Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteMAE

Evenimente ale MAE la tema “Domeniul socio-cultural”

11 noiembrie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană a lansat campania “omul potrivit la locul de muncă potrivit”, în care îşi propune să colecteze într-o bază de date CV-urile cetăţenilor ce sînt în căutarea unui loc de muncă. “Noi vom pune această baze de date la dispoziţia reprezentanţilor noştri din administraţia publică şi la dispoziţia angajatorilor — oameni de afaceri, investitori din Republica Moldova. Mai departe, cei care doresc să facă angajări vor şti unde să caute oamenii cei mai potriviţi”, a spus liderul MAE, Veaceslav Untilă. Potrivit lui, această campanie vine în sprijinul programului electoral al formaţiunii, care are drept obiectiv crearea a 60 mii locuri de muncă într-un an. El a specificat că MAE a elaborat şi un proiect de lege în acest sens.
11 august 2010
Circa 50 de tineri ai Mişcării Acţiunea Europeană în frunte cu preşedintele partidului, Veaceslav Untilă, au desfăşurat un flash-mob cu tema “Comuniştii, groparii patrimoniului cultural”, în cadrul căruia au cerut Partidului Comuniştilor din Republica Moldova să adune bani de la foştii miniştri ai Guvernului condus de Vasile Tarlev şi să restabilească conacul Teodosiu, monument istoric care a fost situat în centrul capitalei lîngă clădirea Parlamentului şi Preşedenţiei şi a fost demolat la 11 august 2005. Manifestanţii purtau steagurile MAE, ale Moldovei şi Uniunii Europene, precum şi o pancartă mare pe care scria “Voronin, Procuratura Generală e cu noi, refă conacul Teodosiu înapoi”.
3 august 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană recomandă Guvernului să fortifice digurile de protecţie antiviitură de pe rîurile Prut şi Nistru pentru a reduce riscul de inundaţii pentru viitor, iar majoritatea digurilor nu corespund cerinţelor tehnice de exploatare, aceasta fiind una din cauzele principale ale inundaţiilor din acest an, aceastea au fost spuse în cadrul unei conferinţe de presă de preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă. “Digurile de protecţie de pe Prut şi Nistru au fost construite încă pe timpul regimului sovietic, după căderea acestui regim ele au fost lăsate în voia sorţii. La adoptarea bugetului pentru 2011, MAE va insista asupra alocării resurselor financiare pentru reconstrucţia şi întărirea digurilor din zonele afectate de inundatii”, a spus Untilă. Vicepreşedintele MAE şi preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, a atenţionat că multe localităţi din raionul Cahul se află în continuare sub riscul inundaţiilor.
30 iulie 2010
Situaţia în domeniul ocrotirii monumentelor în Republica Moldova este ameninţătoare şi necesită implicarea urgentă a autorităţilor, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Iurie Colesnic. El a declarat că MAE a elaborat o serie de modificări la legislaţie, care vor permite îmbunătăţirea stării în care se află în prezent monumentele de istorie, cultură şi arhitectură, precum şi înăsprirea sancţiunilor pentru cei care se fac vinovaţi de deteriorarea acestor clădiri. “Numai în Chişinău au dispărut aproximativ 200 de monumente, iar la nivelul Republicii — au dispărut ori sînt pe cale să se prăbuşească peste 100 de monumente”, a spus Colesnic. Potrivit lui, MAE se pronunţă pentru inventarierea şi evaluarea tuturor monumentelor, în termen de trei luni şi alcătuirea unui registru complet al monumentelor existente, de asemenea, instituirea urgentă a unei Agenţii de ocrotire a monumentelor istorice, de cultură şi arhitectură, cu statut de poliţie a monumentelor.
20 iulie 2010
Vicepreşedintele Mişcării “Acţiunea Europeană”, deputatul Iurie Colesnic, a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului, în cadrul căreia a declarat că MAE a elaborat un proiect de lege care prevede asigurarea obligatorie a tuturor locuinţelor din Moldova, de vreme ce frecvent au loc catastrofe naturale — inundaţii, cutremure — totuşi oamenii trebuie să-şi asigure locuinţele obligatoriu, astfel încît să poată fi despăgubiţi. “Proprietarii locuinţelor vor trebui să achite o sumă simbolică de asigurare a locuinţelor de pînă la 20 euro anual, iar pentru cei din familii nevoiaşe responsabilitatea achitării acestei prime de asigurare va aparţine statului”, a specificat Colesnic. Proiectul elaborat de MAE va fi propus Parlamentului spre aprobare la toamna, cînd deputaţii se vor întoarce din vacanţă.
25 iunie 2010
Decretarea datei de 28 iunie zi a ocupaţiei Basarabiei de URSS este un gest de moralitate şi reprezintă interesul naţional al Moldovei, iar Alianţa de guvernare ar trebui să susţină decretul prezidenţial al dlui Mihai Ghimpu, despre aceasta a declarat prim-vicepreşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrencu, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul MAE. “Două adevăruri despre 28 iunie nu pot exista. Membrii AIE nu trebuie să o facă pe supăraţii că Mihai Ghimpu nu s-a consultat cu dînşii, pentru că astfel deducem că ei susţin poziţia sovieticilor. Istoricii ruşi contemporani vorbesc clar despre ocuparea Basarabiei în 1940, numai noi nu avem curajul să o facem”, a spus Petrenco. Prezent la conferinţă, deputatul neafiliat şi vicepreşedintele MAE, Iurie Colesnic, a subliniat că va vota în şedinţa de luni a Parlamentului pentru interzicerea simbolurilor comuniste, odată ce regimul comunist este vinovat pentru moartea a 60 milioane de oameni. De asemenea, partidul susţine că întreaga clasă politică este datoare să comemoreze victimele regimului totalitar comunist.
