Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePAD

Evenimente ale PAD la tema “Alegeri”

31 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PAD, Mihai Godea, a îndemnat locuitorii din UTA Găgăuzia să nu participe la referendumurile din 2 februarie curent, organizate de autorităţile de la Comrat. Deputatul a declarat că aceste referendumuri sunt nişte provocări, organizate de către forţele politice de la Moscova, dar susţinute şi de către două partide politice din Chişinău.
11 mai 2013 | 
Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a declarat în cadrul unui briefing de presă că “poporul Republicii Moldova nu mai are conducători legitimi. Vom face toate eforturile posibile pentru a scăpa ţara de gaşca asta de politicieni lipsiţi de coloană vertebrală şi de bun simţ. Singura formă democratică, finală şi irevocabilă sunt alegerile anticipate!”. Potrivit lui Godea, cei care pe termen scurt deţin puterea, sunt nişte escroci care s-au cocoţat în fruntea statului fără niciun interes şi fără nicio intenţie de a-şi proteja cetăţenii, nici împotriva pericolului extern, nici împotriva abuzurilor interne.
21 martie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PAD, Mihai Godea a declarat că votul său din 16 martie curent a fost decisiv pentru păstrarea unei guvernări democratice în Republica Moldova, iar de acest fapt erau convinşi şi liderii AIE care au fost dispuşi să semneze cele zece angajamente înaintate de PAD. “S-au propus şi funcţii, s-a propus participarea la guvernare. Am refuzat aceste lucruri. Am refuzat pentru că nu acesta a fost obiectivul nostru ca formaţiune politică”, a precizat liderul PAD. “Vom urmări ca condiţiile noastre să fie realizate, vom veni cu proiecte de legi. Dincolo de liderii AIE, mai este şi Nicolae Timofti, care poate fi garantul realizării angajamentelor asumate de Alianţă”, a mai adăugat Godea.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012. Decizia de a susţine candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a fost luată de membrii Biroului Permanent Central al PAD, după ce liderii AIE şi-au asumat 10 angajamente înaintate de Partidului Acţiunea Democratică. “Încetul cu încetul Republica Moldova trebuie să reintre în normalitate, iar cetăţenii trebuie să aibă o siguranţă în ziua de mâine şi în viitorul copiilor lor”, a concluzionat Mihai Godea.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
15 martie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul Partidului Acţiunea Democratică, deputatul Mihai Godea a declarat că nu-l va susţine pe Nicolae Timofti, candidatul AIE la fotoliu de preşedinte. “Sunt şanse minime ca poziţia mea să se schimbe. Dacă vor lua în serios situaţia în care s-a pomenit ţara. Dar nu cred că până mâine să se întâmple ceva”, a spus deputatul. Totodată, Godea afirmă că nu Nicolae Timofti ar fi cauza refuzului de a participa la alegerile de pe 16 martie, ci faptul că actuala guvernare nu a respectat Constituţia, dar s-a dedat la experimente dubioase şi jocuri politice în culise.
14 martie 2012 | 
A fost convocat în şedinţă extraordinară Biroul Permanent Central al Partidului Acţiunea Democratică în cadrul căreia s-a decis poziţia PAD vis a vis de candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de şef al statului. După încheierea şedinţei, liderul PAD, Mihai Godea a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că formaţiunea sa nu-l va susţine pe Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte al statului. “Nu este vorba de candidat, este vorba de abordare, seriozitatea şi responsabilitatea care au lipsit în acest proces din partea celor care au fost responsabili să-l gestioneze cu grijă în conformitate cu norma constituţională”, şi-a argumentat decizia liderul PAD.
13 martie 2012 | 
