Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteMAE

Evenimente ale MAE la tema “Drepturile şi libertăţile omului”

19 ianuarie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă, Veaceslav Untilă, liderul Mişcării Acţiunea Europeană, a declarat că formaţiunea sa îşi propune să vegheze activitatea Guvernului ca acesta să nu devieze de la interesele cetăţenilor. Potrivit lui, “din noul program de guvernare au fost scăpate multe lucruri iar subiectele de importanţă majoră au doar caracter declarativ. O problemă este că nu se mai vorbeşte de tehnocraţie, iar Guvernul este politizat la maximum, ceea ce nu este bine”, a spus Untilă. În acest context, preşedintele MAE a menţionat că va pune la dispoziţia Guvernului “Strategia naţională privind ocuparea forţei de muncă în localităţile rurale”, un document elaborat de economiştii MAE şi prezentată în campania pentru alegerile din noiembrie 2010. Veaceslav Untilă crede că partidele extraparlamentare necomuniste au datoria morală de a monitoriza activitatea Alianţei de guvernare, printr-o opoziţie constructivă şi un suport concret.
8 noiembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar putea reveni la guvernare doar dacă vreun partid va crea o coaliţie cu acesta, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă. El a anunţat că pe 14 noiembrie MAE va desfăşura Congresul extraordinar “Stabilitate democratică, fără comunism”, la care partidul planifică să-şi schimbe statutul prin introducerea unei noi prevederi, care să interzică crearea unei alianţe cu PCRM. “Aceste modificări nu vor oferi posibilitate partidelor să facă coaliţie cu PCRM după alegeri. De asemenea, la Congres vom discuta planul de modernizare a economiei Moldovei şi problema creării locurilor de muncă. Pentru MAE împreună cu partidele din noul Parlament aceasta va fi o problemă de prim plan care urmează a fi soluţionată”, a spus Untilă.
17 septembrie 2010
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a ţinut o conferinţă de presă înainte de şedinţa Parlamentului din 17 septembrie, în cadrul căreia a solicitat Parlamentului să adopte de urgenţă legea privind majorarea pensiilor şi salariilor. “Cu părere de rău, acest proiect nu figurează printre priorităţile AIE, căci noi insistăm asupra examinării lui deja de jumătate de an. Vom depune pe masa parlamentarilor cele 200 mii de semnături, care au fost colectate de MAE pentru majorarea pensiilor şi salariilor pînă la minimul de existenţă. Prin această acţiune vrem să sensibilizăm colegii noştri din Parlament”, a spus Untilă. Potrivit lui, creşterea economică înregistrată în acest an poate servi drept acoperire financiară pentru proiect. Ulterior, în şedinţa Parlamentului, deputaţii Alianţei au refuzat să voteze proiectul MAE, ca răspuns, liderii MAE, Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic au delclarat că “pentru viitor grupul parlamentar al MAE nu va vota nici un proiect al AIE în semn de protest, dacă la următoarea şedinţă Alianţa nu va face un pas în întîmpinarea a 360 mii cetăţeni care trăiesc sub minimul de existenţă”.
7 septembrie 2010
Liderul Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că ambiţiile şi orgoliile apărute de curînd în Alianţă au displăcut alegătorilor, fapt pentru care a şi fost taxată conducerea ţării. “Absenteismul este o dovadă că cetăţenii nu acceptă cearta şi vor o coaliţie de guvernămînt unită. În acest scop, MAE începe tratativele pentru participarea într-un bloc electoral la alegerile anticipate. A venit momentul ca partidele din AIE să se trezească din beţia majorităţii fragile din Parlament şi să prezinte cetăţenilor o ofertă unitară, coerentă şi lipsită de aroganţă”, a spus Untilă. “Dacă celelalte formaţiuni ar fi muncit precum MAE, atunci prezenţa la vot avea să fie de 50%. Nu vreau acum să dau nume, pentru că încerc să-mi îndemn colegii la unitate, însă din afişajele electorale este lesne de înţeles cine a muncit şi cine s-a odihnit”, a explicat Veaceslav Untilă. Preşedintele MAE este convins că numai într-un bloc comun cu formaţiunile democratice parlamentare sau extraparlamentare vor învinge în alegerile parlamentare.
