Evenimente ale PAD la tema “Atitudinea faţă de guvernare”
16 ianuarie 2014 |
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PAD, deputatul Mihai Godea, a solicitat Preşedintelui Nicolae Timofti să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate pentru a dezbate şi decide asupra provocărilor orchestrate de Federaţia Rusă în stînga Nistrului şi în autonomia Găgăuză. În acest sens, deputatul a venit cu solicitări şi în adresa prim-ministrului şi preşedintelui Parlamentului să întreprindă acţiuni prompte în conformitate cu atribuţiile care le revin.
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PAD, Mihai Godea a declarat că are îndoieli asupra faptului că actuala putere va reuşi să ducă la bun sfîrşit negocierile cu UE. “Parafarea Acordului la Vilnius este începutul sfîrşitului pentru liderii de la guvernare care au parazitat suficient pe această idee. Negocierea semnării Acordului de Asociere nu va mai ţine de discursuri politice şi slogane, ci de realizarea reformelor autentice”, a opinat el.
Liderul PAD, Mihai Godea, acuză partidele de Guvernare că fac presiuni asupra cetăţenilor bugetari, ca aceştia să participe la meetingul planificat pentru 3 noiembrie. “Nu vom fi complici la presiunile făcute în teritoriu, de către actuala guvernare asupra oamenilor. Cetăţenii noştri au dreptul fundamental la demnitate, la libertate de constiinţă şi la libera exprimare. Au dreptul elementar de a nu fi forţaţi să iasă în centrul capitalei cînd acasă le e greu, frig şi foame”, a precizat Godea în cadrul unui briefing de presă.
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul neafiliat, Mihai Godea a venit cu un avertisment public că acţiunile oficialilor, care au susţinut vizita lui Dmitri Rogozin, sunt pasibile sancţiunii conform Codului Penal. “Rogozin, prin sprijinul constant pe care îl acordă separatiştilor, şi oficialii de la Chişinău, care facilitează şi legitimează prezenţa lui Rogozin pe teritoriul ţării inclusiv la Tiraspol, nu fac altceva decît să fie complici de trădare de patrie şi subminarea integrităţii teritoriale ale RM”, a spus Mihai Godea.
În cadrul unei conferinţe de presă, membrul Biroului Politic al Partidului Acţiunea Democratică, Andrei Munteanu, a declarat că formaţiunea sa va demara “o campanie prin care elevii şi studenţii, învăţătorii, profesorii şi părinţii vor fi informaţi asupra drepturilor lor, drepturi pe care le au şi în legislaţia actuală, dar nu în ultimul rând, la ceea ce trebuie să însemne educaţie de calitate în Republica Moldova.” Potrivit lui Munteanu, Ministerul Educaţiei aplică metode agresive în evaluarea însuşirii unor materii pe care ei înşişi le recunosc ca fiind învechite şi, în mare parte, nerelevante.
Liderul PAD, Mihai Godea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nu va vota pentru instituirea noului Guvern în frunte cu Iurie Leancă. “Ştim că acest Cabinet de miniştri a fost negociat pe ascuns, după vechile obiceiuri şi este produsul împărţirii statului între două grupuri de interes”, s-a arătat convins Godea. Potrivit lui, Partidul Acţiunea Democratică “este în opoziţie de centru-dreapta, naţională, pro-europeană şi singurul nostru obiectiv este de a proteja cetăţenii în faţa acestor escroci politici”.
Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a declarat în cadrul unui briefing de presă că “poporul Republicii Moldova nu mai are conducători legitimi. Vom face toate eforturile posibile pentru a scăpa ţara de gaşca asta de politicieni lipsiţi de coloană vertebrală şi de bun simţ. Singura formă democratică, finală şi irevocabilă sunt alegerile anticipate!”. Potrivit lui Godea, cei care pe termen scurt deţin puterea, sunt nişte escroci care s-au cocoţat în fruntea statului fără niciun interes şi fără nicio intenţie de a-şi proteja cetăţenii, nici împotriva pericolului extern, nici împotriva abuzurilor interne.
