Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Evenimente ale Partidului Liberal Democrat din Moldova din 2011

16 decembrie 2011
Partidele din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.

Politici guvernamentaleRelaţii interpartinice

Congresul V al Partidului Liberal Democrat din Moldova
11 decembrie 2011 | 
Pe 11 decembrie 2011, la Chişinău şi-a ţinut lucrările cel de-al V-lea Congres al Partidului Liberal Democrat din Moldova la care au participat 2000 delegaţi din partea organizaţiilor teritoriale ale partidului. De asemenea, la for au fost prezenţi în calitate de invitaţi parlamentari europeni, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media[]

Activitatea internă de partid

3 decembrie 2011
La Chişinău s-a desfăşurat Conferinţa Naţională a Tineretului Liberal Democrat din Moldova, la care au participat 800 delegaţi din toate raioanele Republicii Moldova. Delegaţii la forum au adoptat modificări în Regulamentul de activitate şi au ales conducerea organizaţiei. Astfel, cu votul unanim, în funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PLDM a fost reales deputatul George Mocanu, iar vicepreşedinţi au devenit Mihaela Spătaru şi Andrei Spânu. Totodată, a fost aprobată lista de 67 de membri ai Consiliului de conducere a organizaţiei. De asemenea, delegaţii au adoptat Rezoluţia Conferinţei Naţionale a Tineretului Liberal Democrat din Moldova.

Activitatea internă de partid

2–4 decembrie 2011
La Drochia, Edineţ, Criuleni şi mun. Chişinău au fost organizate Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului Liberal Democrat din Moldova. În cadrul evenimentelor au fost audiate rapoartele de activitate ale organizaţiilor, au fost evaluate activităţile de partid în campaniile electorale, au fost identificate dificultăţile şi factorii de risc, precum şi trasarea de noi obiective. Totodată, au fost delegaţi reprezentanţii pentru Congresul din decembrie 2011.

Activitatea internă de partid

30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.

AlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

23 noiembrie 2011 | 
Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că formaţiunea sa cere Parlamentului să adopte iniţial Bugetul de Stat, apoi să organizeze alegeri prezidenţiale. Valeriu Streleţ a subliniat că “nu ne putem permite să intrăm în anul 2012 fără de buget, aşa cum s-a întîmplat la finele anului 2010”. Potrivit lui, dacă Bugetul va fi votat în trei lecturi de Parlament pînă la finele anului, atunci alegerile prezidenţiale pot fi organizate chiar în decembrie.

AlegeriAtitudinea faţă de guvernarePolitici tarifare

19–20 noiembrie 2011
Organizaţiile teritoriale de la Rîşcani, Soroca şi Comrat ale Partidului Liberal Democrat din Moldova s-au întrunit în şedinţe. Pe ordinea de zi a şedinţelor au figurat mai multe chestiuni, printre care: evaluarea activităţii organizaţiei sectoriale, starea de lucruri după alegerile locale, precum şi situaţia social-politică actuală din ţară. De asemenea, participanţii la şedinţe au aprobat listele de delegaţi la Congresul V al PLDM.

Activitatea internă de partid

15 noiembrie 2011 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa va acţiona în continuare pentru a alege preşedintele şi a evita alegerile anticipate. “Declanşarea alegerilor anticipate se face împotriva voinţei poporului, iar cei care se ridică împotriva voinţei cetăţenilor, trebuie să-şi asume consecinţele”. Vlad Filat a mai punctat că şi partenerii externi ai Republicii Moldova se arată îngrijoraţi de posibilitatea declanşării unor eventuale alegeri anticipate, fără a fi epuizate toate posibilităţile actuale pentru alegerea preşedintelui.

Atitudinea faţă de guvernareRelaţii interpartinice

15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.

AlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.

AlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

13 noiembrie 2011
La Căuşeni s-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la care au participat 123 de delegaţi. La eveniment au mai fost prezenţi deputatul PLDM, Nicolae Juravschi, şi membrul Consiliului Politic Naţional al PLDM, Vladimir Ţurcan. Delegaţii la conferinţă au discutat raportul privind starea de lucruri în raionul Căuşeni după alegerile locale, situaţia social-politică actuală din ţară precum şi s-a aprobat o listă de 76 de delegaţi la Congresul V al PLDM.

Activitatea internă de partid

11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.

AlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

AlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

5 noiembrie 2011
La Bălţi a avut loc prima Adunare Generală a Organizaţiei de Femei a Partidului Liberal Democrat din Moldova. La eveniment au participat peste 65 de doamne liberal democrate, care au audiat raportul de activitate pentru perioada 2010–2011, au trasat priorităţile pentru perioada imediat următoare şi au ales noua conducere a organizaţiei.
În calitate de preşedinte a Organizaţiei de Femei Bălţi a PLDM a fost aleasă, cu unanimitate de voturi, Elena Covaliuc, lector la Universitatea de Stat “Alecu Russo”, iar vicepreşedinţi — Irina Blându şi Ludmila Reznic.

Activitatea internă de partid

1 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova a lansat Programul de Transparenţă Instituţională “Tinerii guvernează”. Programul are drept scop promovarea transparenţei instituţiilor publice şi a încrederii în relaţia dintre tineri şi instituţiile statului. În cadrul programului vor fi implicaţi 500 de tineri (liceeni, studenţi, tineri absolvenţi), care pe parcursul lunii noiembrie vor vizita Guvernul, Parlamentul, ministerele, dar şi alte autorităţi publice centrale.

Activitatea internă de partidDomeniul socio-cultural

31 octombrie 2011 | 
“Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi va continua activitatea pornind de la angajamentul asumat în faţa alegătorilor, fără a se lăsa influenţat de interese de partid sau de grup. Vom fi mai principiali în promovarea obiectivelor pe care ni le-am propus”, despre aceasta a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după şedinţa activului partidului. Totodată, la şedinţa activului PLDM a fost făcută o evaluare a pregătirii către Congresul V al PLDM, la care, pe lângă alegerea noii conduceri a partidului şi ajustarea Statutului şi a Programului, se va discuta despre activitatea de mai departe a PLDM.

Activitatea internă de partidPolitici guvernamentale

29–30 octombrie 2011
La Vadul lui Vodă a avut loc un seminar de instruire cu genericul “Planificarea strategică în cadrul Organizaţiei de Femei a PLDM”, la care au participat peste 50 de femei lider din cadrul Organizaţiilor Teritoriale ale PLDM. În cadrul instruirii au fost abordate subiecte de planificare strategică, tipuri, tehnici şi metode care contribuie la realizarea obiectivelor propuse, specificul activităţilor politice în cadrul Organizaţiei de Femei şi colaborarea între organizaţiile de femei în elaborarea unei campanii sau platforme de comunicare comune pe subiecte regionale de interes general.

