- 18 decembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Liberal a acuzat majoritatea de guvernare, considerînd-o responsabilă de situaţia dezastruoasă a pieţei preparatelor farmaceutice din Moldova. “În ţară se importă materie primă de calitate joasă. Pe multe preparate lipseşte termenul de valabilitate. (…) Preparatele sunt păstrate cu grave încălcări ale regulamentului, iar laboratorul nu este funcţionabil, deoarece timp de 18 ani de activitate aşa şi nu a fost acreditat”, a comunicat deputatul liberal Gheorghe Brega.
Atitudinea faţă de guvernare • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 10 decembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, membrii Partidului Liberal au acuzat reprezentanţii PLDM că intenţionează să falsifice alegerile parlamentare din 2014. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, aceste acţiuni au loc prin intermediul Ministerului Educaţiei, care ar fi solicitat tuturor directorilor instituţiilor de învăţămînt ca prin intermediul unor chestionare să colecteze informaţii despre profesori, elevi şi părinţii acestora.
Alegeri • Relaţii interpartinice
- 9 decembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a solicitat ministrului Educaţiei, Maia Sandu să anuleze decizia de a exclude examenul la “Istoria Românilor” la absolvirea treptei gimnaziale. “Noi, cei care am trăit în perioada sovietică, ştim ce înseamnă un examen de capacitate, noi nu am vorbit limba şi nu am învăţat istoria, noi avem nevoie de foarte mulţi ani pentru a schimba cunoştinţele, mentalitatea cetăţenilor noştri şi nimic nu poate să ne ajute — nici semnarea Acordului de Asociere cu UE, nici libera circulaţie în UE, nici chiar statutul de ţară membră a UE, dacă noi rămînem în afara istoriei noastre”, a precizat liderul liberal.
Atitudinea faţă de guvernare • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 1 decembrie 2013
- La Orhei şi la Ştefan Vodă, reprezentanţii Partidului Liberal au organizat manifestări culturale cu ocazia împlinirii celor 95 de ani de la Marea Unire. Participanţii la eveniment au recitat poezii patriotice, au fredonat cîntece şi au dansat.
Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 28–30 noiembrie 2013
- Liderul PL, Mihai Ghimpu însoţit de deputaţii Anatol Şalaru şi Corina Fusu au participat la Congresul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), lucrările căruia s-au desfăşurat în Londra, Marea Britanie. În cadrul Congresului au avut loc mai multe întîlniri bilaterale între delegaţii, training-uri tematice, dezbateri de actualitate şi discuţii politice.
Colaborarea internaţională • Relaţii interpartinice
- 25 noiembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Liberal a venit cu un apel către partidele de guvernare şi anume către PLDM şi PD, prin care le-a îndemnat să înceteze orice luptă de influenţă în teritorii, pentru a nu pune în pericol cursul european al RM. Liderul PL, Mihai Ghimpu a adus exemplul Comratului, unde se atestă o situaţie politică instabilă, precum şi a amintit de situaţia de la Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău.
Atitudinea faţă de guvernare • Politica externă / integrare europeană • Relaţii interpartinice
- 24 noiembrie 2013
- A avut loc Conferinţa Tineretului Liberal din municipiul Bălţi, care avut ca scop alegerea organelor de conducere ale Organizaţiei Teritoriale a Tineretului Liberal şi discutarea programului de activitate a acesteia pentru viitor. În cadrul şedinţei s-a discutat despre situaţia politică din republică şi în partid, fiind relatate atît perspectivele tineretului de a-şi unifica forţele în cadrul PL, cît şi necesitatea de a se implica în viaţa politică a statului.
Activitatea internă de partid
- 24 noiembrie 2013
- La Ialoveni, a avut loc Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal, în cadrul căreia a fost ales preşedintele organizaţiei, au fost aleşi vicepreşedinţii, membrii Comisiei de cenzori şi ai Comisiei de Etică şi Disciplină, au fost adoptate rezoluţiile cu privire la trădarea unor foşti colegi de partid şi cu privire la Integrarea Europeană — prioritate naţională şi locală. La eveniment a fost prezent şi liderul PL, Mihai Ghimpu, care a vorbit despre situaţia social-politică din ţară.
Activitatea internă de partid
- 16 noiembrie 2013
- La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal, în cadrul căreia au fost discuţii despre activitatea Organizaţiilor Teritoriale şi coordonarea acestora de către responsabili, instruirea membrilor PL prin intermediul seminarelor, desfăşurarea celui de-al IV-lea Congres al PL. De asemenea, s-a decis organizarea Congresului PL pentru data de 25 mai 2014.
