Pe 13 martie 2011, la Chişinău, a avut loc Congresul extraordinar al Mişcării Acţiunea Europeană în cadrul căruia s-a decis autodizolvarea formaţiunii şi fuzionarea cu Partidul Liberal[…]
Pe 9 martie 2011, la Chişinău, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, au semnat Acordul de fuziune dintre cele două formaţiuni politice[…]
26 februarie 2011
Consiliul Naţional al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană s-a reunit în şedinţă pentru a pune la punct detaliile referitoare la fuziunea cu Partidul Liberal: au fost adoptate un şir de decizii ce vizează procesul de unificare a celor două partide şi detaliile acordului de fuziune. “Deşi au existat opinii diverse, până la urmă, cu unanimitate de voturi membri Consiliului Naţional al MAE, au susţinut fuziunea cu PL şi au stabilit data desfăşurării Congresului Extraordinar al MAE, 13 martie 2011, care va fi ultimul punct din procesul de fuziuonare ale celor două partide”, a declarat Preşedintele MAE, Veaceslav Untilă.
În cadrul unei conferinţe de presă, Organizaţia de tineret a Mişcării Acţiunea Europeană a oferit cadouri simbolice concurenţilor electorali care vor accede în Parlament după alegerile din 28 noiembrie. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a primit o lopăţică şi forme pentru nisip, liderul PL, Mihai Ghimpu, a primit un elicopter de jucărie, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a primit în dar o oglindă, liderul PDM, Marian Lupu, a primit o păpuşă iar preşedintele MAE, Veaceslav Untilă a primit în dar o cască de lucru. Reprezentanţii Forului Tineretului European au mai precizat că aceste daruri sunt simbolice, dar transmit un mesaj important pentru clasa politică: acela că nu toată lumea cade în capcana propagandei electorale, promovată de unele partide în locul faptelor concrete.
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PDL din România, Teo Trandafir şi-a declarat susţinerea pentru Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie şi a menţionat că îşi doreşte ca România şi Republica Moldova să se regăsească în Uniunea Europeană, “iar acest lucru nu se poate decât cu o guvernare democratică”. Deputatul PDL s-a arătat convinsă că “prezenţa MAE în Parlament va duce la încheierea crizei politice, prin asigurarea majorităţii necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii”.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar putea reveni la guvernare doar dacă vreun partid va crea o coaliţie cu acesta, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă. El a anunţat că pe 14 noiembrie MAE va desfăşura Congresul extraordinar “Stabilitate democratică, fără comunism”, la care partidul planifică să-şi schimbe statutul prin introducerea unei noi prevederi, care să interzică crearea unei alianţe cu PCRM. “Aceste modificări nu vor oferi posibilitate partidelor să facă coaliţie cu PCRM după alegeri. De asemenea, la Congres vom discuta planul de modernizare a economiei Moldovei şi problema creării locurilor de muncă. Pentru MAE împreună cu partidele din noul Parlament aceasta va fi o problemă de prim plan care urmează a fi soluţionată”, a spus Untilă.
Mişcarea Acţiunea Europeană îndeamnă partidele extraparlamentare şi candidaţii independenţi “de orientare democratică şi europeană” să se retragă din cursa electorală în favoarea sa, “acesta va fi un sprijin necesar pentru a nu admite crearea unei coaliţii de stînga în viitorul Parlament”, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul MAE, Veaceslav Untilă. Potrivit lui, rezultatele sondajului de opinie din 4 noiembrie, arată că MAE va acumula 3% din voturi şi consideră că anume partidul său poate deveni cheia pentru depăşirea crizei politice şi pentru alegerea preşedintelui “de către forţele politice democratice”. Totodată, Untilă crede că partidele mici, care văd că au şanse puţine să ajungă în Parlament, trebuie să se retragă din cursa electorală aşa cum a făcut MAE în 2009, cînd a îndemnat poporul să voteze pentru partidele care mai tîrziu au format Alianţa pentru integrare Europeană.
Alianţa de guvernare nu a răspuns iniţiativei Mişcării Acţiunea Europeană de a semna un acord de necoalizare cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele MAE, Veaceslav Untilă. “Cunosc caracterele liderilor din Alianţă şi intuiam că nu vor veni, pentru că au prea mult orgoliu şi se consideră foarte importanţi. Ele se împart în partide istorice, partide mari şi partide mici, însă uită că orice vot din partea populaţiei pentru Alianţă va contribui la formarea viitoarei majorităţi parlamentare”, a spus Untilă. În altă ordine de idei, Veaceslav Untilă a declarat că Mişcarea Acţiunea Europeană va pleda pentru reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 75, precum şi pentru instituirea unui sistem electoral mixt prin introducerea circumscripţiilor uninominale. “Astfel, vom crea o clasă politică nouă, care va pune interesele cetăţenilor mai presus de cele persoanele şi de partid”, a menţionat liderul MAE.