Activitatea internă de partid

25 octombrie 2011
Liderul PLDM, premierul Vlad Filat i-a convocat în şedinţă comună pe deputaţii şi reprezentanţii formaţiunii în guvern, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte ce ţin de situaţia social-politică actuală, remanierile în cadrul Cabinetului de Miniştri, precum şi pregătirea Congresului V al PLDM. În cadrul schimbului de opinii vizavi de remanierile din Guvern s-a ajuns la concluzia că acum prioritatea absolută este alegerea preşedintelui. Totodată, preşedintele PLDM a precizat că va cere în continuare demisia Procurorului General, care a acţionat ineficient în timpul recentelor atacuri raider şi în evenimentele legate de cazul bloggerului rus Eduard Baghirov.

Activitatea internă de partidPolitici guvernamentale

17 octombrie 2011
Liderii PLDM, PDM şi PL s-au convocat într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia politică din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca urmare a diversiunilor recente dintre cei trei lideri. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că joi, 20 octombrie va fi clar “dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2”. “Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe”, a spus acesta. De cealaltă parte, Vlad Filat, a confirmat că “joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem”. De asemenea, Mihail Ghimpu crede că Alianţa e îngropată, a rămas cine să arunce ţărâna. “Îmi pare că s-au epuizat toate posibilităţile mele şi ale PL pentru funcţionarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat”, a conchis acesta.

Evenimente comunePolitici guvernamentaleRelaţii interpartinice

8 octombrie 2011 | 
La Chişinău, s-a întrunit în şedinţă Consiliul Politic Naţional (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova. CPN a aprobat data Congresului V ordinar al PLDM, care va avea loc la 11 decembrie 2011. La congres vor fi operate ajustări la Programul şi Statutul PLDM, vor fi alese organele de conducere ale partidului, precum şi vor fi făcute totalurile celor 4 ani de activitate.

Activitatea internă de partid

8 octombrie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a convocat la Chişinău, primul Forum al Tinerilor Aleşi Locali. Peste 140 tineri primari, consilieri raionali şi locali din republică s-au întrunit pentru a discuta despre problemele autorităţilor administraţiei publice locale, modul în care tinerii aleşi locali pot atrage noi resurse pentru localităţile lor, dar şi pentru a face schimb de experienţă şi cunoştinţe. Prezent la eveniment, liderul PLDM, Vlad Filat a menţionat necesitatea lansării de noi iniţiative locale, astfel încât cei care au primit mandatul de ales local să-l reprezinte cu responsabilitate.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

4 octombrie 2011
Preşedintele PLDM, Vlad Filat şi Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin au avut o întîlnire, în cadrul căreia au discutat despre depăşirea crizei politice. În cadrul întâlnirii, care a avut loc la sediul PCRM, cei doi lideri de partide au discutat despre situaţia politică din ţară şi măsurile ce se impun în vederea depăşirii crizei constituţionale. Vlad Filat şi Vladimir Voronin şi-au expus punctele de vedere în acest sens, convenind asupra necesităţii continuării dialogului în vederea identificării unei soluţii pentru depăşirea impasului politic.

Evenimente comuneRelaţii interpartinice

28 septembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre agenda şedinţelor Legislativului din 29–30 septembrie curent. De asemenea, liderii AIE au discutat despre eventualitatea retragerii statutului de judecător a preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, pentru declaraţii politice.

Evenimente comuneDrepturile şi libertăţile omuluiPolitici guvernamentale

24–25 septembrie 2011
La Vadul-lui-Vodă s-a desfăşurat un seminar de instruire pentru circa 30 de aleşi locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. Seminarul a avut drept obiectiv consolidarea capacităţilor decizionale pentru noii aleşi locali ai PLDM.
Principalele subiecte de studiu s-au referit la elaborarea actelor normative, organizarea APL, atribuţiile si competenţele administraţiei publice locale, transparenţa în APL.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

24 septembrie 2011 | 
La Chişinău, avut loc Conferinţa de constituire a Asociaţiei Aleşilor Locali (AAL) a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la care au participat aprox. 500 de primari şi consilieri aleşi pe lista PLDM din toate raioanele republicii. În cadrul şedinţei de constituire a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a AAL şi au fost alese organele de conducere. Preşedinte al asociaţiei a fost ales deputatul Tudor Deliu.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

23 septembrie 2011 | 
Preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ a expus în cadrul unei conferinţe de presă poziţia PLDM faţă de reforma constituţională şi politica fiscală pentru 2012. Partidul Liberal Democrat pledează pentru o reformă constituţională ca modalitatea de depăşire a crizei politice, doar după ce vor fi epuizate toate posibilităţile de alegere a şefului statului, pe care le oferă actuala Lege Supremă. În altă ordine de idei, Valeriu Streleţ a menţionat că criticile aduse recent de democraţi Proiectului de politici fiscale pentru anul 2012 nu sunt altceva decât o listă de interese de business ale unei părţi din PD.

Atitudinea faţă de guvernarePolitici guvernamentaleRelaţii interpartinice

18 septembrie 2011
A avut loc şedinţa de constituire a Asociaţiei Teritoriale Ungheni a Aleşilor Locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. Printre obiectivele AAL s-a accentuat: dezvoltarea capacităţii manageriale a aleşilor locali, asigurarea cooperării şi transferului de experienţă între membrii asociaţiei, organizarea activităţilor pentru formarea şi perfecţionarea continuă a aleşilor, selectarea, instruirea şi promovarea potenţialilor candidaţi pentru viitoarele alegeri locale.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

9 septembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că formaţiunea sa consideră legală decizia Biroului Politic Permanent al Parlamentului de a respinge solicitarea PCRM privind convocarea unei şedinţe extraordinare a Legislativului. “Solicitarea PCRM nu a putut fi admisă pe motiv că demersul lor a fost semnat în original doar de 23 de deputaţi, în timp ce celelalte semnături ale deputaţilor comunişti aflaţi într-o deplasare în China au fost trimise prin fax”, a menţionat Streleţ.
Potrivit lui, respingerea demersului PCRM nu înseamnă că PLDM renunţă să discute în profunzime în cadrul Parlamentului situaţia creată pe piaţa financiar-bancară din Moldova.

