Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePNL

Evenimente ale PNL la tema “Alegeri”

14 septembrie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale a PNL, în cadrul căreia s-a discutat despre pregătirile PNL pentru campania electorală. Membrii DPN au adoptat textul unei Declaraţii, ca ultimă propunere clasei politice de coalizare în faţa consolidării forţelor politice pro-ruse. După încheierea şedinţei, reprezentanţii PNL au organizat Marşul Tricolorului.
7–13 septembrie 2014
La Străşeni şi Glodeni s-au desfăşurat Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale ale PNL. În cadrul conferinţelor, au fost alese organele de conducere, au fost stabilite priorităţile în contextul alegerilor parlamentare şi au fost discutate aspecte privind situaţia social-politică din ţară.
11 august 2014
În raionul Leova, s-a desfăşurat conferinţa Organizaţiei teritoriale a PNL în cadrul căreia au fost discutate aspectele organizatorice şi ideologice ale partidului în contextul alegerilor parlamentare.
7 august 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Biroului Permanent Central al PNL, la care au participat şi reprezentanţi ai Platformei “Consiliul Unirii”. În cadrul şedinţei au fost discutate subiecte privind elaborarea listei electorale a PNL, identificarea sloganului şi a mesajelor de campanie electorală.
2–3 august 2014
În raioanele Cahul, Cimişlia şi Ştefan-Vodă au avut loc conferinţele Organizaţiilor teritoriale ale PNL. Participanţii le conferinţe au discutat despre elaborarea listei electorale a PNL şi despre acţiunile formaţiunii în cadrul campaniei electorale.
27 iulie 2014
La Orhei, a avut loc conferinţa Organizaţiei teritoriale a PNL, la care au participat circa 60 de delegaţi ai structurilor locale ale formaţiunii şi invitaţi din partea entităţilor membre ale Consiliului Unirii. În cadrul conferinţei au fost discutate diverse subiecte pe marginea alegerilor parlamentare din noiembrie curent.
13 iulie 2014
La Teleneşti, a avut loc Conferinţa Organizaţiei teritoriale a Partidului Naţional Liberal, eveniment la care a participat şi liderul formaţiunii, Vitalia Pavlicenco. Discuţiile s-au axat pe situaţia politică din ţară, pe imperativele participanţilor la procesul unionist şi pe priorităţile partidului în anul electoral 2014.
10 mai 2011 | 
Partidul Naţional Liberal sprijină solicitarea legală a cetăţenilor Republicii Moldova, care locuiesc în mun. Tighina (Bender) şi în or. Dubăsari, pe care o adresează CEC în legătură cu ignorarea dreptului cetăţeanului de a alege şi de a fi ales, garantat de Constituţie. Pe parcursul a 20 de ani, după ocuparea zonei nistrene de către trupele Federaţiei Ruse, acolo nu au loc alegeri pentru organele puterii locale, adică nu se aleg nici primari, nici consilieri. Despre aceasta se arată într-o declaraţie de presă a PNL expusă în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit declaraţiei, PNL va expedia preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, şi preşedintelui PPCD, Victor Ciobanu, invitaţia oficială de a uni eforturile celor trei partide în lupta împotriva ocupaţiei ruse şi participarea cu o listă comună de candidaţi în alegerile locale din mun. Tighina şi în stînga Nistrului.
28 aprilie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco şi candidaţii PNL pentru CMC, Andrei Donica şi Anatol Revenco au prezentat platforma electorală a formaţiunii pentru alegerile generale locale din 5 iunie 2011. În esenţa platforma PNL este una reformatoare şi presupune politici anticorupţie pentru municipiul Chişinău. PNL promovează un concept nou despre administraţia publică locală, care trebuie să elaboreze strategii pentru gestionarea şi dezvoltarea comunităţilor, prin prestarea unor servicii de calitate după principiul subsidiarităţii — delegarea acestora unor structuri, situate cît mai aproape de cetăţean. De asemenea, potrivit platformei primarul general şi consilierii PNL vor promova decizii-cheie pentru viaţa chişinăuenilor şi eliminarea corupţiei din organele administrative ale municipiului.