În cadrul unei conferinţe de presă, Organizaţia de tineret a Partidului Acţiunea Democratică a lansat programul de studiu “Şcoala tinerilor Şefi şi Raideri”, adresată “tinerilor din toate partidele politice din Republica Moldova”. La finalul conferinţei membra organizaţiei Elena Harea a menţionat că “această prezentare a fost un pamflet”. “Venim cu un semnal de alarmă pentru colegii noştri din alte partide care ar trebui să deschidă ochii, şi să vadă că lucrurile nu stau corect în ţară”, a precizat Elena Harea.
Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi[…]
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PAD, Mihai Godea a anunţat că va vota pentru demiterea Guvernului Filat. El şi-a motivat decizia prin faptul că “asemenea Guvern nu va fi în stare să salveze Banca de Economii a Moldovei, justiţia şi nu vom ajunge la Vilnius”. “Voi vota pentru demisia lui Filat. Am avertizat constant Guvernul de mizeria care ţine loc de reforme. Le-am dat şi un traseu clar de reforme. Iată că aronganţa şi lipsa de onestitate i-a adus într-un punct mort”, a subliniat Godea.
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea a anunţat despre iniţierea votului de neîncredere faţă de actualul Guvern. “PAD vrea să facă lumină. Aş vrea să-i văd pe liderii Partidului Liberal, a Partidului Democrat, care au cerut mai devreme demisia Guvernului, să văd cum vor reacţiona. Vreau să văd cum vor reacţiona şi cei din opoziţia comunistă, care iarăşi se întrec în declaraţii şi mai puţin în fapte. Ca astfel cetăţenii să ştie foarte clar: cine guvernează ţara şi cine se află în opoziţie”, a subliniat Mihai Godea.
Preşedintele PAD, Mihai Godea a solicitat crearea unei comisii parlamentare care să investigheze modul în care CNA a demarat mai multe dosare de corupţie în mod sincronizat cu declanşarea crizei politice. “Sunt primele dosare care anchetează corupţia la nivel înalt iar un control parlamentar nu poate decît să consolideze încrederea în lupta împotriva corupţiei”, a subliniat Godea în cadrul unui briefing de presă.
Liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea a făcut un apel către preşedintele Nicolae Timofti “omul care începînd de ieri este de facto politicianul cu cea mai mare putere în stat”. Godea a declarat că “ţara are nevoie de domnia sa, iar prezenţa sa în faţa naţiunii poate să liniştească multe spirite. Este necesar ca dumnealui să se adreseze naţiunii şi să dea asigurări şi garanţii cetăţenilor”. Totodată, preşedintele PAD a subliniat că nu va oferi un vot de încredere unui nou guvern format în actualul legislativ pentru că practic toate variantele şi-au pierdut legitimitatea.
În cadrul unui briefing de presă, liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a declarat că şi-ar dori să conducă desfăşurarea anchetei pe marginea cazului din Pădurea Domnească. În context, deputatul susţine că va cere Parlamentului instituirea unui grup lărgit de anchetă, care să fie compus din jurnalişti, procurori, colaboratori ai MAI, ai SIS-ului, un reprezentant al preşedintelui ţării şi unul extern. “Sunt gata să-mi asum conducerea acestei anchete”, a mai spus Godea.
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PAD, Viorel Chivriga a declarat că iresponsabilitatea, corupţia şi politicile proaste promovate de guvernare sunt adevăratele calamităţi care au afectat agricultura Republicii Moldova în 2012. Referindu-se la blocada din regiunea Breansk, Rusia, Viorel Chivriga a menţionat că “este un pumn aplicat în plină figură agenţilor economici. Persoanele care au fost implicate în astfel de acţiuni trebuie să fie eliminate din funcţiile publice. Actuala guvernare nu se deosebeşte de cea comunistă, sunt aceleaşi metode”.
În cadrul unui briefing de presă, liderul PAD Mihai Godea, a declarat că drepturile migranţilor moldoveni şi a rudelor rămase acasă nu sunt respectate, criticînd politica de aplicare a mecanismului de impozitare indirectă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă peste hotare, dar şi nedreptăţirea diasporei prin introducerea vinietei cu un preţ exorbitant de mare. Mihai Godea le-a reamintit liderilor AIE, că au semnat 10 angajamente în contextul alegerii şefului statului, dar au realizat parţial abia 3 din ele.