25 iunie 2010
Decretarea datei de 28 iunie zi a ocupaţiei Basarabiei de URSS este un gest de moralitate şi reprezintă interesul naţional al Moldovei, iar Alianţa de guvernare ar trebui să susţină decretul prezidenţial al dlui Mihai Ghimpu, despre aceasta a declarat prim-vicepreşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrencu, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul MAE. “Două adevăruri despre 28 iunie nu pot exista. Membrii AIE nu trebuie să o facă pe supăraţii că Mihai Ghimpu nu s-a consultat cu dînşii, pentru că astfel deducem că ei susţin poziţia sovieticilor. Istoricii ruşi contemporani vorbesc clar despre ocuparea Basarabiei în 1940, numai noi nu avem curajul să o facem”, a spus Petrenco. Prezent la conferinţă, deputatul neafiliat şi vicepreşedintele MAE, Iurie Colesnic, a subliniat că va vota în şedinţa de luni a Parlamentului pentru interzicerea simbolurilor comuniste, odată ce regimul comunist este vinovat pentru moartea a 60 milioane de oameni. De asemenea, partidul susţine că întreaga clasă politică este datoare să comemoreze victimele regimului totalitar comunist.
22 iunie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană începe o campanie naţionala de colectare a semnăturilor pentru majorarea pensiilor, iar startul campaniei va fi dat în această săptămînă în toate raioanele, despre aceasta a anunţat liderul MAE, Veaceslav Untilă, în cadrul unei conferinţe de presă, ţinută la sediul central al partidului. “205 mii salariaţi şi 130 mii pensionari trăiesc sub nivelul de existenţă. Noi am înaintat Parlamentului o iniţiativă legislativă de majorare a salariilor şi pensiilor la nivelul coşului minim de consum: pensiile de minim 1000 lei, iar salariile minim 1200 lei. Preconizăm să colectăm 200 mii de semnături în sprijinul acestui proiect de lege, care ar convinge Alianţa pentru Integrare Europeană să-l adopte”, a spus Untilă. Potrivit lui, în centrele raionale vor fi instalate corturi, unde cetăţenii pot veni şi semna pentru susţinerea legii MAE “Pensii şi salarii”.
14 mai 2010
Tineri din Mişcarea Acţiunea Europeană au protestat în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, împotriva majorării tarifelor la gazele naturale şi împotriva metodologiei utilizate la calcularea tarifului. “ANRE, nu fura poporul!”, a fost mesajul transmis de tinerii MAE conducerii Agenţiei care, la ora protestului, începea şedinţa Consiliului de administraţie. În opinia participanţilor la acţiune, majorarea tarifelor la gaze va duce la scumpirea altor mărfuri de larg consum. La eveniment au participat 150 de tineri membri ai partidului Mişcarea Acţiunea Europeană.
29 aprilie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană iniţiază o dezbatere publică privind introducerea orelor de religie în şcoli şi licee, a anunţat vicepreşedintele partidului, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul central al partidului. Potrivit reprezentantului MAE, se impune în acest sens o dezbatere publică eficientă, la care să ia cuvîntul personalităţi bisericeşti, specialişti juridici, profesori şi părinţi “în urma căreia să se stabilească atît caracterul facultativ al orelor de religie, cît şi nivelul de instrucţie al profesorilor”, a declarat deputatul Iurie Colesnic. Proiectul de lege pe care îl are în vedere MAE ar urma să prevadă studierea religiei în şcoli şi licee doar de către acei elevi care, prin acordul părinţilor, îşi exprimă dorinţa de a-şi crea o cultură proprie şi la acest capitol. Cît despre denumirea materiei, MAE susţine că este necesar ca aceasta să fie “religie” şi nu “ortodoxie”, astfel încît să poată fi studiate în mod democratic, alături de creştin-ortodoxie, şi celelalte religii din Republica Moldova.
23 martie 2010
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului, în cadrul căreia a declarat că judecătorii care au pierdut trei sau mai multe cazuri la CEDO trebuie destituţi din funcţie, în acest sens, Untilă a anunţat că este examinat un proiect de lege la moment de către comisiile parlamentare. Potrivit lui, această lege trebuie să aibă efect retroactiv, astfel toţi judecătorii ce au păgubit statul să fie pedepsiţi.
12 februarie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat o conferinţă de presă extraordinară, la sediul partidului din str. A. Sciusev 51, în cadrul căreia s-a vorbit despre culisele eliberării tinerilor care au petrecut ultimele 15 zile într-un izolatoriu din Tiraspol, acuzaţi că au trecut de jumătatea râului Nistru — unde, potrivit grănicerilor transnistreni, ar fi trecut frontiera de stat.
