Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePCRM

Evenimente ale PCRM la tema “Politica externă / integrare europeană”

15 iulie 2014
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin a vorbit despre priorităţile formaţiunii în contextul alegerilor parlamentare din anul curent, a făcut mai multe precizări pe marginea declaraţiilor deputatului Grigore Petrenco şi a criticat guvernarea pentru semnarea Acordului de Asociere.
21 februarie 2014
Mai mulţi tineri activişti din Partidul Comuniştilor au organizat o acţiune de protest în faţa clădirii Parlamentului, prin care au acuzat guvernarea pentru susţinerea acţiunilor de protest violente din Ucraina. Comsomoliştii au scandat “Opriţi războiul!”, “Nu violenţei!”.
28–29 noiembrie 2013
Conducerea PCRM împreună cu membri şi simpatizanţi ai partidului au organizat o acţiune de protest numită “Acţiunea anti-summit”, în faţa sediului Delegaţiei UE din Chişinău. Potrivit organizatorilor, acţiunea fost îndreptată împotriva documentelor parafate de conducerea RM la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, conţinutul cărora a fost secretizat.
25 noiembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat că “pe 23 noiembrie poporul s-a convins definitiv că nu are nici preşedinte, nici premier, că întreaga guvernare reprezintă nişte clerici ai forţelor internaţionale… din aceste considerente PCRM transferă întreaga ordine de zi a protestelor de la guvernare la reprezentanţa UE în Moldova”. “Ei i-au găsit, i-au adus la guvernare, ei îi susţin pe guvernanţi, le dau credite, se îmbrăţişează, fac cu ei aşa zise proiecte, atunci să împartă această responsabilitate cu regimul de guvernare”, a declarat Voronin.
PCRM a organizat o acţiune de protest împotriva guvernării actuale
23 noiembrie 2013 | 
Pe 23 noiembrie 2013, la Chişinău, a avut loc o acţiune masivă de protest organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în cadrul căreia simpatizanţii şi membrii formaţiunii au cerut demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate[]
4 octombrie 2013
PCRM a organizat o acţiune de protest în cadrul aşa numitei “Revoluţii de catifea”, în cadrul căreia au solicitat organizarea alegerilor anticipate şi renunţarea la cursul de integrare europeană. Manifestanţii au pichetat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi Palatul Republicii unde au scandat “Alegeri anticipate. Jos Guvernul!”, “Promisiuni false — guvernare falsă”, “Alegeri noi — Guvernul la gunoi!”.
7 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că declaraţiile isterice de la Strasbourg şi Bruxelles pe marginea ultimelor evenimente politice reprezintă cea mai serioasă lovitură asupra modernizării europene a Moldovei. Totodată, preşedintele comuniştilor consideră că “este necesar de a alege un nou preşedinte al Parlamentului”, chiar dacă Moldova este ameninţată de alegeri parlamentare anticipate.
29 noiembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat că nu va participa la întîlnirea dintre membrii fracţiunilor parlamentare cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Potrivit lui Voronin, venirea lui Barroso în Moldova nu face decît să susţină actuala guvernare, pe care comuniştii o consideră “că abuză de putere”. “Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor consideră că domnul Jose Manuel Barroso şi-a supraapreciat posibilităţile de «albire» şi «amnistiere» a regimului care s-a înrădăcinat în Moldova”, a mai spus liderul comunist.
29 septembrie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a convocat şedinţele organizaţiilor teritoriale ale formaţiunii în Chişinău, Balţi şi Cahul. În cadrul şedinţelor, participanţii au adoptat declaraţia cu privire la acţiunile viitoare ale PCRM pentru organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Potrivit declaraţiei, PCRM va organiza proteste masive pentru a genera desfăşurarea referendumului republican cu privire la Uniunea vamală.
27 septembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a făcut declaraţii după ce deputaţii AIE au respins iniţiativa legislativă privind aderarea Moldovei la uniunea vamală. “Noi vom propune şi săptămâna viitoare, şi în continuare, ca această chestiune să fie inclusă pe ordinea de zi. De asemenea, vom continua cu protestele în masă prin teritorii, ca să mobilizăm cetăţenii”, a declarat Vladimir Voronin.
18 septembrie 2012
Membrii Acţiunii Sociale au organizat o nouă acţiune de protest la Reşedinţa de Stat, în care au cerut demisia conducerii Parlamentului, care au ignorat opţiunea poporului privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia — Kazahstan — Belarus. Prezent la eveniment, deputatul comunist Victor Mândru, a declarat că la baza solicitării fracţiunii PCRM privind convocarea sesiunii extraordinare a Legislativului, unde urmează să fie discutată organizare referendumului de aderare la Uniunea Vamală, au stat cele 230 mii semnături colectate pro-plebiscit.
14 septembrie 2012
La Chişinău, reprezentanţii Acţiunii Sociale au organizat pentru a treia zi consecutiv o acţiune de protest în care au solicitat guvernanţilor să demareze referendumul pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Manifestanţii au scandat “Libertate”, “Referendum”, “Jos, dictatura” etc.
12 septembrie 2012
Mai mulţi reprezentanţi ai grupului “Acţiunea Socială” au protestat în faţa Reşedinţei de Stat, împotriva refuzului Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de a demara procedura de organizare a referendumului naţional de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală. Participanţii la acţiune au subliniat că Uniunea Europeană este un scop, care nu va fi atins de Moldova în următorii zece ani, pe când Uniunea Vamală, care este o organizaţie în dezvoltare dinamică, este accesibilă pentru Moldova în cel mult un an. Manifestanţii au scandat “Referendum”, “Libertate” şi “Uniunea Vamală”.
