Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Evenimente ale PLDM la tema “Politici guvernamentale”

PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3
23 iulie 2015 | 
Pe 23 iulie 2015, la Chişinău, liderii partidelor pro-europene au semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PDM) şi de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL)[]
Constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană
23 ianuarie 2015 | 
Pe 23 ianuarie 2015, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au semnat Acordul de constituire a Alianţei de guvernare, numită Alianţa Politică pentru Moldova Europeană (APME)[]
16 septembrie 2014
Partidele Coaliţiei Pro-Europene s-au întrunit în cadrul unei şedinţe la care au examinat priorităţile legislative ale actualei sesiuni parlamentare, printre care cele privind finanţarea partidelor politice şi majorarea cotei de participare a femeilor în activitatea politică. Totodată, au fost discutate eventualele provocări care ar putea apărea în adresa Coaliţiei în contextul campaniei electorale.
PLDM a organizat o acţiune de amploare pentru susţinerea integrării europene
7 septembrie 2014 | 
Pe 7 septembrie 2014, la Chişinău, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a organizat Acţiunea “PLDM pentru Europa!”. La eveniment au participat zeci de mii de cetăţeni din raioanele ţării[]
28 iulie 2014 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleţ, a făcut bilanţul sesiunii de primăvară-vară a Legislativului.
23 iulie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a vorbit despre consecinţele embargoului rusesc la produsele agricole moldoveneşti.
13 iunie 2014 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat, alături de prim-vicepreşedintele partidului, Iurie Leancă, au prezentat programul de dezvoltare a Moldovei pînă în anul 2020. “În pofida rezultatelor semnificative, obţinute în ultimii ani, ţara are încotro să tindă, şi PLDM va depune toate eforturile pentru obţinerea integrării europene”, a declarat Vlad Filat.
16 mai 2014 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a lansat un Apel în care cheamă politicienii şi liderii de opinie să demonstreze responsabilitate şi devotament faţă de ţară. El s-a referit la situaţia din Ucraina şi cum anumite forţe politice încearcă să tensioneze situaţia în Republica Moldova.
2 aprilie 2014 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa a înregistrat în parlament un proiect de lege cu privire la excluderea termenului de prescripţie pentru dosarul “7 aprilie 2009”. “Toţi cei care au săvârşit infracţiuni în ziua de 7 aprilie sau după această dată, prin acţiuni criminale sau inacţiuni, să ştie că nu pot să se eschiveze de la această responsabilitate”, a subliniat politicianul.
Coaliţia de guvernare a semnat un Acord privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local
12 martie 2014 | 
Pe 11 martie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Reformator (PLR) au semnat Acordul cu privire la consolidarea forţelor pro-europene la nivel local[]
7 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liberal-democraţii Valeriu Streleţ şi Liliana Palihovici au prezentat priorităţile PLDM pentru sesiunea primăvară-vară a Parlamentului. Potrivit celor doi oficiali, liberal-democraţii se vor axa pe patru mari obiective: 1. Integrarea europeană; 2. Educaţia; 3. Mai multe locuri de muncă; 4. Lupta împotriva corupţiei, consolidarea integrităţii justiţiei.
31 ianuarie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare, în cadrul căreia au fost discutate amendamentele care urmează a fi operate la Politica bugetar-fiscală pentru 2014. Deputatul liberal-reformator, Ion Hadârcă, a declarat că membrii Coaliţiei au discutat pregătirile pentru începerea sesiunii primăvară-vară, precum şi situaţia declarării de către Curtea Constituţională a prevederilor Politicii bugetar-fiscale, cu privire la plafonarea taxelor locale, ca fiind neconstituţionale. Membrii consiliului au făcut schimb de opinii şi pe marginea negocierilor cu FMI, care urmează să fie continuate în luna februarie.
2 decembrie 2013
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a efectuat o vizită de lucru în r-nul Ştefan Vodă unde a avut întrevederi cu activul partidului din satele Talmaza, Carahasani şi oraşul Ştefan Vodă. În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie subiecte ce vizează construcţia de partid şi planurile de viitor ale OT Ştefan Vodă.
8 noiembrie 2013
Coaliţia de guvernare iniţiază, de săptămîna aceasta, consultări cu mediul de afaceri asupra politicii fiscale pentru anul viitor. La această înţelegere s-a ajuns în cadrul şedinţei Consiliului Coaliţiei Pro Europene, la care s-a discutat despre proiectele prioritare pentru sesiunea parlamentară.
15 octombrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele liberal-democrat, Vlad Filat a declarat că formaţiunea sa condamnă vehement comportamentul grosolan al PCRM şi susţine că va utiliza toate mijloacele legale, pentru a preveni obstrucţionarea de către aceştia a activităţii instituţiilor de stat.
