Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteAMN

Evenimente ale AMN la tema “Relaţii interpartinice”

Congresul IX Extraordinar al Partidului Alianţa Moldova Noastră
9 aprilie 2011 | 
Pe 9 aprilie 2011, la Chişinău şi-a ţinut lucrările Congresul IX Extraordinar al Partidului Alianţa Moldova Noastră, eveniment la care au participat 297 de delegaţi ai formaţiunii, fiind prezent şi liderul PLDM, Vlad Filat[]
PLDM şi AMN au semnat acordul de fuziune
22 martie 2011 | 
Pe 22 martie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat şi liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, au semnat Acordul privind fuziunea celor două formaţiuni politice[]
14 martie 2011
Liderul PLDM, Vlad Filat şi liderul AMN, Serafim Urechean, au convocat o conferinţă de presă comună în cadrul căreia a fost anunţată fuzionarea celor două partide. “Fuzionarea Alianţei Moldova Noastră cu Partidul Liberal Democrat din Moldova este un gest de maturitate politică a partidelor pe care le reprezentăm, în ideea de consolidare a forţelor politice din Republica Moldova şi de asigurare a ţării noastre cu partide puternice şi funcţionale”, a declarat Vlad Filat. El a precizat că în cel mai scurt timp va fi definitivat acordul de fuziune între cele două partide, iar în următoarele trei săptămâni PLDM şi AMN vor organiza congrese în cadrul cărora va fi luată decizia finală cu privire la această acţiune. La rândul său, preşedintele AMN, Serafim Urechean, a remarcat că decizia de fuzionare a fost luată şi în contextul în care la alegerile locale generale, dar şi la viitoarele scrutine parlamentare “lupta se va da între PLDM şi PCRM”.
13 martie 2011
La Chişinău, a fost convocată şedinţa Consiliului Politic Naţional al Alianţei Moldova Noastră, în cadrul căreia s-a decis fuzionarea formaţiunii cu Partidul Liberal Democrat din Moldova. În favoarea fuzionării au votat 74 din 114 membrii ai Consiliului AMN, 16 au votat împotrivă, iar restul s-au abţinut. “AMN şi-a îndeplinit misiunea istorică: noi am curăţat drumul de comunişti pentru forţele democratice. Am avut o întîlnire cu liderul PLDM, Vladimir Filat, la care am discutat despre o posibilă fuziune. Sîntem două partide liberale şi nu avem divergenţe doctrinale. Urmează să negociem detaliile fuziunii noastre. Nu vom impune condiţii, totuşi vom solicita păstrarea în funcţie a reprezentanţilor formaţiunii noastre la guvernare. AMN are oameni bine pregătiţi, iar PLDM duce lipsă de cadre”, a spus declarat liderul AMN, Serafim Urechean. El a menţionat că negocierile cu PLDM vor începe în această săptămînă, iar în acest scop a fost format un grup de negociatori. Apoi AMN va organiza un Congres extraordinar, la care se va hotărî fuzionarea cu PLDM.
24 noiembrie 2010
Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “Astăzi a venit cineva la sediul AMN şi a lăsat un CD cu poze şi imagini în care membri ai comuniştilor, printre care şi un fost deputat PCRM şi preşedintele organizaţiei teritoriale Durleşti stau la o beţie în prima jumătate a zilei, care se termină cu o altercaţie cu poliţia”. Totodată, Osipov spune că în posesia AMN a mai intrat baza de date a PCRM care conţine mai multe documente, inclusiv structura oragnizatorică, stafful electoral teritorial, adresele şi telefoanele, rezerva de cadre, monitorizarea altor partide şi a traseismului politic. “Aceste informaţii au ajuns la noi în urmă cu două săptămâni, nu am vrut să le facem publice, dar după acuzaţiile grave la adresa AIE referitor la răpirea lui Reşetnicov, nu putem să nu facem acest lucru”, a explicat Osipov.
23 noiembrie 2010
Prim-vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Victor Osipov, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a îndemnat partidele democratice să confirme anticipat disponibilitatea pentru reconstituirea, după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, a Alianţei pentru Integrare Europeană şi refuzul de a colabora cu PCRM. Victor Osipov a declarat că este necesar un mesaj electoral care, în pofida luptei politice, să le dea alegătorilor certitudinea că partidele democratice sînt gata să conlucreze. Aceasta va stimula electoratul democratic, care a fost decepţionat, să vină la alegeri, ceea ce va permite formarea ulterioară a unei coaliţii democratice şi alegerea tuturor structurilor din stat, inclusiv a preşedintelui ţării, a opinat Osipov.