Politici guvernamentalePolitici tarifareRelaţii interpartinice

7 septembrie 2011 | 
PLDM nu a abandonat ideea convocării unei sesiuni extraordinare a Legislativului în legătură cu atacurilor de tip raider asupra unor bănci, ci doar ne-am conformat deciziei colegilor din cadrul AIE pe motiv că în luna septembrie mai mulţi deputaţi se vor afla în delegaţii peste hotare, aceste precizări au fost făcute de Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, în cadrul unui briefing de presă.

Atitudinea faţă de guvernarePolitici guvernamentaleRelaţii interpartinice

6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.

AlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

6 septembrie 2011
Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului iar drept temei pentru sesiune este “necesitatea de a realiza audieri parlamentare la subiectul atacurilor raider asupra cîtorva bănci («Moldova Agroindbank», «Universalbank», «Banca de Economii» şi «Victoriabank») şi a unei companii de asigurări (ASITO)”. De asemenea, deputatul liberal-democrat a menţionat că PLDM a elaborat “un pachet legislativ antiraider, care va preveni acţiunile asemănătoare din viitor”.

Politici guvernamentalePolitici tarifare

4 septembrie 2011
La Călăraşi şi la Drochia, s-au desfăşurat şedinţele de constituire a Asociaţiilor Teritoriale a Aleşilor Locali a PLDM. Scopul acestor asociaţii este să asigure comunicarea şi conlucrarea administraţiei publice locale cu organele centrale, pentru o activitate eficientă în interesul fiecărei localităţi în parte. Membrii prezenţi la şedinţe au aprobat Statutul asociaţiilor şi au ales organele de conducere.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

3–4 septembrie 2011
La Vadul lui Vodă a avut loc un seminar de instruire privind consolidarea capacităţilor decizionale pentru noii aleşi locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. În cadrul instruirii, experţii au explicat primarilor care sunt atribuţiile şi competenţele administraţiei publice locale, cum se face organizarea APL, cum se scriu proiectele, dar şi cum se formează bugetul local al unei primării. La seminar au participat 36 de primari din 17 raioane ale republicii.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

29 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că pe durata sesiunii parlamentare de primăvară-vară, PLDM a avut 28 de iniţiative legislative, dintre care 6 au fost adoptate, alte 21 se află în proces de lucru, una a fost retrasă, iar una respinsă. De asemenea, împreună cu colegii din AIE, deputaţii PLDM au prezentat 12 iniţiative legislative, dintre care 8 au fost adoptate. Valeriu Streleţ susţine că în AIE există opoziţie care este alimentată de frustrările acelora care au obţinut scoruri modeste în campania electorală. De asemenea, reprezentantul PLDM şi-a exprimat speranţa că viitoarea sesiune a Parlamentului va fi mult mai eficientă şi mai responsabilă, iar rezultatele — resimţite de fiecare cetăţean în parte.

Atitudinea faţă de guvernarePolitici guvernamentale

22 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii PLDM Maria Ciobanu şi Tudor Deliu au declarat că “dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este profund afectată de situaţia deplorabilă în care s-a împotmolit justiţia moldovenească”, declaraţie făcută în legătură cu invalidarea mandatului primarului în exerciţiu al comunei Ciorăşti, Valeriu Rusu, candidat la alegerile locale pe lista PLDM. “În perioada electorală s-a făcut totul pentru a corupe cetăţenii cu drept de vot din primăria Ciorăşti: au fost distribuite mii de pomeni electorale, lei, dolari, ba chiar şi chei de la microbuze. În comiterea acestor acţiuni nelegitime au fost implicaţi persoane din anturajul conducerii PD şi Procuraturii Nisporeni”, a specificat Valeriu Rusu.

Administraţie publicăAlegeriDrepturile şi libertăţile omului

20 iulie 2011
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre agenda Guvernului şi Parlamentului la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară, s-a discutat despre cele mai importante proiecte de legi, s-a discutat despre politica bugetar-fiscală. Totodată, s-a discutat şi despre festivităţile cu ocazia celebrări a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.

Domeniul socio-culturalPolitici guvernamentaleRelaţii interpartinice

20 iulie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, tensionează situaţia din cadrul Alianţei de guvernare, lansînd acuzaţii şi insinuări fără probe la adresa deputatului PLDM, Veaceslav Ioniţă. “Ghimpu trebuia să respecte procedura, adică să aştepte raportul Comisiei parlamentare de anchetă. După ce Comisia va trage concluziile privind cine a comis eroarea în aşa-numita lege a cazinourilor, el ca orice deputat va putea face comentarii”, a spus Streleţ.

Atitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omuluiPolitici guvernamentale

20 iulie 2011 | 
Tineretul Liberal Democrat din Moldova a fost admis în calitate de membru observator în Organizaţia de studenţi şi tineri a Partidului Popular European — Studenţii Democraţi Europeni, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele TLDM George Mocanu. “Prin aceasta decizie, TLDM a devenit parte a uneia dintre cele mai mari organizaţii europene de studenţi şi tineri. Acest fapt reprezintă recunoaşterea rolului pe care l-a avut şi îl are Organizaţia de Tineret a PLDM în promovarea intereselor tinerilor, în readucerea şi dezvoltarea democraţiei în Moldova, dar şi a efortului de a construi o nouă clasă politică”, a spus Mocanu.

Colaborarea internaţională

19 iulie 2011 | 
Deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ a declarat într-o conferinţă de presă că fracţiunea sa a înregistrat la Parlament un proiect de modificare a Legii cu privire la Guvern. “Modificările ar permite ca hotărârile Guvernului să fie adoptate cu votul majorităţii miniştrilor prezenţi la şedinţă, iar ordonanţele să fie adoptate cu votul majorităţii Guvernului”, a specificat Streleţ. Un alt proiect legislativ prevede răspunderea politică şi juridică colectivă şi individuală a membrilor Guvernului, inclusiv a funcţionarilor de demnitate publică. De asemenea, cel de-al treilea proiect propus de PLDM, vizează statutul juridic al deputaţilor primului Parlament, care au semnat Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 şi prevede acordarea unor facilităţi.

