- 30 decembrie 2010
- Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 27 decembrie 2010
- Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 26 decembrie 2010
- La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 23 decembrie 2010
- PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 22 decembrie 2010
- La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 21 decembrie 2010
- Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 20 decembrie 2010
- La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 16 decembrie 2010
- Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale
- 14 decembrie 2010
- Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 8 decembrie 2010
- Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
Alegeri • Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 7 decembrie 2010 |
- Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a exprimat îngrijorarea privind oferta de guvernare a liberal-democraţilor declarînd că “este un pas bun, însă întîrziat”. “Nu înţeleg de ce s-a făcut oferta prin intermediul presei, şi nu la masa de negocieri. Cred că undeva ceva se mai ascunde. Un partid, cînd îşi asumă responsabilitatea, trebuie să aibă mecanisme de guvernare prin care poate contribui la realizarea programului de guvernare asumat”, a subliniat Ghimpu. Potrivit lui, cele trei partide (PL, PLDM, PDM) trebuie să se aşeze la masa de negocieri, “ca să nu mai chinuim cetăţenii care au avut încredere în noi”. De asemenea, liderul liberalilor a făcut apel către PLDM şi PDM să uite de varianta de coalizare cu PCRM. El a completat că atît PL, cît şi PDM doresc un mecanism de guvernare bine pus la punct, nu cadouri în formă de principalele trei funcţii în stat.
Alegeri • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 6 decembrie 2010
- Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal au avut o întîlnire consultativă în reşedinţa de stat a Republicii Moldova în legătură cu crearea unei posibile coaliţii. În finalul negocierilor preşedintele PDM Marian Lupu a declarat că “părţile au ţinut o discuţie utilă şi asupra unor chestiuni avem un punct comun de vedere”. El a adăugat că “despre repartizarea posturilor-cheie în ţară astăzi nu s-a discutat” şi “dialoguri purtăm cu toate partidele, care au accedere în Parlament. În curînd vom avea o întîlnire cu comuniştii. Noi ne bazăm pe principii democratice şi acţionăm în interesul ţării”, a menţionat Lupu. Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, a specificat că intenţiile lui de asociere politică sînt crearea coaliţiei parlamentare cu liberal-democraţii şi democraţii. “Noi dorim să continuăm ceea ce am început în anul 2009. Este foarte greu să porţi negocieri cu acea putere, care are două variante posibile. Acum noi avem şansa să facem astfel, ca PDM să nu se apropie cu PCRM”, a spus Ghimpu.
Alegeri • Evenimente comune • Relaţii interpartinice
- 3 decembrie 2010
- Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea şi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Ion Hadîrcă şi Anatol Şalaru au avut o întîlnire la reşedinţa de stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au purtat discuţii cu privire la situaţia post electorală. Vlad Filat a declarat “nu am vorbit despre funcţii. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianţei, nu vom discuta despre funcţii. Funcţiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în faţa cetăţenilor, atât”. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că “Moldova nu are o altă perspectivă decît Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii au votat pentru ea. Coaliţie lărgită cu PCRM nu poate exista, pentru că aceasta înseamnă să readuci la putere comuniştii. Important este să reconstituim Alianţa cu cele 59 de mandate, apoi vom mai vorbi despre celelalte două voturi lipsă pentru alegerea preşedintelui”.
Alegeri • Evenimente comune • Relaţii interpartinice
- 26 noiembrie 2010 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că actuala campanie electorală a fost “liberă şi corectă” şi a îndemnat cetăţenii să voteze la 28 noiembrie pentru unul din partidele Alianţei pentru Integrare Europeană. El consideră că atacurile dintre membrii AIE în campanie curentă nu vor afecta funcţionalitatea ei după scrutin şi este optimist privind şansele de cîştig ale partidelor din Alianţă. De asemenea, Ghimpu a specificat că PL nu va accepta o coaliţie post-electorală cu Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi nu îi consideră concurenţi serioşi.