Activitatea internă de partid
- 10 noiembrie 2013
- La Cimişlia, a fost convocat Consiliul Teritorial al Partidului Liberal, în cadrul căreia a fost constituit Biroul Permanent al filialei teritoriale PL Cimişlia, în care au fost aleşi: preşedintele, cei patru vicepreşedinţi, secretarul coordonator, preşedinţii comisiilor de cenzori, de etică şi disciplină. Consiliul a mai hotărît să desfăşoare, în perioada noiembrie-decembrie 2013, adunările generale în organizaţiile primare, iar în luna februarie 2014 — Conferinţa filialei teritoriale PL din Cimişlia.
Activitatea internă de partid
- 11–13 octombrie 2013
- Liderii Partidului Liberal, Corina Fusu, Anatol Şalaru, Boris Vieru şi Mihai Moldovanu, au participat la Atelierul de Lucru pentru oficialii de rang înalt cu subiectul “Liberalii în coaliţie”, care a avut loc la Ljubljana, Slovenia. Seminarul şi-a propus să pună în discuţie şi să împărtăşească experienţele privind Guvernările în coaliţie ale mai multor Partide ALDE.
Colaborarea internaţională • Relaţii interpartinice
- 24 septembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liberalii au solicitat examinarea în regim prioritar a Legii finanţelor publice locale. Potrivit vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, legea va exclude factorul politic în procesul de transferare a banilor către autorităţile locale şi va stabili relaţii directe între centru şi primării, ceea ce asigură o mai mare transparenţă şi prevede formule echitabile de transferuri.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Politici guvernamentale • Politici tarifare
- 23 septembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal a criticat dur ultimele declaraţii ale ministrului Valeriu Lazăr potrivit cărora Republica Moldova ar putea ceda unele acţiuni din patrimoniul Moldovagaz, către Gazprom, asta din contul unor datorii faţă de gazele naturale ruseşti. Partidul Liberal a solicitat Guvernului să renunţe la aceste practici de deznaţionalizare, care după părerea liberalilor “sunt acţiuni deliberate de cedare Federaţiei Ruse a activelor importante, ceea ce loveşte în independenţa energetică a Republicii Moldova”.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Politici tarifare
- 17 septembrie 2013 |
- Partidul Liberal cere Curţii Constituţionale să recunoască Declaraţia de Independenţă şi Constituţia Republicii Moldova, drept corp comun, iar limba română să fie declarată limba de stat. Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a specificat că acest lucru trebuie efectuat pentru a debloca constituţionalitatea, şi asta pentru că în Declaraţia de Independenţă este stipulată limba română, iar în Constituţie — limba moldovenească.
Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 13 septembrie 2013 |
- Liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că a sesizat Procuratura Generală în privinţa cedării de către Guvern a 22,7% din acţiunile Băncii de Economii. Liderul PL a declarat că nu putem intra în UE şi NATO cu Aeroportul, Banca de Economii şi Gazoductul gestionate de ruşi. Reprezentanţii Partidului Liberal au mai anunţat că vor organiza acţiuni de protest, dacă Guvernul nu va rezolva în folosul statului situaţia creată la Banca de Economii.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Politici guvernamentale
- 6 septembrie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal au solicitat ca şedinţa plenară a Parlamentului privind examinarea situaţiei de la Banca de Economii şi a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău unei firme din Rusia, să fie organizată la începutul săptămânii viitoare, nu la 26 septembrie cum a decis Biroul Permanent. “Discutăm cu juriştii de partid, dar şi cu alţi jurişti pentru a formula o adresare către Procuratura Generală pe cazul BEM. Este strigător la cer ca 3 funcţionari să vitregească statul de acest bun. Vedem aici o infracţiune ce ţine de depăşirea atribuţiilor de serviciu”, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Politici guvernamentale
- 30 august 2013 |
- Conducerea Partidului Liberal i-a blamat în cadrul unei conferinţe de presă, pe guvernanţi pentru faptul că au intenţionat să elimine sintagma “cea română” din sărbătoarea naţională “Limba noastră cea română”. “Uneori aceştia îi întrec pe comunişti, pentru că şi comuniştii uneori aveau rezerve faţă de populaţie. Ei vor să scoata limba română, dar nici comuniştii nu au venit cu asemenea iniţiativă. Halal de asemenea guvernanţi”, i-a acuzat Mihai Ghimpu.