Politici guvernamentale

15–17 iulie 2011
Organizaţia de Femei a Partidului Liberal Democrat, în parteneriat cu IRI, a instruit 40 de lideri femei din cadrul raioanelor republicii în domeniul planificării strategice şi al comunicării politice eficiente. De asemenea, OF PLDM, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, a mai instruit 55 de femei primar în domeniul Administraţiei Publice Locale. În cadrul Şcolii de Vară “Cum e să fii eficientă în cadrul Administraţiei Publice Locale: realităţi şi practici de succes”, doamnele primar au beneficiat de instruiri practice, au prezentat bunele experienţe în perioada exercitării mandatului de primar şi au avut posibilitatea să formuleze întrebări reprezentanţilor puterii centrale.

Activitatea internă de partidAlegeri

14 iulie 2011
A fost convocată şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană la care au participat liderii celor trei partide parlamentare. “Toţi partenerii au accentuat necesitatea păstrării formatului actual al Alianţei. Am convenit de comun acord că ne vom reuni vineri după masă, pentru a discuta despre funcţionalitatea Alianţei, calitatea actului guvernării şi alegerea şefului statului”, a spus preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadîrcă. Totodată, liderul PLDM, Vlad Filat împreună cu Valeriu Streleţ şi Iurie Leancă — au părăsit primii şedinţa şi au refuzat să facă vreo declaraţie pentru presă. Cu toate acestea, liderul fracţiunii parlamentare a democraţilor, Dumitru Diacov, susţine că întrunirea a avut loc într-o atmosferă calmă.

Activitatea internă de partidRelaţii interpartinice

14 iulie 2011
S-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat circa 350 de membri de partid, reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor de sector din municipiul Chişinău. Delegaţii au audiat raportul de activitate privind implicarea structurilor primare în desfăşurarea campaniei pentru alegerile locale generale şi au ales organele de conducere a OT Chişinău. Cu votul majorităţii, în funcţia de preşedinte al structurii teritoriale a PLDM a fost ales Sergiu Palihovici.

Activitatea internă de partidAdministraţie publică

13 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova acuză PDM că ar dori să acapareze puterea locală în raioanele unde PLDM a obţinut majoritatea mandatelor de consilieri, despre aceasta a declarat la o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. “Nu vom accepta compromisuri. Partidul Democrat se face vinovat pentru tergiversarea formării alianţelor locale, din cauză că a insistat asupra unui proiect neacceptabil de repartizare a funcţiilor”, a spus deputatul. Valeriu Streleţ nu mai vede necesitatea semnării unui Acord privind formarea coaliţiilor locale, odată ce procesul de alegere a preşedinţilor de raioane a început.

Administraţie publicăAlegeriRelaţii interpartinice

11 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova susţine că liderii Alianţei de guvernare nu ar trebui să intervină în activitatea consiliilor locale, obligîndu-i să voteze pentru un anumit preşedinte de raion, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui, liberalii şi democraţii din teritoriu nu discută nici un fel de repartiţii ale funcţiilor pînă nu vine cifra de la conducerea partidului din Chişinău. “Vrem să-i convingem ca ei să negocieze singuri. Conducerea de la centru nu ar trebui să aibă ingerinţe în activitatea consiliilor. Liberalii şi democraţii, care pretind la 5 sau 11 preşedinţi de raion, au şansa să rămînă cu nimic”, a conchis liberal-democratul.

Administraţie publicăAlegeriRelaţii interpartinice

4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.

Administraţie publicăAlegeriEvenimente comuneRelaţii interpartinice

28 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că formaţiunea sa constată inteţirea atacurilor cercurilor oligarhice asupra instituţiilor statului în scopul de a-şi păstra vechile sfere de influenţă. La conferinţă au fost prezenţi şi membrii PLDM Veaceslav Ioniţă, Tudor Deliu şi Simion Furdui care au dat clar de înţeles că persoane din AIE ar sta în spatele unor oligarhi care nu doresc să-şi piardă zonele de influenţă şi prin atacurile din ultima vreme asupra PLDM încearcă să inducă în eroare şi să manipuleze opinia publică. În acest context, membrii PLDM au făcut un apel către toţi politicienii, în special către cei care reprezintă guvernarea, să dea dovadă de demnitate şi să se opună ofensivei exponenţilor cercurilor oligarhice, care au sărăcit ţara pe durata guvernării comuniste şi încearcă să facă acelaşi lucru şi acum.

Atitudinea faţă de guvernareDrepturile şi libertăţile omului

25 iunie 2011
În incinta Palatului Naţional din Chişinău, a avut loc întrunirea noilor aleşi locali din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care s-a făcut bilanţul alegerilor locale desfăşurate pe 5 şi 19 iunie şi s-a discutat despre modul de gestionare a rezultatelor înregistrate. Reuniunea aleşilor locali a adoptat decizia de a reforma Asociaţia Primarilor Liberal Democraţi şi de a crea un Departament specializat în cadrul PLDM, care va avea scopul să asigure comunicarea şi conlucrarea cu administraţia publică locală. La finele întrunirii, primarii şi consilierii au adoptat Declaraţia aleşilor locali ai PLDM, în care se menţionează că rezultatul obţinut în alegeri este expresia efortului comun şi a încrederii acordate de alegători.

Activitatea internă de partidAlegeri

23 iunie 2011
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la Summit-ul Partidului Popular European de la Bruxelles. Oficialii europeni l-au felicitat pe preşedintele PLDM pentru rezultatele bune înregistrate la alegerile locale. În context, liderul PLDM a notat că rezultatele obţinute de AIE în aceste alegeri permit formarea coaliţiilor democratice la nivel local, care este unica modalitate de a asigura continuitatea reformelor demarcate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

Colaborarea internaţionalăRelaţii interpartinice

21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.

AlegeriPolitici guvernamentaleRelaţii interpartinice

20 iunie 2011 | 
“Partidul Liberal Democrat este câştigătorul alegerilor din Republica Moldova pentru funcţia de primar. În doar trei ani si jumătate de la înfiinţare, PLDM reuşeşte să fie partidul cu cei mai mulţi primari din Republica Moldova”, despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat. El a anunţat că, în cel mai scurt timp, PLDM împreună cu partidele din AIE va demara formarea coaliţiilor la nivel de teritoriu şi a exclus din start orice alianţă cu comuniştii. Totodată, liderul liberal-democrat i-a urat succes primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi i-a promis tot sprijinul necesar.