29 aprilie 2010
Mişcarea Acţiunea Europeană iniţiază o dezbatere publică privind introducerea orelor de religie în şcoli şi licee, a anunţat vicepreşedintele partidului, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul central al partidului. Potrivit reprezentantului MAE, se impune în acest sens o dezbatere publică eficientă, la care să ia cuvîntul personalităţi bisericeşti, specialişti juridici, profesori şi părinţi “în urma căreia să se stabilească atît caracterul facultativ al orelor de religie, cît şi nivelul de instrucţie al profesorilor”, a declarat deputatul Iurie Colesnic. Proiectul de lege pe care îl are în vedere MAE ar urma să prevadă studierea religiei în şcoli şi licee doar de către acei elevi care, prin acordul părinţilor, îşi exprimă dorinţa de a-şi crea o cultură proprie şi la acest capitol. Cît despre denumirea materiei, MAE susţine că este necesar ca aceasta să fie “religie” şi nu “ortodoxie”, astfel încît să poată fi studiate în mod democratic, alături de creştin-ortodoxie, şi celelalte religii din Republica Moldova.
3 februarie 2010
Membrii tineri din Mişcarea “Acţiunea Europeană” au susţinut o conferinţă de presă în incinta Agenţiei Infotag, în cadrul căreia au solicitat Ministerului Educaţiei să întreprindă măsuri concrete şi urgente în privinţa recunoaşterii diplomelor moldoveneşti în toate ţările din Uniunea Europeană.
14 noiembrie 2009
Forul Tineretului European a organizat, la intersecţia dintre b-dul Ştefan cel Mare şi Sfînt cu str. A Puşkin, o acţiune dedicată Zilei Tineretului, astfel tinerii au instalat un cort şi au distribuit măşti de protecţie contra gripei pandemice.
11 octombrie 2009
Peste 50 de tineri, membri ai Mişcării Acţiunea Europeană, au participat la acţiunea de curăţenie a parcului Valea Morilor, din Chişinău, intitulată “Grijă pentru tot ce ne înconjoară”.
14 septembrie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Sciusev 51, pe tema “Sistemul de învăţămînt, victimă a ezitărilor din plan politic”.
21 august 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul MAE din str. Sciusev 51, cu genericul “Poziţia MAE faţă de respectarea legislaţiei lingvistice din Republica Moldova”.
19 iulie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat în Grădina Publică Ştefan cel Mare, o acţiune dedicată copiilor şi părinţilor deopotrivă, intitulată “Oferă un viitor liber copiilor tăi!”
17 iulie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a desfăşurat în centrul capitalei, o acţiune de tip flash mob — “Şi tu puteai fi o victimă pe 7 aprilie!”, faţă de crimele şi abuzurile rămase nepedepsite.
9 mai 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat un marş, miting şi concert consacrat Zilei Europei, acţiunea a demarat de la noul sediu al formaţiunii (str. A.Sciusev nr.51) şi sa finalizat în Scuarul Magazinului UNIC (b-dul. Ştefan cel Mare şi Sfînt).
Marşul MAE împotriva corupţiei şi abuzurilor regimului comunist poliţienesc
29 martie 2009
Peste 7.000 de persoane au răspuns apelului Mişcării Acţiunea Europeană de a participa duminică, 29 martie 2009, la un marş de protest împotriva corupţiei şi a abuzurilor statului comunist poliţienesc, organizat la Chişinău[]
19 martie 2009
Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” a organizat un lanţ uman în jurul Parlamentului R. Moldova cu genericul “MAE apără Parlamentul de corupţi”.
12 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat dezbateri, în sala Roz din incinta Hotelului Codru din Chişinău, pe tema: “Parteneriatul pentru Moldova — Soluţii anticorupţie pentru combaterea sărăciei”.
7 martie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale un concert de lansare în campania electorală.
12 ianuarie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat o conferinţă de presă la sediul Agenţiei “Info-Prim Neo” pe tema: “Desfăşurarea acţiunii de caritate Dar din Dar”.
7 august 2008
Miscarea Actiunea Europeana a convocat o conferinta de presa in incinta agenţiei Info-Prim Neo cu tema: “Pozitia MAE fata de rezultatele admiterii in institutiile de invatamant superior”.
13 iunie 2008
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a participat în scuarul Gării Feroviare la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor din 1941.
26 martie 2008
Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat sărbătorirea jubileului de 90 de ani al Unirii Basarabiei cu Romania.

Arhiva

2011 [5]
2010 [39]
2009 [42]
2008 [26]
Alegeri [31]
Domeniul socio-cultural