8 octombrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Coaliţiei pentru guvernare pro europeană. Printre subiectele discutate au fost politica fiscală şi bugetul pentru anul 2014. Consiliul alianţei a discutat însă şi despre sesizarea făcută de liberalii reformatori la Curtea Constituţională privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.
26 septembrie 2013
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a deplasat în satele Coşniţa, Holercani şi Oxentea, unde a avut întrevederi cu preşedinţii Organizaţiilor Primare din raionul Dubăsari. În cadrul întrevederilor, au fost puse în discuţie subiecte ce ţin de situaţia politică actuală, construcţia de partid şi consolidarea structurilor teritoriale ale partidului.
24 septembrie 2013
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Coaliţiei de Guvernare Pro Europeană. Liderul PDM, Marian Lupu a declarat că “în cadrul reuniunii au fost puse în discuţie problemele strategice şi sarcinile asumate — prioritare pentru Cabinetul de miniştri şi majoritatea parlamentară”. Totodată, preşedintele liberal democrat, Vlad Filat, a spus că Coaliţia intenţionează să se opună încercărilor PCRM de a destabiliza situaţia din Moldova, înainte de Summit-ul de la Vilnius.
12 septembrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat că odată cu apropierea Summit-ului de la Vilnius, s-au înteţit provocările care au scopul de a periclita procesul de integrare europeană. “Toate aceste acţiuni provocatoare nu au cum să oprească procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar încercările de a crea anumite tensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare nu vor avea reuşite”, a spus liderul liberal-democrat. Potrivit lui, decizia Federaţiei Ruse de a interzice importul de băuturi alcoolice din Moldova este una regretabilă, care nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse.
5 septembrie 2013
La sediul central al PLDM, a fost convocată o şedinţă comună a deputaţilor, miniştrilor, factorilor de decizie din Guvern, preşedinţilor de raioane, a reprezentanţilor Asociaţiei Primarilor liberal-democraţi în perspectiva adoptării în lectură finală şi implementării Legii cu privire la finanţele publice locale. Participanţii au discutat despre posibilitatea alocării directe a transferurilor de la Ministerul Finanţelor către administraţia publică locală, ceea ce ar simplifica şi corecta disparităţile existente şi ar oferi un sistem echitabil de partajare a veniturilor.
Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”
30 mai 2013
Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă[]
16 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, a declarat că formaţiunea sa optează pentru crearea unei coaliţii pro-europene de guvernare şi a demarat în acest sens negocierile cu PDM, grupul de reformatori al PL şi deputaţii neafiliaţi. “Propunem ca negocierile să înceapă în ziua de sîmbătă, cînd va fi sărbătorită în Moldova Ziua Europei, pentru a sublinia din nou că obiectivul nostru principal este crearea unei coaliţii pro-europene de guvernare. Vom fi în aşteptarea răspunsului fracţiunilor şi grupurilor parlamentare vizate, fapt ce va demonstra angajamentul lor faţă de parcursul european al ţării”, a subliniat Palihovici.
14 mai 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat a anunţat că formaţiunea sa l-a înaintat pe prim-vicepreşedintele partidului, Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. “Considerăm că negocierile şi consultările pe marginea formării noului guvern sunt un adevărat test de maturitate politică, care va scoate în vileag cine şi ce interese promovează în realitate”, a punctat Vlad Filat. De asemenea, Iurie Leancă a declarat că decizia Biroului Permanent Central este o onoare, dar şi o mare responsabilitate.
23 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a vorbit despre decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie curent privind candidatura sa la funcţia de prim-ministru. “Este absolut evident că decizia de ieri a CC este una politică şi creează un precedent greu de estimat pentru funcţionarea statului de drept. Această decizie poate avea un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova”, a declarat Filat. El a spus că a purtat discuţii cu Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, urmînd ca în ziua de 25 aprilie să fie desemnat un premier interimar.
28 martie 2013
Cei trei lideri ai fostei AIE II s-au întîlnit pentru a discuta despre formarea noii majorităţi parlamentare. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “a fost ca după o ceartă în familie, unde soţul a primit o tigaie în cap, după ce a venit beat acasă. Buimaci aşa, dar unii aşa de calmi, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Am discutat foaie verde lobodă…, o să vă spunem mai tîrziu”. Pe de altă parte Dumitru Diacov a declarat că a fost “un schimb de păreri pe marginea tuturor subiectelor. Domnul Ghimpu a spus tot”. De asemenea, Vlad Filat a spus că “ne vom întîlni de cîte ori va fi nevoie, intensitatea nu contează, ci rezultatul acestor negocieri. Suntem la etapa în care să identificăm soluţii de activitate în cadrul acestei alianţe”.