Alegeri • Relaţii interpartinice
- 11 noiembrie 2010 |
- Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a solicitat Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgenţă o hotărîre prin care să permită votarea la alegerile din 28 noiembrie în baza actelor de identitate expirate. Membrul Consiliului Naţional al PL, Octavian Apostol, a menţionat că, potrivit informaţiilor deţinute de formaţiune, peste 150 mii de cetăţeni moldoveni ce muncesc peste hotare au actele de identitate expirate sau chiar le-au pierdut. Potrivit liberalilor, cetăţenii care şi-au pierdut actele de identitate ar putea vota în baza paşapoartelor albe. Totodată, Partidul Liberal mai solicită CEC să elaboreze o instrucţiune prin care să explice aplicarea articolului Codului electoral privind condiţiile de vot pentru studenţi şi elevi.
Alegeri • Drepturile şi libertăţile omului
- 7 noiembrie 2010
- Tineretul Liberal a marcat Ziua Internaţională a Victimelor Comunismului, acţiune de comemorare la care au participat peste o sută de membri ai OTPL, alături de care a fost şi prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău. Victimele regimului totalitar sovietic au fost comemorate prin depunerea florilor şi aprinderea lumânărilor la Piatra Comemorativă în Memoria Vicimelor regimului sovietic de ocupaţie din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 3 noiembrie 2010
- Valeriu Munteanu, deputat pe lista Partidului Liberal, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că omul de afaceri Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui ţării, Vladimir Voronin, finanţează ilegal campania electorală a PCRM. Munteanu a menţionat că se cunoaşte personal cu şapte dintre “donatorii fictivi” ai PCRM, doi dintre care îi sînt chiar vecini. Este vorba de şapte tineri din satele Floreni, Bulboaca, Mereni şi Socoleni din raionul Anenii Noi. Ei lucrează în construcţii şi trăiesc destul de greu, iar acum sînt finanţatori de partid. Băieţii lucrează în compania “Moldconstruct Market”, al cărei proprietar este Oleg Voronin. De asemenea, Valeriu Munteanu a declarat că PL va insista ca Alianţa să se convoace într-o şedinţă de Parlament, în care să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Voronin.
Alegeri • Relaţii interpartinice
- 31 octombrie 2010 |
- La Orhei s-a desfăşurat lansarea echipei Partidului Liberal pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie, eveniment la care au participat peste 1000 de cetăţeni. Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a vorbit despre schimbările în bine care au avut loc în ultimii trei ani de zile în capitala Republicii Moldova, accentuând că ele au fost posibile graţie întregii echipe a Partidului Liberal. “Scopul Partidului Liberal este să ducă schimbarea până la capăt, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, modernizarea satelor. Cetăţenii noştri trebuie să aleagă între trecut şi viitor!” a conchis Chirtoacă. Totodată, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că “Schimbarea până la capăt înseamnă: toţi pentru Europa, Europa pentru toţi, dar fără comunişti! Toţi împreună, să ne ridicăm şi să fim puternici”. Ulterior, membrii echipei PL au plecat în 10 localităţi din raionul Orhei, la întrevederi cu alegătorii.
Alegeri
- 24 octombrie 2010 |
- Partidul Liberal şi-a prezentat programul electoral pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie, mizînd pe unitatea Alianţei pentru Integrare Europeană, eveniment ce s-a desfăşurat la Cetatea Sorocii. Candidaţii PL la funcţia de deputat şi-au exprimat speranţa că vor avea succes în parlamentare datorită simbolului domnitorului Moldovei medievale, Ştefan cel Mare. “Să avem un stat de drept, unde să funcţioneze legea, să avem o dezvoltare economică puternică, să ne preocupăm de educaţie şi cultură, să oferim protecţie socială, tineretul să aibă o perspectivă clară despre viitorul european. Aceste obiective urmează să le realizăm în colaborare cu celelalte trei partide din Alianţa de guvernare”, a spus prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, subliniind că “AIE este de o importanţă crucială pentru victoria în faţa Partidului Comuniştilor”. Mihai Ghimpu, a chemat alegătorii să lase comunismul în afara Europei şi să nu mai voteze acest partid.
