- 9 decembrie 2010
- La Chişinău, a avut loc o întîlnire a reprezentanţilor Partidului Popular Creştin Democrat, ai Mişcării Forţa Nouă, ai Partidului Ecologist “Alianţa Verde”, ai Partidului Popular Republican şi ai Mişcării Romilor, pentru a negocia formarea unui nou proiect politic. Liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, a declarat că “încercăm să găsim cea mai bună formulă pentru ca să prezentăm o alternativă serioasă şi viguroasă faţă de actuala guvernare, precum şi faţă de cea proaspăt aleasă”. Preşedintele PPR, Nicolae Andronic, a completat că formaţiunile iau în calcul posibilitatea participării într-un bloc comun la alegerile locale din primăvara anului 2011. Reprezentantul Alianţei Verde, Anatol Plugaru, a menţionat că “în pofida neînţelegerilor şi supărărilor din trecut”, aceste formaţiuni vor să formeze un proiect politic nou “pentru a depăşi situaţia catastrofală din Moldova” iar scopul negocierilor este de a atrage în noul proiect cît mai mulţi doritori.
Atitudinea faţă de guvernare • Evenimente comune • Relaţii interpartinice
- 7 septembrie 2010
- Mişcarea social-politică a Romilor din Moldova a convocat o conferinţă de presă la Infotag, în cadrul căreia vicepreşedintele partidului, Ion Duminică, referindu-se la referendumul constituţional a declarat că “unul din motivele de bază ale eşuării referendumului din 5 septembrie este insuficienţa culturii politice în rîndurile cetăţenilor RM”. În cadrul întîlnirilor în teritoriu pe care le-am avut, oamenii ne întrebau: “Pentru cine trebuie să votăm?”. Ei nu înţelegeau că trebuie să voteze pentru “Pentru”, cu scopul de a modifica articolul 78 din Constituţie, astfel încît cetăţenii să-şi poată alege singuri preşedintele. În opinia lui, un al motiv al participării reduse la referendum, care nu a fost luat în calcul de politicieni, este faptul că Republica Moldova este o ţară agrară, iar “în ziua referendumului, care a fost una prielnică pentru recoltarea roadei, ţăranii au plecat la cules porumb, care în acest an a avut o roadă bogată”, a spus Duminică. De asemenea, prim-vicepreşedintele partidului, Petru Baranciuc, a subliniat că potrivit datelor de care dispune, pe 5 septembrie la referendum s-au prezentat peste 40 mii de cetăţeni moldoveni de etnie romă, precizînd că rezultatele obţinute de MSPR sunt plauzibile.
Alegeri • Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 6 iulie 2010
- Mişcarea social-politică a Romilor cheamă partidele din Moldova la consolidare şi înţelegere pentru rezolvarea rapidă şi eficientă a problemelor cu care se confruntă societatea iar liderii politici dacă s-ar înţelege între ei şi ar colabora pentru binele poporului, problemele legate de migraţie, sărăcie şi şomaj ar fi soluţionate mult mai uşor, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Infotag, prim-vicepreşedintele formaţiunii, Robert Cerari. “Liderii politici trebuie să stopeze războiul politic şi să suflece mînecele pentru a realiza promisiunile din campaniile electorale”. Potrivit lui, Mişcarea Romilor pregăteşte un program clar de rezolvare a problemelor din societate, inclusiv cele ale etniilor, în special ale romilor. “Printre problemele stringente cu care se confruntă romii din Moldova se numără lipsa documentării, sărăcia şi migraţia, precum şi neşcolarizarea copiilor”, a spus Cerari. “În programul nostru pe care îl vom prezenta în curînd pe primul plan este documentarea tuturor romilor, crearea locurilor de muncă stabile prin atragerea investiţiilor din Uniunea Europeană, precum şi stoparea migraţiei peste hotare”, a specificat reprezentantul partidului.
Domeniul socio-cultural • Relaţii interpartinice
- 17 iunie 2010
- Noua formaţiune politică “Mişcarea social-politică a Romilor din Republica Moldova” a convocat o conferinţă de presă, la Agenţia Infotag, în cadrul căreia a făcut public anunţul despre lansarea noului partid. Prim-vicepreşedintele Mişcării, Petru Baranciuc, a menţionat că formaţiunea politică a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei pe data de 31 martie curent, iar preşedintele acesteia este omul de afaceri Ion Bucur. El a precizat că Mişcarea social politică a Romilor are o doctrină centristă, unul din scopurile acesteia fiind asigurarea stabilităţii pe eşichierul politic din R.Moldova. “Printre sarcinile de bază ale Mişcării se numără lichidarea sărăciei în rîndurile romilor, ridicarea nivelului de instruire a copiilor romi, sporirea accesului la serviciile de sănătate, documentarea romilor, crearea locurilor de muncă”, a spus Baranciuc. Dînsul consideră că pentru a soluţiona toate problemele romilor, este necesar ca această etnie să aibă reprezentanţii proprii în Parlament, Guvern sau organele locale de conducere. Baranciuc a mai precizat că noul partid este o formaţiune care sprijină ideile tuturor partidelor politice care au drept scop integrarea R.Moldova în Uniunea Europeană şi îmbunătăţirea relaţiilor cu statele vecine. La moment formaţiunea are deja peste 7 mii de membri.
Activitatea internă de partid