- 1 noiembrie 2010
- Mişcarea social-politică “Ravnopravie” a inclus pe listele sale electorale pentru alegerile din 28 noiembrie reprezentanţi ai tuturor minorităţilor naţionale din Moldova, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, vicepreşedintele mişcării, Boris Şapovalov. “Pe parcursul a două decenii de independenţă, populaţia vorbitoare de limbă rusă din Moldova a fost scoasă din toate structurile puterii de stat. Organele puterii judecătoreşti, ale Armatei, ale poliţiei, aproape toate ministerele şi departamentele sînt reprezentate de etnia majoritară. Iar reprezentanţii minorităţilor naţionale constituie doar 0,15%, în timp ce ei constituie aproape 25% din populaţia ţării”, a menţionat Şapovalov. El a relatat că mişcarea pledează pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti, pentru protecţia drepturilor şi intereselor legale ale minorităţilor naţionale, pentru statutul de limbă de stat pentru limba rusă, pentru integrarea Moldovei în CSI.
Alegeri • Drepturile şi libertăţile omului
- 6 august 2010
- Mişcarea social-politică “Ravnopravie” cere recunoaşterea neîntîrziată a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, liderul mişcării, Valerii Klimenco. “Ravnopravie este o organizaţie politică, creată în proporţie de 95 la sută de locuitorii vorbitori de limbă rusă din republică, de aceea aceasta este poziţia lor şi a celor 5%, care, la fel, sînt membri ai organizaţiei”, a spus el. În opinia sa, “conducerea Moldovei a luat o poziţie de aşteptare. În loc să condamne acţiunile barbare ale Georgiei, să întindă o mînă de ajutor victimei agresiunii — Osetiei de Sud — politicienii de la Chişinău s-au ascuns după declaraţii neclare, au demonstrat că nu depind de voinţa poporului moldovenesc, ci de colegii de la Washington şi Bruxelles”, a spus Klimenco. Potrivit liderului “Ravnopravie”, această revendicare cu o scrisoare de însoţire va fi transmisă preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.
Atitudinea faţă de guvernare • Politica externă / integrare europeană
- 20 iulie 2010
- Valerii Klimenco, liderul Mişcării “Ravnopravie”, a convocat o conferinţă de presă la Infotag, în cadrul căreia a declarat că întrebarea privind acordarea statutului de limbă de stat limbii ruse va asigura prezenţa la referendumul din 5 septembrie 2010. “Aşteptăm un răspuns din partea Alianţei pentru Integrare Europeană privind solicitarea noastră de a propune la referendum încă două întrebări — cu privire la statutul limbii ruse ca limbă de stat şi norma constituţională, care ar garanta participarea reprezentanţilor minorităţilor naţionale în cadrul administraţiei centrale”, deşi pînă în prezent nu a primit nici un răspuns, a spus Klimenco. Potrivit lui, “în cazul în care propunerile noastre vor fi respinse, atunci în prima decadă a lunii august vom lua decizia finală — boicotarea referendumului din 5 septembrie alături de PCRM şi PPCD”, a spus el, fiind convins că “în cazul în care o astfel de decizie va fi luată de reprezentanţii minorităţilor naţionale şi «Ravnopravie», atunci referndumul nu va avea loc”.
Alegeri • Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 7 iunie 2010
- Valerii Klimenco, liderul Mişcării social-politice “Ravnopravie”, a ţinut o conferinţă de presă în incinta Agenţiei Infotag, în cadrul căreia a declarat că partidul său propune ca în cadrul referendumului planificat să se acorde posibilitate cetăţenilor Republicii Moldova să se pronunţe asupra oferirii pentru limba rusă a statutului de limbă de stat, deoarece mai bine de jumatate din locuitorii Moldovei susţin ideea a două limbi de stat şi “nu este democratic să fie ignorată voinţa poporului în această chestiune foarte importantă pentru ţară”. Potrivit lui Klimenco, “Ravnopravie” susţine că este oportun ca la referendum să fie pusă şi întrebarea privind reprezentarea proporţională garantată a populaţiei vorbitoare de limba rusă din Moldova în organele puterii executive, astfel ca 24% din funcţii trebuie să le ocupe reprezentanţii minorităţilor naţionale. De asemena, liderul “Ravnopravie” consideră că fără soluţionarea acestor probleme importante, nu este nici un rost ca cetăţenii vorbitori de limbă rusă din Moldova să participe la referendum. “Mişcarea social-politică «Ravnopravie» va fi nevoită să facă agitaţie în rîndul populaţiei vorbitoare de limbă rusă să nu iasă la referendum”, a mai spus Klimenco.
Administraţie publică • Alegeri • Drepturile şi libertăţile omului
- 2 iunie 2010
- Liderul Mişcării “Ravnopravie”, Valerii Klimenco, a ţinut o conferinţă de presă la Agenţia Infotag, în cadrul căreia a solicitat tragerea la răspunderea penală a persoanelor vinovate de falsificarea dosarului intentat pe numele său şi al fiicei sale Tatiana în 2005, aceasta din urmă conducea firma “Diamant şi Tehnologii”, şi a fost acuzată de însuşire de mijloace financiare. Climenco susţine că dosarul penal a fost intentat pe numele ei şi al său la comandă politică, iar sursele mass-media de atunci, care informau societatea precum ca Valerii Klimenco este “hoţ”, de asemenea, indeplineau comandă politică.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 17 februarie 2010
- Preşedintele Mişcării “Ravnopravie” Valerii Klimenco, a ţinut o conferinţă de presă în incinta Agenţiei Infotag, cu genericul “Amplasarea scutului antirachetă american în România şi acţiunile de răspuns ale Republicii Moldova”, în cadrul căreia a declarat că preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi prim-ministrul Vlad Filat, sînt obligaţi să lanseze un apel către România pentru ca aceasta să renunţe la amplasarea sistemului american antirachetă pe teritoriul ei. Klimenco a spus că “dacă guvernarea actuală nu va reacţiona la amplasarea sistemului antirachetă, mişcarea va solicita ajutorul Ucrainei şi Rusiei”. Potrivit lui, Moldova nu este capabilă să asigure securitatea ţării faţă de ameninţările militare, iar amplasarea scutului antirachetă în România este o ameninţare pentru populaţia republicii, precizînd că în acest sens ar fi corect ca “sistemul antirachetă al Rusiei să fie amplasat în Transnistria, astfel Moldova va obţine o umbrelă gratuită contra unui posibil atac cu rachete”.
Atitudinea faţă de guvernare • Securitate naţională
- 26 ianuarie 2010
- Valerii Klimenco, preşedintele Mişcării “Ravnopravie”, a susţinut o conferinţă de presă în incinta Agenţiei Infotag, în cadrul căreia a îndeamnat conducerea “să-şi asume cheltuielile suplimentare pentru serviciile comunale, în primul rînd pentru cheltuielile invalizilor, veteranilor, pensionarilor şi familiilor cu mulţi copii”. Klimenco a apreciat majorarea tarifelor la gaz, căldură şi energie electrică drept o greşeală a conducerii, deoarece acest lucru va duce şi la scumpirea altor produse şi servicii. Potrivit lui, unica ieşire din această situaţie este ca Guvernul să achite diferenţa de tarif, dacă nu se va întîmpla “Ravnopravie” va îndemna populaţia să nu achite facturile, va organiza proteste şi va insista asupra demiterii Guvernului.
Atitudinea faţă de guvernare • Politici tarifare