9 aprilie 2011
A avut loc şedinta Delegaţiei Politice Naţionale a PNL, care a decis participarea formaţiunii la alegerile locale din 5 iunie 2011. Membrii DPN au examinat Raportul despre activitatea PNL în perioada 5 martie — 9 aprilie 2011; retragerea unor membri şi cooptarea de noi membri în DPN; participarea PNL la alegerile locale; desemnarea trezorierului PNL pentru alegerile locale din 5 iunie 2011 şi a reprezentantului PNL la CEC; Mesajul, Simbolul şi Strategia PNL în alegerile locale; acţiunile Filialelor teritoriale pentru înaintarea candidaţilor la funcţia de primar şi a listelor pentru consilieri, precum şi alte decizii. De asemenea, membrii DPN au adoptat o Declaraţie privind contextul alegerilor locale şi reprimarea pluralismului politic şi de opinii, în acest sens, DPN a decis ca BPC să organizeze acţiuni de protest în legătura cu anularea timpului gratis la posturile publice de presă.
27 februarie 2011
Au avut loc două conferinţe teritoriale ale Partidului Naţional Liberal — la Soroca şi la Căuşeni. Preşedinţii organizaţiilor au prezentat rapoarte despre activitatea desfăşurată de structurile teritoriale, de Delegaţiile politice raionale, după care au vorbit membrii conducerii partidului — Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, Anatol Revenco, vicepreşedinte al PNL şi Petru Moisei, Secretar General al PNL. Conducătorii PNL au explicat ce sarcini stau în faţa formaţiunii şi au avertizat în legătură cu pericolele ce provin de la partidele parlamentare în viitorul scrutin. De asemenea, filialele raionale şi-au ales conducerea şi se mobilizează pentru alegerile locale, pregătind platformele şi listele de candidaţi pentru primari şi consilieri, pe care le vor prezenta alegătorilor.
23 februarie 2011 | 
Partidul Naţional Liberal a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia liderul formaţiunii, Vitalia Pavlicenco a făcut o declaraţie de presă prin care îşi exprimă îngrijorarea privind “comportamentul conducerii Partidului Liberal-Democrat din Moldova, al cărui preşedinte se complace în a negocia cu satrapul comunist, fapt justificat, din păcate, şi de unii din conducerea AIE-2”. Totodată, PNL îi cere premierului Vladimir Filat “să nu cocheteze cu PCRM, să nu trădeze AIE-2 şi pe colegii din coaliţie”. Potrivit declaraţiei, “PNL crede că Alianţa poate găsi soluţii în cadrul AIE-2 şi al legii pentru depăşirea crizei”.
17 decembrie 2010
La sediul central al PNL, a avut loc o şedinţă a activiştilor PNL din Chişinău. În cadrul şedinţei s-a făcut bilanţul participării la alegerile parlamentare anticipate, s-a analizat actuala situaţie politică şi s-au stabilit sarcinile organizaţiei municipale Chişinău în preajma alegerilor locale din 2011. Grupul de activişti ai PNL vor pregăti conferinţa Organizaţiei Municipale Chişinău a PNL, care va alege delegaţii la Congresul al III-lea al partidului, şi vor adopta platforma electorală pentru alegerile în Municipiul Chişinău.
4 decembrie 2010
La Chişinău, a avut loc şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale a PNL, cu participarea stafurilor din toate raioanele, unde s-a facut bilanţul alegerilor parlamentare anticipate şi s-au stabilit sarcinile de viitor. În cadrul şedinţei a fost aprobată Declaraţia PNL în legătura cu rezultatele alegerilor din 28 noiembrie 2010 prin care se constată efectul mesajului de unire cu Romania, propagat de PNL în camapania electorală. De asemenea, liderul PNL, Vitalia Pavlicenco a prezentat Raportul Biroului Politic Central al PNL în care a vorbit despre sprijinul PNL din Romania, a subliniat că PNL susţine întinerirea partidului şi a anunţat că în primăvara anului 2011 va avea loc Congresul III al partidului, unde va fi aleasă o nouă conducere a fomaţiunii. Totodată, în cadrul şedinţei DPN, a fost aprobată Hotărîrea cu privire la rezultatele scrutinului din 28 noiembrie 2010 şi sarcinile PNL pentru perioada următoare. În acest sens PNL consideră că participarea la alegerile parlamentare anticipate se declară benefică, iar mesajul unionist a contribuit la extinderea şi consolidarea poziţiilor formaţiunii în toate raioanele ţării.