Atitudinea faţă de guvernare • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 22 iulie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a botezat noul partid pe care intenţionează să-l creeze reformatorii liberali. Liderul liberalilor le-a propus în glumă ca să-l numească Partidul Poeţilor lui Ribbentrop şi Molotov — PLRM, asta pentru că aceştia nu au făcut decît să împartă sferele de influenţă şi să destrame Partidul Liberal.
Activitatea internă de partid
- 22 iulie 2013 |
- Membrii Consiliului Reformatorilor PL au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că au decis să-şi facă propriul lor partid politic. “Luînd în considerare refuzul categoric al lui Dorin Chirtoacă de a da curs solicitării membrilor şi simpatizanţilor PL de a candida la preşedinţia PL în cadrul congresului extraordinar al partidului, regretînd evoluţiile curente din cadrul PL, prin care actuala conducere a partidului a purces la recrearea organizaţiilor teritoriale ale PL, substituind abuziv conducerea acestora şi excluzînd antistatutar fruntaşii PL din partid — considerăm necesară constituirea unei noi formaţiuni politice pe eşichierul politic de dreapta”, a declarat deputatul Ana Guţu.
Activitatea internă de partid
- 18 iulie 2013 |
- Deputaţii Fracţiunii Liberale din Parlament au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Totalurile sesiunii parlamentare de primăvară-vară, 2013”. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, a declarat că “dupa excluderea PL-ului de la guvernare, ne-am ales cu 2 lucruri: raider politic şi cancer verde-verde. Lumea trebuie să cunoască toate aceste lucruri, inclusiv faptul că Coaliţia Proeuropeană este departe de AIE, iar marea diferenţă o face lipsa PL-ului din noua Coaliţie”.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice
- 16 iulie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a declarat că formaţiunea sa “îşi exprimă dezacordul, dezamăgirea profundă şi îngrijorarea în legătură cu propunerea pe care a făcut-o recent prim-ministrul, Iurie Leancă omologului său de la Bucureşti, Victor Ponta, cu referire la studiile în România”. În acest context, PL a solicitat prim-ministrului Iurie Leancă să îşi retragă propunerea, iar prim-ministrului României, Victor Ponta, să nu dea curs acestei propuneri deoarece “după cum se cunoaşte, pentru mulţi tineri este unica şansa de a face studii şi România este ţara lor, unde, ca şi toţi ceilalţi români, au dreptul să-şi facă studiile”.
Atitudinea faţă de guvernare • Colaborarea internaţională • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 9 iulie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii liberali, Mihai Ghimpu şi Corina Fusu, au vorbit despre rezultatele unei vizite recente la Bruxelles şi Strasbourg. Liderul PL a menţionat că în cadrul întîlnirilor cu oficialii europeni au fost abordate două subiecte principale: perspectiva semnării Acordului de Asociere UE — Republica Moldova, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv şi situaţia Fracţiunii PL din Parlamentul RM.
Colaborarea internaţională • Politica externă / integrare europeană
- 8 iulie 2013 |
- Deputaţii fracţiunii Partidului Liberal au susţinut o conferinţă de presă cu privire la proiectul de lege adoptat în primă lectură de către Parlament în legătură cu privatizarea proprietăţilor publice. Liberalii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la privatizarea unor bunuri, proprietate publică a statului şi unităţilor administraţiei publice locale, întrucât această privatizare nu vine să aducă bani în buget sau să contribuie la dezvoltarea economică a statului, ci mai mult urmăreşte interesele proprii sau a unui grup anume.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 7 iulie 2013
- Preşedinţii din toate filialele teritoriale ale Partidului Liberal au avut o întîlnire cu preşedintele partidului, Mihai Ghimpu şi cu prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. În cadrul şedinţei s-a discutat despre situaţia socială şi politică din republică, despre strategia partidului pentru următoarea perioadă de timp şi au stabilit priorităţile partidului.
Activitatea internă de partid
- 24 iunie 2013 |
- Preşedintele PL, Mihai Ghimpu a propus în cadrul unei conferinţe de presă, instalarea posturilor vamale şi fiscale pe Nistru. “În acest fel, vom reuşi să convingem Comisia Europeană că frontiera cu Ucraina este sub control strict. În condiţiile nereglementării conflictului transnistrean, noi nu vom putea controla graniţa de est. Una dintre soluţii ar fi instalarea posturilor vamale. Doar asemenea posturi vor putea asigura gestionarea fluxului de mărfuri prin graniţa de est cu Ucraina”, a argumentat Ghimpu. În opinia lui, fără un control strict la graniţa cu Ucraina, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu va fi parafat şi semnat.
