Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteComune

Evenimente comune la tema “Alegeri”

PSRMPN, 24 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr au organizat la Chişinău o acţiune de protest, unde au cerut dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea alegerilor anticipate.
PSRMPN, 16 ianuarie 2016 | 
Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova au organizat la Chişinău o amplă acţiune de protest, unde au cerut alegeri parlamentare anticipate.
Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
PSRMPLDMPCRMPDMPL, 9 decembrie 2014 | 
Pe 9 decembrie 2014, membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi[]
PLDMPDMPLR, 16 septembrie 2014
Partidele Coaliţiei Pro-Europene s-au întrunit în cadrul unei şedinţe la care au examinat priorităţile legislative ale actualei sesiuni parlamentare, printre care cele privind finanţarea partidelor politice şi majorarea cotei de participare a femeilor în activitatea politică. Totodată, au fost discutate eventualele provocări care ar putea apărea în adresa Coaliţiei în contextul campaniei electorale.
PPSMPPM, 17 februarie 2014
Conducerea Partidului Popular Socialist din Moldova şi a Partidului “Patrioţii Moldovei” au purtat negocieri pentru crearea Blocului Forţelor de Stînga în scopul participării active în alegerile parlamentare 2014.
PSDPPSM, 7 februarie 2014
La Chişinău, conducerea Partidului Popular Socialist şi a Partidului Social-Democrat din Moldova au purtat tratative oficiale pentru crearea unui bloc politic al forţelor de centru-stînga şi patriotice, care urmează să participe activ în alegerile parlamentare din anul 2014.
PLDMPDMPLPSRMPAD, 16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
PLDMPDMPLPAD, 15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
PCRMPSRM, 14 martie 2012 | 
Liderul socialiştilor Igor Dodon şi liderul comuniştilor Vladimir Voronin, au avut o întrevedere în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte privind situaţia politică din ţară. “A fost o discuţie necesară, mai ales într-un moment atât de dificil. Am vrut să aflăm dacă comuniştii înţeleg că opoziţia parlamentară trebuie să fie responsabilă de ceea ce se întâmplă în ţară şi le-am spus că prin baricade problemele nu vor fi soluţionate”, a explicat Dodon. De asemenea, acesta spune că a vrut să afle care vor fi acţiunile comuniştilor în cazul alegerilor anticipate.
PLDMPDMPL, 12 martie 2012 | 
Liderii AIE au anunţat într-o conferinţă de presă, că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că: “Timofti e candidatul de consens, care a fost dat de Dumnezeu” iar liderul PLDM Vlad Filat a adăugat că Timofti de 36 de ani e dedicat profesiei, “perioadă suficientă pentru a ne convinge că are calităţile necesare pentru a fi preşedinte”. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.
PLDMPDMPL, 6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
PLDMPDMPSRM, 24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
PLDMPDMPL, 10 februarie 2012
Alianţa pentru Integrarea Europeană a renunţat la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament, despre aceasta au anunţat liderii AIE la postul naţional de televiziune şi au subliniat că decizia este una de consens şi va fi îndeplinită. În acelaşi timp, liderii AIE au subliniat că încă nu au discutat despre posibilii candidaţi la Preşedinţie şi au precizat că schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui va fi abordată mai tîrziu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.
PLDMPDMPL, 7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
PLDMPDMPL, 15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
PLDMPDMPL, 9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
PLDMPDMPL, 30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
PLDMPDMPL, 15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
PLDMPDMPL, 14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
PLDMPDMPL, 11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
PLDMPDMPL, 8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
PLDMPDMPL, 6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
PLDMPDMPL, 4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
PLDMPDMPL, 21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
PLDMPDMPL, 9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
MFNPMUEMPN, 19 aprilie 2011
La Chişinău a fost semnat acordul de constituire a Blocului electoral “Forţa a treia” format din Partidul “Moldova Unită”, Partidul Popular Republican şi Mişcarea Forţa Nouă. În cadrul acestui eveniment, liderii celor trei formaţiuni politice au convenit ca Valeriu Pleşca să fie înaintat în calitate de candidat la funcţia de primar general al mun. Chişinău din partea Blocului “Forţa a treia”. Vorbind despre priorităţile sale în cazul alegerii în funcţia de primar general, Valeriu Pleşca a menţionat că va propune un program amplu de soluţionare a problemelor cetăţenilor municipiului, inclusiv la capitolele achitarea tarifelor, transport, drumuri, securitatea cetăţenilor, etc.
MFNPMUEMPN, 12 aprilie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, liderul Mişcării “Forţa Nouă”, Valeriu Pleşca, a declarat că formaţiunea sa împreună cu Partidul Moldova Unită şi Partidul Popular Republican au format un bloc electoral pentru participarea în alegerile locale din 5 iunie sub denumirea “Puterea a Treia”. “Noi mizăm să avem destule voturi din partea cetăţenilor pentru a putea forma o fracţiune în Consiliul Municipal, datorită căreia să fie instituită stabilitatea politică în organul legislativ local”, a specificat Pleşca. El a mai declarat că după alegerile locale cele trei partide ce au format blocul electoral vor fuziona.
