Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteMAE

Evenimente ale Mişcării “Acţiunea Europeană” din 2010

19 decembrie 2010
La Chişinău s-a convocat Consiliul Politic Naţional al MAE, în cadrul căruia a fost adoptată unanim hotărârea privind convocarea Congresului V Extraordinar al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, preconizat pentru 6 februarie 2011. De asemenea, membrii Consiliului au mai adoptat un şir de hotărâri importante, astfel, în perioada 20 decembrie 2010 — 25 ianuarie 2011, se va desfăşura reînregistrarea membrilor Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană. Pe măsura acumulării cererilor de aderare şi listelor membrilor MAE reînregistraţi, toate datele vor fi introduse operativ în noua bază de date.

Activitatea internă de partidAlegeri

26 noiembrie 2010
În cadrul unei conferinţe de presă, Organizaţia de tineret a Mişcării Acţiunea Europeană a oferit cadouri simbolice concurenţilor electorali care vor accede în Parlament după alegerile din 28 noiembrie. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a primit o lopăţică şi forme pentru nisip, liderul PL, Mihai Ghimpu, a primit un elicopter de jucărie, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a primit în dar o oglindă, liderul PDM, Marian Lupu, a primit o păpuşă iar preşedintele MAE, Veaceslav Untilă a primit în dar o cască de lucru. Reprezentanţii Forului Tineretului European au mai precizat că aceste daruri sunt simbolice, dar transmit un mesaj important pentru clasa politică: acela că nu toată lumea cade în capcana propagandei electorale, promovată de unele partide în locul faptelor concrete.

AlegeriRelaţii interpartinice

14 noiembrie 2010
Pe 14 noiembrie 2010, la Chişinău, Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat Congresul IV Extraordinar al partidului, eveniment la care au participat peste 2000 de delegaţi din toate raioanele republicii. Congresul a votat în unanimitate introducerea în statutul MAE a unui articol care interzice “colaborarea indiferent de situaţie, inclusiv prin fuzionări, alianţe sau susţinere parlamentară cu PCRM, pentru că acesta este un partid de sorginte totalitară, nedemocratic, anti-naţional şi anti-statal”. De asemenea, la congres a fost adoptată o rezoluţie prin care MAE se angajează ca pe parcursul anului 2011, să facă toate demersurile necesare pentu scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste secera şi ciocanul. Congresul a mai adoptat o rezoluţie privind asumarea creării de noi locuri de muncă, ca prioritate naţională, din 2011, prin aplicarea Planului de modernizare şi europenizare a Republicii Moldova, documentul economic al MAE realizat de specialiştii partidului.

Activitatea internă de partidAlegeri

13 noiembrie 2010
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PDL din România, Teo Trandafir şi-a declarat susţinerea pentru Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie şi a menţionat că îşi doreşte ca România şi Republica Moldova să se regăsească în Uniunea Europeană, “iar acest lucru nu se poate decât cu o guvernare democratică”. Deputatul PDL s-a arătat convinsă că “prezenţa MAE în Parlament va duce la încheierea crizei politice, prin asigurarea majorităţii necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii”.

AlegeriColaborarea internaţionalăRelaţii interpartinice

11 noiembrie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a lansat campania “omul potrivit la locul de muncă potrivit”, în care îşi propune să colecteze într-o bază de date CV-urile cetăţenilor ce sînt în căutarea unui loc de muncă. “Noi vom pune această baze de date la dispoziţia reprezentanţilor noştri din administraţia publică şi la dispoziţia angajatorilor — oameni de afaceri, investitori din Republica Moldova. Mai departe, cei care doresc să facă angajări vor şti unde să caute oamenii cei mai potriviţi”, a spus liderul MAE, Veaceslav Untilă. Potrivit lui, această campanie vine în sprijinul programului electoral al formaţiunii, care are drept obiectiv crearea a 60 mii locuri de muncă într-un an. El a specificat că MAE a elaborat şi un proiect de lege în acest sens.