22 martie 2013
Cele trei partide din componenţa fostei AIE 2, au încheiat practic discuţiile asupra proiectului Acordului de constituire al AIE 3, despre aceasta au anunţat negociatorii după o nouă rundă de discuţii. “Deocamdată nu putem spune cînd va fi semnat documentul. Sperăm că el va fi gata pentru semnare pînă la sfîrşitul lunii martie. Este foarte clar că odată cu semnarea unui nou Acord, trebuie să venim într-o haină nouă şi să fim credibili în faţa cetăţenilor. Vom continua discuţiile”, a declarat reprezentantul PL, Corina Fusu. Totodată, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a declarat că “scopul Acordului este de a responsabiliza şi mai mult guvernarea”.
21 martie 2013
La finele unei noi runde de negocieri, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL au declarat că noul acord al viitoarei alianţe de guvernare va fi public, iar către finele săptămînii curente vor fi prezentate primele propuneri. Negocierile au durat aproape două ore, iar la finele acestora liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a comunicat că discuţiile sînt în faza de totalizare. “Nu avem prea mult timp pentru negocieri, fiindcă mandatul guvernării nu permite spaţiu de manevră”, a opinat Streleţ. Reprezentanţii PD şi PL au menţionat că “subiectul negocierilor vizează funcţionalitatea guvernării” şi că “se lucrează pentru a ajunge la un model cît mai eficient”.
19 martie 2013
Reprezentanţii din partea celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană s-au întrunit la masa tratativelor unde au discutat despre problemele de activitate a puterii executive, despre aceasta a declarat reprezentantul PDM, Adrian Candu. “Am discutat despre mecanismele care ar duce la o funcţionare eficientă a Alianţei. Pentru că o coaliţie poate exista şi funcţiona eficient numai în cazul în care membrii Alianţei comunică între ei, se respectă reciproc”, a declarat negociatorul PL, Corina Fusu.
18 martie 2013
Negociatorii din partea fostelor partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au reluat procesul de negocieri. “Discutăm viitoarea guvernare care trebuie să fie una mult mai bună decât cea care a fost”, a menţionat Valeriu Lazăr. “Muncim cu toată lumea să construim o nouă barcă care să ne ducă în UE. Există foarte multe probleme care trebuie nu doar discutate ci şi înserate în documentele la care lucrăm noi”, a declarat Valeriu Munteanu. “Suntem într-un proces de analiză şi sper să trecem la concluzii. Se discută problemele care au existat în felul cum a funcţionat Alianţa în Ansamblu”, a ţinut să specifice Iurie Leancă.
14 martie 2013
Negociatorii din partea celor trei partide din cadrul fostei AIE II s-au întîlnit la masa tratativelor la a doua rundă de negocieri. “Am avut o discuţie serioasă şi sinceră, consider că am început aceste negocieri cu dreptul”, a declarat după şedinţă negociatorul din partea PL, Corina Fusu. “A fost o rundă productivă, am analizat procesele decizionale, am avut un schimb de viziuni. Din păcate, nu putem să vă spunem nimic mai mult, suntem în faza activă de negocieri”, a confirmat negociatorul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc.
13 martie 2013
Reprezentanţii celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană se vor întîlni zilnic la masa tratativelor, despre aceasta a anunţat la finele primei runde de negocieri, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr. “Negocierile se poartă pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, care va asigura formarea unui nou Guvern. Noi nu ne putem permite să tergiversăm procesul de negocieri, din care cauză ne vom întîlni zilnic”, a menţionat oficialul. De asemenea, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a remarcat importanţa demarării procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că tratativele vor fi dinamice.
PLDM se retrage din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană
13 februarie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova se retrage din cadrul acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană începînd cu 13 februarie 2013, anunţul a fost făcut public în cadrul unui briefing de presă de prim-ministrul Republicii Moldova şi preşedintele PLDM, Vladimir Filat[]
22 ianuarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, deputatul PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că formaţiuna sa va înregistra un proiect de iniţiativă legislativă care să prevadă echivalarea iniţierii procedurii de demitere a unui vicepreşedinte al Parlamentului cu cea a preşedintelui forului legislativ. Totodată, Streleţ a adresat un apel partenerilor din AIE să-şi păstreze calmul, să nu-şi irosească energia în inventarea diferitelor scenarii apocaliptice şi să-şi concentreze eforturile în exercitarea eficientă a actului de guvernare.
7 decembrie 2012 | 
Fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor a susţinut o conferinţă de presă, cu ocazia aniversării a 5 ani de la fondarea partidului. Preşedintele fracţiunii, Valeriu Streleţ, a vorbit despre realizările PLDM iar deputatul George Mocanu s-a referit la angajamentele de viitor. Totodată, vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici, a spus că în cei cinci ani au avut loc cinci campanii electorale, iar PLDM a reuşit să obţină 32 de mandate în Parlament, 300 de mandate de consilier în consiliile raionale şi municipale, peste 3 mii — în consiliile locale şi 287 de mandate de primar.