15 noiembrie 2010
Leonid Bujor, ministru al educaţiei, degrevat din funcţie, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat că Alianţa Moldova Noastră solicită Comisiei Electorale Centrale să interzică spotul electoral al Partidului Umanist din Moldova, prin care acesta face propagandă pentru predarea religiei şi interzicerea sectanţilor în şcoli. “Înţeleg că este campaniei electorală şi fiecare partid încearcă să atragă alegătorul prin diverse metode, însă PUM foloseşte prea intens subiectul predării religiei în şcoli”, a menţionat Bujor. “Folosirea simbolurilor sfinte şi implicarea Bisericii în politică are un impact negativ şi duce la scăderea încrederii societăţii şi în special a tinerii generaţii în feţele bisericeşti, iar acesta este un lucru grav”, a specificat candidatul la funcţia de deputat pe listele AMN.
1 noiembrie 2010
Prim-vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Victor Osipov, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut dezvăluiri despre presupuse finanţări frauduloase ale Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. El a declarat că părinţii lui Anton Leviţchi — unul din şomerii care ar fi donat 250 mii de lei Partidului Comuniştilor — sînt de fapt membri AMN. La aceiaşi conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei teritoriale AMN din raionul Briceni, Vitalie Ştirbu, a prezentat documente potrivit cărora membri PCRM din Briceni ar fi distribuit fraudulos bani din Fondul de susţinere socială al raionului şi din fondurile gestionate de Casa teritorială de asigurări sociale. “Iată de unde au bani comuniştii pentru electorală şi iată cum îşi susţin ei membrii şi susţinătorii lor în perioadele dintre alegeri”, a declarat prim-vicepreşedintele AMN. Vitalie Ştirbu a spus că a sesizat CCCEC despre aceste presupuse fraude şi că au avut loc şi procese de judecată.
19 octombrie 2010
Victor Osipov, prim-vicepreşedinte al Alianţei Moldova Noastră, a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că AMN a elaborat şi propune concurenţilor electorali un cod de conduită, care conţine 10 reguli de desfăşurare a unei campanii electorale corecte pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. El a spus că acest lucru este determinat de faptul că formaţiunea politică din care face parte s-a confruntat deja cu acţiuni ilegale, în special cu deteriorarea panourilor electorale. Osipov s-a adresat oponenţilor electorali să respecte principiile morale şi etice în cadrul unei campanii electorale şi să nu facă politică fără de principii şi responsabilitate. Decalogul AMN prevede, între altele, următoarele reguli: să nu ataci partidele de coaliţie, să nu minţi alegătorii, să nu furi membri de la alte partide, să nu rupi afişele electorale ale contracandidaţilor, să nu agresezi agitatorii electorali, să nu denigrezi ţara şi simbolurile naţionale.
2 octombrie 2010
Alianţa Moldova Noastră regretă că ceilalţi colegi din Alianţa pentru Integrare Europeană au refuzat să meargă în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie cu o listă comună, despre aceasta a declarat liderul AMN, Serafim Urechean, în cadrul unei conferinţe de presă consacrată rezultatelor activităţii miniştrilor AMN în Guvernul lui Vladimir Filat precizînd că în această situaţie partidul său va participa la electorală de sine stătător. “Noi ne-am făcut şi ne vom face întotdeauna datoria. Partidul nostru este un factor de stabilitate în AIE”, a remarcat Urechean. Potrivit lui, “este regretabil termenul extrem de scurt acordat actualului Guvern pentru a gestiona treburile ţării, însă, în pofida acestui fapt, s-au făcut lucruri extrem de mari, a fost evitat declinul economic, evoluţia creşterii fiind de la minus 7% în rezultatul guvernării comuniste la plus 5,6% din PIB după un an de guvernare democratică”, a apreciat Urechean. “Miniştrii delegaţi de noi în executiv şi-au îndeplinit cu responsabilitate angajamentele şi, în pofida unor disensiuni inerente guvernării de coaliţie, partidul îşi face datoria şi merge înainte”, a mai spus preşedintele AMN.
17 august 2010
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a convocat o conferinţă de presă la sediul central al AMN, în cadrul căreia a declarat că activitatea componentelor Alianţei de guvernare lasă de dorit iar coordonarea acţiunilor partidelor AIE în campania pentru referendumul constituţional este necesară. “Referendumul este o cotitură radicală pentru viitorul Moldovei şi în organizarea lui trebuie să avem o coordonare mult mai profundă în Alianţă, dar şi în afara ei, deoarece mai există partide cu viziuni similare AIE. Fac un apel către toate componentele AIE să acordăm o atenţie mai mare organizării referendumului şi să facem tot posibilul ca la vot să vină cel puţin 70 la sută din cetăţenii înscrişi în liste, pentru o mai mare legitimitate”, a spus Urechean. El a reiterat ideea înaintării unei singure candidaturi din partea AIE la funcţia de preşedinte, pentru că un candidat unic ar uni Alianţa. Urechean nu are nimic împotrivă ca această candidatură să fie liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.