Atitudinea faţă de guvernare • Politica externă / integrare europeană • Problema Transnistreană
- 14 iunie 2013 |
- Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat la o conferinţă de presă că actualul ministru al Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu, trebuia demult eliberat din funcţie. Liberalul susţine că ar fi trebuit mai demult să se întîmple acest lucru, dar Octavian Ţîcu a evitat să vorbească despre această problemă atunci, deoarece situaţia între partidele de Alianţă era şubredă şi acest conflict ar fi creat şi mai multe probleme. “Dl Ţîcu este un intelectual, care are o poziţie şi, dacă a văzut nişte fărădelegi, el spune. Poate este şi luptă între ei, între sportivi, dar faptul că omul a scos în vileag nişte încălcări e un exemplu bun de urmat”, a spus Ghimpu.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului
- 4 iunie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Acordul de Asociere RM-UE nu va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. El l-a acuzat pe liderul PLDM Vlad Filat de faptul că liberalii au plecat în opoziţie şi consideră că fostul premier a îndeplinit “comanda Rusiei”. Potrivit lui Ghimpu, PL va vota doar pentru proiectele de legi care sunt îndreptate spre realizarea reformelor îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi implementarea standardelor europene în Moldova.
Atitudinea faţă de guvernare • Politica externă / integrare europeană • Relaţii interpartinice
- 2 iunie 2013
- La Ungheni, a avut loc Conferinţa extraordinară a filialei PL cu prezenţa a peste 80 de delegaţi din mai multe localităţi ale raionului. În cadrul evenimentului s-a discutat despre situaţia politică din ţară şi au fost alese noi organe de conducere ale filialei. Totodată, în cadrul conferinţei a fost adoptată o Rezoluţie prin care delegaţii îşi exprimă adeziunea faţă de conducerea centrală a formaţiunii, în frunte cu preşedintele acesteia, Mihai Ghimpu şi “dezaprobă cu hotărîre acţiunile distructive ale tradatorilor, aşa-zişi «reformatori», menite să provoace doar dezbinare”.
Activitatea internă de partid
- Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”
30 mai 2013
- Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă[…]
Evenimente comune • Politica externă / integrare europeană • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 26 mai 2013 |
- La Chişinău, s-a întrunit în şedinţă Consiliul Republican al Partidului Liberal, pentru a discuta mai multe subiecte ce se referă la situaţia politică din Republica Moldova, dar şi situaţia internă din partid. În cadrul şedinţei au fost excluşi din partid preşedinţii Organizaţiilor teritoriale ale PL din Bălţi, Donduşeni, Făleşti şi Nisporeni. Totodată, participanţii la şedinţă au adoptat o rezoluţie cu privire la misiunea istorică a PL prin care s-a făcut un apel către membrii din toate filialele teritoriale să menţină unitatea partidului.
Activitatea internă de partid
- 21 mai 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu şi consilierul raional din Ialoveni, Tudor Grigoriţă, au susţinut o conferinţă de presă cu privire la acţiunile “reformatorilor” şi planul acestora. Mihai Ghimpu a subliniat că situaţia de criză politică creată în anul semnării acordurilor este una intenţionată, iar la aceasta a contribuit şi Hadârcă împreună cu grupul “reformator”. “Este foarte ruşinos să mergi la cetăţeni şi să le promiţi integrare europeană, iar în Parlament să votezi alături de comunişti şi Filat şi să încalci Constituţia”, a precizat preşedintele liberal.
Activitatea internă de partid
- 15 mai 2013 |
- Grupul liberalilor conduşi de Mihai Ghimpu cer ca legea privind modificarea Codului Electoral, adoptată de către deputaţii PLDM şi PCRM pe 3 mai să fie abrogată, despre aceasta a declarat liderul fracţiunii PL, Valeriu Munteanu, menţionînd că va înregistra şi un proiect de lege în acest sens. Potrivit lui Munteanu, legea recent adoptată vine să restricţioneze dreptul de vot a două categorii importante: studenţi şi reprezentanţii din diasporă, care “sunt două categorii, care au votat constant, în proporţie covîrşitoare, pentru partidele democratice”.