AlegeriDomeniul socio-cultural

8 noiembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar putea reveni la guvernare doar dacă vreun partid va crea o coaliţie cu acesta, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă. El a anunţat că pe 14 noiembrie MAE va desfăşura Congresul extraordinar “Stabilitate democratică, fără comunism”, la care partidul planifică să-şi schimbe statutul prin introducerea unei noi prevederi, care să interzică crearea unei alianţe cu PCRM. “Aceste modificări nu vor oferi posibilitate partidelor să facă coaliţie cu PCRM după alegeri. De asemenea, la Congres vom discuta planul de modernizare a economiei Moldovei şi problema creării locurilor de muncă. Pentru MAE împreună cu partidele din noul Parlament aceasta va fi o problemă de prim plan care urmează a fi soluţionată”, a spus Untilă.

Activitatea internă de partidDrepturile şi libertăţile omuluiRelaţii interpartinice

5 noiembrie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană îndeamnă partidele extraparlamentare şi candidaţii independenţi “de orientare democratică şi europeană” să se retragă din cursa electorală în favoarea sa, “acesta va fi un sprijin necesar pentru a nu admite crearea unei coaliţii de stînga în viitorul Parlament”, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul MAE, Veaceslav Untilă. Potrivit lui, rezultatele sondajului de opinie din 4 noiembrie, arată că MAE va acumula 3% din voturi şi consideră că anume partidul său poate deveni cheia pentru depăşirea crizei politice şi pentru alegerea preşedintelui “de către forţele politice democratice”. Totodată, Untilă crede că partidele mici, care văd că au şanse puţine să ajungă în Parlament, trebuie să se retragă din cursa electorală aşa cum a făcut MAE în 2009, cînd a îndemnat poporul să voteze pentru partidele care mai tîrziu au format Alianţa pentru integrare Europeană.

AlegeriRelaţii interpartinice

1 noiembrie 2010
Alianţa de guvernare nu a răspuns iniţiativei Mişcării Acţiunea Europeană de a semna un acord de necoalizare cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele MAE, Veaceslav Untilă. “Cunosc caracterele liderilor din Alianţă şi intuiam că nu vor veni, pentru că au prea mult orgoliu şi se consideră foarte importanţi. Ele se împart în partide istorice, partide mari şi partide mici, însă uită că orice vot din partea populaţiei pentru Alianţă va contribui la formarea viitoarei majorităţi parlamentare”, a spus Untilă. În altă ordine de idei, Veaceslav Untilă a declarat că Mişcarea Acţiunea Europeană va pleda pentru reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 75, precum şi pentru instituirea unui sistem electoral mixt prin introducerea circumscripţiilor uninominale. “Astfel, vom crea o clasă politică nouă, care va pune interesele cetăţenilor mai presus de cele persoanele şi de partid”, a menţionat liderul MAE.

AlegeriRelaţii interpartinice

20 octombrie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană şi-a lansat programul electoral, în incinta unei uzine nefuncţionale de maşini şi utilaje din Chişinău, cu sloganul “Mai multe fapte, mai puţină politică”, mesaj pe care formaţiunea îl va transmite alegătorilor prin aplicarea unui Plan de modernizare a Moldovei prin crearea de locuri de muncă. “MAE îşi propune să fie motorul politic al reformelor. Ce am gândit? Planul de modernizare al Moldovei prin crearea de locuri de muncă. Cum? Există un set clar de măsuri prin care estimăm că vor fi generate 60.000 de locuri anual, începând cu 2011” a declarat preşedintele MAE, Veaceslav Untilă. Prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu, a menţionat că “Acţiunea Europeană este o alternativă la clasa politică actuală, pentru că noi gîndim altfel şi avem o atitudine diferită faţă de politică şi cetăţeni”. “MAE va face istorie la scrutinul din noiembrie, pentru că este în pas cu vremea. Noi vom fi surpriza acestor alegeri parlamentare”, consideră Petrencu.

Alegeri

17 septembrie 2010
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a ţinut o conferinţă de presă înainte de şedinţa Parlamentului din 17 septembrie, în cadrul căreia a solicitat Parlamentului să adopte de urgenţă legea privind majorarea pensiilor şi salariilor. “Cu părere de rău, acest proiect nu figurează printre priorităţile AIE, căci noi insistăm asupra examinării lui deja de jumătate de an. Vom depune pe masa parlamentarilor cele 200 mii de semnături, care au fost colectate de MAE pentru majorarea pensiilor şi salariilor pînă la minimul de existenţă. Prin această acţiune vrem să sensibilizăm colegii noştri din Parlament”, a spus Untilă. Potrivit lui, creşterea economică înregistrată în acest an poate servi drept acoperire financiară pentru proiect. Ulterior, în şedinţa Parlamentului, deputaţii Alianţei au refuzat să voteze proiectul MAE, ca răspuns, liderii MAE, Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic au delclarat că “pentru viitor grupul parlamentar al MAE nu va vota nici un proiect al AIE în semn de protest, dacă la următoarea şedinţă Alianţa nu va face un pas în întîmpinarea a 360 mii cetăţeni care trăiesc sub minimul de existenţă”.

Atitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omuluiPolitici tarifare

7 septembrie 2010
Liderul Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că ambiţiile şi orgoliile apărute de curînd în Alianţă au displăcut alegătorilor, fapt pentru care a şi fost taxată conducerea ţării. “Absenteismul este o dovadă că cetăţenii nu acceptă cearta şi vor o coaliţie de guvernămînt unită. În acest scop, MAE începe tratativele pentru participarea într-un bloc electoral la alegerile anticipate. A venit momentul ca partidele din AIE să se trezească din beţia majorităţii fragile din Parlament şi să prezinte cetăţenilor o ofertă unitară, coerentă şi lipsită de aroganţă”, a spus Untilă. “Dacă celelalte formaţiuni ar fi muncit precum MAE, atunci prezenţa la vot avea să fie de 50%. Nu vreau acum să dau nume, pentru că încerc să-mi îndemn colegii la unitate, însă din afişajele electorale este lesne de înţeles cine a muncit şi cine s-a odihnit”, a explicat Veaceslav Untilă. Preşedintele MAE este convins că numai într-un bloc comun cu formaţiunile democratice parlamentare sau extraparlamentare vor învinge în alegerile parlamentare.

AlegeriAtitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omului

2 septembrie 2010
Liderul Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a ţinut o conferinţă de presă la sediul partidului în cadrul căreia a declarat că Peste 30 de mii de cetăţeni, din toate raioanele, i-au scris viitorului preşedinte al Republicii Moldova în cadrul campaniei Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană. Campania “Scrie-i preşedintelui poporului!”. “Noi vom duce toate mesajele la viitorul preşedinte al RM, indiferent cine va fi acesta, după vitoarele alegeri prezidenţiale. Suntem convinşi că referendumul va fi validat şi majoritatea populaţiei o să opteze pentru alegerea preşedintelui prin vot direct”, a declarat Veaceslav Untilă, cu ocazia încheierii campaniei.

Alegeri

19 august 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat în Scuarul Europei din mun. Chişinău, ceremonia de lansare a campaniei “Scrie-i preşedintelui poporului!” Liderul MAE, Veaceslav Untilă, a menţionat că la Chişinău şi în fiecare centru raional iarăşi vor apărea corturile MAE. Membrii mişcării le vor propune locuitorilor republicii să-i scrie viitorului preşedinte ce aşteaptă ei de la viitorul preşedinte şi cum îşi doresc să-i reprezinte acesta, ulterior toate scrisorile vor fi trimise de MAE şefului statului după alegerile prezidenţiale.

Alegeri

11 august 2010
Circa 50 de tineri ai Mişcării Acţiunea Europeană în frunte cu preşedintele partidului, Veaceslav Untilă, au desfăşurat un flash-mob cu tema “Comuniştii, groparii patrimoniului cultural”, în cadrul căruia au cerut Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să adune bani de la foştii miniştri ai Guvernului condus de Vasile Tarlev şi să restabilească conacul Teodosiu, monument istoric care a fost situat în centrul capitalei lîngă clădirea Parlamentului şi Preşedenţiei şi a fost demolat la 11 august 2005. Manifestanţii purtau steagurile MAE, ale Moldovei şi Uniunii Europene, precum şi o pancartă mare pe care scria “Voronin, Procuratura Generală e cu noi, refă conacul Teodosiu înapoi”.