Alegeri

13 iunie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a semnat Memorandumul de Înţelegere privind consultările şi cooperarea cu Uniunea pentru o Mişcare Populară din Franţa. Acordul a fost semnat de Preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi consilierul politic al UMP, Thierry Mariani, Secretar de Stat pentru Transport al Franţei. În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, a declarat că “Franţa ne acordă o susţinere tot mai mare în procesul de integrare europeană, iar UMP este partidul aflat la guvernare, care prin politicile sale influenţează în măsură determinantă modul în care Franţa percepe vecinătatea europeană şi perspectiva de extindere a Uniunii Europene”.

Colaborarea internaţionalăRelaţii interpartinice

Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]

AlegeriRelaţii interpartinice

7 iunie 2011 | 
La Chişinău, a fost convocat în şedinţă activul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a face totalul rezultatelor obţinute la alegerile locale generale din 5 iunie. Astfel, conform datelor prezentate, PLDM are deja aleşi 119 primari, iar 289 de candidaţi liberal democraţi se vor duela în turul doi de scrutin. Conform votului politic, PLDM a obţinut un scor de 26,65 la sută din sufragii pentru consiliile municipale şi raionale, rezultat similar celui din alegerile parlamentare. Liderul PLDM, Vlad Filat, a îndemnat colegii de partid să se mobilizeze şi să depună maxim efort pentru a înregistra un rezultat cât mai bun în localităţile unde va avea loc turul doi al scrutinului. De asemenea, Filat a reiterat sprijinul PLDM pentru Dorin Chirtoacă la funcţia de primar general al capitalei în turul doi al alegerilor, pentru a continua cursul democratic al Chişinăului.

Administraţie publicăAlegeriRelaţii interpartinice

25 mai 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a prezentat Angajamentul pentru modernizarea structurilor Primăriei, în acest sens, echipa de consilieri liberal-democraţi îşi propune să elimine toate situaţiile de conflict de interese, când aceeaşi funcţionari sunt responsabili de contractarea, executarea, controlul şi recepţionarea anumitor lucrări; să lichideze toate subdiviziunile create artificial şi să creeze noi subdiviziuni care sunt necesare, dar lipsesc. Totodată, PLDM propune crearea unei Direcţii care va gestiona patrimoniul public municipal, precum şi elaborarea unui registru electronic al proprietăţii oraşului.

Administraţie publicăAlegeri

23 mai 2011 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi vicepreşedintele Partidului Popular European, Gunnar Hockmark, au susţinut o conferinţă de presă comună, după întrevederea oficială ca a avut loc la sediul PLDM. “Reformele care urmează să le implementăm vor fi de o intensitate şi complexitate mai mare şi avem nevoie de mobilizare internă, de o democratizare continuă, dar şi de implicarea directă a partenerilor noştri europeni din cadrul PPE”, a menţionat Vlad Filat. La rîndul său, vicepreşedintele PPE, Gunnar Hockmark, a salutat progresul înregistrat de Republica Moldova şi reformele implementate până în prezent.

Colaborarea internaţionalăPolitica externă / integrare europeanăRelaţii interpartinice

20 mai 2011
Victor Bodiu, candidat PLDM la funcţia de consilier municipal a avut întâlniri cu studenţii de la ASEM şi cu cei de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. În cadrul acestor vizite, Victor Bodiu a prezentat angajamentul electoral al PLDM pentru alegerile locale, a discutat cu profesorii şi studenţii despre problemele cu care se confruntă. El a promis studenţilor că va depune tot efortul pentru a motiva tinerii care absolvesc o facultate să nu plece peste hotare, ci să-şi găsească un loc de muncă acasă. Astfel, în următorii 4 ani, echipa PLDM în CMC se angajează să deschidă 25 000 de locuri de muncă bine plătite.

AlegeriDomeniul socio-cultural

19 mai 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a prezentat Angajamentul pentru transformarea străzii Mitropolit Varlaam în zonă pietonală a Chişinăului. Victor Bodiu, candidat la funcţia de consilier în CMC a declarat că proiectul de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală este parte integră a unui obiectiv mai larg ce presupune revitalizarea complexă şi integrată a centrului istoric al Chişinăului. Totodată, candidatul la funcţia de consilier municipal, Ghenadie Ivaşcenco, a declarat că ideea creării zonei pietonale a apărut încă în anii 80, dar niciodată nu a avut suport politic adecvat. Şi doar la finele anului 2010 a fost definitivat un Concept de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală.

AlegeriDomeniul socio-cultural

18 mai 2011 | 
La Chişinău a avut loc o manifestaţie consacrată Centrului istoric al Chişinăului la care a participat candidatul PLDM la funcţia de consilier municipal, Victor Bodiu. Potrivit lui, viitorul Consiliu Municipal Chişinău urmează să definitiveze şi să aprobe Planul Urbanistic detaliat pentru centrul istoric al capitalei şi să aprobe un nou Registru ajustat monumentelor de importanţă locală, până la 14 octombrie 2011. Acţiunea s-a desfăşurat pe locul fostului Conac urban Teodosiu, în faţa Ministerului Agriculturii.

Administraţie publicăAlegeriDomeniul socio-cultural

11 mai 2011 | 
Candidatul la funcţia de consilier municipal din partea PLDM, Victor Bodiu, a prezentat Angajamentul Partidul Liberal Democrat din Moldova pentru modernizarea infrastructurii drumurilor în mun. Chişinău. Principalele angajamente pe care şi le asumă PLDM sunt: reparaţia capitală a străzilor principale de importanţă orăşenească şi de sector (~100 km) şi asigurarea unor substanţiale reabilitări de drumuri din interiorul cartierelor (~200 km); reparaţia capitală a tuturor pasajelor pietonale subterane; modernizarea întregului sistem de semaforizare, inclusiv prin extinderea semaforizării pentru alte cel puţin 30 intersecţii rutiere dificile în vederea fluidizării şi securizării traficului; asfaltarea a cel puţin 10 străzi periferice actualmente nepavate; amenajarea a peste 2 mii locuri noi de parcare în partea centrală a oraşului.

Alegeri

9 mai 2011
În cadrul unei conferinţe de presă, coordonatorul staff-ului electoral al PLDM, Vadim Pistrinciuc, a declarat că Partidul Liberal Democrat din Moldova va sesiza Procuratura Generală, MAI şi CEC în legătură cu apariţia unul alt fals mediatic întitulat “Timpul Chişinăului”, distribuit la 8 mai, în cutiile poştale din capitală. El a catalogat tipăritura ca fiind “un atac dur asupra PLDM” în care apare o serie de articole denigratoare în adresa lui Victor Bodiu, cap de listă la funcţia de consilier municipal al PLDM pentru Primăria Chişinău. “Condamnăm vehement această strategie ilegală de luptă în campania electorală. Asemenea acţiuni mai aduc prejudicii de imagine şi discreditează mass-media”, a declarat Pistrinciuc.