PLDMPDMPL, 16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
PLDMPDMPL, 30 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
PCRMPDM, 27 decembrie 2010
Liderii PCRM şi PDM s-au întîlnit la Palatul Republicii pentru a negocia o viitoare alianţă de guvernare. La intilnirea au participat din partea PCRM, Vladimir Voronin, Zinaida Grecianii, Igor Dodon şi Vadim Mişin iar democraţii au fost reprezentaţi de Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, Dumitru Diacov şi Valeriu Lazăr. Potrivit liderului comunist, Vladimir Voronin, deşi dialogul a progresat mult, s-au discutat partajările, au mai rămas cîteva subiecte ce mai trebuie discutate. El a adăugat că pentru luarea deciziilor finale e nevoie de convocarea Comitetului Central al PCRM şi a Consiliului PDM. Marian Lupu, liderul PDM a comunicat că a discutat cu PCRM structura, mecanismele şi cadrul de guvernare. El a spus că a discutat cu comuniştii şi propunerea PDM de a modifica legea cu privire la activitatea Guvernului, s-a discutat şi despre problema depolitizării organelor de drept, despre sistemul judecătoresc.
PLDMPDMPL, 27 decembrie 2010
Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
PLDMPDMPL, 26 decembrie 2010
La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
PLDMPDMPL, 23 decembrie 2010
PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
PLDMPDMPL, 22 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
PLDMPDMPL, 21 decembrie 2010
Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
PLDMPDMPL, 20 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
PLDMPDMPL, 16 decembrie 2010
Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
PLDMPDMPL, 14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
PCRMPDM, 10 decembrie 2010
Liderii PD şi PCRM s-au întîlnit pentru o nouă rundă de discuţii la care au lucrat la organigrama viitorului Guvern. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că se lucrează strict în interesele statului, iar pînă la finalizarea dialogului nu a mai ramas mult. Liderul comunist, a mai adăugat că vor fi promovaţi în funcţii doar persoane profesioniste şi nu se va ţine cont de apartenenţa lor politică. Preşedintele PD, Marian Lupu, a menţionat că consultările pe ambele axe, atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL, continuă.
PLDMPDMPL, 8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
PCRMPDM, 7 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au purtat negocieri bilaterale privind gestionarea politicii externe şi interne, care potrivit liderului PDM, Marian Lupu, “la nivel de principii şi priorităţi nu avem divergenţe de opinii. Am găsit o consonanţă deplină în politica internă. Privind politica externă, PDM a reiterat, iar PCRM a acceptat vectorul de integrare europeană, care nu vine în contradicţie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu partenerii din Est”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a completat că formaţiunile nu au semnat încă vreun document de instituire a coaliţiei de guvernare. “Am discutat conceptul cu care să ieşim în prima şedinţă de Parlament. Am discutat despre situaţia reală şi paşii pentru depăşirea crizei politice. Divergenţe serioase nu au fost. Nu am discutat oferta PLDM şi nici repartizarea posturilor”, a spus Voronin. Privind oferta de coalizare a liberal-democraţilor, Lupu a subliniat că “PDM nu are o viziune banală ce se limitează la partajarea funcţiilor”.
PDMPL, 6 decembrie 2010
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal au avut o întîlnire consultativă în reşedinţa de stat a Republicii Moldova în legătură cu crearea unei posibile coaliţii. În finalul negocierilor preşedintele PDM Marian Lupu a declarat că “părţile au ţinut o discuţie utilă şi asupra unor chestiuni avem un punct comun de vedere”. El a adăugat că “despre repartizarea posturilor-cheie în ţară astăzi nu s-a discutat” şi “dialoguri purtăm cu toate partidele, care au accedere în Parlament. În curînd vom avea o întîlnire cu comuniştii. Noi ne bazăm pe principii democratice şi acţionăm în interesul ţării”, a menţionat Lupu. Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, a specificat că intenţiile lui de asociere politică sînt crearea coaliţiei parlamentare cu liberal-democraţii şi democraţii. “Noi dorim să continuăm ceea ce am început în anul 2009. Este foarte greu să porţi negocieri cu acea putere, care are două variante posibile. Acum noi avem şansa să facem astfel, ca PDM să nu se apropie cu PCRM”, a spus Ghimpu.
PCRMPDM, 5 decembrie 2010
La Chişinău au avut loc consultările pentru crearea unei coaliţii de centru-stînga între PCRM şi PDM, eveniment la care a participat şi Serghei Narîşkin, şeful administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse. După întrevedere, liderul comunist, Vladimir Voronin, a subliniat “nimeni nu trebuie să fie mirat de faptul că o asemenea întrevedere a avut loc în ajunul luării unor decizii importante pentru organizarea conducerii în Moldova”. La rîndul său, liderul PDM, Marian Lupu a declarat că la întrevedere “am vorbit despre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Rusia”.