Domeniul socio-culturalRelaţii interpartinice

10 august 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană propune alegerea prin vot secret a candidatului unic al Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte, în caz contrar, cîţiva candidaţi din partea partidelor din AIE vor transforma campania lor electorală într-un conflict, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul MAE, Veaceslav Untilă. “Criza din Alianţă creşte pe zi ce trece, dar noi nu trebuie să trecem de la competiţie la ură şi duşmănie. Trebuie să fim înţelepţi, consolidaţi şi să păstrăm unitatea Alianţei”, a subliniat Untilă. În cazul în care fiecare membru al Alianţei va înainta propriul candidat, el propune membrilor AIE să încheie un pact de neagresiune în perioada campaniei electorale pentru referendum şi pentru alegerile prezidenţiale. În acest context, el propune Alianţei să se întrunească în şedinţă în timpul apropiat şi să discute evoluţia situaţiei. “Avem două voturi de aur în Parlament şi vom încerca să influenţăm anumite lucruri”, a mai spus Untilă, precizînd că cel care va rupe Alianţa va fi responsabil de toate evenimentele ulterioare din Moldova.

AlegeriAtitudinea faţă de guvernareRelaţii interpartinice

MAE şi-a lansat campania electorală pentru referendum
7 august 2010
Pe 7 august 2010, la Chişinău, Mişcarea Acţiunea Europeană şi-a lansat campania electorală pentru referendumul republican constituţional din 5 septembrie, în cadrul unei adunări cu peste 400 de membri ai partidului din întreaga ţară[]

Activitatea internă de partidAlegeri

3 august 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană recomandă Guvernului să fortifice digurile de protecţie antiviitură de pe rîurile Prut şi Nistru pentru a reduce riscul de inundaţii pentru viitor, iar majoritatea digurilor nu corespund cerinţelor tehnice de exploatare, aceasta fiind una din cauzele principale ale inundaţiilor din acest an, aceastea au fost spuse în cadrul unei conferinţe de presă de preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă. “Digurile de protecţie de pe Prut şi Nistru au fost construite încă pe timpul regimului sovietic, după căderea acestui regim ele au fost lăsate în voia sorţii. La adoptarea bugetului pentru 2011, MAE va insista asupra alocării resurselor financiare pentru reconstrucţia şi întărirea digurilor din zonele afectate de inundatii”, a spus Untilă. Vicepreşedintele MAE şi preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, a atenţionat că multe localităţi din raionul Cahul se află în continuare sub riscul inundaţiilor.

Atitudinea faţă de guvernareDomeniul socio-culturalSituaţii excepţionale

30 iulie 2010
Situaţia în domeniul ocrotirii monumentelor în Republica Moldova este ameninţătoare şi necesită implicarea urgentă a autorităţilor, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Iurie Colesnic. El a declarat că MAE a elaborat o serie de modificări la legislaţie, care vor permite îmbunătăţirea stării în care se află în prezent monumentele de istorie, cultură şi arhitectură, precum şi înăsprirea sancţiunilor pentru cei care se fac vinovaţi de deteriorarea acestor clădiri. “Numai în Chişinău au dispărut aproximativ 200 de monumente, iar la nivelul Republicii — au dispărut ori sînt pe cale să se prăbuşească peste 100 de monumente”, a spus Colesnic. Potrivit lui, MAE se pronunţă pentru inventarierea şi evaluarea tuturor monumentelor, în termen de trei luni şi alcătuirea unui registru complet al monumentelor existente, de asemenea, instituirea urgentă a unei Agenţii de ocrotire a monumentelor istorice, de cultură şi arhitectură, cu statut de poliţie a monumentelor.

Atitudinea faţă de guvernareDomeniul socio-cultural

27 iulie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană îşi exprimă îngrijorarea că din cauza producţiei scăzute de grâu la nivel naţional, în următoarele luni preţul la pîine se va scumpi cu cel puţin 35–40%, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă liderul MAE, deputatul Veaceslav Untilă. El a spus că formaţiunea pe care o conduce lansează programul “Pîine pe fiecare masă”, care conţine soluţii pentru blocarea scumpirilor. În opinia membrului MAE Veaceslav Afanasiev, doctor în ştiinţe agricole, Guvernul trebuie să suplimenteze rezervele de grîu alimentar cu pînă la 100–120 mii tone faţă de 50–60 mii tone cît este în prezent. Totodată o măsură importantă este suplimentarea fondului de subvenţionare în agricultură cu cel puţin 200 mil. lei, precum şi introducerea pe lista de subvenţionare a materialului semincer şi propune statului să achiziţioneze de la producători grîu la preţul de 2,0–2,2 lei pentru un kg, dar nu la preţul de 1,7–1,85 lei kg cît este în prezent. “Spunem însă cu toată convingerea că măsurile cuprinse în programul Pâine pe fiecare masă vor avea efecte reale şi vor avea succes doar dacă vor fi aplicate cu responsabilitate şi în regim de maximă prioritate” a conchis Untilă.