25 noiembrie 2010 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Naţional Liberal a adresat un mesaj tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, ca fiecare cetăţean să-şi exercite votul pe data de 28 noiembrie 2010 în cadrul alegerilor parlamentare. PNL îndeamnă cetăţenii romani din Republica Moldova să voteze formaţiunea care cu o convingere de nesăbuit promovează unirea cu România spre binele cetăţenilor şi a realizării unui ideal istoric.
17 noiembrie 2010 | 
Partidul Naţional Liberal a desfăşurat o conferinţă de presă, în cadrul căreia liderul PNL, Vitalia Pavlicenco a declarat că guvernanţii împiedică orice plasare de publicitate a partidului, pe troleibuze, microbuze iar structurile politizate şi corupte înaintează cerinţe artificiale, ca firmele angajate să nu poată plasa publicitatea PNL, sub ameninţări administrative. PNL sesizează că atacurile şi nerespectarea legii de către partidele de guvernamânt sunt orientate contra Mesajului Unirii cu România şi a echipei ce îl promovează. De asemenea, Pavlicenco spune că a fost ameninţată public de către liderul comunist Voronin, şi de liderul PSD, Viktor Şelin cu puşcăria pentru Mesajul Unirii cu România, iar Victor Stepaniuc, a cerut Curţii Constituţionale să scoată PNL în afara legii. Totodată, Pavlicenco susţine că partidul său nu este invitat, practic, de televiziuni la talk-show-uri, chiar şi după ce PNL a depus acestor instituţii de presă scrisori de solicitare. PNL consideră că ar fi o contribuţie la efortul anticomunist, dacă partidele fără şansă s-ar retrage în favoarea PNL.
23 octombrie 2010 | 
Partidul Naţional Liberal a desfăşurat la Chişinău o acţiune, în Scuarul Europei, în cadrul căreia s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noimebrie 2010. PNL vine cu un Mesaj al demnităţii, cu Mesajul Unirii celor doua state româneşti — ca unica salvare a populaţiei în faţa sărăciei şi a disperării. Printre sloganurile electorale ale PNL figurează: “PNL propune Unirea cu România!”, “PNL redă Demnitatea!”, “Să nu uităm ce au afirmat Eroii Neamului: Ne vom salva doar revenind la românism şi realizînd reîntregirea neamului românesc”.
21 octombrie 2010 | 
Partidul Naţional Liberal a desfăşurat o conferinţă de presă în cadrul căreia preşedintele partidului, Vitalia Pavlicenco, a declarat că sîmbătă, 23 octombrie, va avea loc lansarea PNL în campania electorală, în Scuarul Europei ora 11.00, la care vor participa adepţi şi simpatizanţi ai PNL din toate raioanele republicii. De asemenea, liderul PNL, a menţionat că formaţiunea sa participă pentru prima oară ca entitate politică pentru alegerile parlamentare şi are sprijinul PNL din România. Totodată, naţional-liberalii vin cu un “Mesaj al Demnităţii Naţionale, cu Mesajul Unirii celor doua state româneşti — «PNL propune Unirea cu România. PNL redă Demnitatea» — ca un Act firesc de dreptate istorică şi unica salvare de sărăcie şi disperare”. În cadrul conferinţei de presă, PNL a prezentat şi o declaraţie cu privire la discriminarea mediatică, în care se spune că reflectarea de către mass media a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate se desfăşoară cu devieri evidente sau cu interpretari denaturate ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale, acţiuni ce pot fi cataloghizate drept o discriminare mediatică. PNL a făcut un apel la un comportament onest, exprimîndu-şi speranţa că lucrurile pot reveni la normalitate fără solicitarea implicarii în acest proces a organelor responsabile de desfăşurarea corectă a scrutinului parlamentar.