PLDMPL, 3 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea şi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Ion Hadîrcă şi Anatol Şalaru au avut o întîlnire la reşedinţa de stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au purtat discuţii cu privire la situaţia post electorală. Vlad Filat a declarat “nu am vorbit despre funcţii. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianţei, nu vom discuta despre funcţii. Funcţiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în faţa cetăţenilor, atât”. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că “Moldova nu are o altă perspectivă decît Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii au votat pentru ea. Coaliţie lărgită cu PCRM nu poate exista, pentru că aceasta înseamnă să readuci la putere comuniştii. Important este să reconstituim Alianţa cu cele 59 de mandate, apoi vom mai vorbi despre celelalte două voturi lipsă pentru alegerea preşedintelui”.
PLDMPDM, 2 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea s-au întâlnit cu liderii PDM, Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc, într-un restaurant din Chişinău unde au discutat despre situaţia politică post-electorală. Potrivit lui Vlad Filat, întîlnirea a fost o primă discuţie cu liderii PDM, “nu s-a vorbit despre oferte, am discutat doar situaţia postelectorală”. Filat spune ca a purtat discuţii şi cu liderii partidelor extraparlamentare. “Ieri m-am întîlnit cu Serafim Urechean. Am avut un proces de consultări şi cu partenerii externi, iar mîine urmează să mă întîlnesc şi cu liderii PL. Mai tîrziu vom discuta şi cu PCRM, cum e şi firesc. Ulterior vom începe negocierile propriu-zise”, a menţionat Vlad Filat.
PLDMPLPDMAMN, 6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
PLDMPLPDMAMN, 3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
PLPLDMAMN, 27 iulie 2009 | 
Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa Moldova Noastră au organizat o conferinţă de presă comună, în Grădina publică Ştefan cel Mare, Scuarul Europei, privind situaţia înainte de alegeri.
PLPLDMAMN, 21 iulie 2009
Partidul Liberal-Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au desfăşurat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Alianţa post-electorală a celor trei partide parlamentare de opoziţie”.
PSDUCM, 8 iulie 2009
Partidul Social Democrat a convocat o conferinţă de presă, la Pretura sectorului Ciocana, str. Mircea cel Bătrân 4/3, în care a prezentat candidaţii şi mesajul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.
PSDUCM, 3 iulie 2009
Partidul Social Democrat a depus la CEC Lista comună a candidaţilor PSD şi UCM pentru funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi dosarul aferent acesteia.
PLPLDMAMN, 22 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Constituirea unui parteneriat politic”.
PLPLDMAMN, 15 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei Infotag, pe tema: “Participarea în alegerile anticipate”.
PLDMAMNPL, 8 mai 2009
PLDM, AMN şi PL au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Rezoluţia Parlamentului European cu privire la R.Moldova”.
PLPLDMAMN, 15 aprilie 2009
PL, PLDM, AMN au susţinut o conferinţă de presa în incinta Agenţiei de presă “Infotag”, pe tema: “Primele rezultate ce confirmă că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate de guvernarea comunistă”.
Protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova
PLPLDMAMN, 12 aprilie 2009
La 12 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” au organizat o acţiune de protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova. La miting au participat peste 10 mii de cetăţeni din toată ţara[]
MAEPNLNOI, 2 februarie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă la sediul Agenţiei Info-Prim Neo, cu temele: 1. Cu privire la sprijinirea Apelului Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din Moldova privind înveşnicirea memoriei lui Grigore Vieru; 2. Aderarea Partidului Naţional Român la Polul proeuropean; 3. Prezentarea echipei guvernamentale a MAE-PNL-PNR; Bilanţul acţiunii de caritate a MAE “Dar din dar”.
Semnarea acordului cu privire la participarea AMN, PDM şi PSL într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005
AMNPDMPSL, 8 mai 2004
La 8 mai curent, Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Social-Liberal (PSL) au semnat un acord cu privire la participarea lor într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005[]
Aderarea a trei formaţiuni politice la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”
AMNAIRMPLPVEPDPMPL, 2 aprilie 2003
În şedinţa din 2 aprilie 2003 a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost acceptată aderarea Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE), Partidului Democrat-Popular din Moldova (PDPM) şi a Partidului Reformei (PR) la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” (BeASLMN)[]
Formarea Blocului electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”
AMNPLAIRM, 24 martie 2003
La 24 martie a.c., Alianţa Social-Democrată din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa Independenţilor din Republica Moldova au anunţat formarea Blocului electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” (BeASLMN) în vederea participării în comun la alegerile locale din 25 mai 2003[]

Arhiva

2016 [3]
2015 [2]
2014 [11]
2013 [18]
2012 [17]
2011 [22]
2010 [20]
2009 [18]
2008 [4]
2004 [1]
2003 [6]
2002 [2]
Alegeri