Atitudinea faţă de guvernarePolitici guvernamentalePolitici tarifare

20 iulie 2010
Vicepreşedintele Mişcării “Acţiunea Europeană”, deputatul Iurie Colesnic, a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului, în cadrul căreia a declarat că MAE a elaborat un proiect de lege care prevede asigurarea obligatorie a tuturor locuinţelor din Moldova, de vreme ce frecvent au loc catastrofe naturale — inundaţii, cutremure — totuşi oamenii trebuie să-şi asigure locuinţele obligatoriu, astfel încît să poată fi despăgubiţi. “Proprietarii locuinţelor vor trebui să achite o sumă simbolică de asigurare a locuinţelor de pînă la 20 euro anual, iar pentru cei din familii nevoiaşe responsabilitatea achitării acestei prime de asigurare va aparţine statului”, a specificat Colesnic. Proiectul elaborat de MAE va fi propus Parlamentului spre aprobare la toamna, cînd deputaţii se vor întoarce din vacanţă.

Domeniul socio-culturalPolitici tarifareSituaţii excepţionale

13 iulie 2010
Iurie Colesnic, deputat neafiliat, membrul delegaţiei Parlamentului RM la OSCE şi vicepreşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, a ţinut o conferinţă de presă, la sediul MAE, în cadrul căreia a declarat că Europa este dispusă să impună Rusia să-şi retragă armata din Transnistria, deoarece la sesiunea din iulie curent a Adunarii Parlamentare a OSCE statele membre au manifestat un interes deosebit faţă de soluţionarea problemei transnistrene şi reintregirea Republicii Moldova. “Am simţit că Europa şi statele din spaţiul CSI sunt foarte înţelegătoare faţă de problema Transnistriei. Toate au susţinut adoptarea rezoluţiei OSCE privind Moldova şi au cerut Rusiei să-şi retragă armata. Chiar dacă Rusia a votat împotrivă, ea a rămas în singurătate”, a spus Colesnic. Potrivit lui, principala problemă a Moldovei nu constă în “duşmanii externi”, ci în dezbinarea societăţii şi a clasei politice, care nu are o soluţie unică şi clară pentru problema transnistreană.

Colaborarea internaţionalăProblema Transnistreană

9 iulie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană” sugerează Guvernului să identifice noi pieţe de desfacere a producţiei alcoolice, iar agenţilor economici să-şi îmbunătăţească calitatea producţiei vitivinicole, despre aceasta adeclarat membrul MAE, Veaceslav Afanasiev, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul partidului. El a spus că embargoul recent al Federaţiei Ruse asupra vinurilor din Moldova şi înăsprirea controlului asupra producţiei vinicole moldoveneşti sînt acţiuni nejustificate ale Rusiei, iar discutarea de către Rusia a decretului prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice înseamnă amestecul Federaţiei Ruse în treburile interne ale Moldovei. “Pentru a debloca cît mai rapid situaţia creată, Guvernul Republicii Moldova trebuie să se implice activ şi să negocieze cu conducerea de vîrf a Rusiei reluarea exporturilor producţiei vinicole”, a precizat Afanasiev. Totodată, el spune că deşi piaţa rusă nu este sigură pentru exportul producţiei alcoolice din Moldova, agenţii economici nu trebuie să renunţe la aceasta.

Atitudinea faţă de guvernareColaborarea internaţionalăPolitici guvernamentale

29 iunie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană va propune Parlamentului să scoată Partidul Comuniştilor din Republica Moldova în afara legii, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul MAE şi deputatul Veaceslav Untilă. El susţine că Legislativul va examina în această săptămînă raportul Comisiei pentru aprecierea regimului totalitar comunist, în urma căruia MAE va veni cu propunerea interzicerii PCRM şi va susţine raportul Comisiei şi hotărîrile de Parlament elaborate în baza acestuia. Prim-vicepreşedintele MAE Anatol Petrencu, susţine că acum este timpul potrivit să condamnăm comunismul ca şi fascismul, iar acest lucru nu va scinda societatea aşa cum afirmă liderul democraţilor, Marian Lupu. Potrivit lui, PCRM a avut ciţiva ani în urmă şansa de a-şi schimba denumirea şi a face rebranding fără pierderi pentru partid. De asemenea, Petrencu a menţionat că liderii AIE trebuie să recunoască adevărul despre ocupaţia sovietică din 28 iunie 1940.

