Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Evenimente ale PLDM la tema “Administraţie publică”

27–30 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat mai multe mese rotunde în raioanele Ungheni, Soroca, Edineţ, Ialoveni şi în mun. Chişinău cu genericul “Împreună pentru o Moldovă Europeană”. În cadrul acestor întîlniri, conducerea partidului a vorbit despre importanţa parcursului european al Republicii Moldova, semnificaţia şi avantajele Integrării Europene.
14–23 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat mai multe mese rotunde în localităţile republicii, cu genericul “Împreună pentru o Moldovă Europeană”. În cadrul acestor întîlniri, conducerea partidului a vorbit despre importanţa parcursului european al Republicii Moldova, semnificaţia şi avantajele Integrării Europene.
Coaliţia de guvernare a semnat un Acord privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local
12 martie 2014 | 
Pe 11 martie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Reformator (PLR) au semnat Acordul cu privire la consolidarea forţelor pro-europene la nivel local[]
20 februarie 2014
În cadrul unui briefing de presă, deputatul liberal-democrat, Petru Vlah, a îndemnat populaţia “să nu se lase provocată de anumite forţe politice din Găgăuzia, care promovează măsuri antistatale”. Potrivit lui, pe 22 februarie curent, în Găgăuzia va avea loc şedinţa reprezentanţilor tuturor nivelelor de putere din Găgăuzia, în cadrul căreia anumite forţe politice intenţionează să adopte rezoluţia cu privire la posibila ieşire a Găgăuziei din componenţa Moldovei.
9 februarie 2014 | 
La Ungheni, a avut loc al III-lea Forum al autorităţilor locale PLDM, eveniment la care au participat peste 900 de aleşi locali liberal-democraţi din totalul de 3738. Forumul şi-a finalizat lucrările cu adoptarea unei Rezoluţii, în care sunt condamnate toate încercările de a deturna parcursul european şi se face apel către toată societatea să se alăture eforturilor de dezvoltare şi modernizare a ţării prin integrare europeană.
5 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a făcut un apel public în legătură cu evenimentele din UTA Găgăuzia, prin care a condamnat “acţiunile îndreptate spre subminarea integrităţii teritoriale şi a obiectivului naţional de integrare europeană întreprinse de unele forţe politice iresponsabile din Republica Moldova”. Liberal-democratul a solicitat instituţiilor abilitate ale statului să ia toate măsurile ce se impun pentru a contracara orice tentativă de destabilizare a situaţiei din ţară.
3 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat Săptămâna Democraţiei şi Autonomiei Locale, în conformitate cu decizia Consiliului Politic Naţional. Potrivit deputatului Tudor Deliu, pe parcursul săptămînii curente vor fi organizate în fiecare zi ateliere de lucru, concepute pentru a facilita dialogul aleşilor locali cu reprezentanţii autorităţilor centrale.
1 februarie 2014
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Politic Naţional al PLDM, în cadrul căreia au fost discutate chestiuni cu privire la organizarea celei de a 3-a ediţii a Forumului Aleşilor Locali ai PLDM. Totodată, s-a decis instituirea staff-ul electoral al PLDM iar în perioada rămasă pînă la demararea campaniei electorale, PLDM şi-a propus fortificarea sub aspect organizatoric, finalizării proiectelor iniţiate şi realizării angajamentelor asumate.
2 decembrie 2013
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a efectuat o vizită de lucru în r-nul Ştefan Vodă unde a avut întrevederi cu activul partidului din satele Talmaza, Carahasani şi oraşul Ştefan Vodă. În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie subiecte ce vizează construcţia de partid şi planurile de viitor ale OT Ştefan Vodă.
2 noiembrie 2013 | 
La Ialoveni s-a desfăşurat ediţia III-a a Forumului Tinerilor Aleşi Locali ai PLDM. La forum au participat circa 200 de primari, consilieri locali şi raionali liberal-democraţi cu vîrsta de pînă la 35 ani. “E nevoie de solidaritate, de înţelegerea faptului că nu este suficient să rezolvi problemele dintr-o localitate sau alta, ci la nivelul întregii ţări. Trebuie să avem nu doar localităţi model, ci o ţară model. Doar atunci vom avea sentimentul de viaţă bună în ţara noastră”, adeclarat liderul PLDM, Vlad Filat.