AlegeriDrepturile şi libertăţile omuluiMass-media

9 mai 2011
La Cahul, peste 100 de membri ai PLDM, printre care şi candidaţii formaţiunii la funcţiile de consilieri raionali, primari şi consilieri orăşeneşti şi săteşti din raionul Cahul s-au lansat oficial în campania electorală pentru alegerile generale din 5 iunie. Victor Aramă, preşedintele filialei Cahul a PLDM, a declarat că echipa liberal-democrată din Cahul este una competentă, profesionistă, capabilă să administreze eficient interesele localităţilor raionului.

Alegeri

8 mai 2011 | 
La Chişinău, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a lansat în campania naţională pentru alegerile generale din 5 iunie 2011, eveniment la care au fost prezenţi candidaţii PLDM la funcţia de primar şi consilier local din toate raioanele Republicii Moldova. Preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat că “vom oferi cetăţenilor condiţii să poată trăi cu demnitate şi prosperitate în propria lor ţară. Iar cei plecaţi peste hotare să poată reveni acasă — să construim o Moldovă europeană, care va asigura depturi depline pentru cetăţeni”. De asemenea, prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă a declarat că “Europa a salutat decizia anunţată pe 6 mai de preşedintele PLDM, Vlad Filat, de a-l retrage pe Victor Bodiu din campania pentru funcţia de primar de Chişinău”. “Sacrificiile tactice imediate vor aduce beneficii pe viitor”, a precizat Leancă.

Alegeri

6 mai 2011 | 
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu, a fost retras din cursa electorală în favoarea candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, despre aceasta a anunţat în cadrul unui briefing de presă liderul PLDM, Vlad Filat. “Noi şi în continuare considerăm că Victor Bodiu este cel mai bun candidat pentru funcţia de primar. Nu este vorba de vreo cedare, ci de un sacrificiu, pentru a readuce claritatea pe scena politică. Facem un demers şi către alte partide să urmeze gestul nostru, care sperăm că va fi unul mobilizator. Salvarea Alianţei pentru Integrare Europeană nu depinde doar de PLDM. Demersul nostru urmează să fie luat şi de alte partide. Noi am făcut primul pas”, a spus Filat. El a precizat că PLDM va continua campania electorală pentru a obţine un număr important de voturi în cadrul Consiliului Municipal Chişinău.

AlegeriRelaţii interpartinice

4 mai 2011
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat că plecarea lui Mihai Godea din partid şi toate declaraţiile acestuia legate de acţiunea dată sunt un atac direct la persoana liderului PLDM iar forţele care stau în spatele unor asemenea acţiuni vor fi descoperite după alegerile locale din 5 iunie 2011. Vlad Filat a opinat că fostul său coleg de partid loveşte în Alianţa de guvernămînt, iar de pe urma acestui fapt au de cîştigat doar comuniştii şi candidatul lor la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon. Potrivit liderului PLDM, formaţiunea pe care o conduce va fi în continuare în acţiune, iar după alegerile locale urmează să-şi confirme atât poziţia în spectrul politic, cât şi platforma de dezvoltare în continuare.

Activitatea internă de partidAlegeri

4–8 mai 2011
La Budapesta, Ungaria, s-a desfăşurat cursul “Managementul organizaţiilor politice”, organizat de către Institutul Robert Schuman în colaborare strânsă cu Academia Politică a Partidului Popular Austriac, training la care au participat reprezentanţii partidelor membre sau cu statut de observatori ai Partidului Popular European. PLDM a fost reprezentat de către Ion Borodac, membru al Organizaţiei Teritoriale Bălţi. În cadrul instruirii au fost abordate şi discutate aspecte ce ţin de colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor, valorile, structura şi asociaţiile Partidului Popular European, rolul şi organizarea platformelor politice.

Activitatea internă de partidColaborarea internaţională

3 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, a anunţat că va candida independent la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. “Din acest moment pornesc o acţiune politică pe cont propriu. O fac dintr-o obligaţie morală pentru ca locuitorii capitalei să aibă o alternativă viabilă. Faptul că ei au fost puşi să aleagă între o manifestare de lipsă de capacităţi şi superficialitate, care a marcat administraţia Chişinăului în ultimii patru ani, pe de o parte, şi minciuna comunistă, pe de altă parte, este un sacrilegiu”, a menţionat Mihai Godea. “Am crezut că Moldova poate fi altfel, că renaşterea ţării este singurul gînd al elitelor politice. Eu am rămas pe aceleaşi poziţii, alţii însă au deviat de la acest sistem de valori”, susţine liberal-democratul.

Activitatea internă de partidAlegeri

3 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PLDM la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu, şi-a chemat contracandidaţii să desfăşoare o campanie electorală civilizată prin semnarea Codului de conduită, elaborat de Comisia Electorală Centrală. Bodiu s-a plîns că pe parcursul săptămînii trecute s-au înteţit atacurile la adresa membrilor PLDM, “fapt ce demonstrează că avem pe departe o competiţie deschisă şi onestă”.

AlegeriRelaţii interpartinice

29 aprilie 2011 | 
Candidatul Partidul Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Victor Bodiu, a lansat Angajamentul PLDM pentru Relansarea Economică a Chişinăului. Principalele angajamente sunt: crearea unei Agenţii de Dezvoltare Economică a Chişinăului cu scopul de a atrage minim 500 mln Euro investiţii străine directe în decurs de 4 ani; pregătirea şi dotarea terenurilor pentru 3 zone industriale de tip “greenfield” pentru atragerea şi localizarea investiţiilor străine productive în deschiderea a cel puţin 15 întreprinderi noi industriale; dezvoltarea a 10 incubatoare de afaceri în baza spaţiilor industriale şi comerciale din proprietatea municipală; asigurarea accesului privilegiat la spaţiile neutilizate din proprietate municipală (peste 1 mln m2) pentru 2000 IMM, prin aceasta susţinând crearea a cel puţin 15 000 locuri noi de muncă. “Noi vedem Chişinăul ca o locomotivă de relansare economică pentru întreaga Moldovă”, a conchis Victor Bodiu.