Atitudinea faţă de guvernareRelaţii interpartinice

25 iunie 2010
Decretarea datei de 28 iunie zi a ocupaţiei Basarabiei de URSS este un gest de moralitate şi reprezintă interesul naţional al Moldovei, iar Alianţa de guvernare ar trebui să susţină decretul prezidenţial al dlui Mihai Ghimpu, despre aceasta a declarat prim-vicepreşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrencu, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul MAE. “Două adevăruri despre 28 iunie nu pot exista. Membrii AIE nu trebuie să o facă pe supăraţii că Mihai Ghimpu nu s-a consultat cu dînşii, pentru că astfel deducem că ei susţin poziţia sovieticilor. Istoricii ruşi contemporani vorbesc clar despre ocuparea Basarabiei în 1940, numai noi nu avem curajul să o facem”, a spus Petrenco. Prezent la conferinţă, deputatul neafiliat şi vicepreşedintele MAE, Iurie Colesnic, a subliniat că va vota în şedinţa de luni a Parlamentului pentru interzicerea simbolurilor comuniste, odată ce regimul comunist este vinovat pentru moartea a 60 milioane de oameni. De asemenea, partidul susţine că întreaga clasă politică este datoare să comemoreze victimele regimului totalitar comunist.

Atitudinea faţă de guvernareDomeniul socio-culturalDrepturile şi libertăţile omului

22 iunie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană începe o campanie naţionala de colectare a semnăturilor pentru majorarea pensiilor, iar startul campaniei va fi dat în această săptămînă în toate raioanele, despre aceasta a anunţat liderul MAE, Veaceslav Untilă, în cadrul unei conferinţe de presă, ţinută la sediul central al partidului. “205 mii salariaţi şi 130 mii pensionari trăiesc sub nivelul de existenţă. Noi am înaintat Parlamentului o iniţiativă legislativă de majorare a salariilor şi pensiilor la nivelul coşului minim de consum: pensiile de minim 1000 lei, iar salariile minim 1200 lei. Preconizăm să colectăm 200 mii de semnături în sprijinul acestui proiect de lege, care ar convinge Alianţa pentru Integrare Europeană să-l adopte”, a spus Untilă. Potrivit lui, în centrele raionale vor fi instalate corturi, unde cetăţenii pot veni şi semna pentru susţinerea legii MAE “Pensii şi salarii”.

Drepturile şi libertăţile omuluiPolitici guvernamentalePolitici tarifare

26 mai 2010
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a ţinut o conferinţă de presă, la sediul central al partidului, în cadrul căreia a declarat că MAE a prezentat în Parlament un proiect de lege privind majorarea salariilor şi pensiilor pînă la minimul de existenţă, care constituie 1178 lei ($95) pentru maturi, 1056 lei pentru copii şi 961 lei pentru pensionari. “Cea mai mică pensie o primesc foştii anagajaţi în sectorul agricol — 529 lei, iar un invalid de grupa a treia primeşte 287 lei”, a menţionat Untilă. El este convins că Alianţa de guvernămînt va adopta această lege, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, iar drept surse pentru creşterea salariilor şi pensiilor va servi reducerea mijloacelor pentru întreţinerea aparatului de conducere, care “mănîncă din bugetul de stat cîte 2 mlrd. lei pe an”, precum şi creşterea economică, atestată în Moldova la începutul anului, a mai spus Veaceslav Untilă.

Atitudinea faţă de guvernarePolitici guvernamentalePolitici tarifare

14 mai 2010
Tineri din Mişcarea Acţiunea Europeană au protestat în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, împotriva majorării tarifelor la gazele naturale şi împotriva metodologiei utilizate la calcularea tarifului. “ANRE, nu fura poporul!”, a fost mesajul transmis de tinerii MAE conducerii Agenţiei care, la ora protestului, începea şedinţa Consiliului de administraţie. În opinia participanţilor la acţiune, majorarea tarifelor la gaze va duce la scumpirea altor mărfuri de larg consum. La eveniment au participat 150 de tineri membri ai partidului Mişcarea Acţiunea Europeană.