23 octombrie 2013
Preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu activul Organizaţiei Teritoriale Basarabeasca a PLDM. La şedinţă au mai participat deputatul PLDM, Ion Ionaş, membrii organizaţiilor primare din Abaclia, Basarabeasca, Sadaclia, Başcalia şi Carabetovca. În cadrul şedinţei de lucru au fost abordate subiecte ce ţin de situaţia politică actuală, construcţia de partid şi consolidarea structurilor teritoriale ale formaţiunii.
4 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Ialoveni, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD, Anatolie Dimitriu şi Anatolie Melenciuc. Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintilor Vlad Filat şi Marian Lupu.
3 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Orhei, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD. Evenimentul a avut loc în prezenţa liderilor celor două partide: Vlad Filat şi Marian Lupu.
26 septembrie 2013
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a deplasat în satele Coşniţa, Holercani şi Oxentea, unde a avut întrevederi cu preşedinţii Organizaţiilor Primare din raionul Dubăsari. În cadrul întrevederilor, au fost puse în discuţie subiecte ce ţin de situaţia politică actuală, construcţia de partid şi consolidarea structurilor teritoriale ale partidului.
5 septembrie 2013 | 
Preşedintele fracţiunii PLDM în Consiliul municipal Chişinău, Ghenadie Dumanschi a declarat într-o conferinţă de presă că începând cu luna Mai curent, formarea ordinii de zi şi votarea proiectelor de decizii se desfăşoară exclusiv prin înţelegerea şi votul solidar între Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor. “Aceste operaţiuni comune demonstrează formarea unei coaliţii liberal-comuniste în CMC, creată pe principiile unei alianţe de interese private. Şi aceasta coaliţie pare să fie cu adevărat de beton pentru că, pe parcursul ultimilor trei luni, nu a fost înregistrată nici o fisură”, a specificat consilierul.
5 septembrie 2013
La sediul central al PLDM, a fost convocată o şedinţă comună a deputaţilor, miniştrilor, factorilor de decizie din Guvern, preşedinţilor de raioane, a reprezentanţilor Asociaţiei Primarilor liberal-democraţi în perspectiva adoptării în lectură finală şi implementării Legii cu privire la finanţele publice locale. Participanţii au discutat despre posibilitatea alocării directe a transferurilor de la Ministerul Finanţelor către administraţia publică locală, ceea ce ar simplifica şi corecta disparităţile existente şi ar oferi un sistem echitabil de partajare a veniturilor.
26–28 august 2013 | 
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat a lansat Consiliul Liderilor Locali, eveniment la care au participat 140 de tineri din raioanele ţării cu diverse funcţii la nivel local: consilieri raionali sau locali, angajaţi în serviciile desconcentrate, antreprenori. Tinerii liberal-democraţi au avut dezbateri axate pe politicile publice împreună cu factori de decizie din Guvern şi Parlament şi diverse instruiri de dezvoltare personală.
30 noiembrie 2012
În cadrul şedinţei Consiliului raional Rezina, membrii fracţiunilor PLDM şi PL au constituit Blocul politic pentru Integritate şi Prosperare, format din 16 consilieri, prin urmare PLDM şi PL deţin majoritatea în consiliu. De asemenea, consiliera Maria Dolghii a anunţat ca părăseşte formaţiunea din care făcea parte pînă acum şi aderă la fracţiunea liberal-democrată.
3 noiembrie 2012
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a participat la o şedinţă de lucru cu conducerea Organizaţiei Teritoriale Cantemir, a organizaţiilor primare, consilierilor raionali şi locali şi primarilor liberal democraţi. Liderul PLDM, a îndemnat primarii să-şi facă meseria profesionist şi onest şi să îndeplinească toate promisiunile făcute cetăţenilor în campania electorală.