Alegeri • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice
- 8 mai 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii Consiliului de reformare al Partidului Liberal au lansat un apel de unificare către toate partidele şi mişcările socio-economice de dreapta. Liderul grupului, Ion Hadârcă, a declarat că apelul de unificare a potenţialului uman are scopul de consolidare a unei drepte politice pro-europene. Acesta a menţionat că a venit timpul să se pună punct dispersării inutile a forţelor româneşti pro-europene, care trebuie să se regăsească într-o singură entitate politică.
Atitudinea faţă de guvernare • Relaţii interpartinice
- 29 aprilie 2013 |
- Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că se va adresa cu o sesizare Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea proiectului privind interimatul funcţiei de preşedinte al Parlamentului. Liberalul susţine că liderul PLDM, Vlad Filat a uzurpat puterea în stat prin intermediul dnei Liliana Palihovici, iar preşedintele ţării, Nicolae Timofti se face complice la această nelegiuire, prin faptul că a promulgat legea în regim de urgenţă.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Politici guvernamentale
- 23 aprilie 2013 |
- Conducerea PL a susţinut o conferinţă de presă cu privire la situaţia politică din ţară dupa hotărârea CC privind interpretarea articolelor 101 şi 102, dar şi perspectivele formării AIE-3 şi depăşirea crizei politice. “Eu cred că această hotărâre este un semnal şi pentru judecătorii şi procurorii noştri care reprezintă legea. Mă bucur că, în sfîrşit, a venit dreptatea pe acest pămînt. Hotărîrea Curţii Constituţionale a adus acea dreptate aşteptată timp de 20 de ani de cetăţenii noştri care sunt umiliţi de mult timp, de 200 de ani”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
Atitudinea faţă de guvernare • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 22 aprilie 2013 |
- Ca urmare a acţiunilor de excludere din funcţiile deţinute în organele de conducere cît şi din rîndul membrilor PL, reprezentanţii Consiliului de reformare al PL au convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia au declarat că a fost sesizat Ministerul Justiţiei pe marginea ilegalităţilor statutare efectuate de conducerea Partidului Liberal. De asemenea, Consiliul a solicitat anularea deciziilor adoptate şi restabilirea membrilor PL excluşi din rîndul membrilor precum şi din funcţiile deţinute în organele de conducere ale partidului.
Activitatea internă de partid • Drepturile şi libertăţile omului
- 22 aprilie 2013 |
- Organizaţia de Femei a Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă cu privire la situaţia social-politică din ţară şi acţiunile de trădare ale unor foşti colegi de partid. Preşedintele organizaţiei, Corina Fusu şi-a exprimat profundul dezacord “faţă de acţiunile laşe de trădare a unor foşti colegi din Fracţiunea PL, care acoperindu-se cu masca de «reformatori», au pus mai presus interesele lui Vlad Filat intereselor PL, care le-a încredinţat mandatul de deputat”.
Activitatea internă de partid
- 19 aprilie 2013 |
- Preşedinţii filialelor teritoriale ale PL s-au convocat în şedinţă la sediul formaţiunii pentru a discuta despre acţiunile ilegale ale aşa-zisului consiliu de “reformare” şi despre presiunile pe care acesta le face asupra lor, ulterior aceştia au susţinut o conferinţă de presă. Preşedinţii de filiale au menţionat că situaţia din cadrul partidului este stabilă şi mulţi colegi şi-au dat seama că au fost manipulaţi. Aceştia au mai precizat că PL nu va putea fi oprit din lupta pentru Libertate, Dreptate şi Bunăstare şi va continua să promoveze valorile europene şi să urmeze drumul de integrare a Republicii Moldova în UE.
Activitatea internă de partid
- 19 aprilie 2013 |
- Organizaţia Tineretului Liberal a susţinut o conferinţă de presă la care a abordat subiectul trădării unor foşti colegi de partid. Tinerii au declarat că nici un membru din OTL nu a aderat la aşa-numitul “grup reformator”şi că ei pledează pentru Unitatea Partidului Liberal. Tinerii au menţionat că susţin în totalitate deciziile adoptate la şedinţa Consiliului Republican.
Activitatea internă de partid
- 19 aprilie 2013 |
- În cadrul unui briefing de presă, membrii Consiliului reformator al Partidului Liberal au vorbit despre şedinţa formaţiunii din 17 aprilie curent în cadrul căreia au fost excluşi ilegal mai mulţi membri din rîndurile partidului. Totodată, Consiliul de reformare al PL a reiterat necesitatea de reformare a partidului prin convocarea Congresului extraordinar al PL şi alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de preşedinte al partidului.