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PAD, Mihai Godea a declarat că piaţa asigurărilor din Republica Moldova este în pericol din cauza unor înţelegeri de cartel prin care 6 companii de asigurări încearcă să blocheze accesul în piaţă a alte 12 companii de asigurări şi peste 70 de brokeri. Preşedintele PAD, a menţionat că în cadrul acestui sector al pieţii, se doreşte stabilirea unui monopol pe baza înţelegerilor de cartel. Potrivit datelor prezentate de către deputat, pe piaţa asigurărilor din ţară activează 18 companii de asigurări şi 70 de brokeraj, volumul pieţii de asigurări fiind de peste 1 mlrd de lei.
Liderul PAD, Mihai Godea a venit cu un apel către preşedintele ţării, Nicolae Timofti şi speakerul Parlamentului, Marian Lupu, ca să ofere explicaţii pentru faptul că pînă în prezent nu este numit un director la SIS şi la Comisia Naţională a Pieţii Financiare. De asemenea, a solicitat ca negocierile purtate cu regimul de la Tiraspol să fie desecretizate, la ele să fie prezentă şi mass-media, precum şi informarea promptă de către MAEIE despre agendele vizitelor demnitarilor peste hotare, subiectele discutate şi despre acordurile convenite.
Vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin, a declarat într-o conferinţă de presă că nu exclude faptul că “PCRM duce tratative cu cei din AIE post-factum şi nu este exclus faptul că PCRM este speriat de aceste sancţionări, care vor urma, inclusiv şi de intervenţia PAD prin care spunem că cele 2 legi nu se pun în aplicare”. Potrivit lui Gurin, aceste lucruri se întîmplă pentru că nu există un consens deplin în AIE, cu privire la ce urmează să se întîmple după implementarea acestor legi.
În cadrul unui briefing de presă, liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a venit cu un apel prin care solicită preşedintelui ţării, Nicolae Timofti şi preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, să numească în regim de urgenţă un director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. “Securitatea naţională a Moldovei este în pericol, iar instituţia care ar trebui să aibă un rol esenţial în analiza şi identificarea pericolelor este în totală derivă.”, a menţionat preşedintele PAD.
Liderul PAD, deputatul neafiliat Mihai Godea a declarat în cadrul unui briefing de presă că a adresat 3 interpelări către Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, Procurorul General, Valeriu Zubco şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Eugen Dediu, pentru a cere pedepsirea provocatorilor care au provocat violenţele din timpul Marşului Unirii din 5 august curent de la Bălţi. “Nu au fost traşi la răspundere decît nişte protestatari, simpli participanţi. Acţiunile de la Bălţi se înscriu într-un scenariu mult mai amplu, bine pus la punct, de subminare a statalităţii moldoveneşti şi care îşi extinde metastazele în Sudul şi Nordul ţării”, a mai spus Godea.
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedinţii PAD, Corneliu Gurin şi Viorel Chivriga au declarat că cea mai gravă problemă a sistemului fiscal moldovenesc este faptul că nu există nici un fel de previzibilitate pentru sistemul fiscal. Liderii PAD consideră că cea mai importantă schimbare necesară ţine de atitudinea statului faţă de contribuabili şi în principal faţă de comunitatea de afaceri. “Statul trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de comunitatea de afaceri deoarece este cea care contribuie la existenţa statului nostru”, a subliniat Viorel Chivriga.
În cadrul unui briefing de presă, liderul PAD, deputatul Mihai Godea, a prezentat o declaraţie privind libertatea presei şi a exprimării. În declaraţie se arată că Partidul Acţiunea Democratică subscrie Memoriului lansat de instituţiile din domeniul media şi solicită autorităţilor statului să realizeze priorităţile în domeniul mass-media prevăzute în planurile de guvernare în termenele stabilite şi maximă eficienţă. Totodată, pentru a impulsiona acţiunile necesare, PAD va insista în continuare la promovarea modificărilor în legislaţia penală cu scopul de a sancţiona dur cenzura şi intimidarea mass-media.