3 octombrie 2010
La Orhei a avut loc conferinţa teritorială de reconstituire a Filialei teritoriale a PNL, conferinţă la care au fost invitate conducerile tuturor organizaţiilor teritoriale şi candidaţii pentru Parlament din partea formaţiunii. Nu a fost o manifestare electorală, ci una strict politică, de partid. Potrivit unui Comunicat de presă al PNL, în cadrul conferinţei teritoriale echipa de la Orhei, conducerea Partidului Naţional Liberal şi alţi invitaţi, au vorbit despre mesajul PNL, despre obiectivele care stau în faţa formaţiunii, au cîntat Indemn la Unire şi au adoptat textul Declaraţiei politice de la Orhei, intitulate “Unirea este inevitabilă”. De asemenea, s-a discutat despre lista candidaţilor PNL pentru alegeri, pe care, în primii 15 se regăsesc 8 doamne şi 7 domni.
18 septembrie 2010
La Chişinău, a avut loc şedinta Delegaţiei Politice Naţionale a Partidului Naţional Liberal, care a făcut bilanţul participării partidului la referendumul constituţional şi a stabilit sarcinile formaţiunii în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare anticipate şi locale. Potrivit unui Comunicat de presă al partidului, “PNL, după un referendum eşuat, va trebui să-şi revizuiască prevederea programatică privind alegerea Preşedintelui prin vot direct şi să cheme populaţia să nu voteze Stînga filorusă, care este piedică principală în accederea Republicii Moldova în spaţiul de civilizaţie europeană” dar “să-şi facă ştiut mesajul unionist clar, în scopul convingerii populaţiei că cea mai scurtă cale de accedere spre NATO şi UE este unirea cu România”. Totodată, în cadrul şedinţei au fost discutate formulele negociabile de participare la alegerile parlamentare anticipate, în acest sens, “membrii DPN şi-au exprimat disponibilitatea pentru un Bloc PL-PNL, dar se pregăteşte pentru participarea separată a PNL”, Biroului Permanent Central revenindu-i dreptul de a negocia formulele de participare în bloc la alegerile parlamentare anticipate şi de a adopta decizii în contextul apropiatei campanii electorale.
8 septembrie 2010
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, a convocat o conferinţă de presă la sediul central al partidului, în cadrul căreia a făcut o declaraţie cu privire la eşecul referendumului din 5 septembrie în care se spune că “greul propagandei proreferendum a revenit, desigur, partidelor parlamentare, care, însă, s-au arătat prea sigure de rezultatul pozitiv al desfăşurării acestuia şi au lăsat misiunea de convingere a populaţiei pe seama presei electronice şi a structurilor teritoriale”. Totodată, “poziţia antidemocratică a Partidului Comuniştilor, intimidarea populaţiei să nu meargă la secţiile de votare, dar şi pasivitatea, neimplicarea organelor competente în aceste acţiuni ilegale au favorizat neieşirea oamenilor la referendum”, se arată în declaraţia PNL. În acest sens, Partidul Naţional Liberal spune că îşi va revizui, la viitorul congres, poziţia programatică şi va propune anularea funcţiei de şef de stat, dar prin stabilirea clară a atribuţiilor unui puternic prim-ministru, ca emanaţie a unei majorităţi parlamentare formate. De asemenea, PNL consideră că deputaţii trebuie să modifice modul de alegere a preşedintelui printr-un prag redus în Legislativ, după care să adopte, prin consens, data alegerilor parlamentare anticipate, în toamnă sau în primăvară.
20 august 2010
Partidul Naţional Liberal a convocat o conferinţă de presă la sediul central al partidului din str. Calea Ieşilor 6, privind contestaţia depusă de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova împotriva spotului electoral în care PNL cheamă la unirea Republicii Moldova cu România. “Partidul Naţional Liberal şi-a promovat, încă în alegerile locale din 2007, sub regim comunist, conceptul privind Uniunea Interstatală România — Republica Moldova, drept cale de integrare accelerată în NATO şi UE. Membrii PNL au ferma convingere că doar apropierea de România, suportul masiv al României, unirea cu România pot readuce rapid populaţia dintre Prut şi Nistru în familia europeană. PNL a inclus această poziţie în spotul său în care invită populaţia să participe la referendum, spot contestat la CEC de comunişti”, se arată în declaraţia PNL ca răspuns la contestaţia PCRM. Totodată “Partidul Naţional Liberal aşteaptă o decizie obiectivă, juridică, legală, şi nu politică, din partea CEC, deşi are temeiul să presupună că mesajul naţional-liberal unionist ar deranja şi unele partide zise democratice”.