Activitatea internă de partid • Drepturile şi libertăţile omului
- 18 aprilie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu însoţit de alţi colegi de partid au vorbit despre evenimentele petrecute la şedinţa Biroului Permanent teritorial şi au explicat incidentul cu Vitalie Marinuţă. Potrivit lor, şedinţa din 16 aprilie curent a fost convocată ilegal de Marinuţă, fără sa aibă mandatul partidului şi nici asentimentul preşedintelui filialei Dubăsari, dna Ludmila Crăciun, pentru a convoca biroul permanent.
Activitatea internă de partid
- Mai mulţi lideri ai Partidului Liberal cer reformarea partidului
12 aprilie 2013 |
- Pe 12 aprilie 2013, un grup de deputaţi, miniştri, viceminiştri şi lideri ai structurilor teritoriale ale Partidului Liberal a anunţat crearea Consiliul ad-hoc de reformare a Partidului Liberal. În cadrul conferinţei de presă convocate de membrii grupului a fost dată citirii o declaraţie prin care a fost solicitată organizarea Congresului extraordinar al partidului pentru alegerea prim-vicepreşedintelui Dorin Chirtoacă în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni[…]
Activitatea internă de partid
- 9 aprilie 2013
- Preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa este gata să aleagă un nou prim-ministru cu excepţia lui Vlad Filat. El i-a recomandat lui Filat “să lase fotoliul şi să se odihnească puţin, să se gîndească la ceea ce a făcut”. Totodată, liderul PL şi-a exprimat indignarea în legătură cu acţiunile întreprinse de Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte organizarea examenelor de bacalaureat.
Atitudinea faţă de guvernare • Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 2 aprilie 2013 |
- În cadrul unui briefing de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că formaţiunea sa insistă în continuare că preşedintele PLDM, Vlad Filat nu poate fi numit din nou în funcţi de prim-ministru. “Vlad Filat a compromis priincipiile şi valorile stabilite în cadrul coaliţiei de guvernare. Dacă el va insista să rămână în funcţia de prim-ministru, atunci vom avea alegeri parlamentare anticipate iar PLDM-ul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru aceste alegeri”, a spus Ghimpu.
Atitudinea faţă de guvernare • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 31 martie 2013
- La Chişinău a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova. Membrii prezenţi la şedinţă au decis formarea AIE-3 împreună cu PLDM şi PD iar PLDM să înainteze o altă candidatură la funcţia de Prim-ministru. “În cazul în care PLDM insistă ca Vlad Filat să fie din nou Prim-ministru, atunci să-şi asume declanşarea alegerilor anticipate şi consecinţele care pot afecta pentru mult timp drumul nostru european”, se arată într-un comunicat de presă emis de PL.
Activitatea internă de partid • Atitudinea faţă de guvernare • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 28 martie 2013
- Cei trei lideri ai fostei AIE II s-au întîlnit pentru a discuta despre formarea noii majorităţi parlamentare. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “a fost ca după o ceartă în familie, unde soţul a primit o tigaie în cap, după ce a venit beat acasă. Buimaci aşa, dar unii aşa de calmi, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Am discutat foaie verde lobodă…, o să vă spunem mai tîrziu”. Pe de altă parte Dumitru Diacov a declarat că a fost “un schimb de păreri pe marginea tuturor subiectelor. Domnul Ghimpu a spus tot”. De asemenea, Vlad Filat a spus că “ne vom întîlni de cîte ori va fi nevoie, intensitatea nu contează, ci rezultatul acestor negocieri. Suntem la etapa în care să identificăm soluţii de activitate în cadrul acestei alianţe”.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 28 martie 2013
- În cadrul unui briefing de presă, liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat că nu va susţine candidatura lui Vitalie Pîrlog la funcţia de procuror general. “Ei vor să-l numească pe procuror în funcţie cu majoritatea voturilor, pentru asta nu sunt necesare 51 de voturi necesare pentru adoptarea legilor. Noi nu participăm la aşa jocuri. Dacă acest lucru se va întîmpla, înseamnă că Alianţa pentru Integrare Europeană nu există. Ajungem la limita răbdării noastre, aşa lucrurile nu mai pot continua”, a spus Mihai Ghimpu.