29 noiembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii liberal-democraţi, Veceaslav Ioniţă, Tudor Deliu şi Valeriu Streleţ au prezentat mai multe iniţiative legislative care au menirea de a îmbunătăţi mediul de afaceri din Republica Moldova. În alt context, Tudor Deliu a declarat că PLDM propune sancţiuni mai dure pentru coruperea alegătorilor, în acest sens a fost înregistrat un proiect de lege la Biroul Permanent al Parlamentului. Potrivit lui, modificările propuse au scopul de a îmbunătăţi reglementările ce vizează procesul organizării alegerilor, inclusiv instituirea pedepsei pentru coruperea alegătorilor.
14 noiembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a făcut un apel către colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi către deputaţii din opoziţie să susţină proiectul de lege cu privire la ridicarea imunităţii deputaţilor. Iniţiativa a fost lansată de echipa PLDM în cadrul campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010. De asemenea, Valeriu Streleţ a declarat că în cadrul fracţiunii liberal democrate s-a creat un grup de lucru, care elaborează un proiect de lege privind reforma complexă a Procuraturii.
18 septembrie 2012
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întîlnit în şedinţa Consiliului alianţei, în cadrul căreia s-a făcut o trecere în revistă a priorităţilor pentru sesiunea legislativă de toamnă-iarnă şi a restanţelor din sesiunea trecută. În cadrul şedinţei s-a discutat despre vizita premierului Vlad Filat la Moscova, despre pachetul energetic cu UE şi despre condiţiile livrării gazelor naturale din Rusia. De asemenea, liderii AIE au comunicat că nu au fost discutate subiectele privind remanierile din Guvern, nici numirea noului director la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Totodată, au spus că nu s-a discutat nici despre noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova.
10 septembrie 2012 | 
Vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ a susţinut un briefing de presă axat pe rezultatele participării la Forumul Internaţional al Liderilor care a avut loc în Carolina de Nord SUA. El a menţionat că a avut mai multe întrevederi cu diverşi politicieni americani, oameni de afaceri, discuţii care s-au focusat pe consolidarea relaţiilor de colaborare bilaterală. De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul transnistrean dar şi despre abolirea amendamentului Jackson-Vanik.
30 august 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, deputatul PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că în perioada 3–7 septembrie curent va efectua o vizită în SUA la invitaţia NDI pentru a participa la Forumul Internaţional al Liderilor. “Vizita în SUA şi participarea la aceste evenimente importante constituie un bun prilej pentru a consolida interesul partenerilor americani faţă de evoluţiile din ţara noastră, de a beneficia mai larg de programele existente de cooperare dintre ambele state şi de a promova interesele naţionale ale Republicii Moldova”, a menţionat vicepreşedintele PLDM.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
12 martie 2012 | 
Liderii AIE au anunţat într-o conferinţă de presă, că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că: “Timofti e candidatul de consens, care a fost dat de Dumnezeu” iar liderul PLDM Vlad Filat a adăugat că Timofti de 36 de ani e dedicat profesiei, “perioadă suficientă pentru a ne convinge că are calităţile necesare pentru a fi preşedinte”. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
10 februarie 2012
Alianţa pentru Integrarea Europeană a renunţat la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament, despre aceasta au anunţat liderii AIE la postul naţional de televiziune şi au subliniat că decizia este una de consens şi va fi îndeplinită. În acelaşi timp, liderii AIE au subliniat că încă nu au discutat despre posibilii candidaţi la Preşedinţie şi au precizat că schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui va fi abordată mai tîrziu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
16 decembrie 2011
Partidele din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.
31 octombrie 2011 | 
“Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi va continua activitatea pornind de la angajamentul asumat în faţa alegătorilor, fără a se lăsa influenţat de interese de partid sau de grup. Vom fi mai principiali în promovarea obiectivelor pe care ni le-am propus”, despre aceasta a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după şedinţa activului partidului. Totodată, la şedinţa activului PLDM a fost făcută o evaluare a pregătirii către Congresul V al PLDM, la care, pe lângă alegerea noii conduceri a partidului şi ajustarea Statutului şi a Programului, se va discuta despre activitatea de mai departe a PLDM.
