Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi[…]
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PAD, Mihai Godea a anunţat că va vota pentru demiterea Guvernului Filat. El şi-a motivat decizia prin faptul că “asemenea Guvern nu va fi în stare să salveze Banca de Economii a Moldovei, justiţia şi nu vom ajunge la Vilnius”. “Voi vota pentru demisia lui Filat. Am avertizat constant Guvernul de mizeria care ţine loc de reforme. Le-am dat şi un traseu clar de reforme. Iată că aronganţa şi lipsa de onestitate i-a adus într-un punct mort”, a subliniat Godea.
Vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin, a declarat într-o conferinţă de presă că nu exclude faptul că “PCRM duce tratative cu cei din AIE post-factum şi nu este exclus faptul că PCRM este speriat de aceste sancţionări, care vor urma, inclusiv şi de intervenţia PAD prin care spunem că cele 2 legi nu se pun în aplicare”. Potrivit lui Gurin, aceste lucruri se întîmplă pentru că nu există un consens deplin în AIE, cu privire la ce urmează să se întîmple după implementarea acestor legi.
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea a declarat că a înaintat Parlamentului Proiectul de Lege cu privire la crearea Ministerului Relaţiilor cu Diaspora şi Reintegrării Migranţilor. În prezent, colaborarea cu diaspora se reduce doar la convocarea formală a unor congrese ale diasporei şi utilizarea acestora în scopuri politice şi stabilirea contactelor cu organizaţiile diasporei în timpul alegerilor, pentru a atrage voturile cetăţenilor stabiliţi peste hotare, a subliniat Godea, “Deşi de problemele migranţior moldoveni se ocupă concomitent mai multe instituţii centrale, nu există o autoritate responsabilă care să administreze acest proces”, a precizat liderul PAD.
Partidul Acţiunea Democratică a elaborat un proiect de lege care prevede constituirea Ministerului Relaţiilor cu Diaspora şi Reintegrării Migranţilor, autoritate centrală de specialitate, responsabil de protecţia cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, de reintegrarea economică şi socială a celor reveniţi în ţară şi de implicarea acestora în procesele economice şi de dezvoltare, care au loc în Republica Moldova. Acest anunţ a fost făcut de Corneliu Gurin, vice-preşedinte al PAD, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui, proiectul legislativ urmează să fie supus consultărilor publice iar ulterior va fi discutat cu reprezentanţii partidelor din alianţa de guvernare.
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
13 martie 2012 |
Liderul PAD, deputatul Mihai Godea a avut o întrevedere cu candidatul AIE la funcţia de şef al statului, Nicolae Timofti. “Am avut un schimb de păreri despre situaţia din ţară, despre felul în care decurg actualele alegeri prezidenţiale. L-am felicitat pe domnul Timofti pentru curajul de care a dat dovadă în această situaţiie, în care nu există nici o garanţie”, a declarat Mihai Godea în cadrul briefingului de presă susţinut după consultări. Preşedintele PAD a precizat că decizia finală cu privire la alegerile din 16 martie 2012, va fi luată pe 14 martie în cadrul şedinţei Biroului Permanent Central al partidului.
În cadrul unui briefing de presă liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a declarat că a pregătit un proiect de lege privind problema alegerii şefului statului. Proiectul prevede micşorarea pînă la cinci a numărului de deputaţi care au dreptul să înainteze un candidat pentru funcţia de şef de stat, verificarea mai amănunţită a candidaţilor şi organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de cel mult un an de la dizolvarea Parlamentului. Totodată, buletinele care vor fi făcute publice să fie anulate de comisia specială, iar scrutinul să fie declarat nul dacă la el nu vor participa 61 de deputaţi.
În cadrul unei mese rotunde, Partidul Acţiunea Democratică a propus Parlamentului un proiect de modificare a Legii privind desfăşurarea alegerilor preşedintelui, care potrivit formaţiunii va pune punct pe criza politică. Potrivit PAD, candidaţii la funcţia de preşedinte vor putea fi înaintaţi de o fracţiune parlamentară sau de cel puţin cinci deputaţi şi nu 15 deputaţi ca în prezent. Deputaţii care vor încălca secretul votului, vor fi sancţionaţi cu amendă de pînă la 1000 de lei, iar buletinele de vot completate incorect sau cu încălcarea secretului votului vor fi anulate.
Partidul Acţiunea Democratică a lansat public proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, menit să asigure condiţiile legale necesare pentru alegerea şefului statului, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin. Potrivit lui, formaţiunea iniţiază dezbateri publice largi asupra propunerilor înaintate, cu scopul de a prezenta în Parlament un document discutat cu toţi cei interesaţi de asigurarea legalităţii şi respectarea principiilor statului de drept în procesul de alegere a preşedintelui ţării.
Majoritatea dintre obiectivele şi realizările Guvernului din 2011 sînt formale, fiind implementate parţial sau chiar deloc, despre aceasta a concluzionat preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea care a prezentat un Raport alternativ al Guvernului Filat 2 la un an de activitate. “Dincolo de declaraţiile triumfaliste ale premierului, anul 2011 este încă un an pierdut pentru Republica Moldova”, a menţionat Godea.