Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteComune

Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”

|versiune pentru tipar||
PLDMPDMPL / 30 mai 2013
Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”

Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă.

Pentru învestirea Guvernului au votat 58 din 101 deputaţi. Din partea PLDM au votat 31 de deputaţi, din partea PDM — 15 şi din partea liberalilor reformatori — 7. De asemenea, pentru învestirea Guvernului au votat trei deputaţi ai grupului Vadim Mişin, deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu, precum şi Veronica Abramciuc, care s-a declarat împotriva deciziei Partidului Socialiştilor de a nu susţine noul Cabinet. Votarea a fost nominală iar fracţiunea PCRM a părăsit sala de şedinţă înainte de demararea procedurii de vot.

De asemenea, în finalul şedinţei noua coaliţie majoritară a votat alegerea a doi vice-preşedinţi ai Parlamentului — Adrian Candu (Partidul Democrat) şi Oleg Bodrug (fracţinea liberalilor reformatori).

În noua componenţă a Guvernului se regăsesc doar cinci nume noi. Este vorba despre viceprim-ministrul, ministrul pentru Afaceri Externe şi Integrare Europeană — Natalia Gherman, viceprim-ministrul pentru Probleme Sociale — Tatiana Potâng, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumului — Vasile Botnari, ministrul Tineretului şi Sportului — Octavian Bodişteanu, ministrul Culturii — Monica Babuc.

Programul de activitate este preconizat pentru 1,5 ani, pînă la viitoarele alegeri parlamentare ordinare. Documentul conţine 45 de pagini şi este împărţit în 12 capitole.

Potrivit Programului de activitate, Guvernul se angajează să asigure ireversibilitatea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Plus la aceasta, Cabinetul de miniştri trebuie să-şi concentreze toate eforturile asupra semnării şi intrării în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, Acordului privind liberalizarea regimului de vize şi Acordului cu privire la crearea zonei de liber schimb.