Alegeri

28 aprilie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat Iniţiativa “Locuinţe accesibile”, care prevede un şir de facilităţi la procurarea spaţiului locativ pentru familiile tinere şi cu venituri reduse: preţuri mai mici cu 35% datorită subvenţionării dobânzilor, termen de creditare de până la 20 de ani şi posibilitatea de creditare fără obligativitatea primei rate. Candidatul la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu, care a lansat iniţiativa, a menţionat că, în prezent, nici statul, nici primăriile nu sunt în stare să ofere spaţiu locativ gratuit, iar condiţiile de creditare sunt extrem de dificile. Programul va demara prin instituţionalizarea Agenţiei Municipale de Locuinţe, care va avea la bază un acord de parteneriat între Primăria Chişinău, Guvern, Asociaţia băncilor comerciale şi Patronatul companiilor de construcţii-montaj.

AlegeriPolitici guvernamentale

27 aprilie 2011 | 
Membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova în frunte cu candidatul la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Victor Bodiu au oferit drapele cetăţenilor cu ocazia Zilei Drapelului Naţional al Republicii Moldova. “Noi considerăm că această acţiune este de a sensibiliza şi de a aduce la cunoştinţă oamenilor importanţa acestei zile, este drapelul nostru, are o încărcătură atît simbolică cît şi educarea atitudinii civice”, a declarat Victor Bodiu.

AlegeriDomeniul socio-cultural

21 aprilie 2011 | 
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu a prezentat Angajamentul electoral pentru alegerile locale generale din 5 iunie “Împreună pentru Chişinău!”. Oferta echipei PLDM pentru municipiul Chişinău conţine 7 priorităţi: crearea de noi locuri de muncă bine plătite, confort termic şi aprovizionare cu apă potabilă la preţuri decente, reabilitarea drumurilor, modernizarea şi termoizolarea blocurilor de locuit, curăţenia şi spaţiile verzi, siguranţa cetăţeanului şi imaginea capitalei. Sloganul de campanie al liberal-democraţilor este “Votează Victor Bodiu PRIMAR! Votează echipa PLDM!”.

Alegeri

Congresul IV al Partidului Liberal Democrat din Moldova
10 aprilie 2011 | 
Pe 10 aprilie 2011, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul IV ordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat peste 2400 de delegaţi din partea organizaţiilor teritoriale ale partidului, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media[]

Activitatea internă de partidAlegeriRelaţii interpartinice

3 aprilie 2011
S-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Partidului Liberal Democrat din Moldova la care au participat circa 500 de membri de partid, reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor de sector din municipiul Chişinău. Conform ordinii de zi a conferinţei, delegaţii au audiat raportul de activitate, au adoptat modificări la statutul partidului, precum şi au examinat şi aprobat lista celor peste 400 de delegaţi din partea OT Chişinău la Congresul IV ordinar al PLDM. Conferinţa municipală a încheiat şirul de conferinţe teritoriale ale PLDM, care au delegat la congres peste 2000 dintre cei mai activi membri de partid.

Activitatea internă de partidAdministraţie publicăAlegeri

PLDM şi AMN au semnat acordul de fuziune
22 martie 2011 | 
Pe 22 martie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat şi liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, au semnat Acordul privind fuziunea celor două formaţiuni politice[]

Activitatea internă de partidRelaţii interpartinice

19 martie 2011
A avut loc Conferinţa Organizaţiei Teritoriale de Tineret Căuşeni a PLDM, la care au participat tineri din majoritatea localităţilor raionului Căuşeni, preşedintele şi vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Căuşeni a PLDM, membri ai biroului teritorial şi reprezentanţii Organizaţiei Naţionale de Tineret a PLDM. În cadrul conferinţei, a fost prezentat raportului de activitate a organizaţiei pentru anul 2010 şi s-a discutat despre reorganizarea structurii teritoriale de tineret Căuşeni prin alegerea unui nou preşedinte şi a unei noi componenţe a biroului teritorial.

Activitatea internă de partid

14 martie 2011
Liderul PLDM, Vlad Filat şi liderul AMN, Serafim Urechean, au convocat o conferinţă de presă comună în cadrul căreia a fost anunţată fuzionarea celor două partide. “Fuzionarea Alianţei Moldova Noastră cu Partidul Liberal Democrat din Moldova este un gest de maturitate politică a partidelor pe care le reprezentăm, în ideea de consolidare a forţelor politice din Republica Moldova şi de asigurare a ţării noastre cu partide puternice şi funcţionale”, a declarat Vlad Filat. El a precizat că în cel mai scurt timp va fi definitivat acordul de fuziune între cele două partide, iar în următoarele trei săptămâni PLDM şi AMN vor organiza congrese în cadrul cărora va fi luată decizia finală cu privire la această acţiune. La rândul său, preşedintele AMN, Serafim Urechean, a remarcat că decizia de fuzionare a fost luată şi în contextul în care la alegerile locale generale, dar şi la viitoarele scrutine parlamentare “lupta se va da între PLDM şi PCRM”.

Activitatea internă de partidRelaţii interpartinice

12–13 martie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova în parteneriat cu reprezentanţa din Republica Moldova a NDI a organizat un seminar de instruire destinat tinerilor candidaţi la funcţia de primari şi consilieri locali. La curs au participat 63 de tineri din 16 raioane şi din municipiul Chişinău. De asemenea, un alt seminar a fost organizat de PLDM în parteneriat cu IRI destinat managerilor campaniei electorale locale. La acesta au participat 36 de persoane din 12 raioane din republică.

Activitatea internă de partidAdministraţie publicăAlegeri

5 martie 2011
S-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Teleneşti a PLDM, la care au fost prezenţi 272 de delegaţi, reprezentanţi ai celor 30 de organizaţii primare de partid, şi 34 de invitaţi. Pe ordinea de zi a conferinţei au fost incluse urmatoarele chestiuni: raportul de activitate a OT Teleneşti a PLDM, alegerea organelor de conducere a organizaţiei şi desemnarea delegaţilor la Congresul IV al PLDM.

Activitatea internă de partid

5 martie 2011
La Donduşeni a fost constituită Organizaţia Teritorială a femeilor liberal democrate, eveniment la care au participat 32 de doamne din cadrul Organizaţiei Teritoriale Donduşeni a PLDM. Preşedinte al organizaţiei a fost aleasă Tatiana Cojocaru, iar vicepreşedinte — Olga Verdeş.