19 ianuarie 2010
Preşedintele Organizaţiei de tineret a partidului Alianţa “Moldova Noastră”, Sergiu Baltaga, a susţinut o conferinţă de presă în incinta Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, în cadrul căreia a anunţat că părăseşte partidul împreună cu alţi 20 de lideri ai Organizaţiilor de tineret ale partidului Alianţa “Moldova Noastră” şi aderă la Mişcarea “Acţiunea Europeană”. Printre cei care au anunţat părăsirea AMN şi aderarea la MAE sunt preşedinţii ai 9 organizaţii raionale ale OT AMN şi ai 4 organizaţii de sector din mun. Chişinău, 2 vicepreşedinţi la nivel naţional şi mai mulţi membri ai Biroului Naţional OT AMN. Sergiu Baltaga a mai declarat că deja peste o mie de membri au decis să se retragă din AMN şi să meargă la MAE.
Într-o altă conferinţă de presă susţinută la Agenţia de presă “Info-Prim Neo”, vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a Alianţei “Moldova Noastră”, Viorel Savva, a declarat că susţine reformarea partidului iar decizia lui Sergiu Baltaga de a părăsi AMN şi a adera la MAE, este o trişare, întrucât nici Baltaga, nici alţi preşedinţi de organizaţii locale de tineret, nu au depus cerere de părăsire a formaţiunii.
12 ianuarie 2010
Veaceslav Untilă, Iurie Colesnic precum şi mai mulţi membri AMN din teritoriu, au anunţat într-o conferinţă de presă că părăsesc formaţiunea politică Alianţa “Moldova Noastră” şi aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană.
Formarea Alianţei pentru Integrarea Europeană
8 august 2009
Pe 8 august, patru din cele cinci partide care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 — PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE)[]
23 iulie 2009
Serafim Urechean preşedintele PP Alianţa “Moldova Noastră” şi Jeanette Baljeu, vicepreşedinte al Partidului European Liberal Democrat au susţinut o conferinţă de presă, la sediul AMN din str. Eminescu 68, pe tema: “Familia politică a liberalilor, europeană şi internaţională, sprijină AMN”.
22 iulie 2009
Organizaţia de Tineret a Partidului Alianţa Moldova Noastră a organizat la restaurantul Galaxy, str. 31 August 1989 117/1, “Cafeneaua Politică”, cu Jeanette Baljeu, viceprimar de Rotterdam, vicepreşedinte a Partidului European Liberal Democrat unde AMN este membru cu drepturi depline, participînd şi prim-vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă.
Semnarea acordului cu privire la participarea AMN, PDM şi PSL într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005
8 mai 2004
La 8 mai curent, Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Social-Liberal (PSL) au semnat un acord cu privire la participarea lor într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005[]
Constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
25 noiembrie 2003
Comitetul va avea menirea să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile din ţară pentru apărarea independenţei şi regimului constituţional al Republicii Moldova şi va propune soluţii viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean[]
Constituirea Alianţei “Moldova Noastră”
19 iulie 2003
La 19 iulie curent s-a produs un eveniment de mare rezonanţă ce a schimbat “anatomia” sistemului de partide politice din Republica Moldova. Patru dintre cele şase formaţiuni politice ce au constituit Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”, bloc care s-a format pentru alegerile locale generale din 2003, au fuzionat în Alianţa “Moldova Noastră” (AMN)[]
Aderarea a trei formaţiuni politice la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”
2 aprilie 2003
În şedinţa din 2 aprilie 2003 a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost acceptată aderarea Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE), Partidului Democrat-Popular din Moldova (PDPM) şi a Partidului Reformei (PR) la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” (BeASLMN)[]
Reluarea şedinţelor Mesei Rotunde cu Statut Permanent
24 martie 2003
La 24 martie 2003 şi-a desfăşurat lucrările Masa Rotundă cu Statut Permanent (MRSP), reformată în corespundere cu recomandările Consiliului Europei (CE). La lucrările ei au participat reprezentanţii PCRM, ASDM, PPCD, PDM, PL, PSM[]
Formarea Blocului electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”
24 martie 2003
La 24 martie a.c., Alianţa Social-Democrată din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa Independenţilor din Republica Moldova au anunţat formarea Blocului electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” (BeASLMN) în vederea participării în comun la alegerile locale din 25 mai 2003[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2011 [4]
2010 [27]
2009 [54]
2008 [20]
2004 [1]
2003 [6]
2002 [1]
Alegeri [52]
Relaţii interpartinice