Vlad Filat a avut o întîlnire cu locuitorii satului Cîrpeşti, r-nul Cantemir în contextul în care pe 11 noiembrie curent, vor avea loc alegeri locale în această localitate. Preşedintele PLDM a discutat cu oamenii despre problemele cu care se confruntă şi a asistat la prezentarea angajamentelor pe care şi le asumă candidatul PLDM la funcţia de primar.
La Orhei a avut loc Forumul Aleşilor Locali ai PLDM
18 septembrie 2012 | 
Pe 18 septembrie 2012, la Orhei, a avut loc Forumul Aleşilor Locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat peste 750 de primari, consilieri locali, raionali şi municipali, preşedinţi de raioane, deputaţi şi miniştri[]
28 iunie 2012
În cadrul unui briefing de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a anunţat că preşedintele raionului Cantemir, liberal-democratul Ştefan Zaharia, a fost demis din funcţie prin votul consilierilor PDM, PL şi PCRM. “Constatăm că a avut loc o reformatare a AIE la nivel raional. PLDM vrea să consolideze AIE la nivel local, însă iată că avem piedici. Sperăm că situaţia din Cantemir este doar o confuzie regretabilă”, a spus Streleţ.
8 octombrie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a convocat la Chişinău, primul Forum al Tinerilor Aleşi Locali. Peste 140 tineri primari, consilieri raionali şi locali din republică s-au întrunit pentru a discuta despre problemele autorităţilor administraţiei publice locale, modul în care tinerii aleşi locali pot atrage noi resurse pentru localităţile lor, dar şi pentru a face schimb de experienţă şi cunoştinţe. Prezent la eveniment, liderul PLDM, Vlad Filat a menţionat necesitatea lansării de noi iniţiative locale, astfel încât cei care au primit mandatul de ales local să-l reprezinte cu responsabilitate.
24–25 septembrie 2011
La Vadul-lui-Vodă s-a desfăşurat un seminar de instruire pentru circa 30 de aleşi locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. Seminarul a avut drept obiectiv consolidarea capacităţilor decizionale pentru noii aleşi locali ai PLDM.
Principalele subiecte de studiu s-au referit la elaborarea actelor normative, organizarea APL, atribuţiile si competenţele administraţiei publice locale, transparenţa în APL.
24 septembrie 2011 | 
La Chişinău, avut loc Conferinţa de constituire a Asociaţiei Aleşilor Locali (AAL) a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la care au participat aprox. 500 de primari şi consilieri aleşi pe lista PLDM din toate raioanele republicii. În cadrul şedinţei de constituire a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a AAL şi au fost alese organele de conducere. Preşedinte al asociaţiei a fost ales deputatul Tudor Deliu.
18 septembrie 2011
A avut loc şedinţa de constituire a Asociaţiei Teritoriale Ungheni a Aleşilor Locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. Printre obiectivele AAL s-a accentuat: dezvoltarea capacităţii manageriale a aleşilor locali, asigurarea cooperării şi transferului de experienţă între membrii asociaţiei, organizarea activităţilor pentru formarea şi perfecţionarea continuă a aleşilor, selectarea, instruirea şi promovarea potenţialilor candidaţi pentru viitoarele alegeri locale.
4 septembrie 2011
La Călăraşi şi la Drochia, s-au desfăşurat şedinţele de constituire a Asociaţiilor Teritoriale a Aleşilor Locali a PLDM. Scopul acestor asociaţii este să asigure comunicarea şi conlucrarea administraţiei publice locale cu organele centrale, pentru o activitate eficientă în interesul fiecărei localităţi în parte. Membrii prezenţi la şedinţe au aprobat Statutul asociaţiilor şi au ales organele de conducere.
3–4 septembrie 2011
La Vadul lui Vodă a avut loc un seminar de instruire privind consolidarea capacităţilor decizionale pentru noii aleşi locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. În cadrul instruirii, experţii au explicat primarilor care sunt atribuţiile şi competenţele administraţiei publice locale, cum se face organizarea APL, cum se scriu proiectele, dar şi cum se formează bugetul local al unei primării. La seminar au participat 36 de primari din 17 raioane ale republicii.
