Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 16 iunie 2012, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările Congresul VII al Partidului Democrat din Moldova în cadrul căruia au participat circa 1200 de delegaţi din toate organizaţiile teritoriale ale PDM. Sarcina principală a congresului a fost adoptarea măsurilor de reformare ale Partidului Democrat în contextul politic actual şi alegerea noilor organe de conducere ale formaţiunii.
Congresul l-a reales cu unanimitate de voturi pe Marian Lupu în calitate de preşedinte al Partidului Democrat iar Vladimir Plahotniuc a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al PD. În cadrul congresului a fost ales şi Consiliul naţional politic al formaţiunii, alcătuit din 272 membri, Comisia naţională de cenzori şi Comisia de etică şi arbitraj. Vicepreşedinţii PD urmează a fi aleşi de către Consiliul naţional politic al partidului.
În luarea sa de cuvînt, liderul partidului Marian Lupu a declarat că “la acest Congres, Partidul Democrat din Moldova trebuie să fixeze un obiectiv important pentru el şi pentru întreaga ţară — trebuie să devină cel mai puternic partid de centru-stînga din Moldova”. La rîndul său, prim-vicepreşedintele PDM Vladimir Plahotniuc a declarat că modernizarea imaginii partidului este un alt obiectiv al reformei PDM. “Intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare. Vom marca printr-o nouă faţă — nou slogan şi o nouă siglă. «PDM priveşte în viitor», este sloganul Partidului Democrat, iar viitorul începe acum, la acest Congres”, a punctat Vladimir Plahotniuc. El a mai adăugat că PD va deveni un model de organizare şi de conlucrare, cu un management dinamic, în care organizaţiile teritoriale au cel mai important cuvînt de spus.
De asemenea, congresul a aprobat noile documente statutare ale PDM, inclusiv statutul şi doctrina politică. Printre noutăţile reformei poate fi menţionat şi faptul că, pe lîngă preşedintele formaţiunii, va fi creat un for nou — Birou Colectiv. O altă noutate este modul în care sunt promovaţi oamenii în partid. Funcţiile se vor ocupa pe criterii deschise, inclusiv şi cele de vicepreşedinţi, iar criteriul care va fi pus la bază este competenţa. Totodată, se va pune accent pe întărirea rolului organizatoric al filialelor locale.
La finalul forumului a fost adoptată o rezoluţie care prevede, în special, în domeniul economic, tranziţia de la modelul de creştere economică bazată pe consum la constituirea unei economii echilibrate moderne prin sporirea productivităţii muncii, îmbunătăţirea calităţii produselor fabricate, aplicarea tehnologiilor performante, atragerea investiţiilor, eliminarea barierelor birocratice, promovarea parteneriatului public-privat.