Activitatea internă de partid

27 februarie 2011
Conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a întrunit într-o şedinţă lărgită, prezidată de preşedintele partidului, Vlad Filat, cu participarea deputaţilor, miniştrilor liberal democraţi, precum şi a liderilor organizaţiilor teritoriale ale partidului. Subiectul discuţiilor l-a constituit situaţia politică din ţară, pregătirea către alegerile locale generale, precum şi chestiuni de ordin economic, inclusiv situaţia creată în jurul Moldtelecom-ului. În contextul alegerii preşedintelui ţării, Vlad Filat a opinat că identificarea unei soluţii este foarte importantă, inclusiv şi prin dialog cu PCRM. Totodată, preşedintele PLDM a îndemnat colegii de alianţă să nu se ghideze de emoţii şi să fie mai rezervaţi în declaraţii, precizând că nu va tolera să fie manipulat şi presat în activitatea sa de prim-ministru.

Activitatea internă de partidAlegeriRelaţii interpartinice

24 februarie 2011
30 de tineri membri ai Partidului Naţional Liberal au organizat un flash-mob în faţa sediului PLDM în cadrul căruia s-au exprimat împotriva “cochetării” Partidului Liberal Democrat cu Partidul Comuniştilor şi a negocierilor ascunse care au loc între Vladimir Filat şi Vladimir Voronin. Tinerii purtau pancarte pe care scria “PLDM nu cocheta cu PCRM”, “PLDM tu nu eşti stejar, tu eşti harbuz moldovenesc” şi scandau neîncetat “PLDM nu trăda AIE!” şi “Jos comuniştii!”. Manifestanţii au adus patru pepeni verzi cu inscripţia PLDM pe care i-au tăiat şi i-au înmînat serviciului de pază de la sediul PLDM. Liderul organizaţiei de tineret PNL, Nicolae Mărgărint a spus că “aceşti pepeni verzi demonstrează că PLDM este verde pe dinafară, însă în interior este roşu, adică plin de comunişti. Sîntem împotriva unei coaliţii dintre PLDM şi PCRM”.

Atitudinea faţă de guvernareRelaţii interpartinice

21–23 februarie 2011
La Praga a avut loc întâlnirea Comitetului Executiv al Uniunii Democrate Internaţionale, la care au participat şi reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova: Iulian Fruntaşu, vicepreşedinte al partidului, şi Nighina Azizov, vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a PLDM. În cadrul reuniunii au fost puse în discuţie teme ce ţin de relaţiile externe şi provocările de securitate la nivel european şi internaţional al statelor participante, de experienţa cehilor în implementarea reformei în domeniul fiscal, despre implicarea femeilor în procesul democratizării statelor aflate în tranziţie.

Colaborarea internaţionalăRelaţii interpartinice

19 februarie 2011
La Comrat, şi-a desfăşurat lucrările Adunarea Generală a Organizaţiei Teritoriale a Femeilor Liberal Democrate, la care au participat 67 de delegate. În cadrul Adunării Generale au fost puse în discuţie mai multe teme de importanţă social-politică, cum ar fi necesitatea implicarii femeilor din Găgăuzia în procesul decizional, posibilităţi de dezvoltare în arta comunicării politice, oportunităţi în dezvoltarea şi implementarea diverselor proiecte cu caracter social pentru familiile vulnerabile şi copiii rămaşi fără îngrijire parintească. De asemenea, participanţii la şedinţă au ales conducerea organizaţiei şi 11 membri ai Biroului Executiv.

Activitatea internă de partid

16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.

AlegeriPolitici guvernamentaleRelaţii interpartinice

12–26 februarie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova a desfăşurat în mai multe raioane ale republicii conferinţele organizaţiilor teritoriale cu participarea reprezentanţilor de vîrf ale partidului. Subiectele prioritare pe agenda conferinţelor au cuprins aspecte ce ţin de activitatea structurii teritoriale; bilanţul acţiunilor întreprinse de organizaţie după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010; conjugarea eforturilor tuturor membrilor organizaţiilor pentru obţinerea unui scor electoral cât mai bun în alegerile locale din 2011.

Activitatea internă de partidAdministraţie publicăAlegeri

11 februarie 2011 | 
Consiliul politic al Partidului Popular European a aprobat pe 10 februarie la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, candidatura Partidului Liberal Democrat din Moldova în calitate de membru cu statut de observator al PPE, despre aceasta a anunţat într-un briefing de presă vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă. El a spus că noua calitate de membru al PPE este o “resursă strategică a PLDM pe plan european”, care va fi utilizată cu pricepere în favoarea Republicii Moldova şi în beneficiul cetăţenilor ei.

Colaborarea internaţionalăRelaţii interpartinice

5 februarie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a desfăşurat la Chişinău, conferinţa de constituire a Asociaţiei Managerilor şi Oamenilor de Afaceri, eveniment la care au fost prezenţi 265 de delegaţi, reprezentanţi ai structurilor teritoriale ale partidului, miniştri, deputaţi PLDM. Conferinţa a fost salutată de liderul PLDM, Vlad Filat, îndemnînd membrii liberal-democraţi, care au o tangenţă directă cu mediul de afaceri, să promoveze obiectivelor cuprinse în Programul de activitate al Guvernului actual. De asemenea, delegaţii la conferinţă au adoptat Regulamentul de funcţionare a Asociaţiei Managerilor şi Oamenilor de Afaceri, au ales organele de conducere ale noii structuri iar preşedinte al AMOA a fost ales Valeriu Streleţ. Asociaţia nou creată îşi propune să promoveze un mediu favorabil dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, să încurajeze cetăţenii în participarea la viaţa economică şi politică, precum şi să asigurare o dezvoltare durabilă a economiei Republicii Moldova.

Activitatea internă de partid

15–16 ianuarie 2011
În perioada 15–16 ianuarie curent, 150 de tineri din cadrul Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova au participat la Forumul naţional de cultură politică, la care a fost prezent şi Bence Bauer, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Democraţi Europeni. Bauer le-a prezentat tinerilor liberal democraţi principalele doctrine politice europene şi le-a vorbit despre valorile conservatoare care stau la baza Partidului Popular European şi a EDS. De asemenea, Igor Volniţchi şi Daniel Divircean, consilieri ai premierului, au relatat tinerilor istoria partidelor politice din R. Moldova şi strategiile de comunicare a unui politician cu mass-media.

Activitatea internă de partidColaborarea internaţională

Arhiva

2018 [1]
2016 [2]
2015 [2]
2014 [47]
2013 [73]
2012 [51]
2011
2010 [76]
2009 [88]
2008 [72]
2007 [1]
Alegeri [145]

Site-uri relevante