25 octombrie 2011
Liderul PLDM, premierul Vlad Filat i-a convocat în şedinţă comună pe deputaţii şi reprezentanţii formaţiunii în guvern, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte ce ţin de situaţia social-politică actuală, remanierile în cadrul Cabinetului de Miniştri, precum şi pregătirea Congresului V al PLDM. În cadrul schimbului de opinii vizavi de remanierile din Guvern s-a ajuns la concluzia că acum prioritatea absolută este alegerea preşedintelui. Totodată, preşedintele PLDM a precizat că va cere în continuare demisia Procurorului General, care a acţionat ineficient în timpul recentelor atacuri raider şi în evenimentele legate de cazul bloggerului rus Eduard Baghirov.
17 octombrie 2011
Liderii PLDM, PDM şi PL s-au convocat într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia politică din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca urmare a diversiunilor recente dintre cei trei lideri. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că joi, 20 octombrie va fi clar “dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2”. “Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe”, a spus acesta. De cealaltă parte, Vlad Filat, a confirmat că “joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem”. De asemenea, Mihail Ghimpu crede că Alianţa e îngropată, a rămas cine să arunce ţărâna. “Îmi pare că s-au epuizat toate posibilităţile mele şi ale PL pentru funcţionarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat”, a conchis acesta.
28 septembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre agenda şedinţelor Legislativului din 29–30 septembrie curent. De asemenea, liderii AIE au discutat despre eventualitatea retragerii statutului de judecător a preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, pentru declaraţii politice.
23 septembrie 2011 | 
Preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ a expus în cadrul unei conferinţe de presă poziţia PLDM faţă de reforma constituţională şi politica fiscală pentru 2012. Partidul Liberal Democrat pledează pentru o reformă constituţională ca modalitatea de depăşire a crizei politice, doar după ce vor fi epuizate toate posibilităţile de alegere a şefului statului, pe care le oferă actuala Lege Supremă. În altă ordine de idei, Valeriu Streleţ a menţionat că criticile aduse recent de democraţi Proiectului de politici fiscale pentru anul 2012 nu sunt altceva decât o listă de interese de business ale unei părţi din PD.
9 septembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că formaţiunea sa consideră legală decizia Biroului Politic Permanent al Parlamentului de a respinge solicitarea PCRM privind convocarea unei şedinţe extraordinare a Legislativului. “Solicitarea PCRM nu a putut fi admisă pe motiv că demersul lor a fost semnat în original doar de 23 de deputaţi, în timp ce celelalte semnături ale deputaţilor comunişti aflaţi într-o deplasare în China au fost trimise prin fax”, a menţionat Streleţ.
Potrivit lui, respingerea demersului PCRM nu înseamnă că PLDM renunţă să discute în profunzime în cadrul Parlamentului situaţia creată pe piaţa financiar-bancară din Moldova.
7 septembrie 2011 | 
PLDM nu a abandonat ideea convocării unei sesiuni extraordinare a Legislativului în legătură cu atacurilor de tip raider asupra unor bănci, ci doar ne-am conformat deciziei colegilor din cadrul AIE pe motiv că în luna septembrie mai mulţi deputaţi se vor afla în delegaţii peste hotare, aceste precizări au fost făcute de Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, în cadrul unui briefing de presă.
6 septembrie 2011
Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului iar drept temei pentru sesiune este “necesitatea de a realiza audieri parlamentare la subiectul atacurilor raider asupra cîtorva bănci («Moldova Agroindbank», «Universalbank», «Banca de Economii» şi «Victoriabank») şi a unei companii de asigurări (ASITO)”. De asemenea, deputatul liberal-democrat a menţionat că PLDM a elaborat “un pachet legislativ antiraider, care va preveni acţiunile asemănătoare din viitor”.
29 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că pe durata sesiunii parlamentare de primăvară-vară, PLDM a avut 28 de iniţiative legislative, dintre care 6 au fost adoptate, alte 21 se află în proces de lucru, una a fost retrasă, iar una respinsă. De asemenea, împreună cu colegii din AIE, deputaţii PLDM au prezentat 12 iniţiative legislative, dintre care 8 au fost adoptate. Valeriu Streleţ susţine că în AIE există opoziţie care este alimentată de frustrările acelora care au obţinut scoruri modeste în campania electorală. De asemenea, reprezentantul PLDM şi-a exprimat speranţa că viitoarea sesiune a Parlamentului va fi mult mai eficientă şi mai responsabilă, iar rezultatele — resimţite de fiecare cetăţean în parte.
20 iulie 2011
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre agenda Guvernului şi Parlamentului la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară, s-a discutat despre cele mai importante proiecte de legi, s-a discutat despre politica bugetar-fiscală. Totodată, s-a discutat şi despre festivităţile cu ocazia celebrări a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.