15 octombrie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a convocat o conferinţă de presă, la sediul MAE din str. A. Şciusev 51, în cadrul căreia a fost lansat un Apel către forţele liberal-democrate privind Pactul Naţional Împotriva Corupţiei.
8 octombrie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat în faţa Palatului Republicii, o pichetare în semn de protest faţă de aflarea Republicii Moldova în componenţa Comunităţii Statelor Independente.
14 septembrie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Sciusev 51, pe tema “Sistemul de învăţămînt, victimă a ezitărilor din plan politic”.
6 august 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. A. Şciusev 51, pe tema: “Priorităţi pentru o guvernare democratică a Republicii Moldova”.
17 iulie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat în centrul capitalei, o acţiune de tip flash mob — “Şi tu puteai fi o victimă pe 7 aprilie!”, faţă de crimele şi abuzurile rămase nepedepsite.
10 iunie 2009
Forul Tineretului European, organizaţie subsidiară MAE, a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Reabilitarea imaginii tinerilor după evenimentele din 6–8 aprilie”.
16 aprilie 2009
Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” a pichetat Ministerul Afacerilor Interne, ca semn de protest faţă de abuzurile poliţiei şi a cerut eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi de organele de opresiune comuniste.
16 aprilie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană” a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Poziţia MAE faţă de hotărîrea Guvernului de a impune regimul de vize pentru cetăţenii români”.
1 aprilie 2009
Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană a convocat o conferinţă de presă extraordinară la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “MAE în Parlament — un deziderat naţional”.
Marşul MAE împotriva corupţiei şi abuzurilor regimului comunist poliţienesc
29 martie 2009
Peste 7.000 de persoane au răspuns apelului Mişcării Acţiunea Europeană de a participa duminică, 29 martie 2009, la un marş de protest împotriva corupţiei şi a abuzurilor statului comunist poliţienesc, organizat la Chişinău[]
25 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a convocat o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “MAE ia atitudine faţă de expulzarea abuzivă şi ilegală a doi cetăţeni români”.
19 martie 2009
Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” a organizat un lanţ uman în jurul Parlamentului R. Moldova cu genericul “MAE apără Parlamentul de corupţi”.
18 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Pactul MAE la nivel naţional împotriva Corupţiei — responsabilităţile partidelor semnatare”, totodată, MAE a anunţat lansarea unei campanii naţionale de strângere de semnături pe tema măsurilor privind combaterea corupţiei.
12 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat dezbateri, în sala Roz din incinta Hotelului Codru din Chişinău, pe tema: “Parteneriatul pentru Moldova — Soluţii anticorupţie pentru combaterea sărăciei”.
5 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat o conferinţă de presă la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Lansarea Pactului Naţional de luptă împotriva corupţiei”.
17 februarie 2009
Miscarea Actiunea Europeana a sustinut, o conferinta de presa, la sediul Agentiei de presa “Info-Prim Neo”, pe temele: “1. Abuzurile PCRM in campania electorala; 2. Atacarea in judecata a unei hotariri a Comisiei Electorale Centrale”.
22 octombrie 2008
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat o conferinţa de presă în incinta agenţiei Info-Prim-Neo, tema conferinţei: “MAE şi litigiul cu Ministerul Justiţiei”.
3 octombrie 2008
Miscarea Actiunea Europeana a pichetat Ministerul Justitiei, ca raspuns la refuzul ministrului Vitalie Pirlog de a inregistra modificarile in statutul formatiunii in cauza.
16 septembrie 2008
Membrii Mişcării Acţiunea Europeană (MAE) au pichetat, sediul Ministerului Justiţiei în semn de protest faţă de refuzul acestuia de a înregistra modificările în statutul mişcării. Membrii MAE cer schimbarea denumirii de “mişcare” în “partid politic”, pentru a putea participa la alegerile din 2009, aşa cum cere legislaţia în vigoare.
29 august 2008
Miscarea Actiunea Europeana a convocat o conferinta de presa in incinta agenţiei Info-Prim Neo cu tema: “Ministerul Justiţiei continuă să intimideze Mişcarea Acţiunea Europeană”.
13 iunie 2008
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a participat în scuarul Gării Feroviare la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor din 1941.

Arhiva

2011 [5]
2010 [39]
2009 [42]
2008 [26]
Alegeri [31]
Drepturile şi libertăţile omului