Politici guvernamentale
- 27 martie 2013
- Mai mulţi reprezentanţii în frunte cu conducerea Partidului Liberal au organizat mai multe activităţi la Chişinău cu ocazia aniversării a 95 de ani de la Marea Unire a Basarabie cu România. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “ne pare rău că ultimii 25 de ani stăm pe loc, nu am facut ceea ce trebuia, pentru a fi în marea familia europeană. Îmi exprim speranţa că vom realiza acest deziderat cît mai repede, deoarece totul depinde de noi, de cei care conştientizăm ce înseamnă pentru românii moldoveni Actul Unirii”.
Domeniul socio-cultural • Drepturile şi libertăţile omului
- 22 martie 2013
- Cele trei partide din componenţa fostei AIE 2, au încheiat practic discuţiile asupra proiectului Acordului de constituire al AIE 3, despre aceasta au anunţat negociatorii după o nouă rundă de discuţii. “Deocamdată nu putem spune cînd va fi semnat documentul. Sperăm că el va fi gata pentru semnare pînă la sfîrşitul lunii martie. Este foarte clar că odată cu semnarea unui nou Acord, trebuie să venim într-o haină nouă şi să fim credibili în faţa cetăţenilor. Vom continua discuţiile”, a declarat reprezentantul PL, Corina Fusu. Totodată, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a declarat că “scopul Acordului este de a responsabiliza şi mai mult guvernarea”.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 21 martie 2013
- La finele unei noi runde de negocieri, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL au declarat că noul acord al viitoarei alianţe de guvernare va fi public, iar către finele săptămînii curente vor fi prezentate primele propuneri. Negocierile au durat aproape două ore, iar la finele acestora liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a comunicat că discuţiile sînt în faza de totalizare. “Nu avem prea mult timp pentru negocieri, fiindcă mandatul guvernării nu permite spaţiu de manevră”, a opinat Streleţ. Reprezentanţii PD şi PL au menţionat că “subiectul negocierilor vizează funcţionalitatea guvernării” şi că “se lucrează pentru a ajunge la un model cît mai eficient”.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 19 martie 2013
- Reprezentanţii din partea celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană s-au întrunit la masa tratativelor unde au discutat despre problemele de activitate a puterii executive, despre aceasta a declarat reprezentantul PDM, Adrian Candu. “Am discutat despre mecanismele care ar duce la o funcţionare eficientă a Alianţei. Pentru că o coaliţie poate exista şi funcţiona eficient numai în cazul în care membrii Alianţei comunică între ei, se respectă reciproc”, a declarat negociatorul PL, Corina Fusu.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 19 martie 2013
- La Chişinău s-a desfăşurat şedinţa Biroului Politic al Partidului Liberal. La sfârşitul întrunirii, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că un eventual vot comun PLDM-PCRM pentru demiterea lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului nu înseamnă altceva decât “moartea definitivă a Alianţei”. “Nici nu pot să-mi închipui aşa ceva. Toate aceste jocuri trebuie să aibă un sfârşit”, a declarat Ghimpu.
Activitatea internă de partid • Atitudinea faţă de guvernare • Relaţii interpartinice
- 18 martie 2013
- Negociatorii din partea fostelor partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au reluat procesul de negocieri. “Discutăm viitoarea guvernare care trebuie să fie una mult mai bună decât cea care a fost”, a menţionat Valeriu Lazăr. “Muncim cu toată lumea să construim o nouă barcă care să ne ducă în UE. Există foarte multe probleme care trebuie nu doar discutate ci şi înserate în documentele la care lucrăm noi”, a declarat Valeriu Munteanu. “Suntem într-un proces de analiză şi sper să trecem la concluzii. Se discută problemele care au existat în felul cum a funcţionat Alianţa în Ansamblu”, a ţinut să specifice Iurie Leancă.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 14 martie 2013
- Negociatorii din partea celor trei partide din cadrul fostei AIE II s-au întîlnit la masa tratativelor la a doua rundă de negocieri. “Am avut o discuţie serioasă şi sinceră, consider că am început aceste negocieri cu dreptul”, a declarat după şedinţă negociatorul din partea PL, Corina Fusu. “A fost o rundă productivă, am analizat procesele decizionale, am avut un schimb de viziuni. Din păcate, nu putem să vă spunem nimic mai mult, suntem în faza activă de negocieri”, a confirmat negociatorul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 13 martie 2013
- Reprezentanţii celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană se vor întîlni zilnic la masa tratativelor, despre aceasta a anunţat la finele primei runde de negocieri, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr. “Negocierile se poartă pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, care va asigura formarea unui nou Guvern. Noi nu ne putem permite să tergiversăm procesul de negocieri, din care cauză ne vom întîlni zilnic”, a menţionat oficialul. De asemenea, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a remarcat importanţa demarării procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că tratativele vor fi dinamice.