20 iulie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, tensionează situaţia din cadrul Alianţei de guvernare, lansînd acuzaţii şi insinuări fără probe la adresa deputatului PLDM, Veaceslav Ioniţă. “Ghimpu trebuia să respecte procedura, adică să aştepte raportul Comisiei parlamentare de anchetă. După ce Comisia va trage concluziile privind cine a comis eroarea în aşa-numita lege a cazinourilor, el ca orice deputat va putea face comentarii”, a spus Streleţ.
19 iulie 2011 | 
Deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ a declarat într-o conferinţă de presă că fracţiunea sa a înregistrat la Parlament un proiect de modificare a Legii cu privire la Guvern. “Modificările ar permite ca hotărârile Guvernului să fie adoptate cu votul majorităţii miniştrilor prezenţi la şedinţă, iar ordonanţele să fie adoptate cu votul majorităţii Guvernului”, a specificat Streleţ. Un alt proiect legislativ prevede răspunderea politică şi juridică colectivă şi individuală a membrilor Guvernului, inclusiv a funcţionarilor de demnitate publică. De asemenea, cel de-al treilea proiect propus de PLDM, vizează statutul juridic al deputaţilor primului Parlament, care au semnat Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 şi prevede acordarea unor facilităţi.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
28 aprilie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat Iniţiativa “Locuinţe accesibile”, care prevede un şir de facilităţi la procurarea spaţiului locativ pentru familiile tinere şi cu venituri reduse: preţuri mai mici cu 35% datorită subvenţionării dobânzilor, termen de creditare de până la 20 de ani şi posibilitatea de creditare fără obligativitatea primei rate. Candidatul la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu, care a lansat iniţiativa, a menţionat că, în prezent, nici statul, nici primăriile nu sunt în stare să ofere spaţiu locativ gratuit, iar condiţiile de creditare sunt extrem de dificile. Programul va demara prin instituţionalizarea Agenţiei Municipale de Locuinţe, care va avea la bază un acord de parteneriat între Primăria Chişinău, Guvern, Asociaţia băncilor comerciale şi Patronatul companiilor de construcţii-montaj.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
30 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
27 decembrie 2010
Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
26 decembrie 2010
La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
23 decembrie 2010
PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
22 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
21 decembrie 2010
Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
20 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
16 decembrie 2010
Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă, a făcut publică oferta formaţiunii sale pentru crearea unei coaliţii de guvernare, potrivit căreia PLDM-ului îi revine funcţia de premier, PDM cea de preşedinte, iar PL cea de speaker. “Voinţa cetăţeanului, exprimată la 28 noiembrie, va sta la baza diviziunii responsabilităţilor în noul Guvern. Nu e vorba de partajarea funcţiilor, ci de asumarea responsabilităţii”, a spus Filat, completînd că la partajarea funcţiilor se va ţine cont de rezultatele scrutinului parlamentar. El a menţionat că PLDM împreună cu colegii de coaliţie vor continua reformele şi procesele democratice începute în 2009 şi este convins că PL şi PDM “vor aprecia oferta la modul corespunzător”, susţine Filat.
6 decembrie 2010 | 
Unica soluţie pentru viitorul Republicii Moldova şi în deplină consonanţă cu interesul naţional al ţării este refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană în formula celor 3 partide — PLDM, PD şi PL, despre aceasta a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă. Filat a reconfirmat faptul că procesul de negocieri privind crearea alianţei de guvernare trebuie să fie public, iar deciziile urmează să fie luate în Republica Moldova, menţionând că orice deviere de la mandatul acordat de cetăţeni la alegerile din 28 noiembrie va însemna o "trădare a aşteptărilor electoratului, o revenire nepermisă în trecut, care va compromite şansele de dezvoltare a ţării noastre. În acelaşi timp, preşedintele PLDM a exclus orice posibilitate de dialog cu PCRM, după ce liderul acestuia a transmis mesaje publice care nu se încadrează în limita dialogului politic civilizat, dar şi a bunului simţ.
20 octombrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova cheamă politicienii să renunţe la imunitatea parlamentară prin amendarea legislaţiei. “Vrem ca deputaţii să fie egali cu cetăţenii în faţa legii. Astăzi, aleşii poporului pot fi traşi la răspundere doar cu aprobarea Parlamentului”, a declarat Vlad Filat în cadrul acţiunii de semnare a angajamentului PLDM de luptă împotriva corupţiei, care s-a desfăşurat la Palatul Republicii, cu participarea a peste 70 din cei 103 candidaţi ai liberal-democraţilor pentru alegerile din 28 noiembrie. Potrivit angajamentului, politicienii ce vor obţine mandatul de deputat în viitorul Parlament îşi asumă răspunderea să modifice statutul deputatului şi statutul judecătorului, astfel încît aceştia să fie lipsiţi de imunitate. Totodată, viitorul Parlament ar trebui să amendeze Constituţia, care prevede că “deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecară fără de încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Totodată, Filat a chemat politicienii din toate formaţiunile să semneze angajamentul PLDM, astfel încît “după alegerile parlamentare să ducem o luptă eficientă împotriva sărăciei”.