Liderul Partidului Acţiunea Democratică, deputatul Mihai Godea a declarat că ministrul de Interne, Alexei Roibu, trebuie să-şi dea demisia de onoare. “Ceea ce vedem la ora actuală nu am văzut de mult timp şi nu ştiu dacă am mai văzut vreodată. În fiecare săptămână, sau cel mult odată la două săptămâni, avem omoruri în plină stradă, avem atentate cu bombă, cu maşini capcană — lucruri care nicidecum nu se înscriu în obiectivele de guvernare şi în felul de a fi a unei guvernări democratice”.
“Asistăm la lucruri ciudate şi dubioase care se întâmplă în politica internă şi externă a Republicii Moldova, asistăm la o stagnare”, despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing de presă, liderul PAD, Mihai Godea. “Partidul Acţiunea Democratică consideră inacceptabile şi incoerente declaraţiile lansate recent de către ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă. Încercările sale de a justifica prezenţa militară a Rusiei pe teritoriul suveran şi independent a RM, contrazic principiile de guvernare”, a spus Godea. El solicită iniţierea imediată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a procedurii de chemare a Ambasadorului RM în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă.
21 martie 2012 |
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PAD, Mihai Godea a declarat că votul său din 16 martie curent a fost decisiv pentru păstrarea unei guvernări democratice în Republica Moldova, iar de acest fapt erau convinşi şi liderii AIE care au fost dispuşi să semneze cele zece angajamente înaintate de PAD. “S-au propus şi funcţii, s-a propus participarea la guvernare. Am refuzat aceste lucruri. Am refuzat pentru că nu acesta a fost obiectivul nostru ca formaţiune politică”, a precizat liderul PAD. “Vom urmări ca condiţiile noastre să fie realizate, vom veni cu proiecte de legi. Dincolo de liderii AIE, mai este şi Nicolae Timofti, care poate fi garantul realizării angajamentelor asumate de Alianţă”, a mai adăugat Godea.
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012. Decizia de a susţine candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a fost luată de membrii Biroului Permanent Central al PAD, după ce liderii AIE şi-au asumat 10 angajamente înaintate de Partidului Acţiunea Democratică. “Încetul cu încetul Republica Moldova trebuie să reintre în normalitate, iar cetăţenii trebuie să aibă o siguranţă în ziua de mâine şi în viitorul copiilor lor”, a concluzionat Mihai Godea.
În cadrul unui briefing de presă, liderul Partidului Acţiunea Democratică, deputatul Mihai Godea a declarat că nu-l va susţine pe Nicolae Timofti, candidatul AIE la fotoliu de preşedinte. “Sunt şanse minime ca poziţia mea să se schimbe. Dacă vor lua în serios situaţia în care s-a pomenit ţara. Dar nu cred că până mâine să se întâmple ceva”, a spus deputatul. Totodată, Godea afirmă că nu Nicolae Timofti ar fi cauza refuzului de a participa la alegerile de pe 16 martie, ci faptul că actuala guvernare nu a respectat Constituţia, dar s-a dedat la experimente dubioase şi jocuri politice în culise.
14 martie 2012 |
A fost convocat în şedinţă extraordinară Biroul Permanent Central al Partidului Acţiunea Democratică în cadrul căreia s-a decis poziţia PAD vis a vis de candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de şef al statului. După încheierea şedinţei, liderul PAD, Mihai Godea a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că formaţiunea sa nu-l va susţine pe Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte al statului. “Nu este vorba de candidat, este vorba de abordare, seriozitatea şi responsabilitatea care au lipsit în acest proces din partea celor care au fost responsabili să-l gestioneze cu grijă în conformitate cu norma constituţională”, şi-a argumentat decizia liderul PAD.
16 februarie 2012 |
În cadrul unui briefing de presă liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a declarat că a pregătit un proiect de lege privind problema alegerii şefului statului. Proiectul prevede micşorarea pînă la cinci a numărului de deputaţi care au dreptul să înainteze un candidat pentru funcţia de şef de stat, verificarea mai amănunţită a candidaţilor şi organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de cel mult un an de la dizolvarea Parlamentului. Totodată, buletinele care vor fi făcute publice să fie anulate de comisia specială, iar scrutinul să fie declarat nul dacă la el nu vor participa 61 de deputaţi.