10 septembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat că referendumul legislativ pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan trebuie să aibă loc pe 18 noiembrie curent. Potrivit lui, fracţiunea parlamentară a PCRM a prezentat un proiect de lege organică care conţine aceste propuneri.
Liderii partidelor parlamentare s-au întîlnit cu Angela Merkel
22 august 2012 | 
Pe 22 august, liderii PCRM, PDM şi PL au avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova[]
26 ianuarie 2012 | 
Deputatul PCRM Alexandr Petkov a solicitat României, printr-un demers oficial să scoată din ţară “supuşii care contribuie la uzurparea puterii în Republica Moldova”. În cadrul unei conferinţe de presă, Petkov a enumerat cetăţenii moldoveni ce deţin şi cetăţenia României care, în opinia PCRM, “încalcă prevederile constituţionale ale RM şi aduc prejudicii imaginii României pe plan extern”. Printre aceştia se numără deputaţii Vladimir Plahotniuc, Ion Hadîrcă, Valeriu Streleţ şi preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. El a menţionat că demersul va fi expediat chiar şefului diplomaţiei române la Chişinău, Marius Lazurcă.
16 februarie 2011 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia deputatul comunist, Iurie Muntean, a declarat că “pentru AIE, România este ferestruica Moldovei în procesul integrării europene, deşi România singură are nevoie de o ferestruică pentru că încă nu s-a integrat”. Potrivit lui Muntean, “PCRM salută cooperarea dintre România şi Moldova, însă regretă că nu se iau măsuri pentru soluţionarea problemelor principale — semnarea Tratatului politic de bază şi a acordului privind frontiera de stat”. Totodată, deputatul comunist, Grigore Petrenco, a spus că “afară de semnarea acordului de colaborare dintre MAI şi jandarmeria română, Ministerul Apărării a trimis Guvernului proiectul acordului privind cooperarea militară”, menţionînd că “acest acord contravine Constituţiei şi statutului de neutralitate al Moldovei”. Petrenco s-a arătat indignat de faptul că “Acordul privind micul trafic la frontieră este realizat ineficient, precum şi de faptul că cetăţenii moldoveni trebuie să aibă 500 de euro la intrarea în România, ca garanţie de plată”.
28 iunie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul central al PCRM, în cadrul căreia liderul partidului, Vladimir Voronin, a declarat că decretul prin care Mihai Ghimpu a declarat data de 28 iunie 1940 ziua ocupării Basarabiei de către URSS a fost convenit cu preşedintele român Traian Băsescu iar Ghimpu nu actionează “de capul lui”, dar după cum dictează “consilierii români trimişi de Băsescu la Chişinău”. “Peste cîteva zile de la declaraţiile lui Băsescu despre faptul că trupele ruse din Transnistria prezintă pericol pentru România, Ghimpu a semnat decretul prin care obligă Rusia să-şi evacueze armata din Transnistria. Eu bănuiesc că prima parte a decretului privind ocuparea Basarabiei de către URSS este un fel de paravan pentru a ascunde ce a convenit Ghimpu cu Băsescu. Despre ce fel de suveranitate şi independenţă putem vorbi dacă în casă gospodăreşte cine vrei, numai nu noi”, a spus Voronin. El nu exclude ca PCRM va organiza proteste în masă, dacă Parlamentul nu-l va demite pe Mihai Ghimpu şi va participa la şedintele în plen în funcţie de ordinea de zi. De asemenea, el a criticat structurile europene, în special Consiliul Europei pentru lipsa de acţiune la “fărădelegile AIE”.
10 iunie 2010
Deputatul comunist Grigore Petrenco, a susţinut o conferinţă de presă la sediul PCRM, în cadrul căreia a declarat că audierea premierului Vladimir Filat de Parlamentul European la Bruxelles a fost inutilă pentru Moldova şi nu a adus nimic nou de la Bruxelles, ci doar a cheltuit bani pe călătorie. Potrivit lui, Filat a utilizat o cursă charter, deşi ca premier nu are dreptul să o facă, mai ales pe timp de criză. “Audierile premierului Filat au fost organizate de doi europarlamentari români din Partidul Popular European. Deşi PE are peste 700 de membri, dintre care 265 sînt din PPE, la audierile lui Filat au fost prezenţi mai puţin de 20 de euparlamentari, în mare parte români. Care a fost sensul să meargă tocmai la Bruxelles, cu acelaşi succes Filat putea merge şi la Bucureşti pentru a da raportul. A fost un voiaj inutil, un fel de PR al persoanei lui Filat pe banii publici”, a spus Petrenco.
De asemenea, Petrenco a completat că “Stînga Europeană a condamnat guvernarea liberal-democrată pentru presiunile care le face asupra unor instituţii mass-media incomode, dar şi pentru intenţia de a interzice simbolurile comuniste, calificînd acest fapt drept o îngrădire a dreptului cetăţeanului la alegere şi a pluralismului politic”.
26 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă “Cu privire la rezultatele vizitei deputaţilor PCRM la Parlamentul European”.
3 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul PCRM din str. N. Iorga 11, în cadrul căreia a facut o Declaraţie de presă pe tema “Mimarea procesului de integrare europeană de către actuala guvernare”.
1 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. N. Iorga 11, cu privire la sesiunea de toamnă a APCE.

Arhiva

2016 [3]
2014 [34]
2013 [30]
2012 [46]
2011 [55]
2010 [73]
2009 [51]
2008 [18]
2004 [1]
2003 [2]
Alegeri [100]
Politica externă / integrare europeană