Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Congresul III Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 decembrie 2009
Congresul III Extraordinar al PLDM

La 19 decembrie 2009, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul al treilea Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova. La Congres au participat 1800 de delegaţi din partea organizaţilor teritoriale ale partidului, care reprezintă peste 35 de mii de membri ai PLDM.

Congresul a luat în dezbatere situaţia social-politică şi economică din ţară, probleme ce ţin de activitatea Partidului Liberal Democrat din Moldova în noua sa calitate de partid de guvernămînt. Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de preşedintele partidului, Vlad Filat, menţionînd că acest congres este determinant nu numai pentru PLDM, ci şi pentru întreaga societate. “La Congresul II al PLDM, desfăşurat în luna septembrie 2009, în oraşul Bălţi, am spus că de ponderea partidului nostru în Parlament va depinde viitoarea guvernare. Aşa şi este. Acum vă spun cu toată încrederea că la viitoarele alegeri parlamentare PLDM va fi cel mai important şi mai influent partid din Republica Moldova”, a declarat Vlad Filat în finalul raportului.

În dezbateri au luat cuvîntul deputaţii Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM, ministru al Justiţiei, Liliana Palihovici, vicepreşedinte al partidului, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Iurie Leancă, ministru de Externe, George Mocanu, preşedinte al organizaţiei tineretului liberal-democrat, Veaceslav Negruţă, ministru de Finanţe, Dora Dimitrova, preşedinte al organizaţiei teritoriale Taraclia a PLDM, Aliona Goţa, primar de Cucoara, raionul Cahul, Nicolae Rusu, preşedinte al organizaţiei de tineret Cantemir a PLDM, accentuînd că Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut un rol decisiv în demararea procesului de reformare şi integrare europeană a ţării noastre.

La congres a luat cuvîntul şi preşedintele Asociaţiei “Parlamentul 90”, Petru Sandulachi, care a prezentat Declaraţia de aderare la PLDM a unui grup de deputaţi din primul Parlament ales în mod democratic (1990–1994).

Prim-vicepreşedintele PLDM, deputatul Mihai Godea, a argumentat necesitatea modificării Programului Politic al formaţiunii, reieşind din noul statut al PLDM de partid de guvernămînt. Delegaţii au adoptat în unanimitate modificările propuse la Programul politic şi la Statutul PLDM.

Congresul al treilea Extraordinar al PLDM a trasat obiectivele şi acţiunile partidului în perioada imediat următoare.