Liderul PAD, deputatul Mihai Godea a avut o întrevedere cu candidatul AIE la funcţia de şef al statului, Nicolae Timofti. “Am avut un schimb de păreri despre situaţia din ţară, despre felul în care decurg actualele alegeri prezidenţiale. L-am felicitat pe domnul Timofti pentru curajul de care a dat dovadă în această situaţiie, în care nu există nici o garanţie”, a declarat Mihai Godea în cadrul briefingului de presă susţinut după consultări. Preşedintele PAD a precizat că decizia finală cu privire la alegerile din 16 martie 2012, va fi luată pe 14 martie în cadrul şedinţei Biroului Permanent Central al partidului.
16 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a declarat că a pregătit un proiect de lege privind problema alegerii şefului statului. Proiectul prevede micşorarea pînă la cinci a numărului de deputaţi care au dreptul să înainteze un candidat pentru funcţia de şef de stat, verificarea mai amănunţită a candidaţilor şi organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de cel mult un an de la dizolvarea Parlamentului. Totodată, buletinele care vor fi făcute publice să fie anulate de comisia specială, iar scrutinul să fie declarat nul dacă la el nu vor participa 61 de deputaţi.
10 februarie 2012
În cadrul unei mese rotunde, Partidul Acţiunea Democratică a propus Parlamentului un proiect de modificare a Legii privind desfăşurarea alegerilor preşedintelui, care potrivit formaţiunii va pune punct pe criza politică. Potrivit PAD, candidaţii la funcţia de preşedinte vor putea fi înaintaţi de o fracţiune parlamentară sau de cel puţin cinci deputaţi şi nu 15 deputaţi ca în prezent. Deputaţii care vor încălca secretul votului, vor fi sancţionaţi cu amendă de pînă la 1000 de lei, iar buletinele de vot completate incorect sau cu încălcarea secretului votului vor fi anulate.
7 februarie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică a lansat public proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, menit să asigure condiţiile legale necesare pentru alegerea şefului statului, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin. Potrivit lui, formaţiunea iniţiază dezbateri publice largi asupra propunerilor înaintate, cu scopul de a prezenta în Parlament un document discutat cu toţi cei interesaţi de asigurarea legalităţii şi respectarea principiilor statului de drept în procesul de alegere a preşedintelui ţării.
25 ianuarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţă de presă, liderul PAD, Mihai Godea a anunţat principalele acţiuni pentru soluţionarea crizei politice: Sesizarea Curţii Constituţionale, până la 27 ianuarie, în scopul de a elimina pârghiile prin care se tergiversează alegerea preşedintelui; Elaborarea unui pachet legislativ care să reglementeze clar procedura de alegere a preşedintelui, ce urmează a fi lansat spre consultări şi dezbateri pe 1 februarie 2012; Iniţierea referendumului constituţional autentic propus de PAD, textul amendamentelor la Constituţie fiind supuse dezbaterilor începând cu 15 februarie 2012.
21 ianuarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică iniţiază un referendum constituţional pentru alegerea preşedintelui de către popor, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul formaţiunii, deputatul Mihai Godea. PAD îşi mai propune să schimbe prin referendum sistemul electoral în unul mixt, în care jumătate din deputaţii din Parlament să fie aleşi pe circumscripţii şi jumătate pe liste de partid iar numărul de deputaţi să fie redus de la 101 la 71 de deputaţi. Godea a spus că, timp de şase luni, vor fi colectate semnăturile necesare pentru iniţierea referendumului, care ar urma să se desfăşoare în toamna 2012.
16 ianuarie 2012 | 
Partidul “Acţiunea Democratică” se pronunţă împotriva desfăşurării referendumului de modificare a Constituţiei, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele formaţiunii, Corneliu Gurin. El consideră că guvernarea trebuie să renunţe la astfel de experimente periculoase precum referendumul şi să folosească mai întîi toate metodele legale pentru alegerea preşedintelui. În cadrul aceluiaşi eveniment, Corneliu Gurin a dat citire unei declaraţii oficiale a PAD cu privire la aservirea proceselor democratice intereselor politice de grup.

Arhiva

2014 [3]
2013 [14]
2012 [36]
Alegeri