5 octombrie 2010 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a venit cu un apel public către colegii din AIE pentru a găsi o soluţie ca activitatea Guvernului să nu fie afectată de campania electorală. “Cînd noi am insistat să scurtăm campania electorală de la 60 la 30 de zile, am făcut-o din motive obiective. 11 membri ai Guvernului sînt pe listele de candidaţi, ceea ce înseamnă că vor degreva din funcţie şi Guvernul nu va fi în stare să activeze. Pentru a lua decizii în Guvern este nevoie de votul a 50%+1 din miniştri. Îndemn partidele AIE să aleagă: ori înlocuiesc miniştrii lor cu alţii, ori îi exclud din listele electorale”, a spus Filat. Potrivit lui, lista electorală a liberal-democraţilor va fi stabilită de Consiliul Politic Naţional şi a promis că în ea vor fi prezente “nume noi şi sonore”.
29 septembrie 2010 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputaţii Alexandru Cimbriciuc, Ion Butmalai şi Tudor Deliu au vorbit despre decizia Guvernului de acordare a indemnizaţiilor unice pentru unele categorii sociale. Potrivit lor, persoanele care deţin scrisori de garanţie pentru obţinerea creditelor preferenţiale, eliberate de către autorităţile administraţiei publice locale pînă la data de 1 ianuarie 2010, pentru construcţia, procurarea spaţiului locativ sau restaurarea caselor, vor beneficia de indemnizaţii unice de la Bugetul de Stat, conform hotărîrii de Guvern nr. 836 din 13 septembrie 2010. Mărimea acestei indemnizaţii corespunde sumei indicate în scrisoarea de garanţie, în acest sens în buget a fost prevăzută suma de 23,5 mln lei. Totodată, beneficiari ai indemnizaţiilor unice sunt veteranii conflictului armat de pe Nistru şi acţiunilor de luptă din Afganistan, participanţii la lichidarea catastrofei de la Cernobîl, veteranii celui de al II război mondial, victimele reabilitate ale represiunilor politice şi familiile acestora.
5 august 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova a depus la Biroul Permanent al Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral din 21 noiembrie 1997, proiect care prevede diminuarea termenului minim de stabilire a datei alegerilor şi, respectiv, de desfăşurare a campaniei electorale de la 60 la 30 de zile, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul fracţiunii liberal-democraţilor, Mihai Godea. “Durata excesivă a campaniei electorale periclitează activitatea organului legislativ şi conduce la stagnarea unor reforme importante. Este vorba de indeplinirea condiţiilor privind eliminarea de UE a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, demararea negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb şi aprobarea bugetului pentru 2011”, a spus Godea. Deputatul s-a arătat încrezut că Alianţa va susţine acest proiect, chiar dacă el nu a fost discutat şi convenit cu celelalte partide din AIE.
27 mai 2010
Articolul 78 din Constituţie trebuie să fie modificat prin intermediul referendumului pentru ca cetăţenii să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Totodată, alegerile parlamentare şi prezidenţiale ar trebui să aibă loc concomitent, în această toamnă. Aceasta este opinia oficială a Partidului Liberal Democrat din Moldova privind depaşirea crizei constituţionale, expusă în cadrul unui briefing susţinut de Vlad Filat, preşedintele PLDM. Filat consideră că referendumul ar trebui să aiba loc cel tîrziu pînă la finele verii, iar alegerile parlamentare anticipate şi prezidenţiale la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, precizînd că decizia finală în privinţa referendumului urmează să fie luată de Alianţa pentru Integrare Europeană. Totodată, liderul PLDM a făcut un apel către toate forţele politice din R.Moldova pentru ca acestea să lase la o parte interesele de grup şi să purceadă la negocieri pentru a evita această situaţie de incertitudine în care s-a pomenit R.Moldova.
19 mai 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova propune majorarea plafonului minim al decontărilor în numerar pînă la 100 mii lei lunar faţă de 1000 de lei de pînă acum, despre aceasta a anunţat Veceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul central al partidului. Deputatul PLDM, a declarat că actualul cadru legal în activitatea de antreprenoriat trebuie ajustat la realităţile şi necesităţile actuale ale întreprinzătorilor. Ioniţă a menţionat că majorarea plafonului minim al decontărilor în numerar va permite anularea barierelor administrative impuse de limitarea achitărilor în numerar. “Pentru a permite agenţilor economici să se ocupe de facilitarea investiţiilor, plata salariaţilor şi dezvoltarea afacerilor, trebuie eliminate barierele de dezvoltare a business-ului”, a mai spus Ioniţă.