22 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii PLDM Maria Ciobanu şi Tudor Deliu au declarat că “dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este profund afectată de situaţia deplorabilă în care s-a împotmolit justiţia moldovenească”, declaraţie făcută în legătură cu invalidarea mandatului primarului în exerciţiu al comunei Ciorăşti, Valeriu Rusu, candidat la alegerile locale pe lista PLDM. “În perioada electorală s-a făcut totul pentru a corupe cetăţenii cu drept de vot din primăria Ciorăşti: au fost distribuite mii de pomeni electorale, lei, dolari, ba chiar şi chei de la microbuze. În comiterea acestor acţiuni nelegitime au fost implicaţi persoane din anturajul conducerii PD şi Procuraturii Nisporeni”, a specificat Valeriu Rusu.
14 iulie 2011
S-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat circa 350 de membri de partid, reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor de sector din municipiul Chişinău. Delegaţii au audiat raportul de activitate privind implicarea structurilor primare în desfăşurarea campaniei pentru alegerile locale generale şi au ales organele de conducere a OT Chişinău. Cu votul majorităţii, în funcţia de preşedinte al structurii teritoriale a PLDM a fost ales Sergiu Palihovici.
13 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova acuză PDM că ar dori să acapareze puterea locală în raioanele unde PLDM a obţinut majoritatea mandatelor de consilieri, despre aceasta a declarat la o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. “Nu vom accepta compromisuri. Partidul Democrat se face vinovat pentru tergiversarea formării alianţelor locale, din cauză că a insistat asupra unui proiect neacceptabil de repartizare a funcţiilor”, a spus deputatul. Valeriu Streleţ nu mai vede necesitatea semnării unui Acord privind formarea coaliţiilor locale, odată ce procesul de alegere a preşedinţilor de raioane a început.
11 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova susţine că liderii Alianţei de guvernare nu ar trebui să intervină în activitatea consiliilor locale, obligîndu-i să voteze pentru un anumit preşedinte de raion, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui, liberalii şi democraţii din teritoriu nu discută nici un fel de repartiţii ale funcţiilor pînă nu vine cifra de la conducerea partidului din Chişinău. “Vrem să-i convingem ca ei să negocieze singuri. Conducerea de la centru nu ar trebui să aibă ingerinţe în activitatea consiliilor. Liberalii şi democraţii, care pretind la 5 sau 11 preşedinţi de raion, au şansa să rămînă cu nimic”, a conchis liberal-democratul.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
7 iunie 2011 | 
La Chişinău, a fost convocat în şedinţă activul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a face totalul rezultatelor obţinute la alegerile locale generale din 5 iunie. Astfel, conform datelor prezentate, PLDM are deja aleşi 119 primari, iar 289 de candidaţi liberal democraţi se vor duela în turul doi de scrutin. Conform votului politic, PLDM a obţinut un scor de 26,65 la sută din sufragii pentru consiliile municipale şi raionale, rezultat similar celui din alegerile parlamentare. Liderul PLDM, Vlad Filat, a îndemnat colegii de partid să se mobilizeze şi să depună maxim efort pentru a înregistra un rezultat cât mai bun în localităţile unde va avea loc turul doi al scrutinului. De asemenea, Filat a reiterat sprijinul PLDM pentru Dorin Chirtoacă la funcţia de primar general al capitalei în turul doi al alegerilor, pentru a continua cursul democratic al Chişinăului.
25 mai 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a prezentat Angajamentul pentru modernizarea structurilor Primăriei, în acest sens, echipa de consilieri liberal-democraţi îşi propune să elimine toate situaţiile de conflict de interese, când aceeaşi funcţionari sunt responsabili de contractarea, executarea, controlul şi recepţionarea anumitor lucrări; să lichideze toate subdiviziunile create artificial şi să creeze noi subdiviziuni care sunt necesare, dar lipsesc. Totodată, PLDM propune crearea unei Direcţii care va gestiona patrimoniul public municipal, precum şi elaborarea unui registru electronic al proprietăţii oraşului.