Circa 50 de tineri ai Mişcării Acţiunea Europeană în frunte cu preşedintele partidului, Veaceslav Untilă, au desfăşurat un flash-mob cu tema “Comuniştii, groparii patrimoniului cultural”, în cadrul căruia au cerut Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să adune bani de la foştii miniştri ai Guvernului condus de Vasile Tarlev şi să restabilească conacul Teodosiu, monument istoric care a fost situat în centrul capitalei lîngă clădirea Parlamentului şi Preşedenţiei şi a fost demolat la 11 august 2005. Manifestanţii purtau steagurile MAE, ale Moldovei şi Uniunii Europene, precum şi o pancartă mare pe care scria “Voronin, Procuratura Generală e cu noi, refă conacul Teodosiu înapoi”.
Mişcarea Acţiunea Europeană propune alegerea prin vot secret a candidatului unic al Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte, în caz contrar, cîţiva candidaţi din partea partidelor din AIE vor transforma campania lor electorală într-un conflict, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul MAE, Veaceslav Untilă. “Criza din Alianţă creşte pe zi ce trece, dar noi nu trebuie să trecem de la competiţie la ură şi duşmănie. Trebuie să fim înţelepţi, consolidaţi şi să păstrăm unitatea Alianţei”, a subliniat Untilă. În cazul în care fiecare membru al Alianţei va înainta propriul candidat, el propune membrilor AIE să încheie un pact de neagresiune în perioada campaniei electorale pentru referendum şi pentru alegerile prezidenţiale. În acest context, el propune Alianţei să se întrunească în şedinţă în timpul apropiat şi să discute evoluţia situaţiei. “Avem două voturi de aur în Parlament şi vom încerca să influenţăm anumite lucruri”, a mai spus Untilă, precizînd că cel care va rupe Alianţa va fi responsabil de toate evenimentele ulterioare din Moldova.
Mişcarea Acţiunea Europeană va propune Parlamentului să scoată Partidul Comuniştilor din Republica Moldova în afara legii, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul MAE şi deputatul Veaceslav Untilă. El susţine că Legislativul va examina în această săptămînă raportul Comisiei pentru aprecierea regimului totalitar comunist, în urma căruia MAE va veni cu propunerea interzicerii PCRM şi va susţine raportul Comisiei şi hotărîrile de Parlament elaborate în baza acestuia. Prim-vicepreşedintele MAE Anatol Petrencu, susţine că acum este timpul potrivit să condamnăm comunismul ca şi fascismul, iar acest lucru nu va scinda societatea aşa cum afirmă liderul democraţilor, Marian Lupu. Potrivit lui, PCRM a avut ciţiva ani în urmă şansa de a-şi schimba denumirea şi a face rebranding fără pierderi pentru partid. De asemenea, Petrencu a menţionat că liderii AIE trebuie să recunoască adevărul despre ocupaţia sovietică din 28 iunie 1940.
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Bucureşti 88, în cadrul căreia reprezentanţii a peste 400 de membri de la organizaţia transnistreană a Partidului Umanist din Moldova au anunţat că aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană. Potrivit acestora, “în acest mod participă la consolidarea unui partid democratic puternic şi performant, care are ca obiectiv dezvoltarea statului prin creşterea nivelului de trai şi reconciliere naţională”. Anatol Petrencu, prim-vicepreşedintele MAE a declarat că “MAE avea şi înainte reprezentanţi în Transnistria, însă odată cu venirea celor peste 400 de membri de la Partidul Umanist, filiala partidului nostru se măreşte considerabil. Avem de acum cea mai puternică organizaţie pe care un partid din Republica Moldova o are în stânga Nistrului”.
Cinci consilieri raionali din Străşeni ai Partidului Alianţa “Moldova Noastră”, au susţinut o conferinţă de presă la sediul MAE din str. A. Sciusev 51, în cadrul căreia au anunţat că părăsesc AMN şi aderă la Mişcarea Acţiunea Europeană. Cei cinci consilieri au precizat că AMN reprezintă o etapă din trecut şi au ales să părăsească partidul deoarece nu se mai regăseau acolo.
Mişcarea “Acţiunea Europeană” a organizat o dezbatere, în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor, str.31 august 1989, nr. 98, privind şansa pe care o va avea Opoziţia unită faţă de PCRM la alegerile anticipate, eveniment la care au fost invitaţi reprezentanţii partidelor politice democratice şi proeuropene, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.
3 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Noi aderări de la alte formaţiuni politice la MAE”.
19 februarie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Filiala Nisporeni a Partidului Dezvoltării Spirituale Moldova Unită aderă la MAE”.