27 aprilie 2010
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a susţinut un briefing la sediul central al partidului în cadrul căreia a făcut o declaraţie în care a spus că “Alianţa pentru Integrare Europeană este, în continuare, o structură democratică puternică şi, în pofida încercărilor disperate care se fac pentru a o discredita, ea va rezista şi va continua să implementeze programul de guvernare asumat”, însă există unele probleme. Nu ar fi vorba despre opiniile separate ale liderilor AIE pe marginea unor subiecte, pentru că “e vorba totuşi despre 4 partide diferite, cu ideologii diferite”, spune Filat, ci în faptul că “unii încearcă să adune capital politic din diferite subiecte”. Drept exemplu, politicianul a facut trimitere la discuţiile despre participarea sau neparticiparea noastră la parada de la Moscova, din 9 mai, şi la afirmaţiile ministrului liberal al Apărării ca “nu sunt bani în buget”. Vlad Filat a prezentat astăzi şi argumentele care au stat la baza deciziei AIE de a participa la parada de la Moscova, omise de către liderul PL, Mihai Ghimpu, atunci cînd a expus poziţia AIE.
21 aprilie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Bucureşti 88, în cadrul căreia un grup de deputaţi ai PLDM au prezentat iniţiativa de excludere a obligativităţii deschiderii unui cod bancar, cu 5400 lei depuşi pe el, atunci când un cetăţean doreşte să deschidă o afacere. “Astfel, antreprenorul nu va mai fi obligat să declare statului suma de care dispune şi el însuşi îşi va decide capitalul. Asta înseamnă că un moldovean, care a lucrat cîţiva ani peste hotare sau a adunat o anumită sumă de bani, va putea să-şi deschidă o afacere, fără să simtă anumite bariere din partea autorităţilor”, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă.
4 august 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str.Bucureşti 88, în cadrul căreia preşedintele formaţiunii, Vlad Filat, a făcut un Apel “către funcţionarii publici, aleşii locali, colaboratorii organelor de drept şi mass media”.
23 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Acţiunile PCRM de sfidare a Constituţiei Republicii Moldova”.
9 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Agravarea situaţiei din învăţămînt”.
2 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “60 de ani de la deportările comuniste: semnificaţie şi avertismente”.
29 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Utilizarea Codului administrativ în scopuri electorale de către Partidul Comuniştilor din RM”.
25 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM, str. Bucureşti 88, pe tema: “Situaţia în sistemul bancar al R.Moldova ca urmare a falimentării Investprivatbank”.
2 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului, str. Bucureşti 88, cu privire la unele măsuri de prevenire a blocajului finanţelor publice şi a crizei social-economice din Republica Moldova.
28 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM vizavi de campania de hărţuire declanşată de către structurile fiscale de control la adresa sa”.
3 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Dosarul guvernării comuniste”.
26 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM, str.Bucureşti 88, pe tema: “Falimentarea ramurii vini-viticole de către guvernarea comunistă”.
27 octombrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, în sala de şedinţe a agenţiei INFOTAG, pe tema: Revendicările înaintate guvernării de către participanţii la acţiunea de protest: “Ruinarea agriculturii — distrugerea ţării”.
26 octombrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o acţiune de protest faţă de politica actuala a Guvernului în domeniul agriculturii, cu genericul “Ruinarea agriculturii — distrugerea ţării”.
21 octombrie 2008
PLDM a organizat o conferinţă de presă, în sala de şedinţe a agenţiei INFOTAG, tema conferinţei: "Iniţiativa PLDM privind instituirea “pensiei energetice”.
12 octombrie 2008
Organizaţia Teritorială Ialoveni a Partidului Liberal Democrat din Moldova a desfăşurat un miting de protest faţă de politicile promovate de Partidul Comuniştilor în sectorul agro-industrial, la care au participat peste 200 de producători agricoli din localităţile raionului.
29 august 2008
Liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova Vladimir Filat şi avocatul Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al formaţiunii, a organizat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei INFOTAG, pe tema: “Naţionalizarea proprietăţii SA «Ipteh»”.
27 mai 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a organizat o conferinţă de presă, la INFOTAG pe tema: “Acţiunile întreprinse de PLDM în condiţiile situaţiei social-politice ale Moldovei”.
30 aprilie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei INFOTAG. Tema conferinţei fiind: “Acţiunile PLDM în cadrul campaniei privind facilitarea liberei circulaţii la frontieră”.

Arhiva

2018 [1]
2016 [2]
2015 [2]
2014 [47]
2013 [73]
2012 [51]
2011 [88]
2010 [76]
2009 [88]
2008 [72]
2007 [1]
Alegeri [145]
Politici guvernamentale