18 mai 2011 | 
La Chişinău a avut loc o manifestaţie consacrată Centrului istoric al Chişinăului la care a participat candidatul PLDM la funcţia de consilier municipal, Victor Bodiu. Potrivit lui, viitorul Consiliu Municipal Chişinău urmează să definitiveze şi să aprobe Planul Urbanistic detaliat pentru centrul istoric al capitalei şi să aprobe un nou Registru ajustat monumentelor de importanţă locală, până la 14 octombrie 2011. Acţiunea s-a desfăşurat pe locul fostului Conac urban Teodosiu, în faţa Ministerului Agriculturii.
3 aprilie 2011
S-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Partidului Liberal Democrat din Moldova la care au participat circa 500 de membri de partid, reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor de sector din municipiul Chişinău. Conform ordinii de zi a conferinţei, delegaţii au audiat raportul de activitate, au adoptat modificări la statutul partidului, precum şi au examinat şi aprobat lista celor peste 400 de delegaţi din partea OT Chişinău la Congresul IV ordinar al PLDM. Conferinţa municipală a încheiat şirul de conferinţe teritoriale ale PLDM, care au delegat la congres peste 2000 dintre cei mai activi membri de partid.
12–13 martie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova în parteneriat cu reprezentanţa din Republica Moldova a NDI a organizat un seminar de instruire destinat tinerilor candidaţi la funcţia de primari şi consilieri locali. La curs au participat 63 de tineri din 16 raioane şi din municipiul Chişinău. De asemenea, un alt seminar a fost organizat de PLDM în parteneriat cu IRI destinat managerilor campaniei electorale locale. La acesta au participat 36 de persoane din 12 raioane din republică.
12–26 februarie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova a desfăşurat în mai multe raioane ale republicii conferinţele organizaţiilor teritoriale cu participarea reprezentanţilor de vîrf ale partidului. Subiectele prioritare pe agenda conferinţelor au cuprins aspecte ce ţin de activitatea structurii teritoriale; bilanţul acţiunilor întreprinse de organizaţie după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010; conjugarea eforturilor tuturor membrilor organizaţiilor pentru obţinerea unui scor electoral cât mai bun în alegerile locale din 2011.
19 mai 2010
La sediul central al Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a desfăşurat un training pentru liderii structurilor teritoriale ale partidului. La eveniment au fost prezenţi 63 de reprezentanţi ai Organizaţiilor Teritoriale ale PLDM: preşedinţi, vicepreşedinţi, secretari, funcţionari ai administraţiei publice locale. Participanţii au fost familiarizaţi cu realizările guvernului liberal democrat în domeniul protecţiei sociale, un accent aparte fiind pus asupra reformei sistemului de pensionare, beneficiilor sociale, ajutorului social pentru păturile vulnerabile ale populaţiei . Trainingul a fost ţinut de Vadim Pistrimciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
4 august 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str.Bucureşti 88, în cadrul căreia preşedintele formaţiunii, Vlad Filat, a făcut un Apel “către funcţionarii publici, aleşii locali, colaboratorii organelor de drept şi mass media”.
31 octombrie 2008
Aleşii locali a PLDM au organizat o conferinţă de presă, în sala de şedinţe a agenţiei INFOTAG, tema conferinţei: “Nerespectarea principiilor autonomiei locale şi stoparea proceselor de descentralizare”.
19 martie 2008
Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) a convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei INFOTAG, pe tema: “Decizia CEC privind iniţiativa PLDM de colectare a semnăturilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru modificarea Constituţiei”.

Arhiva

2018 [1]
2016 [2]
2015 [2]
2014 [47]
2013 [73]
2012 [51]
2011 [88]
2010 [76]
2009 [88]
2008 [72]
2007 [1]
Administraţie publică
Alegeri [145]