Alegeri
- 21 octombrie 2010
- Mai mulţi sportivi din loturile naţionale ale Republicii Moldova au semnat o declaraţie, în cadrul unei conferinţe de presă, prin care şi-au anunţat public solidarizarea cu Partidul Liberal pentru alegerile din 28 noiembrie. “Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 arată că, după douăzeci de ani de tranziţie, continuăm să alegem între minciună şi adevăr, intre rău şi bine, între trecut şi viitor, între demnitate şi lipsa de demnitate, între partide marionete şi partide cu interes naţional, între Uniunea Europeană şi CSI, între lideri corupţi şi bogaţi şi lideri cinstiţi şi curaţi”. În acest context, semnatarii menţionează că “Partidul Liberal s-a concentrat pe ideea Schimbării în Republica Moldova, a Schimbării până la capăt. Ca să realizeze schimbarea până la capăt, PL are nevoie de sprijinul nostru. Noi îi acordăm acest sprijin. Mai mult, apelăm şi îndemnăm să ne urmeze exemplul şi alţi colegi de-ai noştri de la Chişinău şi din toată republica”.
Alegeri • Drepturile şi libertăţile omului
- 18 octombrie 2010 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu a declarat că în perioada 13–15 octombrie curent, la Helsinki, Finlanda, a reprezentat Partidul Liberal la cel de-al XXXI-lea Congres al Partidului European Liberal Democrat şi Reformator. În cadrul evenimentului, Corina Fusu a făcut o prezentare a PL, candidat la calitatea de membru cu drepturi depline al ELDR, de la constituire până în prezent cu toate reuşitele şi performanţele partidului, despre priorităţile şi obiectivele PL şi despre programul electoral pentru alegerile din 28 noiembrie 2010.
Colaborarea internaţională • Relaţii interpartinice
- Congresul III al Partidului Liberal
26 septembrie 2010 |
- La 26 septembrie 2010, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările Congresul III al Partidului Liberal, la care au participat peste 2 mii de delegaţi[…]
Activitatea internă de partid
- 6 septembrie 2010
- Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
Alegeri • Evenimente comune • Drepturile şi libertăţile omului
- 6 septembrie 2010
- Preşedintele interimar al Republicii Moldova, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a convocat o conferinţă de presă după o şedinţă cu membrii şi conducerea Partidului Liberal, în cadrul căreia a declarat că în condiţiile în care referendumului constituţional din 5 septembrie a eşuat, se va conforma Constituţiei şi va dizolva Parlamentul imediat ce toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană vor fi de acord. “Eu personal doresc ca să organizăm alegeri anticipate. Cu cît mai repede, cu atît mai bine”, a spus Ghimpu. Liderul PL, susţine că referendumul din 5 septembrie a eşuat din cauza existenţei pragului electoral “recunosc că nu a trebuit să accept pragul electoral. Practica europeană a demonstrat că cine vrea să contribuie merge şi işi expune poziţia fără prag. Şi Comisia de la Veneţia ne-a recomandat să organizăm Referendumul fără prag, dar ai noştri nu au ascultat, s-au temut de speculaţii şi iată unde am ajuns”, a declarat Ghimpu.
Alegeri • Relaţii interpartinice
- 3 septembrie 2010
- Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
Alegeri • Evenimente comune • Drepturile şi libertăţile omului
- 25 aprilie 2010
- La Hânceşti s-a desfăşurat conferinţa teritorială a Partidului Liberal, în cadrul căreia a fost ales preşedintele filialei teritoriale a Partidului Liberal, Ştefan Vlas care este şi primarul satului Sarata Galbenă şi Gavril Bucşa vicepreşedintele filialei PL Hânceşti. La eveniment au fost prezenţi, Mihai Ghimpu liderul Partidului Liberal, Oleg Bodrug , secretar General şi Ion Apostol, şef al departamentului organizatoric PL. Delegaţii liberali au mai ales în cadrul conferinţei, noua componenţă a Consiliului teritorial şi au numit alţi membri ai Biroului Permanent teritorial. Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal a rugat noua conducere de la Hânceşti ca şi în cadrul acestei filiale să fie promovaţi tinerii profesionişti pentru a creşte o nouă generaţie de politicieni.
Activitatea internă de partid