Drepturile şi libertăţile omuluiPolitici guvernamentalePolitici tarifare

11 mai 2010
Deputaţii Mişcării “Acţiunea Europeană” Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, au organizat o conferinţă de presă la sediul central al partidului, în cadrul căreia au solicitat înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze activitatea economico-financiară a “Moldova-gaz”, modul în care a fost administrată societatea în ultimii cinci ani de zile, în condiţiile în care Moldova-gaz a cerut din nou, nejustificat, majorarea tarifelor la gaze. “Avem responsabilitatea de a bloca orice majorare exagerată a tarifelor, pe care ar putea-o cere Moldova-gaz. Să nu uităm că vorbim despre o societate ale cărei acţiuni generează efecte în lanţ, dezastruoase pentru nivelul de trai al fiecărei familii din Republica Moldova”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă. Pentru evitarea scumpirilor generate de majorarea tarifelor la gaze, deputaţii MAE propun ca Executivul să renegocieze contractului cu Gazprom, încheiat de guvernarea comunistă anterioară. “Între timp, dacă nu se vor găsi soluţii pentru a bloca această nouă majorare, Guvernul ar trebui să îşi asume cheltuielile pe care Moldova-gaz le cere de la cetăţeni, prin acordarea de subvenţii”, a spus Veaceslav Untilă.

Atitudinea faţă de guvernarePolitici guvernamentalePolitici tarifare

MAE îşi schimbă imaginea şi dă startul pregătirilor pentru alegerile locale
8 mai 2010
Pe 8 mai la Chişinău s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Naţional al MAE, la care a fost dat startul pregătirilor pentru participarea la alegerile locale din 2011. La lucrările şedinţei au participat 150 de membri ai Consiliului Naţional care au adoptat noul simbol al MAE — cheia, şi imnul “Totul pentru Moldova!”[]

Activitatea internă de partidAlegeri

29 aprilie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană iniţiază o dezbatere publică privind introducerea orelor de religie în şcoli şi licee, a anunţat vicepreşedintele partidului, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul central al partidului. Potrivit reprezentantului MAE, se impune în acest sens o dezbatere publică eficientă, la care să ia cuvîntul personalităţi bisericeşti, specialişti juridici, profesori şi părinţi “în urma căreia să se stabilească atît caracterul facultativ al orelor de religie, cît şi nivelul de instrucţie al profesorilor”, a declarat deputatul Iurie Colesnic. Proiectul de lege pe care îl are în vedere MAE ar urma să prevadă studierea religiei în şcoli şi licee doar de către acei elevi care, prin acordul părinţilor, îşi exprimă dorinţa de a-şi crea o cultură proprie şi la acest capitol. Cît despre denumirea materiei, MAE susţine că este necesar ca aceasta să fie “religie” şi nu “ortodoxie”, astfel încît să poată fi studiate în mod democratic, alături de creştin-ortodoxie, şi celelalte religii din Republica Moldova.

Domeniul socio-culturalDrepturile şi libertăţile omului

21 aprilie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Bucureşti 88, în cadrul căreia reprezentanţii a peste 400 de membri de la organizaţia transnistreană a Partidului Umanist din Moldova au anunţat că aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană. Potrivit acestora, “în acest mod participă la consolidarea unui partid democratic puternic şi performant, care are ca obiectiv dezvoltarea statului prin creşterea nivelului de trai şi reconciliere naţională”. Anatol Petrencu, prim-vicepreşedintele MAE a declarat că “MAE avea şi înainte reprezentanţi în Transnistria, însă odată cu venirea celor peste 400 de membri de la Partidul Umanist, filiala partidului nostru se măreşte considerabil. Avem de acum cea mai puternică organizaţie pe care un partid din Republica Moldova o are în stânga Nistrului”.