Evenimente comune • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 13 martie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu s-a arătat convins că nu se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate. De asemenea, Mihai Ghimpu a declarat că RM nu trebuie să se grăbească cu finalizarea negocierilor privind Acordul de Liber Schimb RM-UE, negocierile trebuie să fie continuate şi în luna martie, aprilie şi în noiembrie, pînă cînd nu se va identifica soluţia corectă în raport cu producătorii agricoli autohtoni.
Atitudinea faţă de guvernare • Politica externă / integrare europeană • Politici guvernamentale
- 20 februarie 2013 |
- În cadrul unui briefing de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că toţi funcţionarii implicaţi în scandalurile de corupţie din ultima perioadă trebuie să-şi dea demisia de onoare. “Ca urmare a fărădelegilor devenite publice, ar fi trebuit să aibă loc demisia imediată a tuturor celor implicaţi. Demisia de onoare a tuturor fucţionarilor, inclusiv a prim-ministrului, este iminentă”, a spus Ghimpu. Totodată, preşedintele liberal a subliniat că pledează pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, dar una pentru cetăţeni.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice
- 14 februarie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că nu renunţă la acordul de constituire a AIE. “Acordul rămîne valabil deoarece nu am primit nicio solicitare în scris din partea PLDM. Iar PL se pronunţă pentru păstarea acestei coaliţii şi evitarea alegerilor anticipate, din acest motiv venim cu un mecanism de conciliere”, a opinat Ghimpu. Mecanismului de conciliere prevede ca în următoarea perioadă PDM şi PLDM să pună capăt disensiunilor politice, toţi liderii AIE să se aşeze la masa de conciliere cu participare partenerilor externi iar liderul PLDM să îşi retragă afirmaţiile din 13 februarie curent.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Politici guvernamentale • Relaţii interpartinice
- 10 februarie 2013
- La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal, în cadrul căreia liderul PL, Mihai Ghimpu le-a prezentat delegaţilor informaţii despre situaţia social-politică din Republica Moldova, relaţiile din AIE, progresele înregistrate în realizarea parcursului european, reformele care urmează a fi desfăşurate şi iniţiativele legislative ale deputaţilor PL. Totodată, Consiliul Republican PL a susţinut decizia Biroului Permanent ca Ion Cebanu să fie propus la funcţia de director al Agenţiei “Moldsilva”, iar Octavian Ţâcu — în calitate de Ministru al Tineretului şi Sportului.
Activitatea internă de partid • Atitudinea faţă de guvernare • Politici guvernamentale
- 1 februarie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a prezentat o interpelare adresată Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi Comisiei Parlamentare pentru securitate şi ordine publică, prin care cere desfăşurarea unei anchete în legătură cu declaraţiile preşedintelui fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui Ghimpu, Valeriu Streleţ minte şi dezminte afirmaţiile că a fost “unul dintre primii care a aflat despre întîmplarea din 23 decembrie 2012 din rezervaţia naturală «Pădurea Domnească» unde a fost ucis omul de afaceri, Sorin Paciu”.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice • Situaţii excepţionale
- 23 ianuarie 2013 |
- În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că vede două posibile scenarii de soluţionare a crizei din Alianţa pentru Integrare Europeană: ori se încetează războiul şi reglările de conturi, ori atît Vlad Filat, cît şi Vlad Plahotnciuc îşi dau demisia. “În PLDM sunt oameni care pot fi prim-miniştri şi în PDM sunt oameni care pot deveni prim-vicepreşedinţi de Parlament”, a notat preşedintele liberal.
Atitudinea faţă de guvernare • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice
- 14 ianuarie 2013 |
- Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în şedinţă, în cadrul căreia s-a decis să formeze o comisie de anchetă care va elucida circumstanţele evenimentului tragic din Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” din 23 decembrie, 2012, în urma căruia a decedat omul de afaceri Sorin Paciu. În timpul apropiat, va fi anunţată data şedinţei Parlamentului în care va fi stabilită componenţa comisiei, instrumentele necesare ale activităţii acesteia şi atribuţiile, au declarat liderii AIE.
Evenimente comune • Drepturile şi libertăţile omului • Relaţii interpartinice • Situaţii excepţionale