68, pe tema: “Tineri din AMN sechestraţi de poliţie!”
22 iulie 2009
Alianţa “Moldova Noastră” a organizat o conferinţă de presă, la sediul AMN din str. Eminescu 68, pe tema: “Despre solicitarea către UE de a asigurarea transport gratuit pentru studenţi la votare. Şi măsurile antifraudă luate de AMN”.
29 iunie 2009
Alianţa Moldova Noastră a desfăşurat o conferinţă de presă la sediul AMN din str. Eminescu 68, pe tema: “PCRM atacă! AMN cheamă la apărarea Republicii Moldova!”, prilej în care afost prezentat în premieră filmul produs la solicitarea AMN — “În apărarea Republicii Moldova!”
26 iunie 2009
Organizatia de Tineret a AMN a desfăşurat un flash mob în centrul Chişinăului, pe bul. Ştefan cel Mare, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cu genericul: “AMN împotriva torturii aplicate de poliţia lui Papuc!”
8 mai 2009
PLDM, AMN şi PL au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Rezoluţia Parlamentului European cu privire la R.Moldova”.
6 mai 2009
Alianţa Moldova Noastră a convocat o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Eminescu 68, pe tema: “Ce se ascunde sub banalizarea noului Parlament de către PCRM”.
15 aprilie 2009
PL, PLDM, AMN au susţinut o conferinţă de presa în incinta Agenţiei de presă “Infotag”, pe tema: “Primele rezultate ce confirmă că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate de guvernarea comunistă”.
Protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova
12 aprilie 2009
La 12 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” au organizat o acţiune de protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova. La miting au participat peste 10 mii de cetăţeni din toată ţara[]
11 aprilie 2009
Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Acţiunile represive ale guvernării comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova”.
10 aprilie 2009
Alianţa Moldova Noastră a susţinut o conferinţă de presă la sediul AMN, str. Eminescu 68, pe tema: “Accesul la listele electorale e blocat — se ascunde frauda electorală! Măsurile totalitare sunt în plină aplicare!”
8 aprilie 2009
Alianţa Moldova Noastră a organizat o conferinţă de presă excepţională, cu participarea lui Serafim Urechean, la Sediul AMN din str. Eminescu 68, pe marginea tentativei organizate de comunişti pentru a instaura dictatura în Republica Moldova şi a o izola de Europa.
2 martie 2009
Alianţa Moldova Noastră a susţinut o conferinţă de presă, la sediul AMN, str. Eminescu 68, privind achitarea şi reţinerea repetată, de către poliţie, a unui primar AMN în raionul Străşeni.
20 februarie 2009
AMN a pichetat sediul Comisiei Electorale Centrale, în semn de protest, faţă de dispoziţia şefului Direcţiei Poliţiei Rutiere a MAI, prin care, acesta a interzis un panou mobil anti-comunist al Alianţei Moldova Noastră.
19 februarie 2009
Alianţa “Moldova Noastră” a desfăşurat un briefing, la sediul AMN, în cadrul căruia au fost abordate o serie de teme, inclusiv: poziţia formaţiunii pe marginea eschivării CEC de a examina serios cererea AMN de a exclude PCRM din alegeri, noi sesizări depuse la CEC şi CCA, comentarii la atacurile asupra AMN, date despre abuzurile din teritoriu şi din Chişinău, mai ales ale “forţelor de ordine, teme-surpriză”.
15 ianuarie 2009
Alianţa “Moldova Noastră” a susţinut o conferinţă de presă, la sediul AMN din str.Eminescu 68, cu genericul: “Evoluţia cazului de arest a şefei Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Svetlana Chifa, şi campania comunistă de reprimare a opoziţiei”.
10 decembrie 2008
Liderul Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu, a susţinut o conferinţă de presă în incinta sediului AMN, privind situaţia în domeniul respectării drepturilor omului în R. Moldova şi declaraţii le făcute recent de agentul guvernamental al RM la CEDO.
31 mai 2008
Organizaţia de tineret a Alianţei “Moldova Noastră”, Asociaţia studenţilor AMN, Organizaţia tineretului democrat şi Organizaţia de femei AMN au organizat un marş de protest în centrul capitalei, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului.
Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
30 noiembrie 2003
La 30 noiembrie 2003, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, s-a desfăşurat Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova. Adunarea a fost organizată de către Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova (CAICRM)[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2011 [4]
2010 [27]
2009 [54]
2008 [20]
2004 [1]
2003 [6]
2002 [1]
Alegeri [52]
Drepturile şi libertăţile omului