Vicepreşedintele PAD, Viorel Chivriga a declarat într-o conferinţă de presă că în Republica Moldova consumul de produse alimentare pe cap de locuitor este mult mai mic decât în statele vecine, Ucraina şi România. Din această cauză, PAD propune să fie instituită o comisie pentru monitorizare şi intervenţii pe piaţa cerealelor şi să fie procurate 20 de tone de grîu de la producătorii locali. Totodată, politicanul consideră necesar de a majora compensaţiile costului motorinei echivalente la 40 l pe un hectar. Chivriga a subliniat faptul că statul ar trebui să susţină mai mulţi agricultori.
În cadrul unei mese rotunde, Partidul Acţiunea Democratică a propus Parlamentului un proiect de modificare a Legii privind desfăşurarea alegerilor preşedintelui, care potrivit formaţiunii va pune punct pe criza politică. Potrivit PAD, candidaţii la funcţia de preşedinte vor putea fi înaintaţi de o fracţiune parlamentară sau de cel puţin cinci deputaţi şi nu 15 deputaţi ca în prezent. Deputaţii care vor încălca secretul votului, vor fi sancţionaţi cu amendă de pînă la 1000 de lei, iar buletinele de vot completate incorect sau cu încălcarea secretului votului vor fi anulate.
Partidul Acţiunea Democratică a lansat public proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, menit să asigure condiţiile legale necesare pentru alegerea şefului statului, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin. Potrivit lui, formaţiunea iniţiază dezbateri publice largi asupra propunerilor înaintate, cu scopul de a prezenta în Parlament un document discutat cu toţi cei interesaţi de asigurarea legalităţii şi respectarea principiilor statului de drept în procesul de alegere a preşedintelui ţării.
În cadrul unei conferinţă de presă, liderul PAD, Mihai Godea a anunţat principalele acţiuni pentru soluţionarea crizei politice: Sesizarea Curţii Constituţionale, până la 27 ianuarie, în scopul de a elimina pârghiile prin care se tergiversează alegerea preşedintelui; Elaborarea unui pachet legislativ care să reglementeze clar procedura de alegere a preşedintelui, ce urmează a fi lansat spre consultări şi dezbateri pe 1 februarie 2012; Iniţierea referendumului constituţional autentic propus de PAD, textul amendamentelor la Constituţie fiind supuse dezbaterilor începând cu 15 februarie 2012.
Partidul Acţiunea Democratică iniţiază un referendum constituţional pentru alegerea preşedintelui de către popor, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul formaţiunii, deputatul Mihai Godea. PAD îşi mai propune să schimbe prin referendum sistemul electoral în unul mixt, în care jumătate din deputaţii din Parlament să fie aleşi pe circumscripţii şi jumătate pe liste de partid iar numărul de deputaţi să fie redus de la 101 la 71 de deputaţi. Godea a spus că, timp de şase luni, vor fi colectate semnăturile necesare pentru iniţierea referendumului, care ar urma să se desfăşoare în toamna 2012.
Majoritatea dintre obiectivele şi realizările Guvernului din 2011 sînt formale, fiind implementate parţial sau chiar deloc, despre aceasta a concluzionat preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea care a prezentat un Raport alternativ al Guvernului Filat 2 la un an de activitate. “Dincolo de declaraţiile triumfaliste ale premierului, anul 2011 este încă un an pierdut pentru Republica Moldova”, a menţionat Godea.
Partidul “Acţiunea Democratică” se pronunţă împotriva desfăşurării referendumului de modificare a Constituţiei, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele formaţiunii, Corneliu Gurin. El consideră că guvernarea trebuie să renunţe la astfel de experimente periculoase precum referendumul şi să folosească mai întîi toate metodele legale pentru alegerea preşedintelui. În cadrul aceluiaşi eveniment, Corneliu Gurin a dat citire unei declaraţii oficiale a PAD cu privire la aservirea proceselor democratice intereselor politice de grup.