Activitatea internă de partidRelaţii interpartinice

19 aprilie 2010
Preşedintele Mişcării “Acţiunea Europeană”, deputatul Veaceslav Untilă, a organizat o conferinţă de presă, la sediul MAE din str. Bucureşti 88, în cadrul căreia a declarat că “Autorităţile autonomiei găgăuze desfăşoară activităţi pentru alipirea unor sate din raionul Taraclia la «Gagauz-Yeri»”. Untilă a menţionat că “Prin aceasta se încearcă o recroire administrativ-teritorială a Republicii Moldova, în perspectiva federalizării sau confederalizării ţării”. Liderul Mişcării “Acţiunea Europeană” consideră că acesta este “un prim pas pentru ca UTA Găgăuzia să ceară independenţa, iar autorităţile de la Chişinău neglijează pericolele în privinţa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Rebulicii Moldova”.

Administraţie publicăAtitudinea faţă de guvernareSecuritate naţională

23 martie 2010
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului, în cadrul căreia a declarat că judecătorii care au pierdut trei sau mai multe cazuri la CEDO trebuie destituţi din funcţie, în acest sens, Untilă a anunţat că este examinat un proiect de lege la moment de către comisiile parlamentare. Potrivit lui, această lege trebuie să aibă efect retroactiv, astfel toţi judecătorii ce au păgubit statul să fie pedepsiţi.

Drepturile şi libertăţile omului

15 martie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a convocat o conferinţă de presă, la sediul central al partidului, str. Bucureşti 88, în cadrul căreia exponenţi ai treisprezece organizaţii teritoriale ale Mişcării “Acţiunea Populară”, în frunte cu preşedintele partidului, Vasile Chitoroagă, au anunţat că aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană. Potrivit declaraţiilor susţinute de noii membri ai MAE, partidul din care au plecat aceştia avea doar două opţiuni: să continue pe cont propriu, dar fără şanse de a accede în Parlament, sau să se unească cu o formaţiune de care îl leagă principii comune, formând o alternativă democratică constructivă.

Activitatea internă de partid

11 martie 2010
Veaceslav Untilă, preşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană, a susţinut o conferinţă de presă, la sediul MAE din str. Bucureşti 88, în cadrul căreia a declarat că susţine ideea organizării unui referendum republican pentru adoptarea unei noi Constituţii, însă nu este mulţumit de proiectul constituţional prezentat de Comisia pentru Reformă Constituţională. Potrivit lui, referendumul propus de AIE va avea sorţi de izbîndă doar după modificarea Codului electoral, prin scăderea ratei de prezenţă la referendum şi a numărului necesar de voturi pentru validare.

AlegeriAtitudinea faţă de guvernare

12 februarie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat o conferinţă de presă extraordinară, la sediul partidului din str. A. Sciusev 51, în cadrul căreia s-a vorbit despre culisele eliberării tinerilor care au petrecut ultimele 15 zile într-un izolatoriu din Tiraspol, acuzaţi că au trecut de jumătatea râului Nistru — unde, potrivit grănicerilor transnistreni, ar fi trecut frontiera de stat.

Drepturile şi libertăţile omuluiProblema Transnistreană

9 februarie 2010
Cinci consilieri raionali din Străşeni ai Partidului Alianţa “Moldova Noastră”, au susţinut o conferinţă de presă la sediul MAE din str. A. Sciusev 51, în cadrul căreia au anunţat că părăsesc AMN şi aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană. Cei cinci consilieri au precizat că AMN reprezintă o etapă din trecut şi au ales să părăsească partidul deoarece nu se mai regăseau acolo.

Activitatea internă de partidRelaţii interpartinice

3 februarie 2010
Membrii tineri din Mişcarea “Acţiunea Europeană” au susţinut o conferinţă de presă în incinta Agenţiei Infotag, în cadrul căreia au solicitat Ministerului Educaţiei să întreprindă măsuri concrete şi urgente în privinţa recunoaşterii diplomelor moldoveneşti în toate ţările din Uniunea Europeană.

Atitudinea faţă de guvernareDomeniul socio-cultural

Congresul III Extraordinar al MAE
24 ianuarie 2010
La 24 ianuarie 2010 a avut loc cel de-al III-lea Congres Extraordinar al Mişcării Acţiunea Europeană, la care au participat circa 900 de delegaţi[]

Activitatea internă de partid

Arhiva

2011 [5]
2010
2009 [42]
2008 [26]
Alegeri [31]