17 august 2010
Partidul Naţional Liberal a ţinut o conferinţă de presă la sediul central al partidului pe tema “Poziţia PNL faţă de referendum şi pericolul blocării demersurilor de integrare europeană”. Potrivit unui comunicat de presă difuzat de PNL “Partidul Naţional Liberal va participa la referendumul constituţional fixat pentru 5 septembrie, deoarece considera că, în actualul context, acesta reprezintă unica soluţie de ieşire din criza politică. PNL îi va îndemna pe cetăţenii Republicii Moldova să participe masiv la referendum, pentru a da legitimitate rezultatelor acestuia” şi “va îndemna societatea să voteze pentru un şef de stat fără intenţii ascunse de exacerbare a atribuţiilor”. De asemenea, “Partidul Naţional Liberal sugereaza aminarea alegerilor parlamentare şi comasarea lor cu alegerile locale, avînd în vedere situaţia economică dificilă din societate şi necesitatea unui vot consolidat pentru forţe capabile de a depăşi criza de sistem”, se mai arată în comunicat.
3 iunie 2010
Partidului Naţional Liberal pledează pentru respectarea dreptului cetăţenilor Moldovei de a-şi identifica naţionalitatea română în actele de identitate şi pentru simplificarea procedurii în acest sens, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, liderul formaţiunii Vitalia Pavlicenco. Ea propune ca cetăţenii care doresc să se identifice ca români să nu fie obligaţi să prezinte acte de confirmare, dar să o poată face în faţa notarului. În acest fel, la completarea chestionarului pentru obţinerea buletinului de identitate, paşaportului sau altui act de stare civilă acest act notarial să fie suficient pentru trecerea în documente a naţionalităţii. Liderul PNL spune că în cazul în care nu va fi posibil de a modifica legislaţia în acest sens, unica soluţie de compromis este omiterea trecerii naţionalităţii în actele de stare civilă şi în actele de identitate, pentru a nu crea disconfort altor grupuri etnice care locuiesc în Moldova. Propunerile respective vor fi înaintate Parlamentului spre examinare şi aprobare, a mai adaugat Pavlicenco.
15 mai 2010
La sediul PNL a avut loc şedinţa lărgită a Biroului Permanent Central cu participarea preşedinţilor filialelor teritoriale. Subiectele dezbatute au avut, preponderent, caracter organizatoric, în contextul demarării pregătirilor PNL pentru alegerile locale. BPC a adoptat o hotarîre cu privire la sarcinile structurilor teritoriale, printre care inventarierea tuturor membrilor PNL, pregătirea conferinţelor teritoriale, a întîlnirilor cu cetăţenii, monitorizarea, în continuare, a guvernării liberal-democrate — atît la centru, cît şi în teritoriu — colectarea problemelor localităţilor şi a abuzurilor noilor guvernanţi pentru a fi prezentate în emisiunile televizate şi pentru a fi incluse în Platforma pentru alegerile locale-2011.
16 iulie 2009
Partidul Naţional Liberal a susţinut o conferinţă de presă, la sediul Agenţiei de presă “Info-Prim Neo”, pe tema: “Retragerea PNL din campania electorală”.
2 februarie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut o conferinţă de presă la sediul Agenţiei Info-Prim Neo, cu temele: 1. Cu privire la sprijinirea Apelului Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din Moldova privind înveşnicirea memoriei lui Grigore Vieru; 2. Aderarea Partidului Naţional Român la Polul proeuropean; 3. Prezentarea echipei guvernamentale a MAE-PNL-PNR; Bilanţul acţiunii de caritate a MAE “Dar din dar”.
4–5 octombrie 2008
Institutului National Democratic (NDI) din Moldova, in parteneriat cu PNL si PLDM, a fost organizat la Vadul lui Voda, un seminar cu tema “Managementul monitorizarii legale a perioadei preelectorale”.

Arhiva

2014 [9]
2013 [7]
2012 [5]
2011 [17]
2010 [24]
2009 [4]
2008 [24]
Alegeri